用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD食葯問題...請賜教...(急!)
樓主: ~仔仔媽咪~
go

ADHD食葯問題...請賜教...(急!) [複製鏈接]

原帖由 77777 於 09-6-17 17:05 發表
唉, 我永遠係覺得阿仔唔認真, 趕住收工......所以好忟....

之前, 我叫阿仔做功課, 佢做做下響處睇其他書, 咁我叫佢做快D, 后來比我發現佢用計數機, 佢話因為我叫佢快D枉.....所以咪用計數機LAW....

我係好嬲佢唔認 ...

咁我仔又唔敢駁我咀....但我仔都會好似你仔咁,做份功課都要周圍遊,周圍'了',所以我次次都要佢先清哂枱上面所有野,除咗功課外,唔要有其他野,咁佢至專心番D咋~同埋佢一溫書做功課,我全屋有聲既野都會熄哂,等佢可以專心一意溫書做功課.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 zater 於 09-6-17 16:16 發表

我已經想盡方法幫阿女溫書, 好似默書咁, 唔用課本, 用簿仔, 字咭之類, 成效係有, 但一兩次之後又要玩新花款, 暫時黎講中文默書可 keep 平均分 8x, 上學期係唔合格, 但英文默書真係搵唔到一個方法幫佢, 佢間學校每 ...

都係架...查實都好睇小朋友開竅未,好似我仔咁,我一路用差唔多既方法黎同佢溫書,佢之前咁多年黎都係照食蛋...但去到今年小三,佢無啦啦開竅,佢至讀到書記到D英文生字,又記到上當老師教佢既野,咁我至可以take action加到油同佢繼續溫咋.

訓練嗰邊我幫你問吓我朋友先啦,到時我再覆你我朋友收費係點,總之有好過無啦.

同埋專注力方面,查實日常生活都要留意下架,試下唔好俾囡囡睇電視,因為電視真係好影响專注力,之前我仔心散到無得再散,之後我直頭星期一至五都唔開電視,星期六日只係間中一兩個卡通俾佢睇,同埋俾佢早D訓(九點上床瞓),結果係明顯好咗定咗架...依家我連遊戲機同玩具都唔俾佢玩,佢又會定D無咁亂,寧願响佢休息時俾佢落街做運動去公園玩,去下圖書館睇書,反而佢會有番少少時間去冷靜自己...我覺得都有幫助.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-17 17:32 發表

都係架...查實都好睇小朋友開竅未,好似我仔咁,我一路用差唔多既方法黎同佢溫書,佢之前咁多年黎都係照食蛋...但去到今年小三,佢無啦啦開竅,佢至讀到書記到D英文生字,又記到上當老師教佢既野,咁我至可以take action ...

zater,

我幫你問咗我朋友喇,佢話佢星期一至五就收$390一堂,每堂一小時,即係如果一個月上四堂就$1800,同埋問過佢都有密訓,一星期三堂,一星期既收費就$1260.

你睇下應唔應付得到囉...如果有需要,你可以PM話我知,我至俾我朋友個中心電話俾你,等你同佢直接傾...始終唔方便响度講太多...怕俾其他人誤會我响度做生意.^^

醒目開學勳章

原帖由 77777 於 09-6-17 16:58 發表
無法啦, 都要找私家, 睇下有無D TRAINING, 或者好似仔仔媽咪咁講睇下書自己教下個仔.....其實我而家都係同阿仔默多D溫多D, 我阿仔係中文差D, 不過英文可以學下拚音, 睇下會唔會好D LAW.....

...

我試過用 phonics, 唔掂呀, 佢完全唔接受, 一個普通英文生字, 佢可以串 3 個鐘都唔記得點串

有時我會教佢, 將字拆散黎記, 好似 finish, 我教佢條魚游左入黎, fish in, 將 f in ish 咁樣, 佢會易記 d, 但係唔係個個字都拆得到...

醒目開學勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-17 17:32 發表

都係架...查實都好睇小朋友開竅未,好似我仔咁,我一路用差唔多既方法黎同佢溫書,佢之前咁多年黎都係照食蛋...但去到今年小三,佢無啦啦開竅,佢至讀到書記到D英文生字,又記到上當老師教佢既野,咁我至可以take action ...

我都想佢早 d 瞓, 但未做晒功課, 又唔瞓得, 佢間學校係逐樣野同你計, 總之一夠數就小過大過咁記, 好快拜拜...

