用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) (KTS) 2009小一家長, 大家交流下......
樓主: Barbarasin
go

(KTS) 2009小一家長, 大家交流下...... [複製鏈接]

Hello, does anyone know if there is  褓姆車 from Fotan to KTS.  Thank you!
I love baby

你地好, 我個都係仔仔來的,多多指教。
係唔係真係冇預備班架?如果係會好失望呀,我仲諗住要上預備班,無報到任何暑期活動添。咁要搵暑期班比佢讀啦

我都係諗住上預備班,無報到任何暑期活動添。
我見學校有書包賣, 是否一定要購買? 有冇規定呀?

Hi All,

我個係囡, 日後多多指教......
希望唔好取消個預備班啦, 4/7見

原帖由 potatoiris 於 09-6-26 10:43 發表

HI potatoiris,

你可以意選擇學校書包 / 自行街外購買.

p.s: 舊年學校不許選用有輪的式樣 (手推行李式)

原帖由 potatoiris 於 09-6-26 10:43 發表

Yes. I have already contact them. But there is not extra seat for my girl. Therefore I want to organize by my own.

原帖由 小桃兒 於 09-6-25 16:16 發表
Chin-Chin,

Some P3 mamis (going to be P4) have already organized a 褓姆車 from Tsing Yi to KTS. You can pm oscarmama or rubyngan for details.
They are very pleased to help.

無咗個預備班
真係有啲擔心. . . . .
幼稚園已經因為停課無咗啲心理輔導
同 預演小學學習

我件仲要係年尾細女~~~~
我真係好懷擬. . .
佢知唔知上堂會係點. . .
明唔明上堂唔再係group咁上
唔再係"free talk" 同有錯唔再會 "慢慢同你傾" --_-- 見佢每次做錯嘢傻笑
我就勁憂 . . . . .

Hi All,
剛收到學校通告,已白字黑字寫明取消小一預備班,相信4/7家長會向學校反映都無用,在通告上還說明請家長自行協助子女研習中英數上學期課本一些課次,但如經學校訂書本,要4/8先派課本,咁咪要自己出去買書先,先可以同個囡係7月研習囉?  仲有,請問你地有無idea點同子女研習課本?

我知道SARS時,他們也取消了預備班,請問現讀小六的家長可否給些意見或資料參考呢?  謝謝!

Let me think.....
For Eng. kids will learn to distinguish the use of "this" and "these", "is","am","are", and the article "a", "an", "the"....in the summer class.  They learn how to write handbook and finish homework, learn about discipline in class.  Once the school starts in Sept, they are already on the right track.

原帖由 heiheikeikei 於 09-6-27 10:35 發表
無咗個預備班
同 預演小學學習

我真係好懷擬. . .
唔再係"free talk" 同 ...

我都擔心架.
小一預備班係好重要架.
我記得大仔上小一預備班, 唔係預備咁簡單, 直情係教上學期既課程, 一到9月就開始下學期既課程bor! 由我自己搞, 我怕.....

星期六真係要同校長傾吓.

原帖由 heiheikeikei 於 09-6-27 10:35 發表
無咗個預備班
同 預演小學學習

我真係好懷擬. . .
唔再係"free talk" 同 ...

如果校長肯改變主意就好啦,不過我估呢個機會都好微。:(

Thank you potatoiris answered my question. I am living in Tsing Yi too. I wonder this school has regular PHT & NET class? And how long for each language teacher spending on students?

Thanks again.

我只係諗緊
會唔會照比返啲工作紙我哋
咁都叫好少少囉
原帖由 yummy 於 09-6-30 17:53 發表
我都擔心架.
小一預備班係好重要架.
我記得大仔上小一預備班, 唔係預備咁簡單, 直情係教上學期既課程, 一到9月就開始下學期既課程bor! 由我自己搞, 我怕.....

星期六真係要同校長傾吓.

...

本來好開心,有個小一預備班,諗住囝囝可以早小小去熟習下個學習環境,點知
唔知開學後係咪即刻就要翻全日呢?

1/9 - 4/9 : Half day
From 7/9: Full day

原帖由 j63 於 09-7-4 12:05 發表
本來好開心,有個小一預備班,諗住囝囝可以早小小去熟習下個學習環境,點知
唔知開學後係咪即刻就要翻全日呢?

Sorry, late to visit here again, Yes!  Confirm already.  My son will join this big KTs family.  My son is the 'small' son also.

b
原帖由 heiheikeikei 於 09-6-23 16:52 發表
好似不忸都係仔多過女 . . . . .

係唔係confirm收咗???
12月15日出左世啦!似足我老公!

因有要事,今天的家長會我要提早離開,錯過了答問時段,請問各位家長該時段學校有冇提及什麼特別事情要注意呢?Thanks!

送出小一舊書, 如果有人是自己買書..可PM我
免費

pls check pm...thx

已复pm..留書比你
复我幾時比到你吧

原帖由 chicha 於 09-7-7 13:40 發表
pls check pm...thx
‹ 上一主題|下一主題