用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 45校網 你地入到第幾志願?
樓主: BabyLincoln
go

45校網 你地入到第幾志願? [複製鏈接]

45 區 ~ 有否人知聖博徳 (學校村) / 聖文德 (鳳德村) 好不好 ?

我有位街坊個仔讀聖博徳 (學校村) 課程由淺入深,小朋友較為輕鬆!至於 聖文德 (鳳德村) 就老牌子學校於慈雲山歷史尤久了!我會揀 聖文德 (鳳德村) !

原帖由 gabbyyin 於 09-6-8 15:51 發表
有無人知 聖博徳 (學校村) / 聖文德 (鳳德村) 哪間教學好d, 將來派位好不好, 很担心 !!!!

心急人

唔好意思, 小女明年會選小一, 請問45區那幾間學校是band 1?

我個女派了聖文德天主教小學,有無知此校好不好? 校風如何? 派位?

原帖由 manman 於 09-6-6 21:56 發表
你真好記`性  我當然有去真鐸叩門, 我都係星期一面試 (6:30PM), 我都希望我囝成功啦...其實我係派保良局CHAN NAM CHEONG(亂填既第8志願), 不過我去慈天叩門, 佢話有10個即收備取生位(先到先得)...咁我咪即刻 ...

你們面試的情況如何?
我們面試時女兒答不出一條關鍵的問題, 就是「你為甚麼喜歡真鐸?」我知道後很不開心, 並不是因為她答不出, 而是過往我們經常和她分享此校的優點及適合她的地方, 在面試當日的早上, 她又很認叻地表達:「你們放心啦, 我知道怎樣和老師講, 我很喜歡這間學校, 因為......」但是到了緊急關頭卻一句答不出來。

事實上, 考不考到不是我們最大的關注, 我們只是盡上我們的努力吧,  我們所關注的反而是女兒認叻得太快,以為自己一定得, 一定識, 但是在重要的關頭卻甚麼也做不到, 這情況不是第一次發生, 日後我們更要好好的指導和管教。

面試完畢, 一切成為定局, 現在等結果之餘, 惟有用平常心去面對。作為基督徒,  我總相信神有祂奇妙的旨意,  無論那一間學校, 小孩子都會有好的發揮。

cwaisum
你選#1是不是真鐸, 你是基督徒,應該有20分,20分入吾到,如果得15分,不是沒有希望
下年女女想入真鐸,她是得15分

原帖由 mickeyleehk 於 09-6-9 12:10 發表
cwaisum
你選#1是不是真鐸, 你是基督徒,應該有20分,20分入吾到,如果得15分,不是沒有希望
下年女女想入真鐸,她是得15分

是的, 自行收生20分不入。不過年年都不同情況, 要視乎當年申請的情況而定。起初我還以為2003年出生的sars bb, 人數少, 而且又有20分, 入的機會很大, 誰知......

不過, 如果你第一、二次都是選她為第一志願, 這又增加了入讀機會, 因為她有30個叩門位, 統一派位給備取生。

至於收叩門生的準則, 就要看你的小朋友喜歡真鐸的程度了, 這是學校所關注的。

真鐸收了我女兒了, 真開心。

原帖由 cwaisum 於 09-6-11 16:05 發表

你幾時interview?  咁快就知result?  anyway, 恭喜你!

唔知今年有幾多叩門位呢?

醒目開學勳章

有30個叩門位

原帖由 peipeibb 於 09-6-11 16:21 發表

你幾時interview?  咁快就知result?  anyway, 恭喜你!

醒目開學勳章

恭喜你, 咁怏知呢....我仲未收到電話...

原帖由 cwaisum 於 09-6-11 16:05 發表

醒目開學勳章

I just receive the call from school.  My daughter is failed.  So disapointed.

原帖由 manman 於 09-6-11 16:40 發表

原帖由 peipeibb 於 09-6-11 16:21 發表

我星期一下午4時面試。學校說最遲明日7時會通知家長消息。

原帖由 wega 於 09-6-11 16:46 發表
I just receive the call from school.  My daughter is failed.  So disapointed.

真可惜, 但願您的孩子最終都能入到理想的小學。
不過想問多一句, 您自行、統一派位是否也將此校放第一志願, 我覺得真鐸很重視這點的, 反而小朋友的表現是其次。

原帖由 manman 於 09-6-11 16:40 發表

但願您很快也收到學校取錄的消息。

醒目開學勳章

No la, as I'm not in net 45, but I want to find a school in Wong Tai Sin area which will be more convenience for my 99 to take care of my daughter.

原帖由 cwaisum 於 09-6-11 17:08 發表

真可惜, 但願您的孩子最終都能入到理想的小學。
不過想問多一句, 您自行、統一派位是否也將此校放第一志願, 我覺得真鐸很重視這點的, 反而小朋友的表現是其次。 ...

醒目開學勳章

我今早都有去學校村間聖博德 in, 佢都收左囡囡, 但我自已鍾意真鐸多D.

原帖由 wega 於 09-6-11 17:12 發表
No la, as I'm not in net 45, but I want to find a school in Wong Tai Sin area which will be more convenience for my 99 to take care of my daughter.

醒目開學勳章

I'm also failed

原帖由 cwaisum 於 09-6-11 17:10 發表

但願您很快也收到學校取錄的消息。

醒目開學勳章

yee...can get the result as soon as end up the interview??

原帖由 wega 於 09-6-11 17:15 發表
我今早都有去學校村間聖博德 in, 佢都收左囡囡, 但我自已鍾意真鐸多D.

醒目開學勳章

Yes, 本來學校應該安排 Sat 先 in 的, 但剛巧亞女學校畢業禮, 所以學校比我今日 in, 即場收左, 仲攪埋註冊, 你有冇叩呢間呀.

原帖由 manman 於 09-6-11 17:18 發表
yee...can get the result as soon as end up the interview??

醒目開學勳章

無AR, 一心叩真鐸...E+... , 唯有讀慈天...

原帖由 wega 於 09-6-11 17:24 發表
Yes, 本來學校應該安排 Sat 先 in 的, 但剛巧亞女學校畢業禮, 所以學校比我今日 in, 即場收左, 仲攪埋註冊, 你有冇叩呢間呀.

‹ 上一主題|下一主題