用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD食葯問題...請賜教...(急!)
樓主: ~仔仔媽咪~
go

ADHD食葯問題...請賜教...(急!) [複製鏈接]

原帖由 77777 於 09-6-15 19:59 發表
仔仔媽咪,

其實你可以指出d同學仔係比較曳同多嘴, 有時仔仔會忍唔倒, 亦可以講下比佢聽你同阿仔一齊見倒班同學仔, 有大人佢地都會挑釁, 所以仔仔唔係太開心.....都唔可以唔講比人地聽, 可以婉轉d law, 不過係講個真 ...

咁你都啱...聽完你教我點講,我自己都開始有個idea點去講,聽日都係遞表,未知會唔會即時安排interview,但都要俾我同個仔有番個心理準備先,費時聽朝去到人地真係走黎問點解要轉校時,我同個仔走黎流汗啦...
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 77777 於 09-6-15 21:14 發表
其實我都唔知架, 不過, 我覺得一定要間學校承 言若 會幫我個仔.....起碼聽下佢地對d多嘴的小朋友, 佢地會唔會處理先, 我地d仔係衝動, 不過, 如果間學校肯明辨事非, 起碼我個感覺d小朋友會乖d, 蝦蝦霸霸會小d......同 ...

咁都係...始終都要知間學校係咪真係正如我朋友所言咁有心教我地呢班仔囉...我都有同我仔講明,唔一定轉到,同埋都要佢聽朝跟埋我去睇間學校環境,如果我仔去到又扭哂計咁,要我仔轉校都幾難.

原帖由 77777 於 09-6-15 22:20 發表
唔好比太大壓力自己, 一切隨緣啦, 船到橋頭自然直.....

今日去遞表時我仔見到間學校環境都幾鐘意,真係好大,幾個球場...我同個仔都迷路...不過番到黎開facebook至收到朋友回應,話呢間學校依家唔太好,仲俾埋BK條LINK我睇....唉...原來今年又轉咗新校長...我朋友上年介紹時,個舊校長真係好到個個都讚不絕口,但今年個校長似乎又同我仔依家間學校嗰位不相伯仲....又唔知好無俾我仔讀呢間好...咁個test我都會照俾個仔試下去考,但萬一咁符碌考到,到時讀唔讀又係一個問題...我唔介意老師鐘意罰學生企,咁講真我大佬當年讀罰企真係一個習俗黎,仲罰到好高招玩罰倒樹蔥咁企...但我會好介意D老師有無愛心同有無心去教育學生...如果又係遇着嗰D淨係顧住份糧,一見學生有問題就當賊辦走黎擺明發脾氣咁'教'學生...呢D事又真係唔想再發生...真係頭痕咯呢次...

原帖由 77777 於 09-6-16 21:43 發表
其實我覺得最緊要係d老師有愛心呀, 肯包容, 我地d仔係罰罰下會無晒自信架, 佢地一路可以保持學習興趣最緊要..... 不過你重有大把時間可以周圍問下.....或者今年個校長都好好呢.....又唔會突然成間學校唔同晒的.....
...

唔知呢...今日都無機會同D老師傾偈,佢地好似好忙咁呀...不過暫時都見佢地幾好禮貌...始終我都係第一次黎嘛,,,不過如果係咁,如果間學校test完我仔後仲叫我黎interview時,我會更加大膽D同佢地講我仔D問題,睇下到時佢地知我仔有幾極品後,佢地仲肯唔肯收,仲會唔會好有heart咁同我講話有方法可以教好我仔....睇到時情形啦,,,入唔成呢間,唯有暫時繼續俾我仔讀番依家嗰間吧啦.我估到升中派位都係同升小學時差唔多卦,都可以填跨區卦...

醒目開學勳章

唔好意思, 我有一個問題想問......
小女由 4 歲開始已排政府智力體能中心, 曾經做過言語, 聽力評估, 言語有遲緩半年, 但在 6 歲時已可跟到, 小女下一個學期升讀小三, 去年7月做過初步診斷, 懷疑專注力不足 + 讀寫障礙, 院方口頭電話 call 我, 今年 6 月會再約見小女, 但至今仍未收到確實日期, 是否應該繼續等 / 轉私人評估中心做評估呢?  因她學校老師不接納懷疑個案, 在學校生活中顯得不開心, 曾做出某些事情令老師去關注佢.
請各位媽咪比 d 意見我.  Thx!

