用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2009 小一家長入黎傾下
樓主: ahpei
go

2009 小一家長入黎傾下 [複製鏈接]

請問大家知唔知道網上學習平台要花幾多時間呢?  都要預算一下每晚重有冇時間可以keep住上到網學習先.

原帖由 andybebe 於 09-9-28 09:26 發表
Hi kitty0303,
我想問多少少:
1.你囝囝多唔多時間練習?學校有無機會比小朋友公開表演呢?
2.到小三時,是否都要評核才可入到orchestra呢?
3.學校的小提琴班教得好唔好呢?小朋友易唔易跟得上吖?

Sorry呀,咁多問題!

...

Sorry! 好耐無上BK. 咁遲先覆。
1. 囝囝隔天練(一天琴/一天小提琴),不過練小提琴輕鬆好多,因為我唔識,哈。上個月,訓練班安排了一次公開表演。 Orchestra 應該多d機會,例如,家長日,Fun Day.
2. 係
3. 一定無私人咁好,因為一個老師對5-6個學生。重有我覺得比下佢係學校玩,無咩高要求,睇定d,如果真係得先再轉私人。黎緊既PLAN係上埋今年學校小提琴班,之後轉私人,大家有無好介紹?

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid124/pc8cd38426a2b9c43ddb759c6a85e9005/f80dbb2f.jpg.orig.jpg[/img]

kitty0303 (Ka Hin 媽),
我有好介紹, 請 check MSN ~

ahpei

原帖由 kitty0303 於 09-10-8 11:00 發表

1. 囝囝隔天練(一天琴/一天小提琴),不過練小提琴輕鬆好多,因為我唔識,哈。上個月,訓練班安排了一次公開表演。 Orchestra 應該多d機會,例如,家長日,Fun Day.
2. 係
3. 一定無私人咁好,因為一 ...

Hi Kitty0303,
Thanks very much! :)

原帖由 kitty0303 於 09-10-8 11:00 發表

2. 係
3. 一定無私人咁好,因為一 ...

係呀,我都有同感,晚晚做功課好似打仗咁,都唔知仲有無時間同佢上網! 
測驗就到啦,都有d驚! 大家知唔知測驗有名次o架? 計唔計落上學期考試吖?

原帖由 jjvccma 於 09-10-6 14:53 發表
請問大家知唔知道網上學習平台要花幾多時間呢?  都要預算一下每晚重有冇時間可以keep住上到網學習先.

andybebe, 我都覺得每日係度打緊仗, haha....睇小一眼都唔得架, 真係錯漏百出!

我估測驗唔會有名次, 不過d成績應該會同考試一齊計入上學期既成績度.  但測驗成績佔上學期成績既比例有幾多呢? 有冇mami知道啊!

重未收到網上學習既password, 唔通重未開始?

原帖由 andybebe 於 09-10-9 11:25 發表
係呀,我都有同感,晚晚做功課好似打仗咁,都唔知仲有無時間同佢上網! 
測驗就到啦,都有d驚! 大家知唔知測驗有名次o架? 計唔計落上學期考試吖?

...

中文百達通好似要 10 月12 號先開始, 但英文百寶箱就開始左, 我見都有同學仔 login 入去, 但我就唔明比錢同免費的有乜分別, 免費的不知道可以玩幾耐, 請問有無人知 ?

我想每日都是答幾條問題, 應該還可以的, 反而琴就無乜時間練, 因為又要做功課又要溫習....

原帖由 jjvccma 於 09-10-9 14:20 發表
andybebe, 我都覺得每日係度打緊仗, haha....睇小一眼都唔得架, 真係錯漏百出!

我估測驗唔會有名次, 不過d成績應該會同考試一齊計入上學期既成績度.  但測驗成績佔上學期成績既比例有幾多呢? 有冇mami知道啊!

重未 ...

Thanks ahpei.

我就冇join 英文百寶箱, 淨係join左中英數果邊. 咁今日應該會收到login ID同password架啦!

如果只係花15-20分鐘網上學習咁都可以接受得到既!

我淨係感覺到處理阿仔既功課同溫習已攪到我頭暈腦脹, 其他佢既活動真係唔理得咁多, 黎緊又要顧測驗, 總之就係由朝忙到晚, 跟本冇哂d私人時間....

原帖由 ahpei 於 09-10-9 15:03 發表
中文百達通好似要 10 月12 號先開始, 但英文百寶箱就開始左, 我見都有同學仔 login 入去, 但我就唔明比錢同免費的有乜分別, 免費的不知道可以玩幾耐, 請問有無人知 ?

我想每日都是答幾條問題, 應該還可以的, 反而 ...

醒目開學勳章

俾錢嘅話,登入後會見到多兩三個Tab Pages,可以睇番之前做過嘅成績,仲可以列印,又可以睇到每日學習大綱,而且每日嘅題目類型同山題數量都同免費嘅唔同,係多幾題o架!多一兩題即係多啲分數,如果妳或囝囝好在意每日排名嘅話,又或者想攞每個月全級第一嘅證書嘅話,咁就要做俾錢版啦!

原帖由 ahpei 於 09-10-9 15:03 發表
但我就唔明比錢同免費的有乜分別, 免費的不知道可以玩幾耐, 請問有無人知 ?
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

Dear jjvccma,

You're welcome, 中英數果邊是否即是中文百達通 ?

