用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 究竟邊間好d呢?
go

[視障] 究竟邊間好d呢? [複製鏈接]

我囡囡之前話隻眼睇野好濛,於事帶佢去驗眼佩眼鏡啦,點知驗出話有500幾度散光,我個囡今年七歲,叫我帶佢去睇眼科,有d話理工眼科好,有d又話光彩明天兒童好d,請問各位,有無媽咪睇過呢二間呀?究竟邊間好d呢?
   0    0    0    0

理大只可驗眼仔有冇問題, 而光彩是一間專為12歲以下小朋友醫治弱視的中心. 而妳的小朋友散光已去500度, 亦算幾嚴重, 見議先去光彩驗眼看看有沒有弱視, 才決定怎樣做, 而沒有的話, 再向眼科醫生查詢, 本人覺得去理大不如找專業的眼科醫生較為實際, 價錢亦不會相差很大.

原帖由 winniecarson 於 09-6-7 16:16 發表
理大只可驗眼仔有冇問題, 而光彩是一間專為12歲以下小朋友醫治弱視的中心. 而妳的小朋友散光已去500度, 亦算幾嚴重, 見議先去光彩驗眼看看有沒有弱視, 才決定怎樣做, 而沒有的話, 再向眼科醫生查詢, 本人覺得去理大 ...

唔該哂你呀,終於都係去眼科醫生度驗,結果左眼600散光,右眼250散光,有弱視,真係好擔心,都唔知點解會咁,光彩有無人去過呀?唔知係咪真係可以醫到弱視呢?

我囝囝有成四百度散光, 所以都有帶過佢去光彩驗眼, 光彩係專醫小朋友弱視的治療中心, 而方間只會用遮眼嘅方法去治療, 不過效果會較慢及不顯著. 而光彩是採用一種較新的方法去治療, 療程亦只需個半月, 因當時我都有出席講坐, 所以對光彩有一定認識, 若有興趣想知更多資料, 可EMAIL 給我 [email protected], 絕對願意跟妳分享這方面資料, 因為我都係「過來人」嘛 ! ^。^

原帖由 satdonna 於 09-6-14 13:47 發表

唔該哂你呀,終於都係去眼科醫生度驗,結果左眼600散光,右眼250散光,有弱視,真係好擔心,都唔知點解會咁,光彩有無人去過呀?唔知係咪真係可以醫到弱視呢? ...

理大只係驗眼同比意見你,一年四次驗眼,
正常無特別問題價錢,加埋都係一千蚊.
( 舊年既事,唔知今年有無加價 ??? )
佢都叫做多人識,合和個邊好鬼大,
一層包晒.沙田同旺角就相對門面細好多 lu...

睇眼專科醫生 = 睇醫生 ,有 DD 名氣都起碼
600 - 800 一次,無得比較.

其實都係俾多少少錢, 但我會相信醫生嘅專業多過驗光師, 醫生始終係全面過驗光師囉!  

原帖由 poonpoon 於 09-7-12 01:02 發表
理大只係驗眼同比意見你,一年四次驗眼,
正常無特別問題價錢,加埋都係一千蚊.
( 舊年既事,唔知今年有無加價 ??? )
佢都叫做多人識,合和個邊好鬼大,
一層包晒.沙田同旺角就相對門面細好多 lu...

睇眼專科醫生 = 睇醫 ...

請問有冇港島區好的眼科醫生介紹呢?

原帖由 winniecarson 於 09-7-18 10:31 發表
其實都係俾多少少錢, 但我會相信醫生嘅專業多過驗光師, 醫生始終係全面過驗光師囉!  

原帖由 angelanala 於 09-7-26 22:20 發表
請問有冇港島區好的眼科醫生介紹呢?

養和眼科很pro.
無知是福

可否將過程講我知! 請pm我呀!
Thank you so much!!

原帖由 winniecarson 於 09-6-14 19:44 發表
我囝囝有成四百度散光, 所以都有帶過佢去光彩驗眼, 光彩係專醫小朋友弱視的治療中心, 而方間只會用遮眼嘅方法去治療, 不過效果會較慢及不顯著. 而光彩是採用一種較新的方法去治療, 療程亦只需個半月, 因當時我都有出 ...
Don't worry!Be happy![/color purple]

原帖由 chingbb 於 09-10-15 17:02 發表
可否將過程講我知! 請pm我呀!
Thank you so much!!

呢個centre 係專醫小朋友弱視(12歲以下)
記得一般驗眼係免費架, 除非有咩問題先會要求詳細再check.. 驗眼師d意見都幾中肯,
唔駛擔心一定唔會hard-sell 囉 !
我囝囝最後嘅result唔屬於弱視只係深散光,
但都冇要求係果度做d
乜或者配眼鏡. 全程感覺都ok
我之前都有聽過佢地搞嘅講坐,
再加上都有成功例子,
所以對佢地都頗有信心,
如果妳有興趣可以先打電話2892 8899
預約驗眼, 或者可以了解多些才決定嘅..

希望呢d資料可以幫倒妳及妳的小朋友啦!

原帖由 winniecarson 於 09-10-19 23:57 發表

記得一般驗眼係免費架, 除非有咩問題先會要求詳細再check.. 驗眼師d意見都幾中肯,
但都冇要求係 ...

我小朋友一隻眼3百幾度散光, 另一隻就四百幾度散光. 你所指既centre 係咪可以醫散光 ? 因為我係寶血驗時, 醫生話冇得醫, 只可maintain !

原帖由 Daisy媽咪 於 09-10-28 09:23 發表

我小朋友一隻眼3百幾度散光, 另一隻就四百幾度散光. 你所指既centre 係咪可以醫散光 ? 因為我係寶血驗時, 醫生話冇得醫, 只可maintain !

散光~ 現時亦都只有做lasik 先可以完全根治。
不過都係要去到18嵗以後先可以做架~
散光…一般都唔駛做d 乜野…好少會加深0既 (除非受左d外來0既損傷啦﹗)~

原帖由 winniecarson 於 09-10-19 23:57 發表

但都冇要求係 ...

請問有效嗎? 會有副作用嗎? thanks

原帖由 Ruby_Lau 於 09-12-18 23:11 發表

未必肯定有效,但視力能夠提升嘅百份比好高。
唔會有副作用 ~

從沒聽聞有任何副作用, 效用必定存在, 可放心! 但效用是因人而異, 如果小朋友不幸有弱視, 也不妨一試, 可跟中心職員詳細了解。如是我絕不會放棄任何可治療的機會囉~這希望可以幫倒你啦...

祝 聖誕快樂、新年進步, 您的寶貝可健健康康地成長!

原帖由 Ruby_Lau 於 09-12-18 23:11 發表

‹ 上一主題|下一主題