原帖由 zater 於 09-6-17 01:01 發表
唔好意思, 我有一個問題想問......
小女由 4 歲開始已排政府智力體能中心, 曾經做過言語, 聽力評估, 言語有遲緩半年, 但在 6 歲時已可跟到, 小女下一個學期升讀小三, 去年7月做過初步診斷, 懷疑專注力不足 + 讀寫障 ...

政府嗰邊排期係會好耐架,當年我仔升小一時再作評估,之後排言語治療都足足等咗一年至安排到...最好你間唔中打電話問姑娘,講番囡囡學校既情況,希望可以盡快安排到囡囡再作評估,睇下佢地可唔可以俾番個確實日子你.

否則要去私家度做評估,一般最平既都要成千蚊,唔包白紙黑字既報告,只係口頭話俾家長知小朋友有咩問題.要埋份報告,淨係單單嗰份報告都要成千蚊...但私人有樣好就真係唔駛排同埋多數私家嗰D中心會有埋訓練提供,訓練既費用可能係講緊四百至七百蚊左右一堂...真係要視乎家庭經濟支唔支持到而決定搵唔搵私家做.

學校嗰方面真係要KEEP住溝通,一定要同佢班主任甚至係學科老師保持溝通,大家有番個良好關係,同埋俾學校了解多D囡囡,又了解多D你平日响屋企係有教囡囡同點教,等學校老師都會嘗試同家長合作.但要預咗老師只會稍作少少安排黎幫你囡囡,始終老師一個要兼顧卅個學生,佢地未必會着重處理單一學生...我朋友囝囝間學校甚至一樣都唔讓步又唔合作,結果都係你有你做,學校有學校自己一套咁既情況,所以响未同學校配合到前,父母先搵多D方法去幫小朋友克服呢D問題,等小朋友讀書無咁辛苦.

原帖由 77777 於 09-6-16 23:16 發表
係law, 遲d如果有機會都要同佢地講下, 不過, 人地激你阿仔呢d, 你都要講law....因為成日比人挑釁, 係真係會好燥law, 同埋如果大部份小朋友都係咁, 又真係一個問題.....你阿仔要有超好的忍耐力, 咁就一定無事, 如果佢 ...

係啦,有時學校老師又成日講到話係我仔無啦啦發癲,但我仔响學校以外又無呢個情形,再聽老師講番都係話我仔自言自語諗番之前小息同學點對待佢(都係見我仔心急睇書而唔肯share本書俾我仔一齊睇啫),或者話係我仔覺得同學笑佢,但事實唔係,結果我仔就失哂控話人蝦佢就打人發脾氣.... 唉...查實我都唔知信邊個好,我又未見過我仔會有咁失常既情形(佢未講到野仲係幾歲嗰陣就會),但個個老師同班主任都係咁講,部份佢地又唔係衰老師,都係對我地NICE既,老師上課聽唔到同學笑我仔或者睇唔到同學蝦我仔,,,呢個可能我有諗過,但一次兩次可以接受囉,但無理由次次都聽唔到睇唔到嘛...我又唔係親自陪仔上課讀書,真係唔知係我仔問題定係真係全部都係同學'了"佢至係咁...

我依家就係諗,俾個仔讀間好嚴格既學校好吖,定係讀番依家呢間學校好.我細時讀中小學都係名校,嚴到爆燈,雖則搞到同老師唔太close甚至唔太鐘意D老師,但至少個個都好守到規矩(定係我地上嗰代問題?)...所以我成日都比較偏向嗰D方法.至少學校都有個權威震得住班學生...但另一方面又真係會嚇驚我仔,搞到佢番學又係成舊烏雲咁番學放學...好似上年咁.

醒目開學勳章

原帖由 77777 於 09-6-17 08:30 發表
Zater,

你有沒有打電話到政府問一下現在的輪候情況呢? 他們或許可以給你一個確實日期, 因為現在已是六月份, 很有機會很快已到診症日期....

我仔仔是有政府跟進的, 而如果情況有變, 盡管我們已有一個診症日期, 我 ...

明白, 唔該晒.

醒目開學勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-17 09:45 發表

政府嗰邊排期係會好耐架,當年我仔升小一時再作評估,之後排言語治療都足足等咗一年至安排到...最好你間唔中打電話問姑娘,講番囡囡學校既情況,希望可以盡快安排到囡囡再作評估,睇下佢地可唔可以俾番個確實日子你.

...

今日會打電話問問姑娘.  Thx!

