用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD食葯問題...請賜教...(急!)
go

ADHD食葯問題...請賜教...(急!) [複製鏈接]

查實我想問D葯係咪越食越多架? 我仔本身食咗一年ritalin,都只係每次半粒,每日兩次,啱啱半個月之前醫生俾多劑我仔食,變咗係每日三次,話方便我教仔讀書喎...

但我仔之後既日子,,,情緒變得唔穩定,之後我又教訓佢要佢唔好再打人,個仔為咗令到自己'乖',佢有一星期自己偷偷地去食過量囉,明明每次半粒,佢食咗至少兩粒份量,初時我係唔知,到有次佢响學校當眾咁食咁多份量,俾班主任斷正,我至知有件咁既事,,,我唔知係咪佢食過量令到佢身體適應咗重D既劑量,呢幾日佢係咁出事,直至啱啱嗰星期一,佢放學唔知係咪葯力過咗(應該係,佢中午食,三點半放學),佢同同學爭執,佢用垃圾桶蓋掟同學,結果同學穿咗頭同下巴傷埋,,,

我頂唔順喇,,,呢幾日我都思考緊好無叫醫生開concerta俾佢,至少係長效葯,唔駛佢中途又要補,同埋都可以捱到响學校既時間唔癲...但我又怕佢依家十歲仔,小學三年級,已經開始加重劑量轉concerta,日後會越加越多,加到盡concerta最重嗰劑量,到時都適應埋咪大鑊?同埋又好擔心佢長期太依賴隻葯,日後佢會濫葯...(我都知自己越諗越多),,,查實依家轉concerta會唔會有問題呢?定係捱多陣先?嗰D無胃口唔高唔矮嗰D副作用我係唔驚,只係驚影响到個仔日後個精神問題,講真,我係覺得佢依家同之前斬死細路個癲佬係完全無分別囉.(無計...依家我正面唔到去思考...)

但我真係好辛苦,唔想等到個仔整死咗人地仔女時,我至黎同個仔癲(基本上依家我都受唔到,好想個仔死)...自問我呢十年都仆心仆命去教佢唔好打人,但鬧極打極講極教極用盡所有方法,佢都係咁.
   1    0    0    0
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

出事後呢幾日我都無俾個仔番學,費時佢臨考試又黎整多幾劑大既俾我受...依家仲諗緊下星期考哂試後,仲俾唔俾佢番學...定係留低佢响屋企,我教佢讀書好過?我唔係逃避,而係唔想佢真係殺咗人地個仔.呢次已經打爆咗人地個頭喇.

轉吃concerta並不等如增加劑量,應該是要相應ritalin的份量來服用的,只是延長了服藥的有效時間。

一般來說,服concerta能使學童在學校的整天也保持較平穩的表現,因為不會在中段時期出現wear off 及rebound 現像 (即所謂的行為「反彈」- 比不吃藥的情況更糟),更可以避免在學校中午要再服藥的麻煩。

要小心處理這類藥物,必須按醫生指示的劑量服用,絕不能由孩子決定服食的份量,否則副作用會更明顯!

若能把握服藥後的黃金學習時機,幫助孩子建立良好的自控能力,不少孩子都可以漸漸地不需要藥物的幫助,也能適應學校對他們的要求的。

我的兒子曾服藥兩年,一直都沒有加過劑量,都是36mg (上學日) 的concerta,在放假的日子會服3/4顆Ritalin。

妳的孩子似乎情緒上有些不穩定,要和他多多傾談,化解他的壓力,也要多支持和幫助他。
「你要專心仰賴耶和華,不可倚靠自己的聰明,在你一切所行的事上都要認定祂,祂必指引你的路。」
聖經箴言3:5-6

原帖由 leeamen 於 09-6-5 10:29 發表
轉吃concerta並不等如增加劑量,應該是要相應ritalin的份量來服用的,只是延長了服藥的有效時間。

一般來說,服concerta能使學童在學校的整天也保持較平穩的表現,因為不會在中段時期出現wear off 及rebound 現像 (即所謂的 ...

