用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD食葯問題...請賜教...(急!)
樓主: ~仔仔媽咪~
go

ADHD食葯問題...請賜教...(急!) [複製鏈接]

原帖由 77777 於 09-6-11 00:10 發表
咁又唔緊要.....我都係D好直的人, 同埋真係唔多識轉彎的人......不過ADHD真係有好多種, 就算無ADHD, 個個小朋友都唔同啦.....

有時我都會自己響度講一論自己的方法, 不過其實只係因應我個小朋友個性格同我自己好個 ...

聽你咁講,查實我同你都幾似....我又係比較直既人,我唔會立亂話人,我都會對人客氣同尊重,但我自己所想既,我絕對會好直接講出黎,而唔會轉彎換角囉.始終我係有咁既睇法同諗法,無理由只附和人好似應酬咁,明明自己唔覺得係咁,都夾硬同人講話認同囉.

我又係好鐘意聽下其他人既意見同做法,實情做人係應該咁做至啱,無可能下下唔去接收新資訊新方法,下下死用自己嗰套黎行事囉.始終都要放開眼界,去見識下,聽多D唔同意見,對自己永遠都有莫大益處,但人地既做法,自己去唔去跟或者值唔值得一試,係好睇自己點諗,同埋同一個方法能唔能用得着响我地自己問題身上囉.始終睇完人既分享同意見,自己理應都要細心消化下分析一下,至決定跟定唔跟囉.

好似我上星期俾個仔停學咁,查實當媽既見解不無佢既道理,但我好知我仔唔會因為我咁樣停佢學會令佢更加唔願意番學,就係因為我好知個仔仍然好鐘意番學,呢樣唔係我覺得,而係事實如此,我都講過,我仔上星期二開始俾我停佢學,星期三已經強烈要求話佢自己好想番學,求我地俾佢番學,俾多次機會佢,我仔去到星期日晚,佢同我pillow talk時因為知道星期一終於可以番學(考試),佢係開心到瞓唔着,係咁同我講話佢好期待星期一番學,仲話好期待好想知自己可唔可以考試考得到好成績...試問我又怎能唔會覺得我仔係鐘意番學呢?

再者,我亦唔認同外間有人俾自己仔女停學數年,話等到個仔大個仔D'好番'之後至番學,實情大個D即係幾時?我呢次停學唔係逃避,亦唔係胡亂作出決定,雖則我係唔想佢响考試之前再傷到人,呢樣係我感受,我係好驚個仔再傷人,但我要佢停學,都係希望佢能夠冷靜落黎,唔好响佢未思考未反省佢既行為同錯事前又要佢日日去面對去應付同學之間既社交,硬碰硬夾硬擠佢入去困境唔見得係一件好事囉!除非佢已經反省已經明白打人既嚴重性,學到一點處事待人既方法就另作別論,但當日佢咁樣打穿人個頭,實情莫講話我同個仔,學校老師校長同埋受傷既同學,佢地都需要冷靜,需要時間去調節去思考,點解唔可以利用一星期停學呢小小時間去俾大家一個空間去冷靜地思考去諗一個實際方法去解決問題?

之後我打算考完試個仔隔日番學,亦係我計劃之一,亦都唔係逃避,而係我教既方法係,趁住考完試至暑假呢段唔駛上堂教書既日子,俾個仔可以一日學習一日實踐黎學下點去待人處事同處理情緒行為,我要求個仔放假嗰日要去做運動,俾佢跑下打下籃球,呢樣係心理學家講,我地ADHD仔係好需要運動;亦要求我仔去我朋友中心度學守規矩學控制情緒行為,呢樣係好重要,同埋我亦會要求佢學一D要求佢細心同有耐性去做既遊戲,例如:摺紙、棋類遊戲、球類運動等,查實我地班仔最需要既係要佢地有耐性,佢地就係缺乏耐性同細心,往往都唔先停一停,諗一諗就衝動行事,結果咪經常犯事,所以我要求佢一定要學,無得唔玩.就係因為我知我仔會聽我講,唔會拒絕唔做,所以我至希望用多點時間去教佢培育佢.至少佢停學唔係代表佢係响屋企玩樂歎世界,而係學習,到佢番學日子,要佢嘗試去實踐,放學後講番佢當日响學校既事同表現,然後再作檢討,見有不足時我地可以即時去改變戰略,然後再學再試,咁樣我覺得至黎得實際囉.

有時一件事情唔好一聽到個字眼就一口咬定係好定唔好,凡事多面睇,要去分析,要睇情形,要睇實際情況,然後加以思考再作判斷同計劃囉.