其實我家經濟能力非常有限, 就算做到評估, 都無能力做到幾百蚊一堂訓練 ...

學校方面, P.1 & P.2 開學時有同班主任溝通, P.1 個班主任會個零月打一次電話比我, 問問屋企情況, 又講下阿女在學校上堂情況, 算係唔錯 ge 班主任, 雖然幫唔到阿女在讀書默書方面, 但起碼阿女覺得有老師關心佢.  而 P.2 班主任一開學就話阿女成績唔好, 上堂唔留心, 學科成績比其他同學差最少十幾廿分, 又話如果無改善, 下一個學期無得升班.  在發生事故果兩個星期, 阿女明顯開懷左, 問題在於佢覺得老師關心佢, 見家長時曾提出要求見學校社工輔導, 盡量坐較前位置, 如可以請大姐姐功課輔導, 但直至學期尾, 老師只做到坐較前位置, 見學校社工一次, 無大姐姐輔導.  學校建議我找專人補習或請工人照顧細仔, 自己全日照顧大女, 至於其他方面, 例如應該用哪種方法同阿女溫書, 完全無建議.  唉.........

醒目開學勳章

打電話去 check 左, 話太多人排, 我女會係一年後才可安排

原帖由 zater 於 09-6-17 13:04 發表

今日會打電話問問姑娘.  Thx!

其實我家經濟能力非常有限, 就算做到評估, 都無能力做到幾百蚊一堂訓練 ...

學校方面, P.1 & P.2 開學時有同班主任溝通, P.1 個班主任會個零月打一次電話比我, 問問屋企情況, 又講 ...

查實我地真係要俾番個心理自己,要知道學校真係唔會幫到我地D咩,好老師真係可遇不可求,遇到就固然開心啦,遇唔到又遇着D唔合作既老師,只好我地一路繼續親自教仔女去讀書去做人,咁樣諗自己對學校期望唔大,學校做得好就收,唔合作就自己繼續努力,咁樣自己都無咁激心囉.

我仔嗰間學校又係咁,上年二年班又係遇着個唔好既班主任,佢淨係一日幾次電話打黎投訴發家長脾氣,佢講完即刻cut我線,連我想同佢傾同講既機會都無,嗰刻連作為家長既我都深受老師既針對、偏見同唔合作,嗰下真係幾無奈.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-17 15:03 發表

查實我地真係要俾番個心理自己,要知道學校真係唔會幫到我地D咩,好老師真係可遇不可求,遇到就固然開心啦,遇唔到又遇着D唔合作既老師,只好我地一路繼續親自教仔女去讀書去做人,咁樣諗自己對學校期望唔大,學校做得好 ...

總之教小朋友個主力都係放番响自己身上會好D,個心唔去靠其他人,自己都心安理得D...我都係為咗個仔而上年quit咗份工,依家又係為咗個仔而唔諗搵工,屋企經濟都變得相當困難...但好死唔死自己親自仆心仆命再用多咗好多時間同方法去教,個仔今年又開始讀到書喎,至少由之前科科食蛋,變成依家中英文默書測驗都合格...只係我仲未解決到佢打人嗰PART...我仔打人呢個大問題,由我仔歲半到依家十歲半,咁多年都一直搞緊,但真係未見成效...唯有寄望呢個暑假我可以再加倍努力又搵多D另類D既方法黎教佢...雖則個心我都仲係好覺得自己做緊D無效果既事,但試咗好過試都唔試啦.

言語治療嗰度...政府係咁架...我仔嗰時都排到等唔到,至迫住去私家,嗰時都係我哥俾錢我仔去私家度做言語治療同其他訓練,嗰時做密訓,一星期去四日,每日上兩堂,每個月都駛咗成萬三蚊...都係捱咗一年,之後真係太貴所以至唔再繼續...

依家我朋友都開咗間中心黎幫有特殊需要既小朋友,係平過出面好多,都係講緊四百蚊一堂,查實真係好睇自己應唔應付到每月咁龐大既開支囉.真係應付唔到唯有自己教,自己又睇多D相關既書同資料,自己再試下同囡囡做...有好過無啦.

原帖由 77777 於 09-6-17 11:58 發表
我都聽過有d小朋友響屋企好乖好乖, 響學校唔同law, 其實你有無同其他同學仔傾計, 了解一下,我會響佢地講電話大家問功課時問返幾個同學仔law, 聽下佢地講的野同唔同....有d同學仔的媽咪會返學校湊小朋友, 做義工家長, ...