似乎我真係要俾個仔食concerta好D...我都係咁諗,番學時候俾佢食concerta,放假响屋企有需要時至俾半粒ritalin(基本上屋企佢除咗HIGH D,我都係控制得到佢)...但想知您係咪都係响政府兒童精神科醫生度搵concerta?我朋友都係,但佢都係收我朋友十蚊一次葯錢,反之我之前問過我仔第二個醫生(我仔呢一年已經轉咗四個唔同醫生睇佢)猛話政府無呢隻葯,要自行攞醫生紙購買,但出面講緊係廿幾蚊一粒...自問我經濟狀況又似乎負擔唔起...

唉...查實我已經唔知個仔究竟諗緊乜...一方面我都覺得佢係有壓力,都知佢次次打人都係因為同人爭執,人地話佢係傻仔係痴線,佢就打人,,,但呢D唔係打人既籍口黎嘛!even我地大人响街同人嘈,都唔會諗到要打對方啦!呢個星期我都唔俾佢番學,但佢無番學第二日已經扭計係咁話要番學,我話佢打人所以唔俾佢番,佢都好大反應下...實情佢又似乎又鐘意間學校噃...今日我同佢講轉校,佢都話要讀番呢間學校唔肯轉...但實情佢既問題都係局限於學校嗰度,屋企我自問無俾壓力佢,佢有大量玩具,之前每日都有玩樂時間,佢响我面前又表現係開開心心古靈精怪既...實情,我都唔知响邊part出問題,自問自己咁多年真係好用心出盡心力去教佢,個心全部都向住佢,但結果無回報不特只,仲要係負數...咁我都只係唔想佢再打人同整親人啫...就係咁多,讀書佢有學障,查實我都唔會迫佢攞高分,只係要求佢測驗考試會有嘗試去拎本書黎溫,我已經讚佢.唔係想佢做天才囉,只係想佢做番一個正常既平凡人.只係咁.

仔仔媽咪
我仔11歲,食concerta足兩年,據我所知係要醫生紙係藥房買,間間藥房價錢唔同,要格價,如果你仔有自已加藥既情況出現,我諗真係要食concerta會好d,我自已就每日朝早返學前比佢食,無藥過佢手.
慢慢來,可以幫得小朋友幾多就幾多,雖然成果無咁快睇到,但唔好放棄呀!共勉之:loveliness:

回覆 2# ~仔仔媽咪~ 的文章

Please do not give up! It might have some solutions. Please check PM.

原帖由 jacob614 於 09-6-5 18:16 發表
仔仔媽咪
我仔11歲,食concerta足兩年,據我所知係要醫生紙係藥房買,間間藥房價錢唔同,要格價,如果你仔有自已加藥既情況出現,我諗真係要食concerta會好d,我自已就每日朝早返學前比佢食,無藥過佢手.
慢慢來,可以幫得小朋友幾 ...

多謝您!

查實噚晚我真係好辛苦,成個人都好唔舒服咁...個腦不停去諗番嗰件事甚至再之前嗰D事,又諗到好灰唔知仲可以點教個仔幫個仔,好驚佢大個咗會係殺人犯....幸好噚晚半夜有個朋友成三點半打黎同我傾,又俾咗好多意見我,我至舒服好多,,,至少都好似仲有方法去幫個仔.

我諗住下星期個仔考埋英文就搵醫生要求提早覆診(因為之前約個期係八月尾),到時我都會要求醫生開concerta佢食,我有朋友個仔係crossover咁食,番學食concerta,放假食ritalin,我都想咁樣做,希望到時醫生肯俾我地咁樣食葯啦.

