用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返少一日學會死嗎?
go

返少一日學會死嗎? [複製鏈接]

昨天阿仔話有同學係學校嘔.我亦有聽保母車姨姨講過, 有小朋友剛嘔完,個工人都送佢上校車, o係車上嘔.

做父母0既,只要多留意小朋友,都會知佢地係咪開始作病, 唔該做父母0既,見小朋友有 d 唔妥,就留佢地係屋企休息觀察下, 唔好累己累人啦.
   0    0    0    0

無錯, 不過有時突發唔舒服, 返到學校先黎嘔又難免, 不過知岩岩嘔完就梗係唔好返啦, 但係我知好多工人係呢方面都好求其。
原帖由 optimus 於 09-6-2 10:42 發表
昨天阿仔話有同學係學校嘔.我亦有聽保母車姨姨講過, 有小朋友剛嘔完,個工人都送佢上校車, o係車上嘔.

做父母0既,只要多留意小朋友,都會知佢地係咪開始作病, 唔該做父母0既,見小朋友有 d 唔妥,就留佢地係屋企休息觀 ...

我小朋友個同學因為屋企無人"揪",發緊燒都要佢返學!有對咁唔負責任父母,真係"鄧"個小朋友擔心!

做佢地既仔女真係慘, 害己害人。
原帖由 Lilo 於 09-6-2 15:38 發表
我小朋友個同學因為屋企無人"揪",發緊燒都要佢返學!有對咁唔負責任父母,真係"鄧"個小朋友擔心!

有時好難講,如果學校可以為生病嘅小朋友都提供課程或者按排姨姨照顧,咁對學生同家長都系最好嘅選擇!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

原帖由 venuscc 於 09-6-2 18:11 發表
有時好難講,如果學校可以為生病嘅小朋友都提供課程或者按排姨姨照顧,咁對學生同家長都系最好嘅選擇!

因為病而返少o個兩日幼稚園係咪會影響將來就業先?
又係咪因為學校未能提供咁貼身服務而焗住病緊都唔返唔得先? R 頭....

the maid will be free when they send the kids to school. She no need to take care the kids.

我阿仔咪中過招!有日返完學無耐佢開始嘔,睇左2次醫生都唔好,要即時入院,係隔離病房住左4曰,輕左4、5磅。出院後因年近歲晚,驚佢有未清的細菌野人,所以跟着果個幾星期都沒返學,只係拿功課返家做,加埋差不多成個月無返學。

後來同其他家長傾返,先知同班有個小朋友嘔住咁返左2、3日學,我個仔入院果曰先放一日病假。我覺得佢家長好自私,因為個小朋友有工人照顧。學費貴都唔駛咁cheap呀!

原帖由 optimus 於 09-6-2 10:42 發表

做父母0既,只要多留意小朋友,都會知佢地係咪開始作病, 唔該做父母0既,見小朋友有 d 唔妥,就留佢地係屋企休息觀 ...

本人覺得咳/少少流鼻水返學都可以接受, 但係如果嘔/發燒就自律啦。

明白功課好緊要, 但係養好個身子返學好過啦, 咁病上堂都無心機聽書啦!
原帖由 Gisele 於 09-6-3 11:02 發表
我阿仔咪中過招!有日返完學無耐佢開始嘔,睇左2次醫生都唔好,要即時入院,係隔離病房住左4曰,輕左4、5磅。出院後因年近歲晚,驚佢有未清的細菌野人,所以跟着果個幾星期都沒返學,只係拿功課返家做,加埋差不多成個月無返學。

後 ...

我覺得d家長好自私.將心比己你都唔想自己仔女比人傳染架!
有d學校唔會幫小朋友餵藥,呢個其實好的,make sure清哂d病先返學嘛.

我個b讀幼稚園果間, 未有H1N1時, 已經會係門口先量體溫+消毒液磋手仔先可以返學.

見過有個學生量到超出正常體溫, 個副校長會叫家長唔好離學校同學生企係度等一陣, 過幾分鐘再量, 如果都係超標, 就唔可以返學, 即時帶返家

agree

我仔仔仲慘,放學返來咳c,跟住嘔,放左4日,好返就返返學,明明好返,放學返來咳,結果打去問老師,點知老師話全班都病梗喎,所以個個帶口罩,無事,激c

原帖由 060905 於 09-6-3 13:46 發表
本人覺得咳/少少流鼻水返學都可以接受, 但係如果嘔/發燒就自律啦。

明白功課好緊要, 但係養好個身子返學好過啦, 咁病上堂都無心機聽書啦! ...

咳/少少流鼻水 can be transmitted to the others, ofcoz kids need to stay at home

但係有幾多家長真係咳/少少流鼻水會唔俾小朋友返學丫, 基本上咳/少少鼻水帶左口罩都勉強可以減低感染, 但係嘔帶口罩都無用啦!
原帖由 sabcheung 於 09-6-7 13:41 發表

咳/少少流鼻水 can be transmitted to the others, ofcoz kids need to stay at home

少少鼻水就唔返學, 咁一年咪好多人都唔返?? 你係咪咁乖呀???
原帖由 sabcheung 於 09-6-7 13:41 發表

原帖由 HIUYING_95 於 09-6-7 15:34 發表
少少鼻水就唔返學, 咁一年咪好多人都唔返?? 你係咪咁乖呀???

你又唔好以為無,我就係個小朋友有少少事都無唔比佢返學!我小朋友個班大部份家長亦會咁做,呢d係公德心,係一個好好機會教小朋友要為別人着想,而且唔返學唔代表會學唔到野,一樣可以攞功課返家自己教小朋友做,係香港幼稚園唔係一定要讀,返少d無乜大不了!

睇你讀邊間幼稚園啦, 深個d你估返少幾日真係無影響咩?? 我知呢d叫公德, 不過有時如果真係少少事都唔返既話, d功課真係會跟唔上, 或者你個小朋友個間學校可以跟得上, 但係唔係人人個間都係咁淺呢!
原帖由 Lilo 於 09-6-8 18:19 發表

你又唔好以為無,我就係個小朋友有少少事都無唔比佢返學!我小朋友個班大部份家長亦會咁做,呢d係公德心,係一個好好機會教小朋友要為別人着想,而且唔返學唔代表會學唔到野,一樣可以攞功課返家自己教小朋友做,係香港幼稚園 ...

我個仔有嚴重遺傳性鼻敏感,老師都唔信,話佢成日流鼻水, 我都好唔開心, 我有寫醫生紙PROOF, 但最後都決定同佢轉校, 我認同嘔就唔好返學, 但如果好似我個仔咁又真係好難講, 佢咳我一定唔比佢返學, 但一早一晚流鼻水我會比佢返, 因為佢365日都係咁. 激死!
原帖由 060905 於 09-6-7 15:32 發表
但係有幾多家長真係咳/少少流鼻水會唔俾小朋友返學丫, 基本上咳/少少鼻水帶左口罩都勉強可以減低感染, 但係嘔帶口罩都無用啦!
‹ 上一主題|下一主題