用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 你O地覺得 迦南(九龍塘)好唔好? 我覺得好差! ...
go

你O地覺得 迦南(九龍塘)好唔好? 我覺得好差! [複製鏈接]

你O地覺得 迦南(九龍塘)好唔好? 我覺得好差!
   1    0    0    0

原帖由 celinapang 於 6-6-2009 06:25 PM 發表
你O地覺得 迦南(九龍塘)好唔好? 我覺得好差!

我須然唔係九龍塘迦南,我白掛一吓有咩方面差令你覺得好差呀?

原帖由 BB成長期 於 09-6-7 17:44 發表
我都好想知邊方面 (行政, 師資???), 你出得此標題, 應解釋一下, 不要令人去估.....你小朋友現讀那一級??

其實我地因為搬屋, 囡囡係LAM TIN 麗港個邊轉過來的,  我覺得果邊D TEACHER 好D, 很主動打電話比我, 告訴我囡囡在學校情況, 又時常有一些溫馨提示(用PAPER造)比我地D又BUSY又善忘既家長, 例如假期提示(會一星期前出的), 特別日子要注意地方(如生果日提示, 生日會提示.....)., 來到這裡完全係無.... 好像假期甘, KOWLOON TONG這邊, 放假前個日先派通告通知家長, 安排都安排唔切, 我都唔知KOWLOON TONG有沒有生果日 ? 生日會主題是什麼我都唔知 (雖然唔係太重要)? 好彩OR記得的話會在星期五派手冊時睇到..... 我試過打電話同主任及校長講,
佢話放假日子在手冊已經寫左 (但本手冊係星期五派, 星期一回收番), 仲叫我自己林辦法記住佢, 唔好依賴學校甘話.... 依家我唯有攞本手冊既行事歷COPY......
早知係甘, 唔會比阿囡轉過來..........

原帖由 celinapang 於 09-6-9 17:54 發表

其實我地因為搬屋, 囡囡係LAM TIN 麗港個邊轉過來的,  我覺得果邊D TEACHER 好D, 很主動打電話比我, 告訴我囡囡在學校情況, 又時常有一些溫馨提示(用PAPER造)比我地D又BUSY又善忘既家長, 例如假期提示(會一星期前 ...

我囡囡係讀上午BB班

我唸都係唯有自己唸辦法記...
我個女8月開始讀喇!!
我咁<矇>,可能成日都miss左d放假,生日會....

原帖由 celinapang 於 09-6-9 17:54 發表

其實我地因為搬屋, 囡囡係LAM TIN 麗港個邊轉過來的,  我覺得果邊D TEACHER 好D, 很主動打電話比我, 告訴我囡囡在學校情況, 又時常有一些溫馨提示(用PAPER造)比我地D又BUSY又善忘既家長, 例如假期提示(會一星期前 ...

我又唔認同你所講喎, 溫馨提示好多時都有, 有時非公假而放假的一定有紙仔比家長.  至於生日會主題, 我真係覺得手冊有講已好足夠, 因為嗰頁係講足一個月既嘢, 你至少都會睇到三四次, 而且開學頭都有派過通告講咗每次主題, 可能你係轉校生所以冇收到, 不過手冊一定有寫.  我都贊同老師的講法, 家長有責任去記住啲日子囉, 試想下下都出紙仔, 幾唔環保.

chanwendy,
你好! 我不是不信你說的 ! 你所說的 - 溫馨提示好多時都有, (有時非公假而放假的一定有紙仔比家長. ) , 是什麼來的, 是怎樣的 ? 我為什麼沒有回收過 ? 我好想弄個明白 ...

原帖由 celinapang 於 09-6-10 11:32 發表
chanwendy,
你好! 我不是不信你說的 ! 你所說的 - 溫馨提示好多時都有, (有時非公假而放假的一定有紙仔比家長. ) , 是什麼來的, 是怎樣的 ? 我為什麼沒有回收過 ? 我好想弄個明白 ... ...

我唔知你幾時開始轉過來, 但近一兩個都經常收到紙仔話唔洗返學, 包括高班去參觀, N班唔洗返學, 有一日係畢業禮前有一日 REHEARSAL, 都有紙仔 N1-K2 唔洗返學. 畢業禮後的星期一, 手冊都有講話係唔洗返學的, 但都有紙仔提大家唔洗返學.  正如 BB 成長期所講, 經常有仔講要預備咩嘢 FOR 做手工.  你冇理由一張都冇收過囉.