查實大家有無聽過群育學校?噚晚我朋友介紹我俾仔轉呢間,呢間人又少,而且全部都係過度活躍同行為情緒上有問題既小朋友黎,查實之後我上網睇咗其中一間學校資料,我都幾鐘意,但之後同老公講番,佢就好反對囉...我老公公司之前黎咗一班過度活躍症既青年黎試工(唔記得係咩計劃,俾佢地去人地公司做十四日,睇下人地公司請唔請嗰隻),又係有個社工帶住,但我老公話佢地嗰班'細路'响嗰十四日係完全失控囉!都係會成日成班周圍走周圍擒,又係成日互相指駡話大家係癲係痴線係傻,鬧鬧下又是互掟野,又鬧又喊咁...結果我老公一個都唔肯請...我老公話俾嗰D過度活躍症小朋友group埋一堆咁番學同成長,會係物以類聚囉,會互相影响,結果反而更加嚴重...我都好迷惘...唔知有無家長既小朋友係讀緊呢類學校?實情情況係點,好定唔好...?

原帖由 Noemie 於 09-6-5 18:18 發表
Please do not give up! It might have some solutions. Please check PM.

收到您PM喇!多謝您!

原帖由 77777 於 09-6-5 23:18 發表
仔仔媽咪,

我幫唔倒d mud, 不過, 我諗如果你打返去你阿仔睇開個間, 佢地可能可以比你阿仔快d返去睇, 同時, 可以同個醫生商量返個劑量, 同時個d護士都比較有experience,  我自己有時都會打比佢地問野架, 有時係管教 ...

我今日都試我朋友叫我既方法,俾我仔食一粒(原本每次半粒),我都想睇番佢食多倍份量會係點,暫時都OK啦,溫書都好定好安靜,見佢又無話有咩副作用,我諗下星期佢番學考試我都係俾夠一粒佢,食完至番學...

有時我都好迷惘,查實我好知個仔次次打人都係因為人地話佢激佢,佢至發癲,但始終佢打人真係唔啱,有時去到呢D位我就好迷惘...我班朋友甚至老公都話'係人俾人咁激法,實嬲到爆燈啦...比着我都想打佢地....大人都未必控制到,更何況細路...',噚晚同我傾電話既朋友叫我唔好將所有野推哂落自己身上,但講真我仔係打人嘛...我都好同情我仔,知佢都忍得好辛苦...亦知佢地間學校既學生並非善類,有時我遇到佢地嗰D說話我都好火囉,,,但同時又嬲個仔打人,好憎個仔成日打人、整親人...實情,我應該向邊個方向諗至啱...

原帖由 77777 於 09-6-6 07:01 發表
你有無同個老師講返個情形, 首先你同老師表白自己個仔打人有唔岩, 不過, 如果d同學仔把嘴係亂咁講野, 老師亦有責任指出小朋友的錯處, 加以糾正....起碼比阿仔睇倒佢如果比同學仔挑釁, 如果佢向老師提出, 老師會處理. ...

就係之前已經講過,但無計,間學校基本上位九成都係呢類學生,我唔知係我仔問題定係依家間間學校既學生都係咁欺善怕惡啦...之前我都同過唔同既老師甚至校長講過,佢地一係replied我話無件咁既事,反而話係我仔好似有妄想症咁以為同學蝦佢講佢笑佢,佢就打人;再唔係個校長都可以話,你個仔都唔見得係好架咋...;一再唔係直頭答我:"你無可能控制到人地把口講乜囉!"...所以我都無再講,淨係叫我仔去避去忍去搵老師,,,

查實呢次有部份老師都sense到我仔係俾人'了'先至失控,臨尾我坐响度喊,個仔又喊,老師都係同我仔講:"人地撩你,你又唔話俾老師知,你又打傷人地喎,變左係你唔啱,俾老師罰,咁你咪中計囉!"

同埋又講真依家呢個社會複雜咗,呢刻或者係俾佢鍛鍊自己既地方,如果呢刻我處處幫佢,我怕我地呢班仔大個咗離開學校出黎社會時,會仲容易火爆同唔識處理事情囉.我唯有可以咁樣諗.

