用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 St Catherine 係唔係唔收細仔呀 ?
go

St Catherine 係唔係唔收細仔呀 ?

囝囝在 12月中出生 , St Catherine 係唔係唔收細仔 ?
聽講連 interview 的機會都冇 !
有冇宜家 or 以前讀過 St Catherine 的細仔可以 share 下 !! 

唔收細仔

我個女係 12月尾出世架,而家都就嚟讀完 k1 lor...

你放心,一定有得 interview, 而且細仔同大仔係分開2日 in 架,佢地會收某一個 portion 既細仔。我個女個班,全部十幾個細路都係 11 月同 12月出世架。k1 時係會盡量將細仔編埋一班,同埋人數少 d,方便老師照顧。我個人就好滿意呢個安排勒。

原帖由 babyakambm 於 09-6-1 18:05 發表
囝囝在 12月中出生 , St Catherine 係唔係唔收細仔 ?
聽講連 interview 的機會都冇 !
有冇宜家 or 以前讀過 St Catherine 的細仔可以 share 下 !! 

咁都幾公平 ! 起碼唔洗一齊 compete ! 凡因為1 月出生的同 12月出生的一定有好大分別, interview 時一定有唔同.

都好, 起碼仲有希望 ! 因為我諗住試下比佢 interview 做細仔先, 如果入唔到好的學校 , 就只好比佢做大仔啦 !

Add oil!

原帖由 babyakambm 於 09-6-2 10:34 發表
咁都幾公平 ! 起碼唔洗一齊 compete ! 凡因為1 月出生的同 12月出生的一定有好大分別, interview 時一定有唔同.

都好, 起碼仲有希望 ! 因為我諗住試下比佢 interview 做細仔先, 如果入唔到好的學校 , 就只好比佢做 ...

原帖由 babyakambm 於 09-6-2 10:34 發表

都好, 起碼仲有希望 ! 因為我諗住試下比佢 interview 做細仔先, 如果入唔到好的學校 , 就只好比佢做 ...

good decision

Have to make this decision.
講真, 如果要比佢讀好 d 的學校, 就要咁, 唔係的話, 是但 比佢入 d 普通 Kindergarten, 佢地一定收細仔 ga !

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-6-2 17:41 發表

good decision

點解你咁講呢?
St. Cat K1 是分大細仔班的, 課程一樣, 但細仔班初時就會用多D時間訓練小肌肉.  我個仔都係 12 月, 佢 K1 時果班全部是 9 月至 12 月生日的.

原帖由 ericby 於 09-6-2 09:50 發表
唔收細仔

原帖由 0203Ma 於 09-6-2 20:21 發表
點解你咁講呢?
St. Cat K1 是分大細仔班的, 課程一樣, 但細仔班初時就會用多D時間訓練小肌肉.  我個仔都係 12 月, 佢 K1 時果班全部是 9 月至 12 月生日的.

...

我都聽過佢地細仔都收.

原帖由 0203Ma 於 09-6-2 20:21 發表
點解你咁講呢?

...

我兩個女都係11月, K1全部是細仔細女, K2 & K3 大細仔一班, St. Cat 收好多細仔細女㗎!!

good to hear that ! At least they are being fair to the kids !

my daughter born in the end of Nov, will start her K1 in the coming Sept, I think St.Cat is fair

我的女兒十二月出世, 讀K1中...

原帖由 garywah 於 09-6-5 11:45 發表
我的女兒十二月出世, 讀K1中...

AM or PM?