用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 早個幾鐘撘校巴定係樓下好?
go

早個幾鐘撘校巴定係樓下好? [複製鏈接]

請問你地會唔會為左心水小學,
早個幾鐘起身撘校巴,
定係求其揀近屋企既小學呢?
我朋友話千奇唔好咁早起身,
因為小朋友唔夠訓難專心,
重要讀6年, 第日一定會後悔喎.........
   0    0    0    0
[email protected]有人說,一個人狐單走的路,是崎嶇而漫長的,但當兩個人相伴一起走的時候,更崎嶇的路途,都變得平坦起來,還好像宿短了似的。

我會選近既, 不過唔係求其揀.
上左小學有好多功課, 默書, 評估, 仲要做網上閱讀.
d時間真係好唔見駛架.

醒目開學勳章

我都係lee個問題,到而家lee刻仲心大心細.
又怕個女辛苦, 但自己個區既學校除左第一志願果間,其他都係一般......

亞女既成績其實又可以去間再好d..架wor, 我應該點楝呢??

其實我會選近自己屋企個間, 其實當小朋友升小一後,與幼稚園嘅生活完全唔同, 無論功課、默書、考試、PROJECT等都比以前多 。有時真係唔夠時間用, 我似我仔仔讀鄰近學校, 放學返到屋企 & 食小小野都已經三點半, 跟住做功課 (佢做功課嘅速度唔算慢), 洗澡, 食飯, 休息約半個鐘已經八時多, 温吓每星期嘅中、英默, 九時便要上床瞓, 相温吓今日教過D書都唔得, 仲話要用咁多時間搭車返學, 我唸到時佢地會好辛苦, 所以你地真係要唸清楚!!!

i will choose near home but not very bad,,,,,,u can spend much time on teaching them after school

醒目開學勳章

原帖由 YLMBEE 於 09-6-1 14:11 發表
其實我會選近自己屋企個間, 其實當小朋友升小一後,與幼稚園嘅生活完全唔同, 無論功課、默書、考試、PROJECT等都比以前多 。有時真係唔夠時間用, 我似我仔仔讀鄰近學校, 放學返到屋企 & 食小小野都已經三點半, 跟住做 ...

真係唔好搵咁遠, 大人返工要搵食就無得揀. 家下d小學我相信唔會爭好遠, 反而爭既係家長既能力,愛心同時間. 唔好搵間出名差既, 中上唔會殺校, 留多d時間比d仔女休息同溫習仲好.

agree

I would like to choose the school that they like and enjoy. My children spend one and half hour per day per trip to school . They adapt very well even though the closer is the better. Anyway , you should think it seriously.

原帖由 熹曈媽咪 於 09-6-1 00:19 發表
早個幾鐘起身撘校巴,
重要讀6年, 第日一定會後悔喎......... ...

我就係因為唔想放左工仲要做功課做到12:00,
但屋企有2間好既都係谷成績,
一間活動教學, 但搞得唔好,
而家搵到間活動教學, 無乜功課,
著重自發性, 返學好開心, 中英程度都好好,
但要撘個幾鐘車, 好矛盾,
其實活動教學係咪真係無功課?
谷成績係咪真係要日日做到12:00?

其實我會選近自己屋企個間, 其實當小朋友升小一後,與幼稚園嘅生活完全唔同, 無論功課、默書、考試、PROJECT等都比以前多 。有時真係唔夠時間用, 我似我仔仔讀鄰近學校, 放學返到屋企 & 食小小野都已經三點半, 跟住做 ...
[email protected]有人說,一個人狐單走的路,是崎嶇而漫長的,但當兩個人相伴一起走的時候,更崎嶇的路途,都變得平坦起來,還好像宿短了似的。

請問你小朋友讀緊邊間呀? 可否比我參考下?

原帖由 pak_sang 於 09-6-1 21:18 發表
I would like to choose the school that they like and enjoy. My children spend one and half hour per day per trip to school . They adapt very well even though the closer is the better. Anyway , you sho ...

但係近既間間都谷成績, 好多功課,
我怕無乜時間剩........

原帖由 fifibb 於 09-6-1 16:56 發表
i will choose near home but not very bad,,,,,,u can spend much time on teaching them after school

agree, 除非你入到那間學校可以搬去佢附近, 唔係就唔好law.

醒目開學勳章

原帖由 熹曈媽咪 於 09-6-1 00:19 發表
早個幾鐘起身撘校巴,
重要讀6年, 第日一定會後悔喎......... ...

來回車程成三個鐘,真係好浪費時間,用呢啲時間做功課同埋溫書都仲有時間淨。

The following time table is FYR
5:45 wake up
6:15 leave home
6:30 get on the bus
8:00 school
3:30 leave school
3:45 get on the bus
5:30 arrive home & have tea
6:00 do homework
7:30 bath
7:45 dinner
8:30 net homework & study dict
9:00 sleep

醒目開學勳章

原帖由 謙仔媽咪 於 09-6-5 09:00 發表
The following time table is FYR
5:45 wake up
6:15 leave home
6:30 get on the bus
8:00 school
3:30 leave school
3:45 get on the bus
5:30 arrive home & have tea
6:00 do homework
7:30 bath
7:45 dinner
8: ...

我想要有專人監管,精神飽滿,自律,合作的小朋友才能長時間(六年& every day)運作以上的時間表,AND 星期六、日才可有課外活動 OR  play time.So busy!! They are just are kids.

The following is my son's schedule.
7:40 wake up
8:05 leave home
8:15-3:20 school
3:30 arrive home & have tea
4:00 do homework, net homework & study dict
6:30 go to park
7:15 bath
7:30 dinner
8:30 play toy, games & watch TV
9:30 sleep
That's why I chose the near one.

The homework load in those 活動教學's schools is manageable, but it is not easy to finish it by the kid alone, esp at P.1.  Usually, parent's input is required for those homework.

Although there is less homework in those schools, most of them encourage reading.  Therefore, though my son can finish his homework before I come home, I need to spend time to check and discuss with him.  Another 1 hour is spent on reading with him everyday.

If possible, I will choose a school that is near to home.  My son needs about 1/2 hour for travelling from home to school, that's still ok.

原帖由 熹曈媽咪 於 09-6-1 22:45 發表
我就係因為唔想放左工仲要做功課做到12:00,
但屋企有2間好既都係谷成績,
一間活動教學, 但搞得唔好,
而家搵到間活動教學, 無乜功課,
著重自發性, 返學好開心, 中英程度都好好,
但要撘個幾鐘車, 好矛盾,
其實活動教 ...
‹ 上一主題|下一主題