用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 上下午校是否分開報?
go

上下午校是否分開報? [複製鏈接]

我想問問大家, 報讀這校的時候, 上下午校是否需分報?  還是校方會自行分配?

謝。
   0    0    0    0

原帖由 hatfield 於 09-6-1 21:47 發表
我想問問大家, 報讀這校的時候, 上下午校是否需分報?  還是校方會自行分配?

謝。

yes!
揀上午校還是下午校由家長自己決定.

thanks for your info.

請問小一至小六, 上下午班是什樣分配的? 是否一年上午, 一年下午?

請問除了上課時間不同外,上下午校有甚麼不同?

其實多d 人報上午班定下午班呢?

原帖由 didikoko 於 09-9-13 16:46 發表
其實多d 人報上午班定下午班呢?

因華仁係返三年上三年下,但不是梅花間竹,報上午班定下午班最好到25/9下午先決定,他們會將已報上午及下午班的人數張貼係門口.
通常係六年級上午多1/3人報.
eg.
A班
一上,二上,三下,四下,五上,六下
B班
一下,二下,三上,四上,五下,六上

但千其唔好2/10先交表,很多學校收完啲多分之後,只會抽頭一兩日之表格.
無知是福

Thanks so much for your information, now I understand the stream A & stream B la.......
原帖由 brian61950 於 09-9-16 13:46 發表

因華仁係返三年上三年下,但不是梅花間竹,報上午班定下午班最好到25/9下午先決定,他們會將已報上午及下午班的人數張貼係門口.
通常係六年級上午多1/3人報.
eg.
A班
一上,二上,三下,四下,五上,六下
B班
一下,二下,三 ...

我報果時都無諗咁長遠, 以為下午班會少d人報就報下午班, 後來至知係多d人報.

呢個係自己裏好過啲!

原帖由 hatfield 於 10-1-13 23:02 發表
我報果時都無諗咁長遠, 以為下午班會少d人報就報下午班, 後來至知係多d人報.
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

請教點解會多d人報下午班呢?

因為到六年級時輪到上午.

原帖由 可樂~ 於 10-4-16 12:41 發表
請教點解會多d人報下午班呢?
無知是福

王國長老

正確黎講華仁唔係分上下午校,
而係分A / B 兩晝先真。
A / B 兩晝既老師係唔同架,
而同一晝既老師係一直跟上去既。
至於邊晝老師好d,真係無得比較,
因為大多人由小一至小六都係同一晝嘛。
不過每年派成績表,
校方都會將各班(上下晝)作Bar chart 統計,
咁都會知道邊一晝既成績比較好d 咁既。

醒目開學勳章

咁p6時上午有咩好? 易d適應中學生活?

原帖由 brian61950 於 10-4-16 16:11 發表
因為到六年級時輪到上午.

王國長老

六年班因為要呈分,
所以測驗考試好密,
基本上復活節前已經考晒,
好似我個仔咁唔使再測驗考試架喇,
如果返上晝時間好用得多。

原帖由 bonbon123 於 10-4-20 12:46 發表
咁p6時上午有咩好? 易d適應中學生活?

小朋友好幸運入咗華小, 九月番下午班, 今年b stream 係一下一上咁..到六年級就番上午班...我想問下..係咪可以申請唔轉stream? 即係我想佢二年級都keep住番下晝班得唔得呢?

你小朋友讀咗六年, 你有無俾佢係外面補習呢? 幾年級開始?

原帖由 麟媽媽 於 10-4-20 22:59 發表
六年班因為要呈分,
所以測驗考試好密,
基本上復活節前已經考晒,
好似我個仔咁唔使再測驗考試架喇,
如果返上晝時間好用得多。

王國長老

我見有個別同學,
係可以一直讀下晝班,
不過一定要有充分理由先得,
呢方面要問校方先知。
但如果小朋友年年轉來轉去,
咪年年唔同晒同學同埋老師囉?
其實都唔係太好,難適應喎。
至於補習,都好多人有架喎,
我仔幾大開始?好似小三....唔太記得。

原帖由 didikoko 於 10-4-21 14:04 發表
小朋友好幸運入咗華小, 九月番下午班, 今年b stream 係一下一上咁..到六年級就番上午班...我想問下..係咪可以申請唔轉stream? 即係我想佢二年級都keep住番下晝班得唔得呢?

你小朋友讀咗六年, 你有無俾佢係外面補習 ...

唔該晒你呀..我諗我都係會隨學校安排啦...唔會攪太多嘢啦!

原帖由 麟媽媽 於 10-4-21 23:44 發表
我見有個別同學,
係可以一直讀下晝班,
不過一定要有充分理由先得,
呢方面要問校方先知。
但如果小朋友年年轉來轉去,
咪年年唔同晒同學同埋老師囉?
其實都唔係太好,難適應喎。
至於補習,都好多人有架喎,
我仔幾大開始?好似小三 ...

didikoko,
嘩!好羨慕你呀! 請問你仔仔幾多分入 ?

是否15分一定係陪跑 ?

原帖由 didikoko 於 10-4-21 14:04 發表
小朋友好幸運入咗華小, 九月番下午班, 今年b stream 係一下一上咁 ...

我都想知道怎樣可以入到華仁,前幾日打電話去問, 老師話唔接受叩門, 請問你們是怎樣進去的?如果唔接受叩門, 是不是可以去學校放下個人資料?
‹ 上一主題|下一主題