[quote]原帖由 celinapang 於 10-6-2009 11:32 AM 發表

哦! 原來如此, 其實我個小朋友就讀九龍城迦南K1,須然不同一間學校,但所有學習和老師派發通告大約是一樣,正如chanwendy所講,我都有收到這些通告,
大約近這二個月呢.老師在上堂時候同D學生講帶....回校,我個小朋友放學落校車就同我講老師要我們帶....回校,我記得有一次端午節假期前一日老師要小朋友帶一隻糉回校分享食用,我個小朋友落校車同我講,我都以為我個小朋友講笑我沒有在意,我心想,如果要帶一隻糉回校分享老師一定會有通告或者紙仔在功課上面,點解無紙仔呢,我個小朋友落校車同我講,媽媽你無比一隻糉我帶回校分享我好唔開心但係我都有份食是其他小朋友仔分享比我食,我先知原來是老師講比小朋友知,待回家同爸爸或媽媽為他準備....帶回校,早兩日我個小朋友講要帶沙灘玩具回校分享,今次我都有準備比我個小朋友帶回學校分享,
我每次都會照學校派發通告來做,其實唔係,須然通告講比家長知道一D信息和為他準備東西回校,應該留意小朋友所講的每句說話學校要我們帶....回校,而本手冊係星期五派,我會星期五睇手冊,重要會寫在白版待做,或者唔明白,我會同其他家長溝通和交流.
celinapang 你個囡囡是否比姐姐湊??

原帖由 BB成長期 於 09-6-11 09:33 發表
我阿仔又沒有叫食糉及帶沙灘玩具, 可能不同學校總會有些不同吧!  有一次阿仔同我說學校星期四要打邊爐, 我說你那麼細怕不怕呀...他又說我是要帶魚旦....跟著第二天就收到紙仔說阿仔負責帶魚旦, 而我亦打電話問老師有 ...

n1 唔需要帶糉的, 係 k班先要帶, 我見一齊等校車 k2的姐姐都有帶.  我囡又未試過同我講要帶啲咩, 但有時老師同佢地講放假, 佢就會話返我知, 咁有紙仔我都一早就知的, 我覺得呢個都係一個 training, 小朋友都真係要學識將老師的說話返屋企轉達父母, 因為上咗小學後, 可能更加成日要帶嘢返去做勞作, 我諗小學唔會再派紙仔啦.

[quote]原帖由 BB成長期 於 09-6-11 09:33 發表
我阿仔又沒有叫食糉及帶沙灘玩具, 可能不同學校總會有些不同吧!  有一次阿仔同我說學校星期四要打邊爐, 我說你那麼細怕不怕呀...他又說我是要帶魚旦....跟著第二天就收到紙仔說阿仔負責帶魚旦, 而我亦打電話問老師有 ... [/quot!e]
你們好! 其實我講既唔係做圖工的工具or課堂教具提示紙,因為果D都好minor, 我講既係放假果D提示可以的話可以早D比家長 ,唔好林放假前果日先比我地, 等D家長有特別安排, 因為我要返工, 屋仲有阿仔(16mths)要睇, 得一個工人好踢腳, 我果日請左sick leave.....打電話同主任講, 佢叫我自己林點佢......

回覆 2# chanwendy 的文章

chanwendy, 唔係呀, 我識得一個家長, 佢同我阿囡唔同班的, 都係讀N1, TEACHER有比紙仔叫佢帶糉.

原帖由 celinapang 於 09-6-11 11:15 發表
chanwendy, 唔係呀, 我識得一個家長, 佢同我阿囡唔同班的, 都係讀N1, TEACHER有比紙仔叫佢帶糉.

我囡嗰班唔需要, 佢地有做一個糉的勞作仔囉.  一個 N1 小朋友邊食晒成隻糉呀, 好在唔洗帶咋, 我今年都冇食過添呀.