唉...查實你教既方法,我又何嘗未試過咁同個仔講過,以上你教既每一句,我呢十年已經重複咗無數次,噚日我又係咁講,個仔又係公式化咁去聽,但我又深知講咗都無用,佢都係繼續出事,所以我依家只可以諗加葯.唔駛煩,寧願佢食葯食到呆滯都好過佢周圍打人整親人.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-6 14:27 發表

就係之前已經講過,但無計,間學校基本上位九成都係呢類學生,我唔知係我仔問題定係依家間間學校既學生都係咁欺善怕惡啦...之前我都同過唔同既老師甚至校長講過,佢地一係replied我話無件咁既事,反而話係我仔好似有妄 ...
題外話..請問你仔仔間學校係邊間?

原帖由 fungfungmami 於 09-6-6 14:33 發表
題外話..請問你仔仔間學校係邊間?

你係搵邊區學校?我仔間學校响油尖旺區架...實情只要你仔唔會打人或整親人,大多數既學校都會接受到既...正如當年我仔其中一位班主任講,如果我仔唔打人仲要係成績好,校長一定會好鐘意我仔...聽到呢句我更加明解囉.

很對不起,只略看前文,但也想回應!如有答錯咀,請多多包涵!

孩子在校自行食重藥事,請小心處理,因此舉:明顯地他是想處理或害怕自己的問題,卻用錯了方法,你一定要處理,免他日後有濫藥問題,真的,此事不可疏忽!
建議你:首先,要讚揚他,因他確是明白,自己的不足或問題所在,但食多些藥,不是唯一的解決辦法,可以有很多其他方法,就算想加藥,媽咪都不可作主,而是要請示專業人士---醫生.

至於,不上學嘛!要三思,免開先例,如他日後逃學,你如何教導?再者,學校又沒要求停學!如怕負擔不來,學校找你,便跟爸爸商量招架問題,或者要求爸爸暫時同校方保持通話....等

講到轉校,有沒有考慮到:成班小孩在課室開party的情況嗎?如轉校相信只有兩個可能,一是孩子跟別人起哄,二是孩子帶頭發作!再者,學校有否要求轉學?

評估一下,一家人的心理狀況,如真的支持不來,而經濟又可以的話,考慮下concerta!
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-6 15:43 發表

你係搵邊區學校?我仔間學校响油尖旺區架...實情只要你仔唔會打人或整親人,大多數既學校都會接受到既...正如當年我仔其中一位班主任講,如果我仔唔打人仲要係成績好,校長一定會好鐘意我仔...聽到呢句我更加明解囉. ...

他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

原帖由 當媽 於 09-6-6 16:50 發表
很對不起,只略看前文,但也想回應!如有答錯咀,請多多包涵!

孩子在校自行食重藥事,請小心處理,因此舉:明顯地他是想處理或害怕自己的問題,卻用錯了方法,你一定要處理,免他日後有濫藥問題,真的,此事不可疏忽!
建議你:首 ...

查實早個幾兩個月之前都係一直將中午嗰劑葯交託俾我仔班主任代為餵我仔服用架...但無奈班主任自己本身都太多活動纏身(做童軍leader)同埋有時遇啱佢番唔到學校甚至請咗假,當日中午我仔仔就無人俾葯佢食,結果有幾次都係因為無食中午嗰劑,結果又出事~~~所以我至袋定個葯盒俾個仔自己番學食...之前我唔小心囉..以為個仔唔會食多,點知就係食多咗...就係因為佢想自己乖...當時我又係做錯多樣野,一知佢食多咗好多,我即刻鬧佢,我叫佢唔好完全靠哂隻葯黎等自己乖,我叫佢幾時都要學下自己控制番自己...總之鬧咗好多野...

