用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 浸會大學黃錦輝中小學
go

浸會大學黃錦輝中小學 [複製鏈接]

唔該有無人可以解答我以下的問題:
1)セ野係"特別經歷學習活動",我喺佢地web site 見倒但唔知係乜,可否解釋吓
2)係咪好似傳統學校咁分科教
3)有無家教會or家長義工隊
3)是否重視家校合作
4)一星期有多少次默書
thanks a lot
   0    0    0    0

I heard from quite a number of parents said that this school is not good.  You may ask one of the baby kingdom parent called "chanpa" for his/her experience.

原帖由 jpkp313 於 09-6-6 23:32 發表
1)セ野係"特別經歷學習活動",我喺佢地web site 見倒但唔知係乜,可否解釋吓
3)是否重視家校合作
4)一星期有多少次默書
thanks ...

Check your PM

A luck to escape from a direct subsidy school

Would you mind pm me the school names of current school?

原帖由 jpkp313 於 09-6-6 23:32 發表
  是课外活动,分sport,art等,学校开出清单供学生选择,每星期5堂,每天一堂。

是。

有。

3)是否重視家校合作
  一般吧。

4)一星期有多少次默書
  中文:每学年分三学期,每学期两到三次。
  英文:无。
  注:只限于三年级,我不知到其他年级。

thanks ...

另:我只会汉语拼音输入法,但这样一来,中文便变成简体,希望不会出现变体。

chanpa,
可否pm埋我。我有朋友好鍾意呢間的, 今年要報了, 如學校有咩問題, 我想提下佢先。thanks!

chanpa,

我準備去佢地的簡介會而且打算幫個女報名入讀小人, 我地都想知多d這間小學的事, 可唔可以pm比我

謝謝!

原帖由 kathywg01 於 09-6-22 01:27 發表

你2公婆真喺無品, 成曰玩role playing 唱人家學校. 都走咗啦重唔死心. 如果真是學校的錯,重吾比你告入,你吟巴閉.

績吓口德啦! 人家比你玩咗幾年啦, 你知吾知你個仔差D坐籠. 重好似成學校人欠你,真看不過眼才回 ...

我本人都看過佢地的post和聽了這間學校的簡介會
平心而論, 我覺得那個家長和學校都是有錯, 有做得唔好的地方, 唔係只是學校的錯, 只可以說間學校唔適合佢個仔, 而唔可以一面倒話間學校好差

而我唔明白, 為什麼那個家長之後又"唱"間學校的程度好低?

佢地知唔知間學校的教學理念和形式是怎樣? 這間學校是行"活動教學", 學校是重視學生的思考多過抄寫, 學校用不同的形式去培養學生的思考, 解難, 分析的能力, 而唔係只要學生去抄寫, 背誦, 學校亦唔係要培訓學生去考試攞一百分

我地唔可以用傳統的小學和這間學校相比, 如果真係咁比較, 對這間學校唔公平, 有無家長會攞國際學校同傳統學校比較學生的程度? 根本無得比

這間學校的教學近似國際學校, 而且, 家長搵小學要記住, 你個小朋友6年後要面對334的新學制, 現在的名中學只係因為會考成績好, 將來在334新學制的低下, 那些學校是不是仍會辦得好? 傳統小學出來的學生, 是不是可以適應到334新學制的學習模式?

這間學校的教學理念就很近似334新學制的教法, 但這間學校係唔係真的做到佢地的教學理念, 我就唔知啦! 如果佢地真的做到, 將來這間學校出來的學生未必會差過其他學校, 反而會"跑出"

hi 月亮,

我地都有打算報考此學校呀  
原帖由 kathylo 於 09-6-16 14:19 發表
chanpa,

我準備去佢地的簡介會而且打算幫個女報名入讀小人, 我地都想知多d這間小學的事, 可唔可以pm比我

謝謝!

我亞仔今年9月升小二.
我覺得校學無問題, 好好呀 ! 真係無揾錯學校, 我都好放心.
英文同數學教得好好.
中文就爭小小.
如果有學生程度追唔上, 學校又有輔導班.
最重要就係功課唔多, 無乜壓力, 我同亞仔好開心, 唔會因為功課多攪到關係差. 有時功課太少, 我會另外比d習作佢做.

bk 係自由平台, 有人唱好, 亦有人唱衰, 只要這位家長經歷係真, 絕對可以post出來, 每間學校都 can't please everybody, 大家都明, 聽完這位家長對學校批評, 未必個個會信佢, 家長自己都有分析能力, 如果只比人唱好, 唔比d
negative comments 出現,  睇 bk 就無意思, 大家平心靜氣網上傾吓咪好law! 佢個仔唔arm 讀間學校, 好可能其他家長的小朋友都會有相同性格, d家長咪聽吓不同聲音law!

超級版主

請想收到有關資料的會員自行pm有關會員,不要在版面要求收pm,以免阻礙討論。有關回覆將會不日刪除而不另作通知。謝謝!

