用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 09/10 小一家長交流
樓主: s991027
go

09/10 小一家長交流 [複製鏈接]

是呀,保母車會遲到架0.0
我地要6:00起身,6:50落樓,搭6:58車
我唔想咁早起身,懶呀我
而且都唔使成個鍾頭返學,
我住藍田架
thanks 妳報料呀 ^^

原帖由 hazelwoo 於 09-9-23 09:43 發表
hi,

你住係邊呀,校巴要幾點上車呀? 我都係搭校車7:00pm上車,雖然係早少少,但佢地唔洗行咁多路,又唔洗怕打風下雨。如果自己搭保母車,遲到就係遲到架啦。

...

明白晒,我以為將軍澳早,原來藍田咁近都要咁早,試下保姆車都好。 我阿仔(樂樂)早前話曉橋英文堂同佢一組,羸左分喎,你知道嗎? 曉橋返學開心嗎?

原帖由 素兒 於 09-9-23 10:40 發表
是呀,保母車會遲到架0.0
我地要6:00起身,6:50落樓,搭6:58車
我唔想咁早起身,懶呀我ops:" />
而且都唔使成個鍾頭返學,
我住藍田架
thanks 妳報料呀 ^^

係丫曉橋同樂樂一組,仲羸左添呀,叻叻喎!
我唔知呀,曉橋之前病左,依家都仲有d尾,我返到去曉橋就已經訓左覺咯,所以唔知呀.
樂樂開心嗎?曉橋之前有講過話原本老師都唔係好惡,返學都好開心.
其實校車由tko去學校,同藍田一樣時間咋,可能因為我地係第一個站,所以要咁早,而我地係有小巴(總站),bus返學,所以咪唔係太想搭校巴囉,但又擔心好天晒落雨淋,而且危險會多左,咪想睇吓有無保母車d時間會晏少少囉,因為之前都聽過保母車係晏少少既,但就好似會同埋基法既同學仔一齊上車,要視乎人數而定.

原帖由 hazelwoo 於 09-9-23 14:44 發表
明白晒,我以為將軍澳早,原來藍田咁近都要咁早,試下保姆車都好。 我阿仔(樂樂)早前話曉橋英文堂同佢一組,羸左分喎,你知道嗎? 曉橋返學開心嗎?

...

樂樂返學都好開心,你參唔參加學校運動會呀? 已pm聯絡資料及你啦.

原帖由 素兒 於 09-9-24 11:23 發表
係丫曉橋同樂樂一組,仲羸左添呀,叻叻喎!
我唔知呀,曉橋之前病左,依家都仲有d尾,我返到去曉橋就已經訓左覺咯,所以唔知呀.
樂樂開心嗎?曉橋之前有講過話原本老師都唔係好惡,返學都好開心.
其實校車由tko去學校,同藍田 ...

pls check:)

原帖由 hazelwoo 於 09-9-24 14:04 發表
樂樂返學都好開心,你參唔參加學校運動會呀? 已pm聯絡資料及你啦.

參加呀,你地參加嗎?
不過你地要預左好快走,唔會玩好耐,因為小一參加既項目唔多,好似得1,2個.(如果無記錯既話)

緊係參加啦,我攞左假啦。咁到時係咪帶埋小朋友走定係佢地留低,我地走呀? 咁你仲知唔知我地帶佢去運動場定係回校先去呢? 我諗都係家長帶,因為學校唔會安排咁多車去架嗎?係咪? 你參加過運動會啦,好玩嗎?但曉橋一年班喎,你有小朋友係高年班?

原帖由 素兒 於 09-9-24 17:30 發表
參加呀,你地參加嗎?
不過你地要預左好快走,唔會玩好耐,因為小一參加既項目唔多,好似得1,2個.(如果無記錯既話)

由家長帶小朋友去運動場, 玩完1,2個項目後就由家長帶返走,大約9點幾就走得,如果有高年級既同學就留耐d咁囉.