中文字已經搵到方法, 所以下學期有明顯進步, 但老師仲話佢同其他同學比有一段距離... 而事實上佢已經好努力, 雖然記憶得唔耐, 佢中默時盡量記返我講個字點寫.

今個暑假, 我會再試 phonics, 細佬同家姐一齊學, 每日學少少, 希望有成績.

醒目開學勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-17 17:39 發表

zater,

我幫你問咗我朋友喇,佢話佢星期一至五就收$390一堂,每堂一小時,即係如果一個月上四堂就$1800,同埋問過佢都有密訓,一星期三堂,一星期既收費就$1260.

你睇下應唔應付得到囉...如果有需要,你可以PM話我知,我 ...

唔該晒, 我先同老公商量下, 因為始終佢一個人搵四個人食, 而佢入息真係非常有限.

有需要我會 pm 你.  Thx!

原帖由 zater 於 09-6-17 19:02 發表

我試過用 phonics, 唔掂呀, 佢完全唔接受, 一個普通英文生字, 佢可以串 3 個鐘都唔記得點串

有時我會教佢, 將字拆散黎記, 好似 finish, 我教佢條魚游左入黎, fish in, 將 f in ish 咁樣, 佢會易記 d,  ...

國際音標就傳統D,學嗰下好悶好辛苦,但學識咗真係好幫到自己去記英文生字囉!有時拆嗰D字唔一定要跟phonics拆架!有時我幫我仔拆字,都係將個字既字母平均分幾段等佢易記入腦D...例如cinema,我會分兩個字母一組,變成ci-ne-ma,等佢背字串字時讀出聲讀到好似有beat好似唱歌咁,咁樣反而會易記D,同埋要佢記生字一定要佢邊抄邊讀邊串出聲囉,我既方法係,佢每溫完五個生字就即刻同佢默一次,錯哂都唔緊要,溫下一組五個英文生字先,每日我要佢溫廿個英文生字,嗰廿個英文生字要日日溫日日係用同樣方法係咁同佢默,默啱咗照俾分(廿分一個字,但錯咗只扣五分,等佢都無咁大打擊嘛),同一組廿個英文生字我至少要佢溫三四日(我仔老師通常預早兩個星期通知幾時默書),見佢默啱咗超過一半或以上,就開始要佢溫下一組廿個新英文生字,如此類推...咁想反而會好D...感覺上無咁多字要佢同一時間記哂,佢自己都易入腦D.

原帖由 zater 於 09-6-17 19:09 發表

我都想佢早 d 瞓, 但未做晒功課, 又唔瞓得, 佢間學校係逐樣野同你計, 總之一夠數就小過大過咁記, 好快拜拜...

中文字已經搵到方法, 所以下學期有明顯進步, 但老師仲話佢同其他同學比有一段距離... 而事實上佢已經 ...

查實如果我仔,我會安排佢三點半放學後番到黎就即刻做功課,先做抄寫唔駛用腦嗰D功課先,佢做哂抄寫嗰D,其他作業需要我去教既,我就全程坐响佢隔離教,教完先要佢口頭唔駛寫咁答哂成頁功課既問題,錯咗我糾正,啱就繼續,佢答哂所有問題後,我就叫佢自己寫,我至走去煮飯,佢做完就俾我check,不過我所謂check都係睇佢有無亂咁做,而唔係睇佢有無答啱,因為如果我check埋佢啱定唔啱,老師唔會知我仔識咗幾多,我頂多問多次個仔:"肯唔肯定係啱先?你駛唔駛自己check下?錯咗老師派番黎時你又要重做多次噃!"等個仔自己自行決定囉,佢要交既就照俾佢交,至少省掉同佢對答案既時間.

同埋一定要叫細佬唔好搞住家姐做功課囉,如果唔聽話一定要罰,等細佬都唔會影响到家姐先.都係盡量早訓啦,人一唔夠訓就好易分心同發白日夢架喇,咁對佢日頭响學校上課學習都唔好.惡性循環黎架.

原帖由 zater 於 09-6-17 19:11 發表

唔該晒, 我先同老公商量下, 因為始終佢一個人搵四個人食, 而佢入息真係非常有限.

有需要我會 pm 你.  Thx!

OK.

原帖由 77777 於 09-6-17 19:17 發表
你識國際拚音係好好多law, 可以用多d時間來教....