轉校查實學校無講過要我仔轉,只係我朋友強烈地要求我仔轉校,因為佢覺得我仔間學校唔好,同埋佢本身都有ADHD既仔,佢依家都幫佢囝囝轉群育學校,所以佢都叫我轉,但講真,轉得去邊...再者我同我老公暫時都唔諗轉去群育學校,但其他學校根本唔會收我仔,一黎情緒行為有問題,二黎我仔成績太差...但唔轉又怕會唔會又害咗個仔...咁講真,今年我囝囝班老師個個都好有心機教我仔,連老師自己放工都不忘打電話提醒我個仔幾時測驗默書,默咩範圍,同欠邊D功課...個仔默書合格又會專登打黎報喜,又叫我唔駛咁擔心云云,實情去除我仔呢幾次事件,查實今年我同學校老師關係好好...話佢地唔理我仔,我又唔覺係囉...但無奈我真係頂唔順佢學校班學生..講真,佢地真係欺善怕惡,連外表純良易受傷害既同學,都可以立心專登黎蝦我仔(呢d係我親眼見,但無講俾學校知,費時啦,人地覺得嗰個係好仔黎,我講仲邊有人信,自己個仔咁)...但同時自己又會覺得學校都係社會既縮影黎,越早俾佢去面對,可能到佢大個仔時反而易於處理呢D人和事...所以我真係唔知道究竟點做至啱定錯....

concerta我一定要個仔轉呢隻架喇...

確實經濟方面我都唔係好得,或者到時真係轉食呢隻葯時,我暫時又係問外家借錢,等個仔食完隻葯明顯穩定番,無再打人時,我至番工黎應付呢D葯既開支...

無計...再係咁真係困獸鬥,我老公基本上EQ都唔太好,實情個仔既問題係同爸爸一樣,我老公唔可以理智冷靜去處理呢堆問題,就咁早兩日同佢傾話有朋友介紹群育學校,佢已經可以情緒失控到四點幾走去落街買煙食,又大力打張枱,顯得好燥好煩...但我只係講有間咁既學校for我地班仔而已...我都未決定亦未去深入了解,已經搞成咁!所以我唔親自同學校溝通唔得,否則交俾爸爸,結果我回家係要對住兩件ADHD行為情緒有問題既兩父子...唔想將問題變double囉.要我老公教仔,佢唔教壞個仔或者整到個仔更癲,我已經多謝佢喇.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-6 17:41 發表

查實早個幾兩個月之前都係一直將中午嗰劑葯交託俾我仔班主任代為餵我仔服用架...但無奈班主任自己本身都太多活動纏身(做童軍leader)同埋有時遇啱佢番唔到學校甚至請咗假,當日中午我仔仔就無人俾葯佢食,結果有幾次 ...

同埋暫時我唔俾個仔番學,都唔係任意俾佢响屋企歎世界,每日所有時間我都係要佢溫書抄字溫考試...都係去我朋友間中心度溫習同埋我朋友都幫手教訓個仔(我朋友教開特殊小朋友)...唔俾佢掂任何玩具,我講明佢掂親任何玩具或VCD我即刻丟...結果我仔呢個星期從未掂過玩具,休息時頂多都係睇益智書.

查實我都明會有唔好既影响,但暫時我仔仲係好鐘意好想番學,星期一件事發生,星期二開始唔俾佢番學,星期三已經扭計話自己想番學,求我地俾佢番同相信佢唔會再打人,,,查實暫時我都唔太擔心佢會逃學或離家出走呢D野,始終我仔嗰隻ADHD係笨嗰類,唔似得我幾個朋友嗰D仔咁smart成日諗計激媽咪做曳野...

不過依家都仲係諗緊考完試仲俾唔俾佢番學,因為都想佢冷靜,我都需要冷靜,同埋我都想利用番呢D時間去教佢其他野...只係擔心咁樣,會唔會反而'縱壞'間學校,有咩時都叫我仔停課...

對不起,不吐不快,要介紹一個名詞--『源生家』,應清楚明白到,當一件事情發生時,所產生的判斷、看法、反應和處理等….,都是取決於從前累積下來的經驗,而這些經驗大部分是來長的家庭,所以,建議在借錢買藥前,照顧者請做好個人或家庭輔導,如只孩子用藥,成效有限!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-6 17:47 發表

同埋暫時我唔俾個仔番學,都唔係任意俾佢响屋企歎世界,每日所有時間我都係要佢溫書抄字溫考試...都係去我朋友間中心度溫習同埋我朋友都幫手教訓個仔(我朋友教開特殊小朋友)...唔俾佢掂任何玩具,我講明佢掂親任何玩 ...

