用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 胡上好定胡下好? (net 91)
樓主: Cathleen
go

胡上好定胡下好? (net 91) [複製鏈接]

原帖由 MyTurn 於 09-6-8 10:47 發表
大家好! 你們嘅話題正是我呢兩日嘅擔心!我囝囝派咗胡下, 係第十志願, 所以好擔心. 雖然09 學年轉全日制, 但啱啱打電話問過, 原來下學期先開始, 所以依家都唔知點算!有朋友叫我入咗去先同學校apply轉胡上, 就好似"int ...

其實你真係唔駛擔心,胡下同胡上的程度真係唔差, 我朋友d仔女好多讀呢間, 小一下學期英文科已經要看圖作文, 有一位外籍老師教英文(但應該唔會有太多堂數) , 小一英文教phonics, 我記得佢個女小二個年,考試常識科要考國旗(有成10幾個國家),所以我相信呢間程度都唔差

囡囡讀緊"胡上"都幾OKAY, 幾活動式, 無壓力...佢好開心

原帖由 EMMA88 於 09-6-8 17:50 發表
囡囡讀緊"胡上"都幾OKAY, 幾活動式, 無壓力...佢好開心

請教EMMA88,胡上多功課嗎?測驗是否也計落考試分?有多少位外籍英文老師呢?
謝謝!因此校沒有開放日,平常又比較少人討論,所以希望妳可幫忙解答,唔該!

原帖由 pennyma 於 09-6-8 23:45 發表

請教EMMA88,胡上多功課嗎?測驗是否也計落考試分?有多少位外籍英文老師呢?
謝謝!因此校沒有開放日,平常又比較少人討論,所以希望妳可幫忙解答,唔該! ...

也想請問中文是否普通話教.整體課程深嗎?

原帖由 pennyma 於 09-6-8 23:45 發表
謝謝!因此校沒有開放日,平常又比較少人討論,所以希望妳可幫忙解答,唔該! ...

功課尚算ok, 不多不少啦;
隔一星期默書一次, 因為考4次試, 所以比較少測試 (不計算考試內); 我本人覺得課程幾好, 囡囡明白內容及追得到.
我囡囡讀的是小一有一個外籍老師, 其他學級我就不太清楚.
我在bk上間中也看到會員討論胡上的, 由其是小一派位時段.
中文科不是以普通話教授的, 另有普通話科.

原帖由 EMMA88 於 09-6-9 17:24 發表

功課尚算ok, 不多不少啦;
隔一星期默書一次, 因為考4次試, 所以比較少測試 (不計算考試內); 我本人覺得課程幾好, 囡囡明白內容及追得到.
我囡囡讀的是小一有一個外籍老師, 其他學級我就不太清楚.
我在bk上間中也看 ...

多謝回覆!請問一星期有多少堂普通話堂?請問默書是否代表每星期也有,只是隔星期默中文和英文?

一星期有1堂普通話堂.
各隔一星期默中文和英文.

原帖由 EMMA88 於 09-6-11 12:07 發表
一星期有1堂普通話堂.
各隔一星期默中文和英文.

再請教EMMA88,胡上老師是否很嚴?一星期有多少堂外籍老師堂呢?謝謝!

醒目開學勳章

想問吓胡上政府派位學額係56個位, 胡下政府派位學額91個位, 點解相差咁大呢? 因大家都會轉全日.

原帖由 pennyma 於 09-6-11 21:00 發表

再請教EMMA88,胡上老師是否很嚴?一星期有多少堂外籍老師堂呢?謝謝!

因為在第一次選校時, 胡上已收了一半學生, 胡下真的很少人選

原帖由 benben23 於 09-6-11 23:18 發表
想問吓胡上政府派位學額係56個位, 胡下政府派位學額91個位, 點解相差咁大呢? 因大家都會轉全日.

原帖由 benben23 於 09-6-11 23:18 發表

胡上政府派位只得56個,
即代表佢自行收生超過一半名額,
以往同今年比率都差不多.
上午及下午是不同運作的.

胡上是屬於大班制,
胡下是小班教學.
‹ 上一主題|下一主題