咁終歸一句,大家個目標方向都係一心想幫到個仔教好個仔,始終我地唔可以護佢護足一世,佢地大個咗始終要面對呢個社會,佢地要學懂點去處理問題同事情,如果依家唔去搵方法令佢地學識,大個咗將來我地兩腳一伸,得番個仔一個人去面對呢個世界,點算?
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 77777 於 09-6-11 00:20 發表
我信有D老師係真係覺得ADHD仔好煩.....亦唔係咁易改變佢地....你而家阿仔唔係佢教就算LAW....

我都試過遇過一個唔多體諒ADHD仔的老師, 個時同佢傾左成兩三個鐘, 以為佢明....不過二三日后, 再同佢傾返, 先發覺講完 ...

都係架...有時遇着D真係講極都唔明既人,我都係算,始終都講唔明,佢地又唔去接受,我仲去重複講黎都無意思囉.好似我仔小一有位班主任(佢地嗰班係有兩個班主任架),上咗年紀,基本上係婆婆黎,即係資深老師黎啦...可想而知有幾主觀,,,佢地只係接受上嗰代既知識,頂多見我仔隻手執唔到筆無力寫字,佢地咪只會識講呢D係小肌肉問題黎囉,而唔會識咩叫做'動作協調障礙',莫講話ADHD或者自閉,,,所以佢只會日日好炆咁鬧住我黎講話我仔好曳,試過我仔又係寫唔到字,結果做唔到堂課,跟住佢就話係我仔唔肯寫話佢懶話佢曳,咁我都算啦,好聲好氣好有禮地同佢講,咁你依家話俾我知佢要抄邊幾個詞語,等我番屋企慢慢教佢寫啦(我仔當年係做一本功課要兩小時),咁好啦,我接過本生字簿,點知呢頭接完本簿,下一秒呢位婆婆老師走黎好大力好惡咁掟支鉛筆落黎我心口度(我坐响度):"抄低啦!!!!!!!!",,,當時我同我仔另一個班主任都目定口呆...另一位班主任即時好唔好意思咁响隔離做口型示意同我say sorry,我都明白,都示意番'唔緊要',,,之後到呢位婆婆班主任坐响我隔離講番我仔要寫咩生字時,佢都仲好勞氣咁講我仔好曳, 我都無哂氣,又知佢都好唔開心,結果嗰日我係倒番轉頭邊摸住呢位婆婆班主任個背(掃背...)邊安慰番佢講:"我都知我仔咁樣,你會好辛苦同好勞氣,但無計,佢有呢D問題佢自都唔想,我地唯有俾多D方法去幫佢等佢改善,,,依家我仔都有去醫院度做物理治療...(未講完佢又好大聲爆一句:"我知!大小肌肉訓練吖嘛!我識呀!!..." 唔係囉...我仔係做緊感統同動作協調相關既訓練囉...),,,慢慢黎啦,如果日後我仔又係唔寫字,你交俾我去跟,等我响屋企親自教個仔寫字,做番D堂課交番俾你囉"...你話...C得未... 查實最需要人氹同安慰既係亞媽我地...點知都要安慰番人地轉頭...我個心仲滴緊血架...仲未止血...

但之後下學期佢都改善咗,至少我仔嗰日肯俾下面手震震寫幾隻字,又唔扭計,佢咪同我講個仔今日乖咗囉...我已經多謝佢都黎唔切...!!!

原帖由 77777 於 09-6-11 08:09 發表
其實我明你, 而家呢個時候, 學校的書本差唔多教完, 同時, 如果你的小朋友係好鍾意返學的, 唔比佢返學已經係一個懲罰啦....如果我唔比阿仔返學, 我諗佢一定會同我c過, 因阿仔又係好鍾意返學同成班同學仔一齊, 可能佢 ...

查實叫佢唔好再犯呢句野我呢十年已經不斷咁講,講到最近嗰次我直頭兇個仔話佢再打人我就走咗去唔同佢住,佢當時係驚架,咪又係猛求我唔好咁做,又係例牌話要我俾多次機會佢要相信佢,結果咪又係打爆同學仔個頭...無奈我地班仔又係要同一句野成日提醒住佢地,但同時佢地又繼續犯事.無哂計.

就係想大家好黎好去,又好知自己個仔唔好頂得去邊,咁老師一個對卅隻馬騮仔,仲要黎隻咁勁既...都知老師會辛苦...尤其呢次係婆婆(班主任)黎,見佢扭哂計,咁我都係見佢係老人家份上,氹下佢,等大家都開心番少少...........無計架,如果D老師係識諗係講得佢地明既,我諗前人(以前嗰D家長)一早已經點明佢地...同埋佢地係無心教好小朋友既,我地點講都無意思,,,所以唯有同呢D老師客客氣氣足一年,下年都唔係佢地教我仔,總之俾大家好過,當放過大家一條活路...

