用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

當然係咁啦! Pre-Dict 唔計入成績表但Dict Asst. 就計!
原帖由 leungkit1005 於 09-10-28 15:17 發表
其實Pre-Dict的作用是否等佢地適應吓?跟住Dict Assessment先係認真?

原帖由 yinsinmama 於 09-10-28 16:13 發表
當然係咁啦! Pre-Dict 唔計入成績表但Dict Asst. 就計!

默兩次相同範圍, 咁佢地成績就唔會太差lol

P1 & P2 先有Pre-Dict, 我大仔P3就無架la~ 來真的 , 所以好好利用這兩年的時間去打好基礎 ar~~
原帖由 leungkit1005 於 09-10-28 16:50 發表

默兩次相同範圍, 咁佢地成績就唔會太差lol

1C

突然醒起唔知佢地有無考P.E呢? 阿女之前提過上堂要丟高個波, 拍下手, 再接番個波, 我女做唔到, 唉, 佢P.E.係弱項,希望佢唔會拎C,D番黎啦.......

QQ2003 & CCW,

How's your swimming lesson? Is it good? I want my son to learn swimming after exam.  He is too thin!!!!

各位P.1 to P.3家長 :

8折出讓羽毛球班-24,48 小時($ 2,280 x   80% = $1,824 )
**** 有校車由學校送到九龍
公園室內運動場,但訓練後交通要自行安排

=============================我早前報了經學校主辦/ 青羽球
會協辦的" 羽毛球班 ",但呀仔平日做功課太慢,看來應該去不到參加了,但我已付款,負責人說不可退錢,但可以轉人,我報名前都知道的,各位P.1 to P.3家長如有興趣, pm, 谢谢!

訓練時間 : 逢星期四 3:00 p.m. -  5 :00p.m.
               19/11, 26/11,
                3/12, 10/12, 17/12, 24/12, 31/12,
                7/1, 14/1, 21/1, 28/1,
                4/2, 25/2,
                4/3 ,18/3,25/3,
                 8/4, 15/4, 22/4, 29/4,
                 6/5, 13/5, 20/5, 27/5
地點 :   九龍
公園室內運動場

e-mail address change to : [email protected]

chrwan,

qq 現在逢星期六12點至1點喺九龍灣學緊游水, 都係學左個多月乍, 暫時都okay ge....因為我ge目的是希望佢身體好d 啫

1C,

今日派左中文測驗卷, 我囡囡話有人攞100分?? 好勁呀!!

原帖由 chrwan 於 09-10-29 15:00 發表
QQ2003 & CCW,

How's your swimming lesson? Is it good? I want my son to learn swimming after exam.  He is too thin!!!!

chrwan : 真係失禮, 我地游完呢期要停停喇, 阿女話好涷喎, 又係o既, 佢地d初學, hea o向水到多過游, 所以想停到出年4月到先再游番~~~佢地d教練都ok o既~~~

中文assessment 今次真係頗難, 答d句子又長, 拎100分好似有3個??? over 90分好似6, 7個??? 阿女成日話無留意.......anyway, 佢地做到成份paper都好叻架喇~~~

CCW & QQ2003,

聽你地說可能要暖D先學swimming.  

BTW, 1C中文好好! 仔仔話1D中文最高91,90。。
英文1個100分, 5個97分以上。
仔仔話下次比心機摘星星,以總算有d推動力。
不過d測驗真的好難, 完成已很了不起!
希望考試唔好這麼難!!!

chrwan,

qq游水時都話有d 凍, 但11月開始會開暖水, 我諗okay掛

原帖由 CCW 於 09-10-29 20:29 發表
chrwan : 真係失禮, 我地游完呢期要停停喇, 阿女話好涷喎, 又係o既, 佢地d初學, hea o向水到多過游, 所以想停到出年4月到先再游番~~~佢地d教練都ok o既~~~

中文assessment 今次真係頗難, 答d句子又長, 拎100分好似 ...

QQ : 我問過德藝會, 個泳池D水係恒溫架......因為咁我先決定唔JOIN 住LOR~~~

請問音樂 2/11 考什麼, 節奏???? 有冇人知怎考????

謝謝!

CCW,

你囡囡都講好多學校D野比你聽喎, 你有時間多D上BK講比我知丫, 我問囡囡....佢就成日都話唔知呀.....

原帖由 CCW 於 09-10-29 22:56 發表
QQ : 我問過德藝會, 個泳池D水係恒溫架......因為咁我先決定唔JOIN 住LOR~~~

Hi, 你地d小朋友有冇時間做"閱讀越有趣"?我覺得幾好, 幫到佢地, word of day 有時都幾難吓, 至於現代數學網嗰d數就比較淺咗d, 所以放棄了!

Hi,

請晌現代數學網不是小二才能用嗎? 你們有密登入嗎?

小一也能用

但老師沒有派過密碼喔, 怎樣申請?

是廿一世紀現代數學網嗎? 密碼已經派左好耐啦!果張紙是彩色的, 有埋閱讀越有趣及網上電腦書密碼果張紙呢!

原帖由 jujumama 於 09-11-3 01:07 發表

零九至一零年度

使用「越讀有趣」、「廿一世紀現代數學網」及「網上電腦書」的資料

1. 網址:
HK Reading 閱讀越有趣

(十月三日才正式使用)

http://www.hkreading.com/
廿一世紀現代數學網

(十月六日才可使用)

http://pmaths.moderneducation.com.hk/edu_platform/login/student/primary/mathsIII/index.jsp
網上電腦書
(現可使用)

http://ebook.silicon.com.hk/sfaeps/login.php

提示:以上的網址均可在eclass的Campus Zone頁內的Campus Links找到(見下圖)

2. 預設的登入身份及密碼:

網站

登入身份

密碼

閱讀越有趣
sfa1a01
已放在eclass的個人資料內的 ”Mobile” 格中。見下圖。按「學生證」,然後再按 “More” 便可看到。
廿一世紀現代數學網
sfaepsxxxxx
網上電腦書
sfaxxxxx

註:1a 是班別
01 是班號
請按你自己的資料輸入

xxxxx 是使用eclass身份登入的五個數字

謹記個人密碼切勿讓別人使用。

原帖由 jujumama 於 09-11-3 01:07 發表

其實每天各位家長必須查看e-class內的功課外,首頁(Home page)中間部份的 "Latest Campus News" 都常常要查看有些特別資料會放在那裏的,例如之前大仔小二下學期就曾將Literature之考試範圍及方式通知各家長,但今年到現在都未見有資料??唔知今年會唔會呢??
‹ 上一主題|下一主題