用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無80%以外的家長??
樓主: carcar
go

有無80%以外的家長?? [複製鏈接]

hi, garfield-pooh
we already went to some schools these days. u can try buddhist chan wing kan. its a new school n i think we'll have a great chance n place for my son as his kindergarten principal also suggested that. the other schools we went.....still have no reply and didnt even have interview yet!
next week, we'll have 4 interviews in Wing Yan...Delia primary school....etc.......

GOOD LUCK TO ALL....

ADD OIL ADD OIL ADD OIL !!!

ilyass-mom,
yes, add oil...add oil....
Don't give up.  I believe your son will have a great chance, coz his English level should be very good...

原帖由 ilyass-mom 於 09-6-11 22:21 發表
we already went to some schools these days. u can try buddhist chan wing kan. its a new school n i think we'll have a great chance n place for my son as his kindergarten principal al ...

醒目開學勳章

原帖由 ilyass-mom 於 09-6-11 22:21 發表
we already went to some schools these days. u can try buddhist chan wing kan. its a new school n i think we'll have a great chance n place for my son as his kindergarten principal al ...

ilyass-mom:
thanks for yr info. i already visit south yuen long  government primary school , and waiting for interview at next wed, i didn't consider chan wing kan because i don't like it is buddhist , but i think chan wing kan also a good school .
++++++ oil

我仔仔35net 只有7間school, 仲要其中一間女校.

我地派左第5志願, 正正住隔鄰的仔仔都係中第5志願 (but which is our 6th choice). 我地冇私小位on hand.

呢幾日就向1-4th choice 叩門, 但如吾成功就讀住先. 想提提D mummy, take it easy, 呢個只係小朋友人生既小階段, 漫漫長路, 再吾係咪小二,小三插班law. 千其吾好似世界末日, 嚇親個小朋友吖!

我就諗住呢1年同阿仔努力, 爭取好D成績,今年吾得咪下年再叩, 我地要学習逆境自强MA

Yes, KwanLui, I agree with you so much. Let's take it easy.  This is P1 only, there is still long long road to run.  Summer is coming, let's enjoy the holiday first, forget those P1 school, H1N1, etc....

原帖由 KwanLui 於 09-6-12 12:43 發表
我仔仔35net 只有7間school, 仲要其中一間女校.

我地派左第5志願, 正正住隔鄰的仔仔都係中第5志願 (but which is our 6th choice). 我地冇私小位on hand.

呢幾日就向1-4th choice 叩門, 但如吾成功就讀住先. 想提 ...

我諗我都係41net 最差的一位, 我派了耀山, 都唔知點解, 我無填呢間都有.  我已經send 左d信去叩門, 但都沒有回應, 但我無同個女去註冊, 我真係接受唔到, 而家經濟咁差, 如果讀私校要交學費, 我屋企有3個小朋友, 都唔知點算.

我真係對我自己的運氣投降.

原帖由 fatanna123 於 09-6-13 00:05 發表
我諗我都係41net 最差的一位, 我派了耀山, 都唔知點解, 我無填呢間都有.  我已經send 左d信去叩門, 但都沒有回應, 但我無同個女去註冊, 我真係接受唔到, 而家經濟咁差, 如果讀私校要交學費, 我屋企有3個小朋友, 都唔 ...

不要向運氣低頭, 好好靠自己實力去叩門, 相信成功後一定比抽到還要開心.

加油!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

醒目開學勳章

原帖由 yuenwa 於 09-6-13 00:28 發表

不要向運氣低頭, 好好靠自己實力去叩門, 相信成功後一定比抽到還要開心.

加油!

yes.....我都係咁諗,所以我都無去註冊, 我都好有信心我個囡一定會有間好學校收佢架 !!!
大家一齊加油呀 !!!!!

發表
我是於41的, 個女派左耀山, 此校根本無選過, 收到結果後直情0知點算, 覺得好無坐, 抽中d人就話制度公平, 抽唔中d人就話制度唔公平, 而家只可以怨自己運氣唔好. ...

你已經好過我la, 我有選過這間學校第七志願, 都入唔到呀...當然我都唔想入這間的, 但想話你知我仲差過你呀....

[嘩!  你就好la, 有回音, 有學校見你, 邊間呢ga? ]原帖由 yuenwa 於 09-6-10 12:41 發表

各位家長,

我乙部雖然派到第一志願, 但這不是真的第一志願, 我係好唔情願簡的, 但唔簡又怕派左d道教或佛教學校.

