用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 葵青區派彩結果?
樓主: bbcat
go

葵青區派彩結果? [複製鏈接]

其實 仁立 / 仁紀 那一間比較易入 ??

原帖由 Tigger 於 09-6-6 21:12 發表
其實 仁立 / 仁紀 那一間比較易入 ??

兩間都係net65大熱門,一樣咁難.

聖公會主恩小學,是否是本區的次選 ??

還有其他的次選學校嗎 ?

原帖由 Tigger 於 09-6-6 21:26 發表
聖公會主恩小學,是否是本區的次選 ??

還有其他的次選學校嗎 ?

其實主恩都係好學校,只是很多人都覺得校舍較舊.

全完/林金殿都很受歡迎,近年基真都開始多人選了.

原帖由 咩咩豬 於 09-6-6 21:31 發表

其實主恩都係好學校,只是很多人都覺得校舍較舊.

全完/林金殿都很受歡迎,近年基真都開始多人選了.

多謝妳的回覆。 我要為下年作好準備。

咁你地諗住叩門嗎?
會去邊間?

點解冇聽過會有人派到可信係自願?真係咁差
?咁如果叩門冇位,咁讀一年再做轉校得唔得?

各位派到仁立/仁紀的媽媽,恭喜曬呀!!
請問你地小朋友係讀邊間幼稚園呀?

原帖由 gobbyilove2 於 09-6-6 22:05 發表
點解冇聽過會有人派到可信係自願?真係咁差
?咁如果叩門冇位,咁讀一年再做轉校得唔得?

我會讀lee間的機會係 0 %....一定要叩叩叩....
你有無私校做back up?

原帖由 oocat 於 09-6-6 23:13 發表
各位派到仁立/仁紀的媽媽,恭喜曬呀!!
請問你地小朋友係讀邊間幼稚園呀?

這個我都好想知。

讀荊聖公會冕堂幼稚園會否優先取錄??

All mami:
06/07年度小兒亦派到第7志願可信,那天我真的哭了,所以我很明白你們的心情,我用盡我的努力漁翁殺網式去dl 叩門申請表,最後都叩門成功,所以大家不用灰心,比個題示大家,當大家叩門後而唔收,亦可等到8月尾再一次去心儀學校校務處再問下有冇後,因為可能有人最終放棄學位去了直資或他們心儀的學校.因為很多人考倒第2志願都去叩第1志願,hold著左d學位.祝大家好運

請問叩倒邊間?

原帖由 kiukiuleung 於 09-6-7 00:05 發表
All mami:
06/07年度小兒亦派到第7志願可信,那天我真的哭了,所以我很明白你們的心情,我用盡我的努力漁翁殺網式去dl 叩門申請表,最後都叩門成功,所以大家不用灰心,比個題示大家,當大家叩門後而唔收,亦可等到8月尾再一 ...

我跨網去了荃灣,曽程叩過仁立,自行選它,甲部選它,全軍覆设,300多人去考,只僎10多人.曽叩過仁立,全完,慈幼.褫申請表就多到忘記了,因為interview好多小學同一時間,所以只能去某幾間,点解咁辛苦因為派到一間我認為最差!!(個人意見)
原帖由 mabelzero 於 09-6-7 00:12 發表
請問叩倒邊間?

原帖由 kiukiuleung 於 09-6-7 00:20 發表
我跨網去了荃灣,曽程叩過仁立,自行選它,甲部選它,全軍覆设,300多人去考,只僎10多人.曽叩過仁立,全完,慈幼.褫申請表就多到忘記了,因為interview好多小學同一時間,所以只能去某幾間,点解咁辛苦因為派到一間我認為最差! ...

請問當年你有去可信註冊嗎?

原帖由 Tigger 於 09-6-6 23:50 發表

這個我都好想知。

讀荊聖公會冕堂幼稚園會否優先取錄??

讀邊間幼稚園同大抽獎係冇關,大抽獎係 only Lucky for 第1志願,選校策略for 第2至30志願。
祇有最後叩門係可以話同邊間幼稚園有關,就算係有關都要睇小朋友成績&面試表現,(我知道上年有好多人連 In 都冇份)。

註册一定要去,如果唔去等同放棄官津學位去直資.叩門情序1.去叩門a校
2.成功了去回註册學校取回註册証.到a校註册
3.如有第2間心儀b學校收錄,又可到a校取回註册証到b校註册.
4.如此類推

原帖由 kiukiuleung 於 09-6-7 00:31 發表
註册一定要去,如果唔去等同放棄官津學位去直資.叩門情序1.去叩門a校
2.成功了去回註册學校取回註册証.到a校註册
3.如有第2間心儀b學校收錄,又可到a校取回註册証到b校註册.
4.如此類推 ...

明晒, 真係唔該晒你.
想問下你有無去過聖公會主愛叩過門, 有機嗎?
荃灣區邊間叩門機會大d?

不用客氣,我乜是過來人很明白大家,我當年都是由BK mami教我,我教你們.我當年因為主愛和荃灣那問小學同一時間in ,所以選了荃灣in,但我大概知道主愛當年問乜,好似是比4幅圖比小朋友,叫他們用大量刑容詞去表達當中意思.

原帖由 kiukiuleung 於 09-6-7 00:47 發表
不用客氣,我乜是過來人很明白大家,我當年都是由BK mami教我,我教你們.我當年因為主愛和荃灣那問小學同一時間in ,所以選了荃灣in,但我大概知道主愛當年問乜,好似是比4幅圖比小朋友,叫他們用大量刑容詞去表達當中意思. ...

多謝報料, 咁你上年有去浸聯同仁立叩門嗎?"  機會係唔係好渺茫? 佢地interview又會in 咩呢?

石梨天主教ok嘛?
‹ 上一主題|下一主題