用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣令小朋友做數小心D呢?
go

怎樣令小朋友做數小心D呢? [複製鏈接]

囝囝讀緊P1, 但數學科就比較差, 他不是不識計, 只係好大意, 明明是加就變減, 連數字都可睇錯, 又冇心機睇題目, 每次派完卷在家改正他又完全識做, 佢話係學校冇心機做喎, 所以拉低哂D分, 我真係俾佢氣死, 唔識都可以教, 但識又唔小心又可以點教呢? 各位可否俾D意見呢? 點樣先可令貝朋友專心D做數. THANKS.
   1    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 winniecarson 於 09-6-7 16:25 發表
囝囝讀緊P1, 但數學科就比較差, 他不是不識計, 只係好大意, 明明是加就變減, 連數字都可睇錯, 又冇心機睇題目, 每次派完卷在家改正他又完全識做, 佢話係學校冇心機做喎, 所以拉低哂D分, 我真係俾佢氣死, 唔識都可以 ...

我都十分認同你嘅講法,我都唔知點算!
其實有冇啲乜嘢數可以訓練佢冇咁大意呢?

我兒子現在讀K3,數學還算可以,不過很多時候也十分粗心大意,我會儘量多給他做練習和心算,儘量提醒他要理解題目是問甚麼,和數字間的關係和名稱,反而不會過於注重他加減乘除的速度和難度.最終,我相信祇要多做一些練習,習慣了便能熟練並減低出錯的機會了.

我想大部份小朋友都係因為粗心大意, 唯有多d提點佢每次要小心, 隨著年紀暫長, 一般都會有改善.

回覆 4# G-Ma 的文章

如果數感超差又可以點攪?教個女數學教到嘔血都唔識,我真係覺得個女好鈍,佢對前後,先後,左右之類嘅感覺好差,又大意,可以直式計啱答案,但橫式錯,或掉轉.

有無家長 d 小朋友低年級時 d 數好差而到高年班時 d 數好好嫁?請分享吓!

你小朋友係唔明定係大意, 首先是要搞清楚呢點, 唔明就要諗方法教, 好似用圖像方式..而大意就真係要做多d 練習, 錯誤中學習. 我e+都係用緊呢個方法, 我仔仔大意到test可以係全班最低分, 但其實佢係識做, 只係測驗時是是旦旦, 我先俾佢氣死!

原帖由 winniecarson 於 09-6-9 01:00 發表
你小朋友係唔明定係大意, 首先是要搞清楚呢點, 唔明就要諗方法教, 好似用圖像方式..而大意就真係要做多d 練習, 錯誤中學習. 我e+都係用緊呢個方法, 我仔仔大意到test可以係全班最低分, 但其實佢係識做, 只係測驗時是 ...

1) 鼓勵 : -
鼓勵小朋友不要失分, 他應是全班最最高分的, 只是不小心, "登"他十分唔抵.  叫他不要輕視每題易的題目.

在低小, 大部份小朋友都是不小心, 多於唔識.他們多是輕率.  我覺得與性格有關.

2) 找出哪方面不小心: -
我方法是不檢查他的數學作業, 到老師校對時, 重溫他錯的不小心問題. 我小朋友可以十分專一的去重覆3年不小心錯同一類型數位問題, 如5,4,3,2,1 請排出最大位"偶數", 佢可以排"單數", 總之錯的問題可層出不窮.
相信原因在於他太自信+心急, 自信到認為我都知他問咩?? 而輕率看題目.

3) 溝通&灌溉 : -
我只有鼓勵他, 考卷每1分都是很重要.  在測驗卷上, 各人只看到分數去評估, 就算識, 都無人知啦, 因為都錯了.  要跟他多傾多講這道理, 重視回考試/測驗卷.  

4) 重做/做不同類型題目 :
使他知道, 題目有很多類型, 不一定要咁出, 可以咁出都得.