講真我身邊都有好多做老師既朋友,由幼兒園、幼稚園、小學、中學甚至乎大學教授都有...查實都好睇到有心去教學同無心會有幾大分別...有心教小朋友真係真心想教好小朋友,佢地係會好主動係咁進修係咁搵唔同既渠道黎增進知識,甚至我有個老友想了解同修讀關於特殊教育既野,因為唔知係咪神都覺得我呢個老友真係真心愛小朋友,佢做咗十幾年幼稚園老師,佢轉乜班或者學校都好,全校最多自閉或特殊問題既學生嗰班都係佢做正教(班主任)...佢接觸得多佢個心真係好想幫到佢地,上年仲聽到佢話,星期六日專登去人地中心度教小朋友playgroup,星期一至五已經全職咁忙,星期六日仲要part-time做呢D,我覺得呢類真心愛小朋友既老師真係可遇不可求囉.我個人都幾欣賞我呢位老友.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-11 08:55 發表

查實叫佢唔好再犯呢句野我呢十年已經不斷咁講,講到最近嗰次我直頭兇個仔話佢再打人我就走咗去唔同佢住,佢當時係驚架,咪又係猛求我唔好咁做,又係例牌話要我俾多次機會佢要相信佢,結果咪又係打爆同學仔個頭...無奈我 ...

同埋同我地呢班仔去旅行都幾大壓力架!所以我都覺得你囝學校真係好難得可以俾佢一齊去外地旅行,比着我仔...............佢唔打爛架機已經thank you佢. 不過我仔跟我去旅行搭機都唔大問題,係一到埗佢太心急太多野想睇想玩,結果變燥底同埋亂嚟,上次去泰國時適逢佢去旅行之前又响學校LAI野,咁佢咪無咁癲囉,但上年去台北...佢HIGH同失控既程度,我直頭尾二個日我忍唔住响台北街頭偷偷地喊...

原帖由 77777 於 09-6-11 10:34 發表
係呀, 有d老師真係好盡心盡力去為小朋友架, 我好欣賞個位阿仔的老師, 佢係今年退休啦....佢好少罰人, 又好鍾意比機會d小朋友, 成日獎勵d小朋友架....呢d都係我仔口中講返比我聽, 阿仔由唔鍾意數變左好鍾意數, 我真係 ...

係啦,好少老師真係肯咁接受ADHD仔...仲要帶佢地去旅行,呢D真係對於我地咁多媽咪黎講係dream黎架囉!查實老師既影响力都好大架!你見你囝囝由唔鐘意數學變成好鐘意,就知老師既影响力都唔能夠睇小,想當年我細個,都係淨係聽老師同學校既訓話多過聽屋企人說話囉.所以幾時都話教一個小朋友永遠都係家長同學校一齊去教,是但一邊本PEA,個小朋友實衰硬...始終要平衡囉,一邊唔做野,另一邊就會好重負擔,要嗰邊一條冷擔得起又唔會跌倒,跟住無可能既事,所以點解唔互相扶持互相幫助大家一齊去努力去擔去抬呢?我會係咁諗囉.

弊!
犯規了!
但都要出聲!
77777 和 仔仔媽咪

請再細味一下,我在這兒的回應,根本上沒有以已度人,沒有對別人下判斷,但你們呢!一見到別人負面的字眼(如我言的奚落,但卻對我言的忠告等正面詞句,卻隻字不提)或別人不順眼的行為(如夫家的家人和孩子的朋友等),卻會很敏感及深刻的形容,這心態健康嗎?

那些令你們不順的人,卻又要跟他們相處下去,你們開心嗎?

請問世間上可有令你們開心和快樂的人和事嗎?

還有,想請問c6是否指你們的另一半呢?而當中的意思是褒還是貶呢?

我確是一個多事的人,但不是犯賤,喜歡被責怪,但只想你們為孩子想想,真的,物以類聚,如大人對任何事都不懂欣賞,將來成長後的孩子,只會不快樂,因他自小跟著一個只懂埋怨的成人,就會覺得全世界的人都有負於他,將來,就會多了一個抑鬱的人了!

我閱人不多,但我曾是一個抑鬱症關注組織的委員,眼看有抑鬱症的人一天比一天增加,一個比一個年輕,有些還是有一個擔心的媽咪陪伴在側,不斷懷疑地追問我是否真是曾患抑鬱,要我教他治病的歷程,再理解他們的成長,只是有感而發!

還有,77777我對你是有印象的,也曾跟你談及教兒子認字和你兒的學校事,但也曾在別的論壇見你談論家人.