個時我阿仔係學kumon英文, 就進步好快, 英文阿仔係好d架, 唔駛點背, 好快記得, 默書係唔駛點理.... 係中文就係弱d, 佢睇好多中文書, 不過中文作文我有時唔知佢寫mu ...

我仔中文又唔係好叻,只係好過其他科囉,之前我都以為我仔中文閱讀理解唔得,但呢次考試我朋友同我仔溫中文,俾咗成四五篇閱讀理解佢做,結果我仔係除咗初頭第一篇ON居居唔知我朋友要佢做乜外,其他嗰幾篇我仔都自行做到答啱題目...所以中文我更加唔會理,真係要專攻我仔D英文同數學囉....兩個都係C穴黎...希望真係教得掂我仔啦.

之前我都有諗幫我仔報公文英架,不過又係錢既問題,我又唔知我仔會唔會拆咗人地間公司,所以我至唔報佢,自己立心親自教仔全英咋...國際音標依家我都係試教,之前教仔英文生字實情無乜難度,但國際音標需要佢地去記額外既抽象符號,又要記音,又要記住呢個音標係通常用响邊D字母組合度...我仔都仲未明架...聽日教佢同個小朋友第二堂,我都諗住再放慢D去教,希望會好D啦.

原帖由 77777 於 09-6-17 19:47 發表
zater,

我個時阿仔係學公文, 佢初時k3認唔倒"it"字, 我地先比佢學, 佢係好受kumon個套由淺入深, 初時學個d係佢一定handle倒(淺d),  當中都有d phonics, 同埋老師成日讚佢(因比d好淺, 你肯一步一步跟, 唔會太難),  ...

查實我都買落咗好多英文故事書俾我仔,不過我仔都係今年至開始開竅學到英文,所以依家我都頭痕緊幾時同用咩方式去教我仔睇英文書...早輪我朋友又俾咗好多本英文故事書我呀...幾句一頁都似乎幾易,希望搵到個輕鬆又有效既方法令我仔學識點去讀英文故事啦.

原帖由 77777 於 09-6-17 23:13 發表
你阿仔真係幾乖枉, 肯做成4, 5篇.....我阿仔佢會嘈law....而家成日同你bargain做小d....

慢慢教啦.....我個時初時教阿仔第一步真係好難...好似講極都唔明咁, 我個時一教完真係喉痛, 不過, 而家阿仔可以自己攪惦英文 ...

我仔要做咁多篇野,佢都會扭計發爛渣架!不過我地企硬一定要佢做,佢又細膽驚我地鬧,所以至死死地氣咁做哂佢咋!查實依家逢星期一至四都要佢去我朋友度補習兩個鐘,係咁做數,我都幾登佢辛苦架...不過無計,唔咁谷佢,佢一路都係本PEA唔學又唔識,始終佢都大喇,成十歲仔,黎緊又升小四,真係唔可以好似BB咁就得佢咁緊要,始終我地知個仔既難處响邊,但呢個地球都係轉得咁快,無可能要學校甚至乎每位老師就哂佢一個,佢跟唔到日後仲更加難追得上去,怕佢第時真係派咗去唔好既學校,到時佢仲辛苦.

係架,我教我仔數學咪係咁囉!以前迫住要我自己教,老師唔幫唔體諒,自己又急喎,又眼見個仔連一加一等於幾多都要數手指仲要計錯,嗰下真係壓力好大囉!仲要用盡好多方法都教唔明佢,又睇住個仔壓力大到腦一片空白又亂咁答你問題,嗰陣我真係炆到大力拍枱架!但個心又好知無計,都唔關佢事,佢蠢佢都唔想嘛,好彩今年小三班老師個個都好體諒又肯同我一齊分擔一齊合作,我淨係專注教仔英文,其他科由老師教我仔去跟,咁我至壓力少咗好多咋...咁學似我仔個班主任咁話,俾個仔專注叻响一科總好過頭頭唔到岸囉!至少依家我仔英文默書次次合格仲要七十幾八十幾分咁攞,我仔都開始有番D自信心,開始有HEART去溫好讀好D書,而唔係之前嗰隻完全放棄狀態,我覺得已經算係咁.所以我呢個暑假自己都係專注教我仔英文,希望真係順利啦.

