用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 剛剛買了dwe媽媽, 不如入來交流下
go

剛剛買了dwe媽媽, 不如入來交流下 [複製鏈接]

我兩星期前買了套dwe, 已開始讀咭(去到no. 30), 但我對twins 對讀咭無咩反應, 反而聽歌就開心d, 可以哼到兩咀, 播過一次dvd song, 都好似有d反應

其他媽咪, 你地進度點呢, 大家交流下, 希望大家都可以真係善用套教材, 唔好浪費佢
   2    0    0    0

kellychim

我對twins, 他們6個月大了, 我都知睇dvd唔好, 所以我暫時只睇過一次,
你用了兩個月, 依傢睇到第幾張咭呀, 同你點樣 repeat 之前d咭呀, 同你有咩心得呀, 請賜教

原帖由 KellyChim 於 09-6-3 13:31 發表
hello! mrsko,

你好扺呀! 一套教材兩個bb用... good  , 你對twins幾大??  我個囡依嫁6個半月, 用咗products 差不多兩個月啦,不過又係對讀咭機無乜反應喎!!! 另外, 等佢大d先比dvd佢睇, 太細怕對眼唔好!!!! ...

我對twins依傢唔係好鍾意d咭, 你有咩心得教到佢咁叻呀, 可否分享下

原帖由 channgaki 於 09-6-3 16:59 發表
my kids start use use DWE fm 3 month, she start to see VCD fm 10 month. Now she know many words. She specically like the card.Now she is 1.5 yr , she can say  about 50-60 words.

The most important is ...

rain621

流機油? 唔可以換個部咩, 你都係買了兩個星期!

我未俾玩具佢地玩, 因為他們都未係好坐得,而我就開始咗card先

原帖由 rain621 於 09-6-4 10:45 發表
hihi, 我BB 10個月大,我都係買了2個星期, 我現在比CD佢聽,DVD就每晚都比佢睇,每次一開DVD佢就好興奮,但睇咗一陣,佢開始唔睇,要玩PLAY ALONG個10個CUPS.比佢激死~~我發覺佢好似只係對個10個CUP有興趣.

另外我部讀CAR ...

pigpigco

見到你的baby學到咁多,真係替你高興,我對twins現在已七個月有多,每日玩20張咭同聽cd,但佢地對咭無咩興趣,周圍望,有時真的好氣餒,好似自問自答,但我都知唔可以放棄,如果我放棄,套教材呢世都會棄置一邊,你有咩建議可以俾到我地呀,尤其 around,behind,呢d字,佢地更加無興趣.......

原帖由 pigpigco 於 09-6-18 18:51 發表
現在才發現有topic談DWE,我都想說說我的感受。我的baby現在21個月大。早於大肚期間,已從展銷得悉DWE,但由於價錢太貴,一直不為所動。反而husband覺得,日間我倆出外工作,只由工人姐姐照顧baby,如果能為baby提供一些有系統的教 ...

仲要好開心咁, 表情豐富, 提高聲綫......我都係,出面條走廊都就快知道我地有套dwe...哈哈

反而d歌真係好好聽,佢地都咀旭旭....都有d安慰

原帖由 1511 於 09-6-19 11:43 發表
千其唔好放棄, 我bb都係咁’令’黎’令’去, 佢最中意食卡同撕書, 我都係自問自答, 仲要好開心咁, 表情豐富, 提高聲綫, 佢先會望望的卡.
佢地年紀細, 顧問話係正常架, 你吾好比壓力自己啦, bb 都會feel 到有壓力架, ...

pigpigco

多謝你鼓勵,我對bb對mickey同minnie最有興趣,一見到佢地個樣,已經好興奮,其他就玩下手指望下天咁,我無你咁叻,我只佢地睇一次咭同聽cd,個agent叫我一定要俾spoken version佢地聽,唔係第日只鍾意聽歌,但佢地聽完之後發呆.....

原帖由 pigpigco 於 09-6-23 14:03 發表
BB太小,可能未能控制得好手仔腳仔,我的bb要到12個月左右才開始做動作。至於card, 每日會看2次,每次我只給她看7張(每個星期轉其中四張),她看的時候,亦會不停動,但她18個月時與她玩game cards,就會發現她已懂得大部分生字。請 ...

佢地未試過介到,反而撕爛多,咁你應該同bb揸d cream先得喇

原帖由 1511 於 09-7-10 09:55 發表
你地BB有無比書介損手指,我每晚都有和她聼歌看書,她喜歡自己揭又亂爪,但又不懂用力,以經介損兩次,流哂血,心疼死我.

我諗只可以聽cd先,等佢開始學坐就用讀咭機

原帖由 tin123 於 09-7-24 15:36 發表
應該大概幾個月開始玩? (now is a new born)

玩咩先呢?

只用Gudie Book 夠唔夠我 guide 個B玩?

唔駛客氣,我對b都8個月大了,每次見到mickey都好興奮

原帖由 kiki.kiki 於 09-7-31 01:44 發表
大家好, 我套DWE尋日送到(有埋karaoke mate), 我個B 8個月大, consultant 都上咗嚟大概講咗點玩, 多多指教!
‹ 上一主題|下一主題