其實,講來講去只想告訴大家,身為孩子的指路明燈,發放'正能量'是非常重要,因從兒子的問題和相處當中,我之所以能夠躍出抑鬱的深谷,是因為如果我再思維負面的話,只會潛移默化地教出一個負面的兒子,當仔就adhd的藥已經停服多年了,我不想在若干年後,要陪他再見精神科醫生,要食抑鬱症藥!所以,想野不要從壞處起步!
原帖由 77777 於 09-6-10 23:51 發表
當媽,

好少同你傾計, 我想講其實大家都有同一個痛苦, 呢班媽咪響度傾, 都係大家扶持大家....其實有唔同的意見都好正常, 唔好用D"奚落"呢D字啦, 人地聽完你講真係會唔開心LAW....

我地上來的目的都係可以傾訴下... ...

他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

不再爭論了,我根本不是要任何人的認同,亦都冇話過你地唔岩,又冇要你地套用我的方法,而是分享!
(何必又以已度人了呢!)

試想想:adhd的孩子的成長經歷,已經不太順心,還在以已度人的埋怨當中成長,他們開心嗎?

請問c6的意思是什麼?

原帖由 77777 於 09-6-11 20:16 發表
當媽,

我又重有野要講, 我唔提你的做法係因為我唔認同你, 不過而家一提, 你又可能話我連環發炮啦....可能你期望的情形係我地好認同你.....

我講過啦, 我都係一個好直的人.....唔識轉彎抺角, 我覺得一個人要真誠,  ...

他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

我的理解能力有限,捉不到你的意思!

幾經波折,終於在這兒的'自由講場'和'自由報料'找到答案了.

原來是取其諧音'死佬'或'屎佬'的意思!

但願生活愉快!!!!!

原帖由 77777 於 09-6-11 20:57 發表
你知道是分享就好了...

"c"字是第三個英文字母, 而"6"字是第六個數目字....答完....

hello everybody,
long time didn't come up and look.

but for my case. it's not that good. my son is p.1 now and start taking concerta since last yr aug (before entering P.1).
he is doing fine at school, but teacher said he is not that 專心上堂, but the exam result is okay, except for chinese.

but he behaves worse at home after school.
at first, he is okay, willing to do hw ; , but for now, it's very difficult to make him start doing hw . if my husband is not here . it's more worse.
it seems i always has flight with him which make me crazy .
i don't know how to handle with him, how to help him make a good habit (eg doing hw and study after school).
i don't know what to do . ..

i'm so afraid he will become ODD later ...

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-6 17:41 發表

查實早個幾兩個月之前都係一直將中午嗰劑葯交託俾我仔班主任代為餵我仔服用架...但無奈班主任自己本身都太多活動纏身(做童軍leader)同埋有時遇啱佢番唔到學校甚至請咗假,當日中午我仔仔就無人俾葯佢食,結果有幾次 ...

謝謝你的提醒.
我真蠢,在這兒問了兩次,才有好心人解釋,但看了指教,又不明白,若再問,又怕麻煩了你,故只好請教他人,但無論如何,違規就違規,我真的要認錯了!

文字是很奇妙,因它沒有表情,沒有語調,除非當中有特別的字眼,但我在這兒寫的文字,動機都是善意的!

你兒小四,當仔是中一,我多走了三年,從前的我,你們在這兒談過的,我多數都做過,雖然,現在不再做了,但從前孩子對我的積壓,常常有意無意間,吐出一些怨言出來,那刻很傷害,很氣餒.但我不斷提醒自己,我要從當下盡力去找所得的,要"知行合一",我們一家才會生活愉快,當仔的將來才會有運行!

再問一個問題,當叫c6時,心理狀況是如何呢?

晚晚,'舊屎'或個'死佬'睡在身邊,會覺得開心嗎?幸福嗎?

真的,丈夫是老伴,為教仔而積怨是不值得的,兒子將來自有自己的天地,到時自立門戶,人走了,只留下兩老因從前教養兒子的積怨,真是不值得.
原帖由 77777 於 09-6-11 22:40 發表
咁恭喜你, 你終於有你的答案la, 咁又點呢??

同一個topic唔可以開兩次架....係好心提醒下你

啊原來是你c6教你,為何不早點指教呢?
不過,很感受你跟你honey的恩愛!

原本轉載自前言
你真係明我心事, 我真係同隻c6成日爭仔, 佢永遠做好人, 我永遠係衰人, 重要日哦夜哦, 我一出聲, 佢一句躂我話佢想安靜, 一陣我?阿仔, 佢會?返我轉頭, 其實我個大仔係難教過個細仔好多, 有時我真係唔想理...根本理唔惦....