係啦,,,有時真係好難諗究竟係我仔學校班同學零舍曳同壞吖定係真係依家呢一代既小朋友太聰明識做好多曳事同壞事又唔驚大人..細個我連同學既家長都驚架...佢地講野大聲D我都驚到震,勁好禮貌,,,邊好似依家嗰D咁,成個人地亞媽得响度,都仲可以咁話人地個仔係傻仔甚至乎當住大人面前打人地個仔?

查實撇除我仔學校班學生,查實問心我都覺得呢間學校既老師大多數都唔差,至少有心教小朋友,只係我仔打人既問題,我地真係束手無策,莫講話老師,我自己做人亞媽既,個仔咁樣郁D下發火又打人,嗰下我都好嬲同好激心!呢次我咁心郁郁想轉校都只係頂唔順班學生,反而最唔捨得係班老師...始終都有好幾個真係好關心我仔甚至乎我,亦有幾個都好了解我仔...

我仔學校有個書記MISS都成日同我私底下傾我仔D野,佢又食得住我仔喎,我仔又係好似對我咁好在意呢位書記MISS既感受同說話...有好多時聽得最多我仔既情況都係從未有份教過我仔既老師...佢地都係由我仔升小一入黎就同我仔玩(咁我仔升小一時個樣又幾得意既),佢地又會得閒行過我仔課室留意我仔,我覺得佢地俾既睇法會中立D囉,同埋佢地真係好似朋友咁同我傾,我係比較受落就算佢地係話我仔唔啱,我都好肯聽,因為大家個心都係想我仔好,想我仔可以有改善,同到人相處...所以我都唔知好無轉好...正如我老公所言,至少依家呢間學校既老師唔會'玩野'囉...但我又怕個仔第時升唔到好既中學,去到band 5既中學會俾人恰死甚至乎打死...所以都好矛盾...

原帖由 77777 於 09-6-17 15:11 發表
咁你可能都要安排私家啦, 我初時以為你係就來排倒.....你有無同佢地講個情形, 我估就算係再through私人家庭醫生話想check都有排等.....

私家有個好處係可以好快比training小朋友, 不過真係幾貴.....

...

或者我試下幫手問下我朋友,睇下如果密訓會唔會收得平D先啦...如果有消息既,我再响度話俾大家知...

原帖由 77777 於 09-6-17 15:22 發表
仔仔媽咪,

咁你個朋友真係平好多, 出邊成800元一個鐘架, 我一來無時間, 無錢, 隻腳又唔方便, 我多數係得個問字, 我個仔除左dore都無參加過其他啦, 真係負擔唔起.....個時2年用左2萬幾我都覺得好貴....

...

我朋友查實係我仔以前跟嗰位私家言語治療師既前助手黎...當年成間診所係得我朋友呢位老師至完全食得住我仔又教到我仔,我仔又係唔知點解咁在意我呢個朋友嬲定唔嬲喎,全診所既老師都俾我仔打過哂,係得呢個朋友,我仔唔敢郁佢...

依家佢開咗中心都係想幫我地呢班小朋友同家長,佢真係好鬼鐘意細路又真係幾有方法食得住班細路...依家我仔去佢度補習,我仔都有扭計或者借位發火,但不出五秒已經俾我朋友食住佢,要到我仔收聲唔扭又肯動筆做數學囉!依家我仔同時都係我朋友份功課黎...佢都進修緊特殊教育,我直頭同我朋友講,我仔絕對係極品,係一個典型既ADHD仔...叫我朋友放心研究我仔~~~

醒目開學勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-17 09:45 發表

...

我已經想盡方法幫阿女溫書, 好似默書咁, 唔用課本, 用簿仔, 字咭之類, 成效係有, 但一兩次之後又要玩新花款, 暫時黎講中文默書可 keep 平均分 8x, 上學期係唔合格, 但英文默書真係搵唔到一個方法幫佢, 佢間學校每日功課有 7-8 樣, 阿女做功課太心散, 再加上細佬搞住晒, 往往做到半夜都未做好, 唔好話溫書.  

身心真係好疲累, 我已經幫阿女搵左兩間學校, 依家等考入學試, 睇下轉校對於佢黎講會唔會好 d.