他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

原帖由 當媽 於 09-6-6 22:13 發表
對不起,不吐不快,要介紹一個名詞--『源生家庭』,應清楚明白到,當一件事情發生時,所產生的判斷、看法、反應和處理等….,都是取決於從前累積下來的經驗,而這些經驗大部分是來源自生長的家庭,所以,建議在借錢買藥前,照顧者請做好 ...

查實呢個道理相信每位家長或父母都好明白,但坦白講確實用唔到落我地ADHD孩子身上.

查實做人道理、待人處世既道理,我地呢班仔好多都好明白亦知道,但佢地知道唔代表佢地有能力去做到,正如醫生所言,我地ADHD小朋友正好比一架沒有剎車制既車,唔係佢地唔想剎制或者唔識得剎制,而係根本無呢個制俾佢地踩停自己,得去油嗰個制,咁又點樣叫佢地唔撞埋落山度呢?

根本無家長願意小朋友去食葯,就係因為咁,一直以黎我地呢班家長都好仆心仆命去教,搵好多方法去幫個仔等個仔可以自己控制到自己...嗰時我都曾經每月萬三蚊咁俾個仔去私家度做感統同思維訓練,坦白講,真係可以代替到食葯,嗰年我真係唔駛勞氣教仔,但無奈錢係有限,無錢繼續支持我仔响私家度做治療,政府又無咁既資源,自己同個仔去做感統亦都有限公司(一黎地方問題,亦仲有其他因素)...結果個仔又是打回原形,有時小朋友既行為唔係單單源於家庭,始終佢地所接觸既世界唔係淨係屋企同父母囉.如果可以簡單地講小朋友既行為情緒係源於父母/家庭,我諗,ADHD呢個症同學名唔會產生.亦唔會有咁多家長每日每時每刻都咁頭痛咁辛苦.

食葯係迫於無奈既事,唔食個仔一定更易出事,我响屋企可以完全掌管控制個仔既行為同情緒,但個仔响學校讀書,我唔能夠跟佢上堂番學,一整天既時間佔咗大部份都係响學校(朝八晚四),放學番黎做完功課食埋晚飯,基本上已經要準備作息(始終我地班仔唔能夠夜訓,無精神仲失控)...就係佢地大部份時間都係响學校度,老師一個對卅幾個學生,實情明知孩子既問題會影响到他人,又會令老師百上加斤,唯一可以負責既就係俾個仔食葯等佢可以容易安定情緒同老師合作,至少佢個人無咁混亂,佢至有機會去思考點去做人.

查實我真係理解你既道理,只係都係嗰句,我地班小朋友係非一般既小朋友,我地班家長為咗佢地可以做番個正常人,查實一直都不斷去搵方法諗方法去教養佢去幫佢.佢地既行為同情緒,大家都知係源於遺傳,呢D係不爭係事實,但代唔代表係父母現在都係咁,唔係囉,事實正正孩子有咁既問題,我地做父母既都為咗孩子而去改變,俾番個正面佢睇,以作身教.

同時唔理個小朋友有無特殊問題,有好多時我都唔認同有人見小朋友做壞事就話小朋友既父母教得唔好甚至唔教,咁講真,小朋友唔係淨係對住父母,學校都有成千位小朋友,朋輩既影响力遠遠超於父母,始終人係需要朋友,就係咁樣孩子既行為絕對唔係單單源於父母或家庭,但父母見到孩子行為情緒上既問題出現時,會即時糾正提點,呢樣亦係必然既事.

