用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有得去面試, 但唔知點答???
go

有得去面試, 但唔知點答??? [複製鏈接]

醒目開學勳章

家長面試 題目:
(1) 點解揀這所小學 ?
(2) 你希望學校點教育和教甚麼給你的子女?
(3) 你對子女現在和將來有甚麼期望?
(4) 你的教育理念和如何培育子女?
(5) 你怎樣培養孩子的閱讀興趣?
(6) 你有工作嗎?怎樣照顧子女及和子女溝通?
(7) 平日親子時間,多會進行甚麼活動?
(8) 放假時,會和子女進行甚麼活動?
(9) 可能問你子女各方面喜歡和不喜歡的東西或事物?
(10) 怎樣為子女安排生活時間表?

我又不想答得太官腔, 可唔可以幫下我???
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

以前我都覺得咩理念咩校風, 全部都係"見人講人話, 見鬼講鬼話", 學你話齋: 官腔!
而家女女讀左小3, 終於明白原來唔係假的, 每間學校辦學方法唔同, 你話最好, 人地未必同意
所以你真係要study下間學校強項係咩野, proud of 自己咩野, 係唔係真係你想要既
例如:
傳統學生有規矩vs活動學生有自由度
學校成績好, 教高一級, 中學派位好vs一條龍, 學生少d壓力, 除左學業成績之外, 學生有時間去探索其他學問
唸清楚邊d係你想要既, 你自己係咁唸嗎? 小朋友性格你點解覺得適合?
教學語言係concern嗎? 學生表現如何?
其他課外活動有無突出面現? 音樂? 體藝? 你小朋友有無邊方面已經有學緊or表現突出, 所以特別覺得配合

如果你真心認同果間學校係你想要既, 你就唔會覺得官腔架喇:D

祝面試成功!

醒目開學勳章

回覆 1# Charlotte_mom 的文章

好老實講, 間間小學個網都係寫到樣樣都好架啦, 我真的不知如何答得不官腔??

醒目開學勳章 王國長老

no喇
每間小學都有自己教學方式, 有d鐘意讀深一年, 操得夠勁(留堂日日操做完又做), 為求tsa成績見得人, 學生banding又正
有d覺得'天生我才", 成績唔好唔代表一切, 唔會將d exercise重覆又重覆做, 要生活化學習
有d校風嚴謹, 學生一舉一動都要跟rules, 見到老師要停低點頭, 唔識為校增光既, 學校根本唔會幫佢報比賽, 有d自由發展, 學生言論自由, 有意見歡迎提出, 學生想去比賽學校舉腳讚成
似乎interview前, 你真係要認真去理解學校了, 否則一味好好好就真係行貨了..........
你試下post學校名出黎, 睇下有無家長幫到你?
原帖由 bb416 於 09-6-8 12:05 PM 發表
好老實講, 間間小學個網都係寫到樣樣都好架啦, 我真的不知如何答得不官腔??

醒目開學勳章

沙田官立中學 (88)
陳元喜 (88)
沙呂小 (91)

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-8 12:15 發表
no喇
每間小學都有自己教學方式, 有d鐘意讀深一年, 操得夠勁(留堂日日操做完又做), 為求tsa成績見得人, 學生banding又正
有d覺得'天生我才", 成績唔好唔代表一切, 唔會將d exercise重覆又重覆做, 要生活化學習
有d校 ...
‹ 上一主題|下一主題