原帖由 kwoke3000 於 09-6-22 12:13 發表

你們真要好好儉討自巳的价值觀念和人生態度.
你的小朋友將比你們更甚
今天你們的因,將是你的小朋友的往後的果. 小心!回頭是岸!
     ...

其實成件事係点架? 物嘢事唔講得出嚟? 要 PM 咁神秘, 講出嚟, 等大家同你分析邊個啱? 還你自己一個清白.

請知道哩件事嘅家長 post 出嚟.係咪係小學部度發生?
要坐籠咁嚴重嘅?

需知道走國際路線嘅學校同傳統學校係唔同,而有人話佢學術程度低,對那家學校和學生唔公平.

我有朋友都想報WKF小學部,但係哩度聽到咁多唔好嘅回響,卒之選了啟x小學.

而我自己考到 WKF 中學部,但無選,我嫌學費貴,選了第間直資中學. 如果不適合讀,我可能F.2轉去WKF, 試吓.因為WKF係走國際路線,而班主任都有好嘅評價,補習老師都有一個WKF 中學生補緊,佢話唔係咁差,我兒生都獲取錄中一.

WKF面試學生和家長都分2日舉行 bor, 真係好多人 bor. 而家長面試時都很渴望入讀, 佢地無理由衰嘅都比子女讀.

懇請知道哩件事嘅家長講出嚟,等我親戚防吓都好!

原帖由 hihirita 於 09-6-22 11:22 發表
hi 月亮,

我地都有打算報考此學校呀   

咁! 你有無聽簡介會?

尋日我派左我老公去, 因為我要睇仔仔, 我以為無人帶小朋友去嘛
原帖由 kathylo 於 09-6-22 16:17 發表

咁! 你有無聽簡介會?

原帖由 stitchfriends 於 09-6-22 15:36 發表

其實成件事係点架? 物嘢事唔講得出嚟? 要 PM 咁神秘, 講出嚟, 等大家同你分析邊個啱? 還你自己一個清白.

請知道哩件事嘅家長 post 出嚟.係咪係小學部度發生?
要坐籠咁嚴重嘅?

需知道走國際路線嘅學校同傳統學校係唔 ...

我們不是同年級的,不知道整件事,有時候問起高年級的家長,說起BK的評論,有些家長會說,他好不公道啊,有的同學還會擔心,雖雖雖去了別的學校,不知道有沒有人和他玩,有的家長說,幾年前剛開校不久,在學校說要跳樓,嚇得班長去校務處,同學就抱著他,然后整群老師沖上來,有的家長教自己的孩子,要小心啊,不要自己也掉下去啊...也有的家長說,甚至家長們都和老師們開會討論怎樣安排課堂序,可以搞到沒法上課啊,后來已經好好多了。

有一些孩子情緒上強烈的反應,他是給出一個信號,說“我不行了,請幫幫我,不要逼我了!”很不幸,他還是要學,要比別人多學,要所謂的自強不息,要和傳統學校比,要大陣仗地處理孩子的問題,要主導做法,這和學校的理念根本不和,孩子要愛要理解,到了某程度,沒有人可以代替父母親,學校要全人教育,沒有因為成績好為學校攞獎就遷就啊。

這位前家長一直在發表對學校的評論,變成了有人說BK對WKF勁多負面評價,很多WKF家長一直忍耐不作回應,不回應,因為對孩子有同情心,也不敢作回應,不然就說你和學校甚麼關系!但這對幾百個同學不公平,說他們程度低,有甚麼成績證明嗎?罵校長,罵學校,外面的人跟著說,說得比對現在那個要交出辦學權的學校還要差,可能嗎?被罵的校長,她自己頭兩年作副校長時都教書的,第一年教較熟習英文的組別,第二年就換相反組別的來教,可以看得出,她是很在意公平的。實在不值得被罵幾年吧。

從這件事上看,謠言此于智者,不見得,反而,謊言多說幾次就成真理啦。

回覆 39# pingoj 的文章

很感激pingoj的回應! 我女兒將於九月入讀WKF, 由於之前聽了很多很差的訊息, 導致曾懷疑有沒有選擇錯誤害了女兒? 與丈夫不斷反思; 一間那麼重視家教及孩子成長的學校, 怎樣也不會差到那裡去吧?? 我和丈夫很喜歡及認同他們辨學的理念!  希望孩子在喜樂, 純樸的環境裹學習及成長!  多謝你解開我的憂慮!! 多謝!!

原帖由 pingoj 於 09-6-23 03:43 發表

我們不是同年級的,不知道整件事,有時候問起高年級的家長,說起BK的評論,有些家長會說,他好不公道啊,有的同學還會擔心,雖雖雖去了別的學校,不知道有沒有人和他玩,有的家長說,幾年前剛開校不久,在學校說要跳樓,嚇得班長去校務處, ...

pingoj,

終於知道咁多負面新聞嘅始末.
‹ 上一主題|下一主題