我都望有呢一日, 我隻佬可以響我出聲話阿仔時, 佢保持唔出聲就夠, 佢好多時阿仔無駁咀, 係佢?我先....所以你話幾難教.....

有時我教阿仔英文, 佢都要出聲教, 不過佢係教錯架....所以我好鬼嬲....佢又好唔鍾意人地話佢錯.....

, 我隻c6都重係響寸我個階段.....c惡對我, 佢覺得自己係一家之主, 無理由比我話事.....同埋, 我隻c6係有一個特性, 佢係永遠唔會認錯law....

我阿仔之前係聽話d, 不過, 有佢同我對抗, 阿仔都唔多聽話啦
.....

之前你講你c6d, 真係好鬼似我隻c6, 我話阿仔naughty, 會被人趕出校, 佢可以話, 好叻咩, 唔讀a校最多讀b, 細路係個個都naughty.....

原帖由 77777 於 09-6-12 21:50 發表
原來又係可以加之於別人身上去說教, 有時同你傾計真係好疲倦.....

c6可以係英文字, 數目字, 可以係一個別稱, 咁如果你一定要係覺得係唔好的意思, 我都無法架....

"別稱"係我個老公在旁教我架.....我同佢中文都唔夠 ...

原帖由 77777 於 09-6-11 14:52 發表
係呀, 我自己好怕數架, 細個時三年級數老師好鬼惡, 五年級又係佢教, 到而家都記得佢, 不過剩係佢好惡..... 我自己身歷其景, 好明白有時惡通常只會令個小朋友愈來愈唔鍾意.....

邊個會鍾意成日比人閙枉, 有時閙係無 ...

我呢兩日係咁趕做教材,攰c我喇~!依家見休息下至上黎同你繼續傾偈~

查實我都係有數學障礙架!EVEN我以前曾經全班考第二,但我數學永遠都係肥佬唔合格,就算我寒窗苦讀都好,都係計唔好,所以我都好鬼驚數學,教我仔乜科都得,係數學我教我真係好大壓力同埋好鬼燥底囉~~~幸好依家我朋友肯免費幫我仔補數...我至輕鬆番d咋.

查實教仔唔理係咪ADHD都好,始終唔能夠一味靠惡同鬧囉,好似我朋友咁,又係一味靠惡同鬧,個仔對耳都聽慣咗亞媽一開口就係大聲喝鬧,依家我朋友個仔咪一樣唔聽亞媽支笛,我朋友都成日呻話自己教唔到個仔.

我以前都曾經有段日子都係咁樣教仔,結果個仔個情況反而仲嚴重,都係去到我仔升小一時,個治療師叫我唔駛鬧仔鬧得咁行,叫我唔好打仔,咁我為咗個仔可以快D好番,我至聽聽話話唔再咁樣教佢,而係學咗治療師嗰套方法,同個仔好好講道理同俾多D方法個仔去解決佢既問題囉.實情唔講有無效,但至少我同個仔既親子關係係明顯好咗好多,以前我仔同我離行離LAK,我又教仔教到好唔想再見到個仔,直頭掟個仔去外家俾工人湊,依家至少我都仲有心機去教,仲有心去堅持要自己親自教仔,而唔係再好似以前咁,掟個仔俾工人睇就算,咁逃避現實囉.

如果,令你不開心,真是衷心道歉!

真是與我無關,但很感可惜!
看了這一番話,更感傷害,回想起一直以來(相信差不多兩年了)跟你交談,見著你談及孩子在杜耳訓練的進步,分享認字的心得,為你孩子能讀到好的小學,遇到體諒的老師,很為他欣喜,還有交流垃圾食物的壞處等等.....

呻是必要,平衡自己,宣洩不滿是應該,但總有個限度!

唯有再次祝福你事事順心,日日開心!

原帖由 77777 於 09-6-12 23:01 發表
咁請問又與你何干??  我覺得同你傾計係愈傾愈唔開心, 亦可以feel倒你係一個好緊張好唔開的人, 可能你的成長歷程係好唔開心, 但都無理由係去說別人的不是去舒緩自己的壓力, 你完全無左同理心個樣野, 唔會去體諒別人,  ...

原帖由 77777 於 09-6-12 23:10 發表
見返你好開心呀, 你好勤力呀, 我呢兩日都係同仔仔繼續溫書, 因為怕一返學要考試.....

而家呢個時候就當多d時間溫書law.... 今朝阿仔個同學仔媽咪都同我講呢個假期要同個仔執返好d字, 有比較充足的時間....d中文字真 ...

