用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 胡上好定胡下好? (net 91)
go

胡上好定胡下好? (net 91) [複製鏈接]

請問如果我想叩門, 究竟胡上好定胡下好?
請幫忙. 謝謝
   1    0    0    0

胡上好D , 9 月胡上會轉全日, 胡下會搬去乙明村

原帖由 Cathleen 於 09-6-4 13:40 發表
請問如果我想叩門, 究竟胡上好定胡下好?
請幫忙. 謝謝
[img align=left]http://i55.photobucket.com/albums/g145/canalin/1322113_3741476.gif[/img]

原帖由 WAIMAN 於 09-6-4 14:38 發表
胡上好D , 9 月胡上會轉全日, 胡下會搬去乙明村
咁胡下好唔好呢...其實我like佢地小班教學...同埋我自問自己小朋友程度唔好高個種..係咪唔應該太勉強佢去考d勁學校..會讀得好辛苦呢 ???好煩呀

醒目開學勳章

原帖由 monilce 於 09-6-4 18:10 發表
咁胡下好唔好呢...其實我like佢地小班教學...同埋我自問自己小朋友程度唔好高個種..係咪唔應該太勉強佢去考d勁學校..會讀得好辛苦呢 ???好煩呀

agree x2

但係都有人話胡下好d.  胡下都轉全日制呀.
不過, 叩左門先算啦

胡下係搬去乙明前樂善堂陳祖澤學校之校舍,  其實我唔係太清楚胡下既清況, 因為佢上、下午校是分開運作, 只係用同一校舍, 而胡下佢地無公佈升中派位..咁我就唔知派位好唔好 , 但上年我同識得既mami 就無人選, 胡下上年小一好似得兩班&有免費托管, 見佢一路都有招收插班生。
我囝囝係胡上讀得好開心, 一年有4次考試,中英默通常隔一星期一次, 我覺得胡上其實都唔係死估估讀書,都有好多活動, 我囝囝上年大抽獎派得唔好, 要周圍去叩門, 好好彩胡上收咗囝囝。

希望6/6你地個個都抽到心水o個間

[img align=left]http://i55.photobucket.com/albums/g145/canalin/1322113_3741476.gif[/img]

thank you so much for your information.

原帖由 WAIMAN 於 09-6-4 23:11 發表
胡下係搬去乙明前樂善堂陳祖澤學校之校舍,  其實我唔係太清楚胡下既清況, 因為佢上、下午校是分開運作, 只係用同一校舍, 而胡下佢地無公佈升中派位..咁我就唔知派位好唔好 , 但上年我同識得既mami 就無人選, 胡下上 ...

waiman
我想請問你, 舊年叩門去邊幾間?
是否每間都是在頭3志願先可以叩門呢?
many tks.

請問若要叩門,係6/6放榜後即日去叩門交profile??定係8/6先去叩門交profile??

我上年去咗一呂、沙呂、培基、胡上、蕭漢森5間, 聽d mami 講 一呂、沙呂、培基好似要寫佢係第一志願先有機會,但培基、胡上同蕭漢森就一定有得in, , 另兩間呂明才就要佢地選人in(我囝囝無份in), 最緊要有得in,因為我覺得有得in就即是有機會,而胡上我唔係寫頭3志願, 我只係in 咗培基同胡上, 胡上收咗已經唔再諗la, 因為佢好快通知你收唔收。

兩間呂明才我上年去無申請表既, 只係放低profile

培基 --將於6月6日至6月12日期間派發下年度小一後備生申請表,凡有興趣人仕可於該段時間在本校網頁下載申請表(或蒞臨本校校務處索取),並於指定時間內填妥交回本校校務處。

胡上--http://203.198.161.217/~photo/photos/0809aero/notice/0910b.pdf

蕭漢森有申請表

原帖由 721bb 於 09-6-5 18:08 發表
waiman
我想請問你, 舊年叩門去邊幾間?
是否每間都是在頭3志願先可以叩門呢?
many tks.

waiman,

胡上in左幾耐至通知呀?

原帖由 WAIMAN 於 09-6-5 22:06 發表
我上年去咗一呂、沙呂、培基、胡上、蕭漢森5間, 聽d mami 講 一呂、沙呂、培基好似要寫佢係第一志願先有機會,但培基、胡上同蕭漢森就一定有得in, , 另兩間呂明才就要佢地選人in(我囝囝無份in), 最緊要有得in,因為我 ...

其實間間唔同, 你最好之前打去問一問你叩門o個幾間幾時派表, 要帶d 咩去, 因為上年放榜o個日黑雨要改期, 我見一呂o個日有d 人攞完張註冊証已經即刻交埋個profile, 其實你係交表時一齊交埋個profile。

祝大家都唔使叩門, 入到心儀學校

原帖由 msllau 於 09-6-5 18:47 發表
請問若要叩門,係6/6放榜後即日去叩門交profile??定係8/6先去叩門交profile??

佢係星期六in ..最快係in 完o個日既下午會收到通知, 遲d就星期一通知

原帖由 Cathleen 於 09-6-5 22:09 發表
waiman,

胡上in左幾耐至通知呀?

原帖由 Cathleen 於 09-6-4 22:38 發表
但係都有人話胡下好d.  胡下都轉全日制呀.
不過, 叩左門先算啦

講真每間學校都有佢嘅好處or唔好,其實我都有朋友讀呢間上午同下午,兩間讀嘅課本書單都一樣,兩間程度唔係相差好遠(都一樣咁深),但胡下小班教學25人一班 , 老師照顧可能好d , 胡上三十幾人一班, 但第一城校舍環境可能好d , 因為無咁嘈, 上午同下午都1年4次考試, 隔一星期中英默書, 只係因為大多家長喜歡選擇全日制 , d人唔多考慮上下午學校 , 唔係因為學校嘅質素, 呢間ok wor!

thank you again

原帖由 WAIMAN 於 09-6-5 22:15 發表
佢係星期六in ..最快係in 完o個日既下午會收到通知, 遲d就星期一通知

thank you for your information

原帖由 2隻臭豬 於 09-6-5 22:29 發表

講真每間學校都有佢嘅好處or唔好,其實我都有朋友讀呢間上午同下午,兩間讀嘅課本書單都一樣,兩間程度唔係相差好遠(都一樣咁深),但胡下小班教學25人一班 , 老師照顧可能好d , 胡上三十幾人一班, 但第一城校舍環境 ...

many thanks waiman

獲派2ND意願胡上

係我個仔派位時候, 有買d荷花書來睇, 都好幾年前, 有90幾年考既banding disclose 出來, 胡上banding很高, 同呂小差不多, 而胡下就好低下, 好似3x%band1, 所以胡上有人氣好多. e+banding政苦5比登出來.

大家好! 你們嘅話題正是我呢兩日嘅擔心!我囝囝派咗胡下, 係第十志願, 所以好擔心. 雖然09 學年轉全日制, 但啱啱打電話問過, 原來下學期先開始, 所以依家都唔知點算!有朋友叫我入咗去先同學校apply轉胡上, 就好似"internal transfer" 咁. 但我唔知係咪應該see it as a separate school and then 去叩門呢?唉, 好煩呀! 可否指教吓?

原帖由 catcatmom 於 09-6-7 17:25 發表
係我個仔派位時候, 有買d荷花書來睇, 都好幾年前, 有90幾年考既banding disclose 出來, 胡上banding很高, 同呂小差不多, 而胡下就好低下, 好似3x%band1, 所以胡上有人氣好多. e+banding政苦5比登出來. ...

‹ 上一主題|下一主題