暫時我係決定葯一定會轉,但同時唔係淨係諗轉葯就算,我同老公都同時提出多個方法去幫個仔,例如唔再買玩具,只係半年一次,仲要見佢行為良好至會買,玩具、遊戲機、VCD都只限佢假日至可以接觸去玩,但同樣都要睇過往表現作評分,鼓勵佢多睇書黎代替其他娛樂,查實呢樣都係响呢幾日唔俾佢番學時我留意到,佢無再掂玩具,除咗溫書外都只係睇課外益智書,結果佢係明顯心境平靜好多,亦好主動同我地傾番做人既道理,問咗好多問題,亦真係有留心去聽(至少佢會適當時候會回應,係定唔係)...之後同我老公傾番好無考試完結後繼續俾個仔停學,我地見個仔真係好期待可以番學,好鐘意番學(呢樣係個仔噚晚同我講),但同時我地又想佢有多D時間去思考去學習點去面對欺凌同負面情緒,咁講真,佢未諗到自己點做,就要佢每日去面對咁多同學同社交,要佢處理得妥當跟本係不可能的任務,所以暫時我同老公既結論係,俾佢隔日咁番學,尤其依家考完試後嗰一個月番學時間都唔係教書只係處理班務,就係要好好把握呢段時間俾佢再學習做人處事道理,呢樣我都要同老師、社工傾,但都希望可以實行到,始終,大家都係想幫個仔啫.

暫時諗到呢D,但相信日後仲會更多...到時再上黎同大家一齊研究下啦.

再次說對不起,你現在走的路,我從前及現在正走著,你遇到的,你做過的....,從前,我大部分都有做過,別把教養兒子的責任放在他人身上,就算如何如何...,應該用心解釋,注意自己的反應和情緒,囝是自己的,連自己都包容不來,情緒都控制不來,別再投訴,埋怨別人!

很感慨現在的世態,但難道就此消極地坐以待斃,不如在自己的能力下'做到幾多,就幾多'.

如有興趣想明白我多一點
click me
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-7 07:13 發表

查實呢個道理相信每位家長或父母都好明白,但坦白講確實用唔到落我地ADHD孩子身上.

查實做人道理、待人處世既道理,我地呢班仔好多都好明白亦知道,但佢地知道唔代表佢地有能力去做到,正如醫生所言,我地ADHD小朋友正 ...

原帖由 當媽 於 09-6-7 07:36 發表
再次說對不起,你現在走的路,我從前及現在正走著,你遇到的,你做過的....,從前,我大部分都有做過,別把教養兒子的責任放在他人身上,就算如何如何...,應該用心解釋,注意自己的反應和情緒,囝是自己的,連自己都包容不來,情 ...

查實我係明你所言,唔好放响心度,今朝我都係邊反覆思考你既說話同意思邊回應,可能就係咁又是長篇大論...^^

查實我除咗之前抑鬱曾經叫個仔去死外,咁多年我對住個仔都唔會講任何負面說話...因為就係知佢本身都負面,唔想佢更加負,所以一直我採取的都是正面態度,就算我對學校或老師有不滿,亦唔會响個仔面前表現出黎,莫講話會否講出黎...

只係人心肉造,有時都會有怨言亦對人家做事方法有意見,我覺得呢樣係正常,正如社工所言,感受呢d野係唔可以控制到嘛,但行為可以控制,响朋友傾談時或網上傾心事時,呢d確實係我個人感受同睇法,都係想俾人知我所想,更加易於去一齊研究同令人理解我既諗法多d,至少知我係咩心態去面對呢件事...

儘管我對學校有意見,但總體黎講我還接受到呢間學校,噚晚同老公傾時都講,唔能夠要求學校十全十美,咁講真依家我同學校既關係唔差,今年既老師個個都有心亦主動去教我仔亦主動同我溝通,諗真d實情都已經夠.只盼呢個良好關係可以一直維持.

查實我地每位adhd小朋友既家長,都有自己唔同既故事,但亦都感同身受,查實好似呢件事咁,安慰得最多而且明我最多都係一班adhd小朋友既家長,實情最貼心莫過於此,只係一句鼓勵說話,一句貼心問候同支持,已經撫平我心裡面個大傷口...所以更需要大家互相扶持同鼓勵.

ADHD 心理評估

各位好,我是新入來這個網的,現有一些問題,希望你地可以幫忙. 我的女兒張會去政府的健康中心做心理評估(他們說要做3小時) ,
前後都排左10個月,請問做完評估要等幾耐才有結果出,
如證實是ADHD,是否要再排期見精神科醫生呢?
‹ 上一主題|下一主題