5) 專注: -
當他尊重份卷, 自然可重視及專注.

耐心指導他改善.
要他接受/明白"謹慎"的去做事,  可能須一些時間才可見成績.

如上只是本人意見, 如有不對, 請多包涵.

回覆 6# winniecarson 的文章

winniecarson,

我個囡囡現 p.1 ,兩樣都係:
1) 對新教嘅 concepts 唔容易掌握
2) 對已掌握的 concepts 唔小心做,大意做錯

例如有兩題數,其中一題是問,一架車四個轆,六架車幾個轆?佢識寫 4x6 = 24, 但係最後答案佢居然寫 28 !! 我叫佢睇吓有咩唔妥,睇咗好耐都睇唔到有唔妥,最後我要指住錯的地方,佢就晃然大悟,將 28 改反 24.

另一題是問7架三輪車幾個轆?我見佢自己做寫咗 7x7 = 49, 而最後答案佢寫 49.於是我問佢三輪車有幾個轆,佢識答三個轆,咁我問佢應點寫呀條式,佢居然寫來寫去都寫唔出,我叫佢你睇反上一題點做嫁,我當時已興到爆,同佢講上題一架車四個轆,六架車就 4x6, 而家一架車三個轆,七架車咁應點寫條式,佢竟然都唔識.最後佢答倒啦,話應是 3x7, 但佢只將 7x7 = 49 改為 3x7 = 49, 我話你睇吓有無問題,睇吓睇吓佢又將 3x7 = 49 改回 7x7 = 49, 佢開始唔耐煩同無心機,我就更加興到爆炸.最終磨咗好耐佢先寫倒 3x7 = 21.

另外最近學校教 time,只是教正點 o'clock, half past, nearly xx o'clock, just past xx o'clock, nearly half past xx, just past half past xx 幾個 concepts,佢對 o'clock & half past 很快掌握,但對 nearly, just past 就教極都唔識,連 daddy 都落埋手都教佢唔掂,由 quiz 前十幾日教到 quiz 前一晚都唔識,問佢佢明咩,佢話呢 d 好難,最後佢份卷 time 嘅部份錯好多,我用份卷問反佢, guided 住問佢,佢對呢 d concepts 好似比之前明咗好多.死得啦!佢 d 數要考完試先掌握倒,慢人成拍,都無眼睇!!

又另兩題,我估佢成日形住 7+4 = 10, 咁啱份 quiz 出兩條有 7+4, 所以兩條都被扣分.我攞份卷又叫佢再睇清楚,佢又計反啱.

再有一題問日期,佢在個 calendar 上指啱個日期,應是 Tuesday 6th of June,但佢居然可以寫 Thursday 6th of June, 而個Thursday (我當佢唔識串Tuesday & Thursday 呢兩個字) 根本係第二個 column, 佢點可以抄錯????   

我個囡囡 d 數感真係好差,個仔仔 d 數感則好好多,一點就明,仲會自己去理解,去問有 sense 嘅問題,所以我的感覺很大,亦因為教個女數教到同佢 d 關係差咗,自己亦時時好掹,諗到 p.1 d 數已攪成咁, p.2 打後佢點 handle 倒, 時分秒,除數,份數,小數,負數.....真係好擔心.

我小朋友現在K3他比較粗心大意。但數學算不錯了。主要原因還是因為我用高壓和大量習作的方法訓練。如果能像上述的家長用那樣的耐心和愛心去教導是最好不過祇是我必須承認我沒有那種素質。當他連動一動腦筋也不願意時我暴跳如雷的表現比誰都不遑多讓。

其實大多數的女孩子對數字真的不如男孩故此可能要耐心一些小朋友要有良好的數學基礎除了真正理解數字之間的關係之外適量的練習和review是鞏固和提昇數學能力其中不可缺少的步驟。譬如給她做多一點練習讓她多錯一些而慢慢留意這些較易出錯的地方又或如像公文式的讓她做大量的計算以讓她由不懂至熟練以致掌握這樣也會有很不錯的效果。

我想妳女兒上公文式可能會好一點,因為她的基礎較弱,而公文式由淺入深,重覆又重覆的練習或許對妳的問題有幫助。

原帖由 Flying-Man 於 09-6-9 10:09 發表

例如有兩題數,其中一題是問,一架車四個轆,六架車幾個轆?佢識寫 4x6 = 24, 但係最後答案佢居 ...