大家好
多謝當媽回答

my son is taking concerta 18mg since last sept.
but his weight didn't gain much , very very little
so, dr decided to change to Strattera 10mg, we started this last night.

but my son's behavoir is really bad this two days. i really can't stand anymore.

as i need to take care a 6 months old bb without a helper, my elder son requested tv, computer games these days (this few days, since no school and homework, as he didn't have this two things during school days) .
but his seld-control is very low.
so  , we've many flights ....................

i'm worried and afraid strattera is not good, or it takes a few weeks to see the effect..
so , i need to stand for a few weeks! ?

very harsh for me.
don't know who can help me.
原帖由 77777 於 09-6-18 07:46 發表
係呀, 其實呢個暑假真係一個好好的機會比你阿仔溫返d野架, 起碼唔洗擔心學校d功課, 可以靈活d咁教佢.....你阿仔d英文可以有7x, 8x真係唔錯, 你真係應該好欣慰, 同埋讚下佢付出過的努力, 真係唔簡單架....聽倒都登你 ...

原帖由 77777 於 09-6-18 07:46 發表
係呀, 其實呢個暑假真係一個好好的機會比你阿仔溫返d野架, 起碼唔洗擔心學校d功課, 可以靈活d咁教佢.....你阿仔d英文可以有7x, 8x真係唔錯, 你真係應該好欣慰, 同埋讚下佢付出過的努力, 真係唔簡單架....聽倒都登你 ...

查實我仔學校老師俾分係用加分制黎同佢計分架,即係佢每寫啱一個字就加分,而唔係錯一個字就扣分,但我諗佢咁樣都能夠攞到七八十分,都應該一般計分方法都係合格囉...實情真係只要見佢真係有擺個心出黎學野同有認真努力過,呢D已經足夠.

今日我仔响我朋友度發好大脾氣呀,計數成日發夢亂咁計,同一條三位數既加數,佢都可以前半part用加法,後半PART無啦啦計咗減法...結果我朋友係咁話佢,我仔發哂癲咁又喊又鬧,仲起勢想打我朋友添.我朋友都話佢咁樣日後番邊間學校都會出事,始終我仔又有番咁上下大隻呢...所以我朋友都話想用呢個暑假黎訓練我仔D脾氣,呢個暑假我朋友會專登激佢,激到佢之後點激都唔會再咁大反應...希望呢個方法得啦...之前我地用開個方法係唔好激得佢咁緊要,咩都要正面,但始終正如我朋友所言,依家香港地D細路一係見你叻咪同你做朋友囉,但你稍為蠢D就會蝦你,你無禮貌或者整親人,乖嗰班小朋友又唔會同你做朋友既,所以都要睇番個現實,要個仔真係要學識點去控制自己情緒同行為.

同埋我今日都有問開朋友關於我仔去唔去新嗰間學校讀書好,我朋友既見解都話實情我仔嗰隻style係可以俾老師教得惡D同嚴D係無問題架,始終我地唔要求學校過份就佢,而且我仔呢類型真係好需要學點守紀律,甚至乎我同我朋友都覺得我仔係要鬧下反而係好架.所以睇下啦,如果咁都俾我仔考到,我再同呢間學校老師傾,如果大家都有共識,佢地都仲有心想試下教好我仔,我就俾個仔轉,否則我諗我都要幫我仔搵其他學校.

你都好過我,我仔嗰時連一粒字都唔肯學講,同佢無得交流,同我仔講野只係單向,我有我講,佢有佢活响自己既世界裡面,我仔都係去到小一下學期至開龍雀,隔年暑假至開始同我講野有來有往...上年遇着個唔好既班主任搞到浪費咗一年,係得今年小三至可以教到我仔讀書同其他野...所以佢第一次英文默書合格,我真係開心到喊埋出黎,開心到莫明奇妙,直頭開心到好似中咗頭奬開心到傻咗~!始終之前我個心都一早打定輸數,我仔至少成個小學生涯中無可能英文有分,莫講話合格...所以呢下都幾証明到我地既仔真係唔可以睇少,呢刻可能我覺得佢低智能,但下一刻佢可能可以做到D好成績出黎証明佢唔係蠢蛋...所以我地父母至更加要KEEP住繼續努力.

呢刻我既target永遠都係希望可以盡快教到個仔唔好再發脾氣打人...佢唔再打人,查實一切事情都好容易解決.我只希望個仔唔好再打人.

原帖由 Kellyaugust2004 於 09-6-18 13:04 發表
大家好
多謝當媽回答

my son is taking concerta 18mg since last sept.
but his weight didn't gain much , very very little
so, dr decided to change to Strattera 10mg, we started this last night.

but m ...