所以我的心情同你地一樣, 好擔心和唔開心.  但我已第一時間去叩門, 明日就去 in 第一間, 星期六又 ... [/quote]

派左耀山,我唔知呢間小學在哪一區,但點解你唔去註冊先呢?無私小在手,又要叩門,萬一唔得點算?

dorismama,

我比你更慘, 我都係48網, 但派21志願, 係尾3志願.  

原帖由 dorismama 於 09-6-8 10:16 發表
48 net 派第十九志願!

twkcck,

我星期四見了英皇書院同學會, 校長還未通知我結果, 但校長話我個女好有機會.  

我在東華三院李賜豪拿到一個位, 所以我個女一定唔使係東涌讀, 只係我最心儀的嘉諾撒聖方濟各還未有聲氣面試.  我會繼續努力叩門, 即使今年唔得, 我會幫個女好好裝備自已, 待二年班時插班.

各位, 唔好放棄, 斷續努力叩門.  今日我亞囡做芭蕾舞同學媽咪話我知, 每年都有人叩門叩到8月31日才拿到心儀學位, 有些甚至9月中都還有叩門位轉校, 所以大家不要灰心.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

我都好惨呀~48網派第十志願

Yuenwa,

The "knocking door seat" is very tight this yr.  I worry no sea can be available at the end.  If really like that, I think I will looking for seat in P2.  But, this chance is quite difficult.  The result is very outstanding can be considered by my famours school like as Marynoll, GH, Holy Family... right..

原帖由 yuenwa 於 09-6-13 23:07 發表
twkcck,

我星期四見了英皇書院同學會, 校長還未通知我結果, 但校長話我個女好有機會.  

我在東華三院李賜豪拿到一個位, 所以我個女一定唔使係東涌讀, 只係我最心儀的嘉諾撒聖方濟各還未有聲氣面試.  我會繼續努力 ... [/quote]

原帖由 twkcck 於 09-6-13 23:19 發表
Yuenwa,

The "knocking door seat" is very tight this yr.  I worry no sea can be available at the end.  If really like that, I think I will looking for seat in P2.  But, this chance is quite difficult. ...

老實講, 一d實在太有名的學校, 如maryknoll, st. mary, st. stephen girls...等, 我真係諗都唔敢諗. 因為自己又唔係住該區, 又唔係舊生, 又唔係該校幼稚園生, 根本叩門無從入手, 簡依d學校盞浪費抽位chance. 所以我的目標都係一d低調的band 1學校.  我覺得Holy Family Canossian School 如果有機會面試, 而小朋友表現好的話, 係好有機會的. (我兩個表妹都係這學校舊生, 當年我表妹跨區抽到這校, 我舅母開心到差d擺幾圍慶祝.)

我去叩英皇書院同學會的原因係, 佢都算 Band 1 學校, 但因為校舍細同舊, 所以好似唔係好popular, 但佢地的師資係十分好的.  佢地100%老師係學士和有教育文憑.  100%老師pass哂語文基準試.  42%係碩士, 校長係博士, 亦是前教育局高官.

我最心儀嘉諾撒聖方濟各的原因, 是因為她校風淳樸, 有直屬中學, 對於12net的大熱 marymount, 我真係諗都冇諗過.  

所以如果大家叩門, 除了叩"頂頂"大名的學校, 真係可以考慮一些低調d, 但師資優良的band 1 學校, 好好的幫助小朋友考好成績, 第二年再試插班.

無論最後結果係點, 係我心目中我個女都係band 1 學生, 那些名校唔收佢係學校損失.

No. 13 for my daughter. So unhappy.

我已畢業了廿多年, 原來我間學校係咁好架 ! 難怪我媽將我每日由西環行去上環返呢間學校。

你是否選必列者士街, 如佢無加地方, 校舍真係好細, 佢幾時開放日, 我都想返小學懷舊下。

我記得當年發生一件大事, 係校長佢 ....

原帖由 yuenwa 於 09-6-13 23:53 發表
我去叩英皇書院同學會的原因係, 佢都算 Band 1 學校, 但因為校舍細同舊, 所以好似唔係好popular, 但佢地的師資係十分好的.  佢地100%老師係學士和有教育文憑.  100%老師pass哂語文基準試.  42%係碩士, 校長係博士, 亦是前教育局高官...

kwanlui,

你派左邊間?? 我都係35 網,但唔中第一志願

原帖由 KwanLui 於 09-6-12 12:43 發表

呢幾日就向1-4th choice 叩門, 但如吾成功就讀住先. 想提 ...

原帖由 two2003boy 於 09-6-13 23:12 發表
我都好惨呀~48網派第十志願

可唔可以話比我聽係邊間呀?
‹ 上一主題|下一主題