用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Mary's or PLKCKY?
樓主: mimia810
go

St. Mary's or PLKCKY? [複製鏈接]

原帖由 Reximom 於 09-6-17 10:55 發表

呢個咪係個人問題囉, 同學校關係唔大, 係個個人傳統, 唔係間學校傳統. 個個人既仔女就算讀CKY, 如果唔係名列前芧,一樣會洗錢多加補藥啫.

老實講, 你成日話咩讀傳統學校壓力大, 其實你知唔知香港d主流學校都變緊,  ...

借問聲,乜你知道全香港嘅主流學校有幾多咩,你有冇做過調查架,咁奇怪你又知得晒佢地變緊,唔係又係斷估呱。

純粹我的個人經驗:小女從沒補習,小三開始我不跟功課,只跟進她默書考試溫習。我常為她請假,但不是為學校考試,而是為她的比賽、課外活動做阿四。為了請假我要加快完成一些工作,面對上司嘴臉。但令小女投入健康的學習生活,我認為值得。

我很多朋友有為孩子考試而請假,也不限傳統學校。可能我沒要求她成績優異,只要老師不投訴就可以了。

原帖由 nov03bb 於 09-6-16 19:17 發表
我身邊讀傳統學校的家長亦經常反映, 他們(家長)也經常受到很多壓力, 每逢考試都要請一至兩星期假, 連累身邊的同事都要遷就... 所以, 可能係孩子把壓力轉移了給家長, 或是家長分擔了壓力...

...

我沒什麼特別教英文良方,還是靠學校多一點。小一開學時,首先是教把Good Afternoon說得好聽,要分高低音。

靈糧幼稚園以外籍老師教英文,兩個孩子不怕說英文。在Playground以英文跟外籍小孩爭執、曾有路人甲問小女為何英文如此流利。我想,不怕開口說英文是重要的 - 孩子的文法當然有錯,幸傳統學校看重文法,再慢慢改善。

我有買中 / 英文Cartoon VCD,他們喜歡看,跟著唸對白。我在家說中文,沒特別培訓。

原帖由 kls12 於 09-6-16 22:59 發表

這個也是我選擇傳統學校的原因,小女讀書並沒有很大的壓力,在小一時每星期三天游冰,兩天跳芭蕾舞,都非常高興.
只是覺得教英語的方法追不上時代,要想想方法,可否提供
一些方法,提高英語發音水平? ...

CKY係無名列前芧的,因她的制度,類似國際學校,要學生與自己競爭,不是為分數而提供標準答案。

雖然我不知道每間學校的情況,但因家族人數眾多、朋友又多、同事又多,所以略知一二。傳統學校中,壓力較少的我會首推St Paul Covent。

原帖由 Reximom 於 09-6-17 10:55 發表

呢個咪係個人問題囉, 同學校關係唔大, 係個個人傳統, 唔係間學校傳統. 個個人既仔女就算讀CKY, 如果唔係名列前芧,一樣會洗錢多加補藥啫.

老實講, 你成日話咩讀傳統學校壓力大, 其實你知唔知香港d主流學校都變緊,  ...

呢位Reximom家長,你終於知道自己認錯人啦,唔再話我係人分身咩,以後要自己檢點吓啦。

如何得知?從老師口中得知、從孩子課堂上表現得知、從班房壁報板上章貼的功課上得知、從老師為孩子開設的英文閱讀報告blog上得知、從他拿不到Best in English得知。祇要知道CKY的遊戲規則,就會知道學校不希望家長為分數而縐眉,而是要正視孩子對知識的認知。相信家長要同時感受過兩種學校的教育模式後,才能明白箇中分別。

原帖由 Reximom 於 09-6-17 13:32 發表

如果係咁, 你又點知你囝囝“英文在學校祇屬okay或是中上,不算是最好的”呢?

既然你會知,一個覺得要孩子維持成尖子,要名列前芧既家長都會知架? 佢知道既話咪一樣會洗錢多加補藥囉! ...

哈哈,有番生氣。

Good!  以我的認知,傳統學校中,相對較少壓力的是St Paul Convent,因為功課較少。其它的,會是那些呢?

原帖由 Reximom 於 09-6-17 14:55 發表
kyliema2006,

其實講到尾我只想帶出一點, 現時主流學校既教學方式係個幾闊既光譜, 有d仲係好傳統, 多功課, 多測默, 有d已採納左d新思維, 例如培養閱讀興趣, 少功課, 少測默, 唔公開成績等等…並不是一講傳統學校,  ...

我覺得kyliema問得好,我都想知你識得幾多傳統學校在轉變,你既然講得傳統學校在轉變,咁係你心目中應該有一個list,唔需要理人咩定義,知道嘅實可以講d出嚟聽吓。

吓!!同你講左咁耐,乜原來對「傳統學校」的定義都未能充分掌握,OMG!

To me: 那些祇著重考試,每年有著幾測幾考、每周有著各項默書的那種,讀書為分數的那些均是。St Francis, St Mary, La Salle, Maryknoll, DPS, Ying Wah, St Paul Co-ed, DGS, St Paul Convent, St Joseph等均是。作為家長,我認為傳統學校中,St Paul Convent的壓力是相對較少,因為功課較少,有時長假期,都祇是做做讀書報告而矣。

原帖由 Reximom 於 09-6-17 15:12 發表

咁要睇你點定義何謂傳統學校?

我都好想知有邊間學校語境好, 程度高. 初小功課最好不多於1.5小時可完成. 功課少抄寫, 多思考. 學校閱讀氣氛濃. 加埋唔駛交學費????

DPS & Marymount輕鬆?!我前下屬的兒子都是抽入讀DPS的,初小中、英、數每年會有四次測驗,高小除了有兩次考試外,又有著各項測驗,仲成日要媽媽幫做projects,佢個頭都幾痕架,個樣都唔似好輕鬆呢,他今年九月就會升DBS中一。同事的孩子周末會打下機,但甚少拿課外書本看。

真的有興趣知道已成功轉型的傳統學校,請列出例子,並加以說明之。Thanks.

原帖由 Reximom 於 09-6-17 15:55 發表

“To me: 那些祇著重考試,每年有著幾測幾考、每周有著各項默書的那種,讀書為分數的那些均是”.

如果咁講, 咁個d 合乎上述要求, 但係名不經傳既算唔算哩?

其實你係想講「傳統名校」嗎? 唔定義清楚, 點討論呀!

...

原帖由 Reximom 於 09-6-17 15:55 發表

“To me: 那些祇著重考試,每年有著幾測幾考、每周有著各項默書的那種,讀書為分數的那些均是”.

如果咁講, 咁個d 合乎上述要求, 但係名不經傳既算唔算哩?

其實你係想講「傳統名校」嗎? 唔定義清楚, 點討論呀!

...

人地list得咁清楚,重講得出學校嘅測考次數,你又話你自己清楚,但又講得咁片面,咁你提到嘅:「其實你其餘提既學校, 有D既測考、默書都已比前輕鬆得多, 唔好老係攞住本老皇歷呢講啦!」
我都想知究竟輕鬆成點呢,俾d實質嘢嚟睇得唔得。
‹ 上一主題|下一主題