試下睇多幾個星期先啦,始終依家又遇啱突然停課,查實莫講話你囝囝會唔識得自制,成個心諗住玩,我仔亦都係,只係我禁止我仔去觸碰佢堆玩具同VCD,遊戲機我直頭將條電線掟上天花板櫃,要求個仔呢個暑假要好好溫習功課同埋學習改善脾氣,我講到明要求佢開學後都無投訴,我至會星期六或日俾佢玩玩具或者遊戲機...查實我仔都會扭架!又會求我,嗰刻我都會有D心軟...但一諗到呢堆玩具係直接影响到佢成個人同思維,我就要自己硬係心腸囉.佢扭都無作用,我話咗唔俾就係唔俾,佢再扭咪將D玩具俾哂人地囉.

始終我地班仔個個特質都唔同,又好難一概而論既,不過我都覺得你可以試下咁做,試下管番個仔轉頭,預備D習作同溫書佢去做,你全程睇實佢去做,睇下佢食咗葯後同無食葯時咁做同一件事情,佢既反應係點,如果真係無效果出黎,你就要第一時間同醫生講番個情況,等醫生再研究下用咩方法去解決.

放鬆D啦,唔駛俾太大壓力自己,始終佢都只係一個小孩子黎,plan A用唔着咪試下plan B囉,再無效,仲有好多方法可以再試再去諗.始終我地依家班父母咁努力都係想佢地好好利用佢地既童年而唔係因為個症影响佢地搞到白白浪費咗佢地既童年.至緊要都係想佢地學到野,大個咗可以照顧到自己啫.

所以,你都要加油!

原帖由 77777 於 09-6-18 19:16 發表
其實好多學校都係加分制, mud制都無所謂, 你阿仔肯比心機, 其實已經係佢一大進步啦.....起碼佢証明比你睇佢係得, 亦証明你的努力係無白費架.....已經係最令我地最鼓舞的一樣野....

你朋友係呢方面的專業人仕, 而且 ...

查實我都唔知架...不過見我朋友都咁講,我至想試下...咁寧願老師惡都好過全校既學生係曳囉!今日我都同我仔講,莫講話係佢有時俾同學激到想打人,我話連媽咪都係!我又講番上年佢班小二同學仔响早會度唔排隊走黎擺黑社會陣圍住我同個仔,又踢我仔書包幾下,叫我丟咗我仔個書包嗰單野,我同個仔講話嗰次媽咪第一次遇到D咁壞既學生,媽咪都好鬼嬲嗰刻真係嬲到想打扁嗰幾個同學架,但嗰時媽咪最終都無出手打人地D仔囉!我問番我仔事後媽咪點處理件事,我仔當然唔記得啦,我就話當時我又唔同嗰班同學仔嘈又唔打佢地,淨係好冷靜講咗句:"我會同老師講番你地咁樣做囉"當時班學生都係好寸咁答:"老師?你咪告我囉!我都唔驚老師!"跟住我咪走去同班主任同訓導主任投訴囉!結果第二日既早會,個訓導主任咪一野捉住個同學仔頭目出黎照肺,要佢正式向我道歉,個同學咪低哂頭咁同我道歉囉.我就同個仔講,駛唔駛郁手打人先?你响學校俾人蝦,你直接搵老師幫忙,老師一定會處理好,你私底下打人,就算先前人地係點蝦你,就係因為你事後打咗人,結果罰既只係得你,係咪好唔抵...?暫時我都係咁同個仔講...不過我仔明白係一件事,但實際情形佢仲係未識點處理到囉.我朋友就係話我仔次次都係响呢樹KICK住...所以呢個暑假就要幫佢,等佢唔會成日KICK住响度,唔知點算繼而郁手打人.

希望啦...可能我本身又幾鐘意呢間學校,唔多唔少都對呢間學校有期望,我都知我依家呢個心態唔太好,我都會盡量平常心去調節一下自己.費時到時失望越大啦.

原帖由 77777 於 09-6-18 21:05 發表
唉, 聽完你咁講, d小朋友可以連大人響度都咁鬼曳, 我更加明白點解你會咁想個仔轉校, 坦白講, 如果我個仔d同學仔係咁, 我都會好想law.....你可想而知, 你阿仔平日d同學仔係點蝦人.....

不過, 我雖然話而家d小朋友係 ...

