用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Disney or English Time
go

Disney or English Time [複製鏈接]

大家好, 我囝囝現在4個半月, 想買一套有系統的英文教材給他. 但我一直煩惱應該買Disney or English Time. 以下係我個人的分析. 希望用過這兩套教材的媽咪可以分享她們的經驗. 多謝!!

Disney

Good:
1. Card Machine & Talk Along Card, 因為它發音好準, 字又夠大隻, 仲可以問問題同錄音.

Bad:
1. 它的主課文好似好悶, 好似只着重教單字
2. Mickey教英文睇唔到咀形
3. 好似睇陳年cartoon

English Time

Good:
1. 內容全面, 課程較深, 可以用到6歲
2. 畫面新

Bad:
1. 部發聲機的咭同時有兩個英文字, 仲要在前面加A,B,C... 我怕bb會混亂, 以為F Fish係一個字.
2. 五隻泥膠公仔, Green Family & Uncle Simon完全唔掂, 唔明Uncle Simon咁老都仲穿燈色工人褲.
3. 本書好花, 怕囝囝會無心機睇.
   0    0    0    0

我選擇dinsey的原因是不想BB太早接電腦 , 至於公仔, 人物 .. 大人不喜歡並不代表小朋友不喜歡, 但由於我BB對兩套demo都無太大反應, 所以我替她選.

ET 的課程内容我只看了demo並無深入了解,不便比較, 但感覺上disney 點可與BB享受親子時, ET 就似教育電視.

其實兩套教材唔係太相同, 好難去比較, 我自己本身係兩年前買左disney俾囡囡, 可能我本身鍾意disney既卡通haha

我囡由一歲兩個月開始用, 到依家已經返幼兒園, 但每日放學仍然好鍾意睇呢套教材, 反而其他卡通片佢完全無興趣。同麻佢返學既英文書, 好多未教都已經識左, 入面既字大部份都係教材出現過, 所以返學之後加強佢之前學左既野, 證明自己係無買錯俾佢, 貴都係值得, 因為依家見到既效果已經抵番晒啦!!

其實未真正了解前, 已經知道迪士尼美語係好貴架啦, 所以就算行過商場或bb展有人推介, 我都完全唔會想去了解, 囉左既demo番黎, 更加係放麻一邊, 無俾佢睇。直至兩年前, 我自己想買教材俾佢, 才直接email聯絡佢地既公司, 之後派左顧問黎講野後, 我又覺得套野幾有系統, work, 同麻卡通人物幾吸引, 所以都決定買, 最多之後慳d, 都想小朋友學到好既英語。

最初一年, 每日都會set schedule俾工人去教佢, 自己就間中會陪佢一齊睇書、聽歌仔, 到佢差唔多兩歲, 已經識超過100個既生字、20多種既動物名稱、A-Z等等, d係我一路都無唸過既, 亦因為佢有呢個效果, 我開始將佢既學習成效放係blog, 除左想自己可以知道佢學到幾多外, 亦想與人分享呢套教材既成效, 因為小朋友既表現係無得作既, 我都希望其他買左或想買既家長都可以增強佢地既信心, 唔好放棄!!

如果想了解多d既媽咪, 可以pm我大家分享下^^

請問你們覺得bb用咗教材後, 英文有幾好? 可唔可以用full sentences, 會唔會主動講英文?

原帖由 CC113 於 09-6-8 19:39 發表
請問你們覺得bb用咗教材後, 英文有幾好? 可唔可以用full sentences, 會唔會主動講英文?

用左教材, 小朋友最初可以學識簡單既單字, 之後就係對答的語句, 再加麻你同小朋友多D講, 真係可以講到FULL SENTENCES架, 好似我囡咁, 雖然我唔係太多同佢講英文, 但佢用左兩年, 打好左個底, 依家又返麻英文幼稚園, 所以老師話佢係學校都講到FULL SENTENCES, 有時同佢講野, 又會講下英文、中文、普通話, 俾佢笑C

因為我覺得教材都係輔助, 幫佢係黃金時間吸收多D野, 亦都等佢慢慢愛上英文, 將英文變為佢另一種母語, 好似我囡咁, 佢唔怕英文, 更加唔怕外藉人士架。

希望我既分享可以幫到你啦^^

你自已睇過晒2套教材內容、實物未ga??我e兩套都有, 我係先買Disney, 過左一段時間再買English Time. 我個人意見, BB細時太深、太花確實唔太好, 我覺得if你係針對"而家"用, Disney比較適合.  我觀察到我個仔透過Disney學字學得好快, 講到、認到!! 慢慢地reading習慣亦漸形成, 其實Disney個club service都幾好, d 活動操阿仔會話都幾好!!但$$係唔平ga, 睇你自已點安排!!
English Time內容深d, 有online test, if BB識用computer時用就好似實用d, 佢部card機唔太吸引, 發音& card d設計唔夠Disney部機正!

PS: 以  上只屬個人用家意見~~~冇sale呀!!!!!!!!!!!!!

我已經睇晒兩套教材, 真係頭都暈. 我好鐘意disney部咭機, 不過個main program就好悶, 主要係cartoon, 又無英文字幕. 最正係play along同sing along.  english time的內容就深啲, 部咭機好唔得.

我想知你囝囝幾大開始睇disney, 幾大個再買english time? 咩原因要買埋english time?

原帖由 SweetieBaby 於 09-6-10 01:41 發表
你自已睇過晒2套教材內容、實物未ga??我e兩套都有, 我係先買Disney, 過左一段時間再買English Time. 我個人意見, BB細時太深、太花確實唔太好, 我覺得if你係針對"而家"用, Disney比較適合.  我觀察到我個仔透過Disne ...

原帖由 CC113 於 09-6-11 00:52 發表
我已經睇晒兩套教材, 真係頭都暈. 我好鐘意disney部咭機, 不過個main program就好悶, 主要係cartoon, 又無英文字幕. 最正係play along同sing along.  english time的內容就深啲, 部咭機好唔得.

我想知你囝囝幾大開 ...

我大仔一出世我就買Disney, 之後佢地一出新product我都有upgrade, 後尾細仔出細, 2個一齊用, 抵番晒
真實我買English Time係貪佢啱大dd ge小朋友用, 我想俾我大仔玩, 我唔止買e兩套ga, 我仲有買your BB can read.....

如果以我個case, 囝囝而家就嚟5個月, 平日我會同佢玩閃咭. 我買套教材比佢學標準英文發音, 喜歡英文, 喜歡睇書, 唔怕講英文. 應該買Disney or English Time?

我唔鐘意et個baby pack, 啲書出面好容易搵到, 所以我唔會考慮baby pack. 我想買hurray english 1.

原帖由 SweetieBaby 於 09-6-11 23:45 發表

我大仔一出世我就買Disney, 之後佢地一出新product我都有upgrade, 後尾細仔出細, 2個一齊用, 抵番晒
真實我買English Time係貪佢啱大dd ge小朋友用, 我想俾我大仔玩, 我唔止買e兩套ga, 我仲有買your BB ca ...

我見到愉景新城有擺english time, 有時間可以去了解下...(到21曰咋)
原帖由 CC113 於 09-6-12 00:54 發表
如果以我個case, 囝囝而家就嚟5個月, 平日我會同佢玩閃咭. 我買套教材比佢學標準英文發音, 喜歡英文, 喜歡睇書, 唔怕講英文. 應該買Disney or English Time?

我唔鐘意et個baby pack, 啲書出面好容易搵到, 所以我唔 ...

‹ 上一主題|下一主題