無計啦,為咗個仔咩都願!同埋呢次我係除咗教自己個仔外,亦會幫我朋友教佢中心另一位小朋友國際音標,因為個小朋友連平時說話既發音都有嚴重問題...我朋友想我幫個小朋友點發音咬字.所以我真係要整番個formal D既教材黎教佢同我仔囉....同埋我又心郁郁想試下用我呢個skill黎教人,我要睇仔出唔到黎番工,但屋企真係經濟唔好,想用番自己一技之長黎賺錢,黎幫補下屋企,尤其淨係教仔都需要駛錢(買工具甚至報出面D興趣班佢上)...如果你想學既話,我都可以免費教你架,咁我始終都需要實習下,睇我應該要點教人嘛.

查實我份人係咁,你俾我呻完喊完,我自己點都會企得番起身,始終個仔係我動力,我都唔捨得唔理佢唔要佢,所以我一定要自己企得番起身囉,當然我又極需要你地支持我,鼓勵我同鍚住我,咁我至會企得番起身,否則孤軍作戰,我會好痛苦.

原帖由 77777 於 09-6-13 08:03 發表
仔仔媽咪,

你真係一個好媽咪, 又好肯幫人, 查實我地呢班媽咪響教d naughty仔真係會遇倒好多困難, 如果可以以自己的專長去幫倒人, 可以一方面幫倒人地媽咪減壓, 又見倒人地個小朋友進步, 真係幾開心架.....

多謝 ...

都唔係既,我都係志在幫朋友啫...又見個小朋友都幾乖,我又似乎教到,所以至幫下手咋,,,

唔駛客氣,基本上我都係想搵多D朋友俾我教國際音標,等自己都學下點教人嘛, 查實大家都係我隻白老鼠黎架...嘿嘿~~~所以我先至唔收錢之嘛!朋友之外既人或者再遲D到我教到熟手時就真係要收錢喇~~

查實人唔理係咩人,個個都有失意既時候架啦,亦都需要得到人靜心聆聽同扶持,始終人都係有豐富情感既動物黎,,,而且我又曾經抑鬱過,好明有苦但有口難言嗰隻苦有幾苦,所以依家趁自己仲想講自己心事俾人知,就一定要講出黎甚至喊哂出黎囉,咁都係想舒緩自己既壓力同情緒,否則又係好似我上年咁屈屈埋埋,唔開心到個程度係乜人都唔講,連老公同屋企人咁close既人都唔話俾佢地知亦唔俾佢地知我唔開心,下下都呢入房度自己喊癲又唔食飯,嗰時嗰D恐怖感覺真係唔想再受LU~

所以難得我地傾得埋,又願意聽大家彼此,有咩事都可以講出黎呻出黎囉!學似你咁講,朋友聽你呻,真係唔會嫌你講得多囉.係咪~

原帖由 77777 於 09-6-13 11:47 發表
真係好開心有你呢個朋友, 有時我真係會忟會唔開心架, 所以我會成日上來bk, 同人地傾下.....有時我個人真係比較直, 又可能好彩係自己傻更更會講晒d野出來, 我係唔會屈埋響個心度, 可能我真係唔鍾意或頂唔住個種壓力啦 ...

我都好開心認識到您,查實自從我仔幾年前整親人,我俾人千夫所指後,我都唔太敢將個仔D問題講哂出黎,始終唔係個個人都諒解,正如當年咁,我講咗俾班媽咪知我仔有ADHD會打人,識咗年幾兩年,但都可以因為一件事情而話我縱容個仔去打人,嗰下真係幾委屈,講真嗰下我真係好理解到D殺人犯既家屬係咩感受,講真自己個兒子傷害人,作為佢既家人難道會覺得好開心好好笑?難道會心安理得?有時人就係咁樣,一去到自己利益時,係可以埋沒良心去反過黎用說話黎將你千刀萬剮...

不過正如你所言,真係好睇自己遇到D咩人囉,有時對於唔係自己朋友嗰D人既冷言冷語,依家我都唔再擺响心度,亦唔會去猜度人既人格,始終深明人地真係唔理解,唔會知我地既苦況同難處,再者我地教仔又唔係做騷俾人睇我地有幾識教仔,所以,人地點去批評就由得佢地吧.只要自己知自己唔係一個無家教既亞媽,呢D批評就當垃圾扔掉算.

依家我都係傾得埋會繼續同人一齊傾,唔啱傾既就唔再繼續,至少自己都無咁激氣,總之就平常心啦.

原帖由 77777 於 09-6-13 18:48 發表
仔仔媽咪,

好明白您的心情, 有時真係唔係個個人都可以傾倒心事, 所以我都唔係太敢同新識的朋友講太多阿仔d野, 撞得板太多....不過, 有d又真係好好唔會笑你, 個d朋友真係好難得law......大家可以交心law....mud都傾 ...

所以真係朋友唔需要多,至緊要真心當你係朋友就得喇.