是呀,曉橋有個家姐3年級 ^^係家姐一年級時參加過,之後2年級就無參加lu.

原帖由 hazelwoo 於 09-9-25 12:41 發表
緊係參加啦,我攞左假啦。咁到時係咪帶埋小朋友走定係佢地留低,我地走呀? 咁你仲知唔知我地帶佢去運動場定係回校先去呢? 我諗都係家長帶,因為學校唔會安排咁多車去架嗎?係咪? 你參加過運動會啦,好玩嗎?但曉橋一年班喎,你 ...

嘩,咁早就走得啦,但你今年就要留耐d啦喎。其實你地兩個女返學,自己帶會唔會化算過保母車呢? 同埋你地有車直接到學校,如果放學有人帶就可以諗下囉。

原帖由 素兒 於 09-9-25 17:47 發表
由家長帶小朋友去運動場, 玩完1,2個項目後就由家長帶返走,大約9點幾就走得,如果有高年級既同學就留耐d咁囉.

是呀,曉橋有個家姐3年級 ^^係家姐一年級時參加過,之後2年級就無參加lu.

...

油塘基顯的家長,你們好 ^_^

我家住藍田,小兒出年升小一,我對”油塘基法” 和 “油塘基顯”均有興趣; 跟身邊家長討論,大部份若真要二選一均選”基顯”, 你們覺得兩校相差得遠嗎?
聽說”基顯”還是大班教學, 小一至小六都是活動, 升中派位”基顯”較好一點點, 是嗎?

1st round 自行分配 , 15 分入“油塘基顯”, 成功機會高嗎?

唔好意思,因工作關係不能間間學校到訪,請你們熟悉的家長們, 給我一點意見好嗎?

感激不盡

係呀,所以好頭痕!但囡囡話:'如果自己搭車返學,要預多d時間,都要7:15出門口,唔係早好多.算吧啦!'佢地想早d返學玩,唔想太過遲!唉!我都唔知如果佢地自己返要預幾多時間,真係又搵日一早試搭吓!
其實車錢就差唔多,但時間上就好使好多(自己覺得),因為有時放學都好晏,有次試過4:15先返到! v.v平時都要4:00呀!

原帖由 hazelwoo 於 09-9-28 09:10 發表
嘩,咁早就走得啦,但你今年就要留耐d啦喎。其實你地兩個女返學,自己帶會唔會化算過保母車呢? 同埋你地有車直接到學校,如果放學有人帶就可以諗下囉。

...

原帖由 素兒 於 09-9-28 17:43 發表
係呀,所以好頭痕!但囡囡話:'如果自己搭車返學,要預多d時間,都要7:15出門口,唔係早好多.算吧啦!'佢地想早d返學玩,唔想太過遲!唉!我都唔知如果佢地自己返要預幾多時間,真係又搵日一早試搭吓!
其實車錢就差唔多,但時間 ...

你好呀? 我都住藍田, 通常校巴說3:40 pm 到, 其實都要 50 or 55 mins 才到, 有時要4:00 pm.
你搭幾号車, 你個女個名, 我在大仔口中都聽過, 佢話成日同佢 & lok lok 一齊玩.

我都覺得放學太遲,遲d等阿女都返埋小學,我都可能會自己帶。如果你有姐姐,緊係自己帶好d啦,重野比晒佢take埋咪得囉。哈哈!

原帖由 素兒 於 09-9-28 17:43 發表
其實車錢就差唔多,但時間 ...

唔知呀,仲煩緊.都有同姐姐講過話十月佢帶,唔使咁早起身,起唔切都可以0係架車度食早餐,不過如果試過唔WORK既話又要向校車公司申請過...唉! 好煩點算好呢....?

原帖由 hazelwoo 於 09-9-29 12:20 發表
我都覺得放學太遲,遲d等阿女都返埋小學,我都可能會自己帶。如果你有姐姐,緊係自己帶好d啦,重野比晒佢take埋咪得囉。哈哈!