另外放假方面, 除咗手冊每個月頭都講晒該個月的假, 如果係額外的假亦都一定個幾星期前就收到紙仔, 我個人覺得有成個星期, 點都安排到架喎.  我家姐都係一個工人睇兩個小朋友, 都係咁睇啦.

chanwendy, 其實你可以check 番最近高班畢業典禮後的假期通告, 是在5月15日(星期五) 出的, 通告話5月17日(星期日)畢業典禮, 5月18日放假, 我放工返來都趕唔切同公司請假, 唯有請SICK LEAVE...... 可以話係無時間比你預備咯, 不過我認我是善忘的., 我同同班既媽媽傾., 有好多媽咪都唔知5月18日放假喔 ! 你都可以話手冊最後果頁有寫, 所以我都話我已經COPY左 ........

原帖由 celinapang 於 09-6-11 16:35 發表
chanwendy, 其實你可以check 番最近高班畢業典禮後的假期通告, 是在5月15日(星期五) 出的, 通告話5月17日(星期日)畢業典禮, 5月18日放假, 我放工返來都趕唔切同公司請假, 唯有請SICK LEAVE...... 可以話係無時間比你 ...

嗰日的假期, 手冊假期嗰頁一早講咗架喇, 所以冇紙仔我都知係放假.  坦白講, 我覺得作為家長有責任留意學校假期, 冇理由你自己粗心大意就個波交比學校啫.  手冊一個星期派一次, 你認真睇既就已經睇咗十幾次啦.  家長係一個大人, 唔通要老師好似揍小朋友咁揍埋個家長咩.  你打去學校同老師講, 老師叫你自己諗掂佢, 咁既回覆係最正常不過的.  一早通知你唔準備, 嗰張紙仔只不過係一個 reminder 之嘛.  如果你覺得咁樣都叫安排得唔好, 咁你認為點樣先算好呢?

其實我唔知點解你甘激動, 除非.....

因為我從LAM TIN 果邊轉果里, 見到有甘大既唔同, 講比網上的媽咪知作一個比較, 都很正常, 只可以話LAM TIN 既先生懂得體諒家長, 你說得對, 作為家長應該有責任去知道學校既SCHEDULE, 但我個人覺得一星期前的REMINDER不是太過份., 我家姐都係先生, 做左20年, 依家係某中學的訓導主任, 我跟她談論過這CASE, 她的回復是即使係中學都會在3日前出REMINDER通知家長放假, 我相信做到中學既SCHEDULE 一定唔會小得過幼稚園 哇, 學校這方面做得唔夠妥善., 我講比大家知, 自己賣過教訓, 都給家長知道即使同一個學校集團, 不同校舍有不同的處理方法....

如果要講既, 我仲有樣野發覺都係好唔妥, 逢星期五派的黃色細細本既貼星星簿仔, 我想問其他家長, 先生是怎樣貼的? 而這本黃色細細本既貼星星簿仔用途又是什麼 ?

我都有小朋友讀九龍塘N1,
老師好少會打俾我(打得俾我都係衰野啦, 無事唔會CALL我, 打過幾次來, 叫我可以幫小朋友介片呀, 同我講小朋友今日流鼻咁囉)! 另外, 我都識媽媽有小B讀麗港城, 佢老師係成日打比佢呀! 不過係佢個仔... 係學校咬人... 打人.... (所以,有時唔係話多電話就好, 你小朋友係學校無得別野發生,  老師當然唔打俾我啦)

紙仔成日都有架, 打邊爐試過, 帶益力多樽, 帶紙盒, 咩老師發展日, 咩高年班畢業禮放假...... 你好想老師成日CALL你同你講係小朋友有咩問題咩??

生日會就唔係老師提, 要自己留意手冊!
有時校車EE會提我地, 有時無...

幾時放假, 其實係要家長自己睇校曆表!
BTW, 我都試過早前端午節大意無睇, 好在有親戚都係讀同一間學校, 提我放完假係生日會....

你係咪在職媽媽, 工人湊小朋友呀? 會唔會小朋友放左學, 係書包拎D書出來睇, 掉左D紙仔呀??

本黃色細細本既貼星星簿仔, 我都唔知點用, 我又無在意呀!  

5月尾有家長日, 你有冇去呀?  點解唔反映下呢?
‹ 上一主題|下一主題