依家我都係同開我身邊既朋友傾我仔既事會多D囉,始終嗰D唔係網上識番黎,大家一齊讀書一齊共事,大家相處咗咁多年,我係咩人,佢地好知,所以我亦唔需要顧忌佢地會點諗我或者會誤會我,上星期我失意時,我真係由我仔放學開始喊過唔停喊到第二朝五六點至瞓到,嗰晚我不論電話、MSN或者facebook都好繁忙,我仔一出事,佢地個個即刻黎關心我叫我加油,唔好氣餒,查實唔駛朋友幫到我D咩,佢地單單一句鼓勵又貼心既說話,或者肯耐心地聽我講哂呻哂所有負面既野,嗰下我已經好感激佢地!至少佢地有花掉佢地自己時間黎陪足我成晚,甚至好似我朋友咁,免費日日幫我仔補習順便訓話我仔,所以依家我至報答佢對我既恩同關愛,我又免費幫佢中心個小朋友學音標;另一個朋友又凌晨三點半見我又是謝哂灰哂時,用埋佢瞓覺既時間黎打電話同我傾...呢D咪係真正既朋友囉.所以我係好珍惜佢地.有佢地已經夠,儘管出面都有人繼續講風涼說話,我都唔會擺呢D說話响心度,因為嗰D人唔係我朋友囉,就係咁簡單.

原帖由 77777 於 09-6-13 19:57 發表
係呀, 朋友真係唔駛多, 如果有人響自己失意時不離不棄, 已經夠, 朋友響自己失意時的安慰真係好窩心架.....所謂患難見真情......我都慶幸重有d錫自己的朋友仔.....我都會好珍惜law......我唔開心時又可以隨時上bk搵你 ...

我仔咪仲金,佢前後讀過三間幼稚園,第一間個校長rude到爆,之後仲擺明放棄我仔,話睇多兩個星期如果我仔都仲係打人就唔教我仔,咁人地已經講到咁,我仲唔扯咩!之後轉咗間國際學校,諗住嗰度幾個老師對五個學生,人少少會好好多,點知都係捱咗三個半月,間學校都唔俾我仔番學,美其名話叫我仔無限期停學,實情咪又係踢出校,嗰日我收到呢個通知後,我真係崩潰,離開間學校,之前對住班老師我仲玩冷靜玩客氣,但一出到校門我D眼淚已經跌哂落黎,我坐响公園度喊,但唔想响外家喊(間學校响我外家附近),我又係咁摑自己摑到唔再喊,收哂眼淚至番上屋企,都係過咗好幾個月我至同屋企人講個仔又是無書讀,之後做埋評估,知佢係自閉傾向同言語發展遲緩(三歲半得唔夠一歲言語程度),最後至讀I位幼稚園,我仔又無咁好彩呀,去到I位又係遇着D唔好既老師,個仔拎咗支有公仔圖案既鉛筆番學用,又係俾老師沒收,我問番老師,佢地竟然俾個答案我係話,因為之前佢地已經同班學生講咗只可以帶中華牌既鉛筆...我當堂俾位老師吹到BB聲,我仔連理解人地講乜都有問題,莫講話識唔識得講野啦,我仔當時又何德何能理解到咩叫做'中華牌鉛筆'呀?仲有好多離奇事,例如我仔俾全班同學笑佢(件事太耐,我都唔記得笑乜,但係有D過份嗰隻,唔係笑下咁簡單),跟住我仔發哂脾氣咁打人,放學接仔時個老師又黎發表偉論,叫我好心教下個仔唔好郁D下發脾氣啦,咁我問老師咩事,咁老師照講啦,嗰下我真係無名火起,你叫得我教下個仔唔好郁D下發火,但你又有無先教下班學生唔好取笑同學?你唔去阻止人點火,走去怪張紙着火?係咪道理黎?如果佢係有教到,係咪都應該响叫我教仔之前都同我講番聲你已經教咗班學生?行貨都要講句囉,至少家長條氣都順D,唔會怪錯好人以為老師無教囉...實情我由始至終都唔知個老師當時有無教班學生唔好取笑人.

