用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友幾多歲留係屋企才合法呢 ?
go

小朋友幾多歲留係屋企才合法呢 ? [複製鏈接]

呢家成日都講獨留小童在家會犯法, 咁小朋友幾多歲留係屋企才合法呢?
   0    0    0    0

16歲?! 成中四 law wor.  嘩! 咁我真係touch wood 無事就無事咁話law.

http://www.info.gov.hk/gia/general/200802/20/P200802200127.htm

內容(三)現時,已有法例處理獨留兒童在家的問題。根據《侵害人身罪條例》(第212章),任何人非法拋棄或遺棄不足兩歲的兒童以致其生命受危害,或其健康蒙受或相當可能蒙受永久損害;或任何超過十六歲的人故意襲擊、虐待、忽略、拋棄或遺棄由他所負責管養、看管或照顧的十六歲或以下的兒童或少年人,而導致其受到不必要的苦楚或健康損害,均屬刑事罪行,一經定罪,最高可判處監禁十年。

我成日都有個疑問: 既然16歲以下既小朋友獨留家中係犯法.  咁比佢地單獨出街 (例如:落街買野, 返學放學), 點解又冇明文話犯法?

o係外面咪仲危險過o係屋企??

醒目開學勳章

咪係!
我在家中,連去厕所耐D都唔敢
總之做人父母甚艱難

我地以前8,9歲已經自己係屋企.

哈!未夠十六歲駛唔駛接放學好呢?

如果要留呀女一個係屋企,我怕比人拉,不如叫佢係街等我米得囉!或者為有係麥記到等我幾粒鐘喇.

真係唔明???點解???

加拿大都係14歲就可以啦~
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

醒目開學勳章

我中一已經自己返屋企架喇!

王國長老

係囉,大多數中學生都自己返學啦,
反而自己係屋企就唔得?
如果正常黎講,12歲上左中學都可以啦。

原帖由 kerkermui 於 09-6-6 19:29 發表
我中一已經自己返屋企架喇!

16歲真係太誇, 我o個陣3年班就自己返學放學了, (要坐幾個站巴士) 六年級已自己留家照顧自己了(爸媽出trip幾天)

我覺得12歲會比較reasonable.

原帖由 heichunmum 於 09-6-7 12:38 發表
我細個都係小二/三就自己行落樓下(屋苑內)上校車,中二時阿爸阿媽仲去旅行,留低飯菜在家就算數,而家成日都話犯法,都13/4歲,唔通唔俾佢去街咩!都唔知邊個諗出嚟 ...
希望每天開心渡過 ;-)

我以前小二、三,放咗學要自己同細妹煮飯食,跟住做功課。舊時社會窮,這些事情根本常有發生,是現在的人稔貴至要求咁高。

原帖由 G-Ma 於 09-6-3 09:30 PM 發表
我地以前8,9歲已經自己係屋企.

醒目開學勳章

我小一巳經同細佬行路返學(10-15)分鐘,
都唔明而家呢樣又話唔得,嗰樣又話氾法。

醒目開學勳章

16???

原帖由 popokit 於 09-6-2 21:50 發表
16歲?! 成中四 law wor.  嘩! 咁我真係touch wood 無事就無事咁話law.

http://www.info.gov.hk/gia/general/200802/20/P200802200127.htm

內容(三)現時,已有法例處理獨留兒童在家的問題。根據《侵害人身罪條例》(第212 ...
‹ 上一主題|下一主題