我也是呀,基本上阿仔都是很忙,平日如練琴也沒有時間,所以都無時間做網上練習.

Thanks Derdad.

原帖由 jjvccma 於 09-10-9 17:25 發表
Thanks ahpei.

我就冇join 英文百寶箱, 淨係join左中英數果邊. 咁今日應該會收到login ID同password架啦!

如果只係花15-20分鐘網上學習咁都可以接受得到既!

我淨係感覺到處理阿仔既功課同溫習已攪到我頭暈腦脹,  ...

Hi ahpei,

係呀, 係中文百達通, 我冇理解錯, 應該唔係淨係中文練習, 果個收費應該包埋中英數, 對嗎?  我淨係join左呢個, 因為覺得呢款好似全面d.  你有冇join呢個, 定還是join理英文百寶箱?

星期五都重未收到login 既資料, 咁即係重未用得, 重諗住星期六日可以試下上網做下添! 不過我睇番佢地既單張, 話係由10月5號開始至到出年, 但之前你話由12號開始, 你係邊度知道呢d料呢? 今日都12號, 希望今日收到啦!

Hi jjvccma,

我之前去佢地個網上面睇話本學年 10月12日開始, 由於個 login 同 password (free 果個) 一直都未有, 所以無得試。
我無特別 join , 但好似係得中文練習做..因為我諗住試玩下先, 或者有無P.2 以上既家長可以解答 ?

http://www.chinese100.hk/

我都以為Friday 會收到 login, 點知都是沒有 ~

ahpei

原帖由 jjvccma 於 09-10-12 11:41 發表
Hi ahpei,

係呀, 係中文百達通, 我冇理解錯, 應該唔係淨係中文練習, 果個收費應該包埋中英數, 對嗎?  我淨係join左呢個, 因為覺得呢款好似全面d.  你有冇join呢個, 定還是join理英文百寶箱?

星期五都重未收到login ...

Thanks Ahpei,

等我重諗住係中英數每樣有d練習可以比阿囝做添, 原來淨係得中文.......!

You're welcome, 不過都唔緊要, 可以玩住英文 http://eng8.hk/index2.php , 唔駛錢的 ~

ahpei

原帖由 jjvccma 於 09-10-12 12:34 發表
Thanks Ahpei,

等我重諗住係中英數每樣有d練習可以比阿囝做添, 原來淨係得中文.......!

我都有試過上英文百寶箱, 阿囝重問我係咪有遊戲玩.....比佢笑死, 呢個係學習網, 唔係遊戲網嚟架.

不過免費真係冇乜野睇, 要比錢先可以有多d練習.

Dear jjcvvma,

昨日已派左 中文8達通的 login 同 password 啦, 你玩左未 ?
我問過朋友, 你之前講果個有中英數練習既學習網頁應該是 "每日一篇" , 唔知學校有無...

ahpei

原帖由 jjvccma 於 09-10-12 15:58 發表
我都有試過上英文百寶箱, 阿囝重問我係咪有遊戲玩.....比佢笑死, 呢個係學習網, 唔係遊戲網嚟架.

Dear jjvccma,

昨日收到中文百達通既 login 啦, 你玩左未呀 ? 我阿仔話唔太明, 其實是我做咁滯...

你之前話有個網上練習是中英數都有果個好似叫每日一篇, 唔知學校有無得 join..

ahpei

原帖由 jjvccma 於 09-10-12 15:58 發表

Hi ahpei,

阿仔尋晚做左啦! 我都要同佢一齊做先得, 我就係旁邊解釋比佢聽.  好彩用既時間唔駛太多.

我覺得果篇文章對佢黎講都算深, 要靠下面既註解先可以明白內容.  照咁睇暫時要我地同d小朋友一齊先做得到. 如果佢地有埋指引, 教下我哋家長點樣guide d小朋友做就好啦, 因為都想佢地慢慢適應呢個模式, 跟住可以自已去做(可能要等到出年先得啦!).

呢個login id同password係咪免費既呢? 之前既通告令我有d混肴, 因為同一張通告話有中英數練習$336, 中文百達通係免費既, 咁我交左$336, 係咪都可以做埋中英數既練習呢? 重係唔係咁明白添.

Hi jjvccma,

係呀 ~ 要陪佢一齊做先得 ~
咁你昨日 login 左會唔會多d 野玩呢 ? 定還是得一篇閱讀理解??

如果唔清楚可以打去中文百達通度問...(張通告好似有電話)

ahpei

原帖由 jjvccma 於 09-10-13 12:13 發表
Hi ahpei,

阿仔尋晚做左啦! 我都要同佢一齊做先得, 我就係旁邊解釋比佢聽.  好彩用既時間唔駛太多.

我覺得果篇文章對佢黎講都算深, 要靠下面既註解先可以明白內容.  照咁睇暫時要我地同d小朋友一齊先做得到. 如果 ...

Thanks ahpei,

我尋日login都係得一篇閱讀理解加4條題目, 但又見佢文章上面寫住分等級既 - 大概係咁: 全篇100分, 每題25分; 全篇200分, 每題50分; 全篇300分, 每題75分; 全篇400分, 每題100分.  我都係見到得一款, 冇得揀深淺既題目喎.

本來我都想打去問下究竟係點樣, 但又唔記得帶張通告, 等我聽日打去問下先, 再話你知.
‹ 上一主題|下一主題