我覺得考試之前一晚, 要有充足睡眠, 才可以保持頭腦清醒

我囝囝都唔會好好多, 時間方面, 明明問時針指向4-5之間, 而分針則指向6的正中, 問應該是幾點, 佢居然答4:6 而成數方面, 問1包糖有10粒, 5包應有幾多粒糖, 佢就求求其其答40粒 有時仲會答15粒, 見倒數字就即加埋去就算, 文字睇都唔睇...見親文字就冇心機做..E+就考試, 為由要佢狂做練習, 特別係文字題, 佢有時都會做到喊, 但都冇辦法喇! 數學方面真係好大意, 但默書, 背書, 英文科又好好多, 所以都唔知點算, 給數學拉低哂整體分數, 各位除了做多D練習之外, 還有什麼更好方法令小朋友做數方面專心D, 小心D..

求學不是求分數, 還行嗎?

原帖由 Flying-Man 於 09-6-9 10:09 發表

例如有兩題數,其中一題是問,一架車四個轆,六架車幾個轆?佢識寫 4x6 = 24, 但係最後答案佢居 ...

-剩數表要背得淑,常常抽問
-10 以內組合一定要背,小一時我用遊戲方式禾仔背
-要買數粒,我有兩盒,不明時拿數粒來計算
-我有三個教學時鐘,有一個有時針+跳字

初小環可應付,高小要找老師教

回覆 2# winniecarson 的文章

我重來唔覺得求不是求分數, 因為教育局求分數(程分), 學校求分數(名次), 咁家長點會唔求分數呀? 程分啲分唔好, 又話唔讀得band1, 所以啲小朋友就要為分數而讀書囉!!
我仔都係架, 唔小心到連題目都睇漏, 成條題目咁大條, 佢都可以睇漏, 勿講話其他啦!!英文就大細佳, 數學就加減數, 中文仲火, 係標點符號. 死味!!

其實囡囡小一開始我就每日比$2佢當零用錢, 原因係想佢對數學有多D運用機會.

例如: 我有幾日無比錢佢, 佢會話比我知我差3日, 咁我會問佢即係幾多錢? 佢細時會計2+2+2 = 6, 大D識乖數會話 3X2=6.

出街買野要佢用自己既零用錢, 佢會開始計, 20蚊既玩具, (20/2 = 10)佢會計要儲10日, 覺得唔抵就唔買.  又會問我8折即係幾多錢, 慢慢佢對數學會有個概念, 會較易理解文字題.

當然數學仲有好多其他原素, 好似圖形, 時鐘等等, 都要用唔同方法引導佢, 最慘係時鐘, 真係教到嘔幾桶血.

絕對同意 ! 分數高低是學業成績的命脈, 所以家長, 學生都非常大壓大, 因為不小心而失分, 確實好唔抵 ! 但因低年班的小朋友好多都未識在乎, 所以家長更緊張, 更擔心, 為由諗盡辦法去減低因唔小心而失分的機會啦! 不知何時小朋友才識緊張呢???  

原帖由 Berry_luk 於 09-6-10 14:30 發表
我重來唔覺得求不是求分數, 因為教育局求分數(程分), 學校求分數(名次), 咁家長點會唔求分數呀? 程分啲分唔好, 又話唔讀得band1, 所以啲小朋友就要為分數而讀書囉!!
我仔都係架, 唔小心到連題目都睇漏, 成條題目咁大 ...
‹ 上一主題|下一主題