所以好老師難求,遇到個真心教育小朋友既,真係要好好珍惜同埋要保持良好溝通囉.我都會同老師傾多D亞仔既問題,會主動搵老師傾一齊諗方法又合作一齊去教掂個仔,我覺得呢D係必須,始終個仔用咗大半日時間都係番學响學校,亞媽又唔係跟埋個仔番學既,正如D老師所言,D小朋友對住亞媽永遠都係小綿羊咁純,但一番到學校即刻會變惡魔,如果單靠是但一邊去教,另一邊不聞不問又唔理唔做番D野,試問點去解決小朋友本身既問題?咁事實都証明,老師唔理唔教小朋友,到最後個後果老師都係自己受番,我仔响學校唔尊重老師囉.上年嗰個班主任就係咁,我仔幾唔驚老師都未曾鬧過老師同老師嘈交,唯獨是我仔呢個小二班主任開咗先例,我仔第一次同老師鬥大聲嘈交都係佢,你睇今年小三個班主任,人地又後生又經驗少過小二嗰位班主任,又林又好人,但偏偏我仔唔會咁樣鬧老師,扭計係有,但至少依家俾我聽到既feedback係我仔今年同小三呢位年輕班主任關係極好.我仔都話佢有鍚住MISS LEE,有聽我講要好好鍚住保護住老師,唔好令老師傷心同辛苦.呢D野唔駛我講,實証已經有目共睹囉.

原帖由 77777 於 09-6-13 22:02 發表
查實你之前真係遇唔倒好老師, 其實小朋友帶公仔筆同中華牌筆, 我又真係覺得唔大分別LAW....都係用來寫字, 如果你唔比我個仔用佢鍾意的筆, 佢唔寫字TIM呀.....因為我個仔都係比較有主見, 同埋你知啦, 佢地邊會好順你 ...

查實佢地如果指定唔可以帶公仔鉛筆,話驚上堂D小朋友顧住睇筆上D公仔搞到無心寫字,呢樣我係無問題架,只係你明知我仔理解人地說話同表達都有問題,又有自閉傾向既(未升小一前,我仔係自閉傾向特徵重D),D咁執得着緊既事情係咪應該放學同我講番聲先,等我都知,自己都唔會盲盅盅走去幫仔買有公仔既鉛筆囉!又乜都唔同我講,下下自己呃自己咁旨意我仔自己同我講,我仔連老師講既係咩意思都唔知係乜,又何來同到我講話唔可以帶有公仔既筆呢?

查實今年訓導主任都態度好咗好好好多架喇,至少都開始顧番我地感受,同埋佢都唔係一面倒淨係幫其他學生唔幫我仔,講真我仔都承認有好多時佢俾小五高年班既哥哥蝦,個訓導主任都會即刻幫佢出頭去保護佢去公正處理,所以查實我聽到呢樣野,我已經相信學校囉,講真,你交得個仔俾呢間學校,首要既係要信咗老師先,家長同老師之間一定要建立互信關係,一定要溝通,否則是但一邊幾有心教,另一邊唔信人又唔溝通,點都衰硬架.

不過依家我都係掙扎緊好無俾個仔試下轉校,,,始終我都見到今年老師真係好努力真係真心想教好我仔,但無奈間學校D學生都真係太壞...如果轉第二間,萬一新學校既老師handle唔到我仔D問題又是搞到好僵,同埋D學生原來邊間學校都係一樣唔好既,我怕我會幫仔做錯決定... 我依家真係頭都大埋,又好想個仔轉校等佢大D機會升到好既中學,但矛盾地又怕轉咗反而仲衰...點好?

原帖由 77777 於 09-6-15 00:23 發表
查實, 你轉校真係有好多因素要諗, 其一, 就係學校d學生係乖唔乖, 校風好的, 自然d小朋友無咁曳, 無咁多嘴....你阿仔都唔會咁燥啦.....有時你可以響你想讀個間學校睇下人地放學, 真係可以略知一二, 有d小朋友出左校門 ...

查實上年都問過我仔轉唔轉校呢個問題,上年佢係比較抗拒,要同佢傾好耐,佢至話試,皆因佢真係好唔捨得佢個老友仔,今日我都有再問佢同樣問題,我仔既答覆都係"試下啦",所以我就真係"試下啦"咁,聽朝諗住去遞咗FORM先,但仲係掙扎緊好無全盤托出俾人地間學校知道我仔有ADHD有自閉同打人呢鋪癮....講咗又真係驚人地一定唔收我仔,唔講我又良心過唔到因為呃咗人咁,同埋唔講或者講D唔講D,又怕到時就算學校收咗我仔,但我仔D問題又是出哂黎,如果班老師係接受唔到我仔,咪又黎困獸鬥囉?所以我都唔知應該點講好...anyway,都希望聽日順順利利啦.

頭先逛書局終於買咗嗰本'四點鐘的恐懼',睇頭嗰十幾頁,講D野又無乜點提到ADHD會打人噃...有D擔心個仔打人呢個問題並非出自ADHD,而係自閉或者佢真係細時撞頭撞得多撞壞咗個腦...不過我都會繼續睇埋本書佢,始終個心都係想幫個仔想多D了解個仔啫.
‹ 上一主題|下一主題