另一方面, 因為政府話要再等起碼一年, 到時阿女都升 P.4, 我覺得太遲, 現正尋找一些私人評估中心, 我相信先幫阿女做左評估, 對於佢在校會有一定幫助.  至於訓練, 我想家庭經濟支付唔到, 會繼續用自己方法去教, 希望有一日阿女會開竅........

醒目開學勳章

原帖由 77777 於 09-6-17 15:11 發表
咁你可能都要安排私家啦, 我初時以為你係就來排倒.....你有無同佢地講個情形, 我估就算係再through私人家庭醫生話想check都有排等.....

私家有個好處係可以好快比training小朋友, 不過真係幾貴.....

...

我都以為排到, 因為去年最後一次去做評估後, 有姑娘打電話比我, 話阿女要做 ge 專注力及讀障評估將會排係 09 年 6 月份, 確實日期會再通知, 點知..........

原帖由 77777 於 09-6-17 15:46 發表
我都係架, 我見倒人地個阿媽都會好驚架......點會好似而家d小朋友話唔驚枉.....不過, 有時我又好鬼鍾意同佢地傾下計, 老實講, 阿仔都有比d同學仔打親過, 不過, 好多時d小朋友真係自己有d野好唔開心, 又唔係有心的,  ...

咁你又唔駛太緊張,relax D!我同個仔溫考試都係本住個心想睇到佢真係有努力同認真溫書嗰個樣咋...分數永遠都係好其次,志在佢有段時間係勤力既係認真既,同埋都係志在佢地學到野啫...媽咪太大壓力,查實亞仔好感受到又會壓力大埋一份架...所以我都係咁搵D大家都無咁大壓力既方法同佢溫書.

我仔响上星期四已經考哂所有試,不過依家我都唔敢鬆懈,日日帶佢去朋友度補習,日日都KEEP住同佢溫英文...依家我都係要佢複習番小三既英文,等小四新書到,我就要埋首同佢預習小四既英文...唉...講起呢樣就頭痕...依家停課,都唔知可吾可以提早買新書...如果要等到九月開學至買到咁就頭痕喇!!!仲諗住利用呢個暑假同佢預習哂小四上學期本英文書添...依家我都係先複習咗小三嗰part,溫完我都要搵定D小四英文習作同佢溫...大鑊...!!!

原帖由 77777 於 09-6-17 15:58 發表
我估你個朋友係好鍚D小朋友, 而你阿仔又感覺倒佢係鍚自己....所以會在意佢的感受.....

我阿仔而家學琴個姐姐都係好食得住我個仔, 佢對D小朋友係有一套, 本來佢係來我屋企, 不過而家佢開琴行, 我地都唔捨得轉, 跟左 ...

查實我地班仔唔係唔惡得,只係唔可以發哂老脾好唔理智咁亂咁鬧佢罰佢地啫...我朋友同我一樣,有時我仔發白日夢唔認真做數,都會好惡咁鬧佢架!不過係會鬧得黎係有計劃性,係睇住我仔個反應黎改變戰略黎鬧囉!總之就係唔會俾我仔食住,佢又賣我地怕又聽聽話話.

查實遇到個真係識得教小朋友既老師真係唔容易,咁又唔怪得D老師既,咁唔係個個都係有咁既talent去教小朋友嘛!只係咁啱我朋友真係有咁既talent,好似天生識得教小朋友識得同小朋友相處,你見佢對住班小朋友,隻隻唔同款,我朋友都處變不驚,收放自如...我好多時都係跟我呢個朋友學野咋.

原帖由 77777 於 09-6-17 16:58 發表
無法啦, 都要找私家, 睇下有無D TRAINING, 或者好似仔仔媽咪咁講睇下書自己教下個仔.....其實我而家都係同阿仔默多D溫多D, 我阿仔係中文差D, 不過英文可以學下拚音, 睇下會唔會好D LAW.....

...

都係架...依家我都教緊個仔學英文拼音(國際音標),都係想幫佢可以容易D去記英文生字,之前我都係係咁自己print份表,要個仔係咁死抄爛背,去到佢大個仔D至可以記到生字同默書合格囉...依家我仔都係暫時得文科少少OK,數學佢依然完全唔掂,我又係同個仔一樣有數學障礙,所以我呢舖至交俾我朋友去教我仔數學咋.

我都係邊睇書邊睇多D唔同人既經驗,再睇下我朋友點教小朋友,跟住自己又發明多D方法去教個仔,邊試邊做,試到個仔有效既咪用囉,一失效就要用其他方法,無得停...
‹ 上一主題|下一主題