用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 註左冊, 但第二間收左.....
go

註左冊, 但第二間收左..... [複製鏈接]

醒目開學勳章

如果我9/6果日註左一間資助小學, 之後先知有一間私校通知收我小朋友, 咁可唔可以放棄果間註左冊既資助小學, 去讀果間私校架?? 唉! 越諗越多問題.....
   0    0    0    0

醒目開學勳章

可以, 無論註冊O左乜O野類型O既學校, 如果有其他學校收, 都可以放棄之前CONFIRM O左O個間.

但如果之前註冊咗私校, 但又註冊抽仲的學校, 會唔會無咗私校個位呢?

原帖由 Geni 於 09-6-1 23:37 發表
可以, 無論註冊O左乜O野類型O既學校, 如果有其他學校收, 都可以放棄之前CONFIRM O左O個間.

原帖由 粟子頭 於 09-6-2 09:21 發表
但如果之前註冊咗私校, 但又註冊抽仲的學校, 會唔會無咗私校個位呢?

理論上,應該最終決定權響你度,所以你都要盡快諗好自己想要邊間,然後留返個位比人。但政府好似係會通知私校邊個學生擁有政府派位既,所以佢可能會知你有兩個offer響手,繼而諗你可能對學校"不忠"

醒目開學勳章

原帖由 Geni 於 09-6-1 23:37 發表

Thank you!

可以架,只要你去学校取噃張註冊派位証,再註冊另一间津校都得,另一間私校當然冇問題la。

醒目開學勳章

原帖由 BNTYA01 於 09-6-2 10:33 發表
可以架,只要你去学校取噃張註冊派位証,再註冊另一间津校都得,另一間私校當然冇問題la。

唔該哂!!!

醒目開學勳章 王國長老

當然可以啦!
我聽過有人8月30日至俾接到心儀私校電話, 拿拿聲去做校服tim呀
原帖由 newcook 於 09-6-1 11:09 PM 發表
如果我9/6果日註左一間資助小學, 之後先知有一間私校通知收我小朋友, 咁可唔可以放棄果間註左冊既資助小學, 去讀果間私校架?? 唉! 越諗越多問題..... ...

醒目開學勳章 王國長老

如果間私校係有規定唔俾學生抽獎, 咁once你參加政府抽獎, 抽到抽唔到註冊唔註冊, 私校一樣可以out你出黎
(去私校註冊時應該已經講明)
如果私校無規定, 你鐘意抽又得註冊又得啦

補充一句, 當年我女註冊左私校, o係大抽獎已經收到edb封信, 話知我註冊左xx私校, 問我仲繼唔繼續大抽獎, 如果參加的話會通知xx私校
所以我200%肯定私校可以從edb取得資料的

原帖由 粟子頭 於 09-6-2 09:21 AM 發表

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-2 11:08 發表
當然可以啦!
我聽過有人8月30日至俾接到心儀私校電話, 拿拿聲去做校服tim呀

嘩, 咁之前準備哂返學d野咪side哂???

我仲想問呢, 如果我在註冊deadline前仲未知道我心儀既學校收唔收我小朋友, 咁係咪都一定唔理三七廿一都要註左我被派果間學校先架?

我覺得呢個遊戲, 根本就係玩死班家長, 但唔玩又唔得 lor, 真係令人好痛苦, 我已經為咗個 檔案, 鬧咗個女一兩次, 見佢喊, 連我都覺得自己衰....究竟呢個咩世界 ?????

原帖由 newcook 於 09-6-2 17:36 發表

嘩, 咁之前準備哂返學d野咪side哂???

我仲想問呢, 如果我在註冊deadline前仲未知道我心儀既學校收唔收我小朋友, 咁係咪都一定唔理三七廿一都要註左我被派果間學校先架? ...

醒目開學勳章 王國長老

係, 見到個女d証書仲多過我, 真係覺得
(安慰還安慰, 但感覺真係唔多好)
‹ 上一主題|下一主題