用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 BB22個月大,患自閉症
go

BB22個月大,患自閉症 [複製鏈接]

患自閉症BB,22個月大,行街時經常會打人,請問怎麼辦?
   0    0    0    0

你的小朋友只有22個大,這些早已確定有自閉症?心理學家表示普遍不會在6歲前確定的.
我的兒子在18個月時都有這個問題,他很喜歡拉小朋友的衫.推小朋友或拉小朋友的手.後來我們和他說這是不對,教他和小朋友握手.每一次他一出手,我們便糾正他和小朋友握手.此外,他大一點後,我們會和他說他這樣做我們便不喜歡他那一隻手(only the hand, not him).如果在公園時,我們還會向他說如果他動手,我們更要離開公園.他推小朋友後,我們會立即帶他走(even he cry).經過一段時間,他真的沒有再推人了.
我記得他小時去公園時,我和丈夫會後緊張跟著他,很擔心他會推/拉小朋友,現在已沒有這樣了,我們可以放心他自己玩了

原帖由 asap2122 於 09-6-4 15:16 發表
患自閉症BB,22個月大,行街時經常會打人,請問怎麼辦?

咁細就已經診斷為自閉症?
咁你快D睇下佢語言同感統有咩需要加強啦!
細細個做, 效果好D!

回覆 2# Jac0501 的文章

他上個月在屯門醫院做了評估,駐院醫生說我bb是自閉症,要見兒科醫生,及(精神科醫生、職業治療師),兩者選一,本應要睇精神科,但因要排11個月才輪到,怕擔誤病情,迫不得已才退而求其次,才選擇職業治療師,如果有需要職業治療師,會轉介bb去見精神科,他情緒化起來很恐怖,好像變了令外一個人,有一次在升降機內,可能人多對他做成壓力,他伸手去抓旁面一個女孩,我很直的對他說NO,他馬上轉移目標,向我面上抓去,場面非常難看,請問有沒有這方面經驗的過來人,教我該怎樣做。
     THX!

在教會中, 有一個大約20個月的男仔, 永遠坐不定, 會大叫大喊, 就是因為經常發出聲音(叫喊聲) 而需要中場離場冷靜一下. 男仔的爸爸抱起他(讓他冷靜), 他也會極力爭札. 一唔滿意, 就必大吵大鬧, 更多次無故咬其他小朋友, 令其他小朋友很害怕見到呢個小朋友.

小朋友的媽媽話囝囝係屋企不是這樣, 由工人姐姐揍, 沒有這問題, 但唔明點解在教會就會成個人唔同晒.. 有冇人有此情況分享一下.

建議: 觀察下佢咩時候會打人, 係因為新環境不安, 與人接觸, 或其他原因

再幫佢慢慢適應, 不可一下子迫佢, 否則佢仲反感仲難學會, 讚多d佢~

建議睇下呢本書:
->自閉兒希望你知道的十件事 (圖書館有得借)
->自閉症兒童家居訓練 (共4本) (圖書館有得借)
另, 漫畫&日劇<與光同行>都值得一看

從小訓練可以幫到佢更多, 加油!

若經濟許可, 可以去一些私人機構同佢上下訓練, e.g. 協康, 基督教社會服務聯會, 邁步, 樂天 etc.

‹ 上一主題|下一主題