查實比着大人EQ點好點高,嗰刻遇到咁既情形都好難唔火囉!只係我地大人可以禁得住自己行為,唔會真係出手打埋去,但嗰刻我真係嬲到好有打人既衝動!仲要個腦响樹諗,佢地班人仔對住人家亞媽都可以蝦蝦霸霸無禮貌成咁,平時個仔番學,亞仔唔响身邊咪仲更加嚴重?嗰下真係嬲到個心都負荷唔到,所以我一直咁想轉校都係因為咁.

查實上年我都諗住轉校架喇,但係見到小三位班主任真係好有心又好主動咁同我溝通,見佢咁有誠意想教好我仔,我至留低一年當俾大家一個機會去試去做,查實今年我真係好欣慰,因為今年我同個仔真係遇到班好老師,依家唔捨得轉校都係唔捨得呢班好老師同埋依家真係同學校有好好既關係.但個仔如果一直仲同呢班學生一齊,我真係會好擔心,個仔一方面無EQ又控制唔到自己成日會打人還拖,另一方面今年都已經見到我仔開始為咗埋堆以為埋堆可以令到D同學當佢係朋友唔再蝦佢(咁當然係唔work啦),結果又出現精人出口笨人出手呢樣野,今年連訓導主任都發覺有時我仔做出D唔好既行為都係有同學叫我仔咁做,例如同我仔講:"呢個女同學好樣衰",叫我仔埋去恰個女仔,唔知當中我仔諗咩啦,佢可能覺得聽呢班同學仔話去做,做咗佢地會讚佢會同佢做朋友,結果我仔真係走埋去吐兩啖口水兼伸人兩腳咁蝦個女同學,仲有其他事件,結果連老師都擔心埋一份,一方面想我仔試下同班正常又乖D既同學玩/做朋友,但事實又知道我仔有咁多特殊問題根本無可能同正常小朋友玩,就算班小朋友唔介意我仔會整親佢,但人地家長會好介意囉...所以嗰種無奈真係非筆墨能夠形容.

我仔頭先都話好想考好呢個test佢,好想試下轉讀呢間新學校...聽佢又見佢真係咁有期望真係咁想讀,搞到我都好想佢考到同入到呢間學校...如果真係咁符碌考到,真係希望到時班老師可以願意同我多D溝通同合作.等我仔可以改善到自己既情緒同行為,可以好好地享受番小學既生活.

醒目開學勳章

原帖由 77777 於 09-6-17 19:47 發表
zater,

我個時阿仔係學公文, 佢初時k3認唔倒"it"字, 我地先比佢學, 佢係好受kumon個套由淺入深, 初時學個d係佢一定handle倒(淺d),  當中都有d phonics, 同埋老師成日讚佢(因比d好淺, 你肯一步一步跟, 唔會太難),  ...

公文式我都有諗過, 佢地好似有試堂, 下次如果有試堂比阿女試下先, 唔知佢受唔受.

醒目開學勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-17 22:23 發表

國際音標就傳統D,學嗰下好悶好辛苦,但學識咗真係好幫到自己去記英文生字囉!有時拆嗰D字唔一定要跟phonics拆架!有時我幫我仔拆字,都係將個字既字母平均分幾段等佢易記入腦D...例如cinema,我會分兩個字母一組,變成ci ...

ipa 我自己都未識, 真係唔知點教佢好   但係學識真係好有用.

你呢個方法我曾經試過, 不過無你咁大手筆, 串啱 20 分錯扣 5 分 我都要求阿女一邊字一邊讀, 但佢唔肯, 就算讀出聲都係遊雲咁

醒目開學勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-17 22:31 發表

查實如果我仔,我會安排佢三點半放學後番到黎就即刻做功課,先做抄寫唔駛用腦嗰D功課先,佢做哂抄寫嗰D,其他作業需要我去教既,我就全程坐响佢隔離教,教完先要佢口頭唔駛寫咁答哂成頁功課既問題,錯咗我糾正,啱就繼續, ...

阿女四點幾返到屋企, 我都係要求佢開始做功課, 其實阿女係要一個人全程陪住佢做, 但我做唔到囉, 細佬遲佢大約一個鐘返到屋企, 細佬最叻就係放學返黎好快做晒功課就去搞家姐, 當我顧住 stop 細佬時, 家姐就會瞓左, 次次都係咁, 當我叫醒家姐繼續做功課, 細佬又黎搞過, 我真係分唔到身

當我要煮飯時, 細佬會企係廚房門口睇我, 但果時家姐又係瞓左 ........

‹ 上一主題|下一主題