HI! LokYauYauv 你好
基顯大約一班33-34人,活動教學,我就覺得校風淳樸,可能學校有好多規定吧,是其他學校所沒有的.
英文用幼聯
中文小二才用普通話
每科老師都有另外的工作紙,好似當年家姐的和妹妹的已經不同了.
當年我是叩門入的,15分很難說,我也聽說15分可入舊兆,不過人數就....好似係全校1人而已
這些資料希望你有用!

原帖由 LokYauYau 於 09-9-28 12:11 發表
油塘基顯的家長,你們好 ^_^

我家住藍田,小兒出年升小一,我對”油塘基法” 和 “油塘基顯”均有興趣; 跟身邊家長討論,大部份若真要二選一均選”基顯”, 你們覺得兩校相差得遠嗎?
聽說”基顯”還是大班教學, 小一至小 ...

原來大家都係藍田友,多多指教!
我地係第一站上車,回程就最後所以咪咁遲囉!
1號車

原帖由 ElisaCheung 於 09-9-29 11:02 發表

你好呀? 我都住藍田, 通常校巴說3:40 pm 到, 其實都要 50 or 55 mins 才到, 有時要4:00 pm.
你搭幾号車, 你個女個名, 我在大仔口中都聽過, 佢話成日同佢 & lok lok 一齊玩. ...

原帖由 素兒 於 09-9-29 23:23 發表
原來大家都係藍田友,多多指教!
我地係第一站上車,回程就最後所以咪咁遲囉!
1號車

hello 素兒,
今日聽到我大仔講你嗰女, 話家姐係 sleepy pig, 妹妹唔想同佢坐, 要同佢坐, too funny !!!

佢哋都係1号車, 近來小息佢哋成日一齊玩同 lok lok, 你問吓佢, 大仔 - 亞雍.

家長會你去唔去呀?

好搞笑呀,臭橋橋仲樣話家姐,想死啦! 哈哈哈
我地最後決定唔搭校巴lu,慳返d時間仲慳返d錢!
我都有聽曉橋講同亞雍玩,仲有亞一...
今年有1對孖囝,1對孖囡,好熱鬧呀!
家長會係幾時呀,無留意到添

原帖由 ElisaCheung 於 09-10-6 00:06 發表

hello 素兒,
今日聽到我大仔講你嗰女, 話家姐係 sleepy pig, 妹妹唔想同佢坐, 要同佢坐, too funny !!!

佢哋都係1号車, 近來小息佢哋成日一齊玩同 lok lok, 你問吓佢, 大仔 - 亞雍.

家長會你去唔去呀? ...

原帖由 素兒 於 09-10-6 11:17 發表
好搞笑呀,臭橋橋仲樣話家姐,想死啦! 哈哈哈
我地最後決定唔搭校巴lu,慳返d時間仲慳返d錢!
我都有聽曉橋講同亞雍玩,仲有亞一...
今年有1對孖囝,1對孖囡,好熱鬧呀!
家長會係幾時呀,無留意到添

...

我聽我細仔講好似孖女係 1B & 1C, right.
唔搭校車, 有人接送?

家長會係 10/10, 下午舉行, 快d攞d通告出嚟睇吓.

呵呵呵,你比我知得仲多!對孖囡係妹妹既幼稚園同班同學仔,依家又係埋一齊真係開心呀!
會去呀,我會2:00就去,到時見啦 ^^
有工人姐姐接送,唔怕!之前係驚好天晒落雨淋..而且兩姊妹都上小學就岩岩好呀!

原帖由 ElisaCheung 於 09-10-6 12:46 發表

我聽我細仔講好似孖女係 1B & 1C, right.
唔搭校車, 有人接送?

家長會係 10/10, 下午舉行, 快d攞d通告出嚟睇吓.

‹ 上一主題|下一主題