用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問交左$2700留位和雜費,想唔讀,點寫信?可以攞返全部或 ...
go

請問交左$2700留位和雜費,想唔讀,點寫信?可以攞返全部或部份 [複製鏈接]

如題
   0    0    0    0

原帖由 zzss 於 09-5-29 23:24 發表
如題

如果係學費就可以係開學前拎返,因為未讀丫麻

即係有d學校,初時係收左留位費,跟住咪收你學費既,咁你既留位費會係學費既部份,係學費度扣除左,咁應該可以拎返,因為教育局果時講過,未用過佢地服務,就梗係可以拎返錢啦

Really??  是否每間私校都可以取回呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

老實講, 我覺得係無得同唔應該有得取回. 如果個個係咁, 學校會好混亂. 再者, 學校好叻KE, 因收KE係"雜費". 比之前應考慮清楚, 大人0黎加嘛.

有些直私校可以退回.不妨先打電話問下學校.
預備理由, 要有禮貌.

醒目開學勳章 王國長老

以前有人分享過, 反晒檯就拎得返!
99%預左無了, 如果其中有期票交學費, 自己stop左佢啦
至於簿費..........我有認真唸過去拎返d簿返屋企做下工作紙lor
退一步唸, 都係有更好option至決定唔讀姐, 都係一件開心事丫

原帖由 youma 於 09-5-30 09:05 AM 發表
有些直私校可以退回.不妨先打電話問下學校.
預備理由, 要有禮貌.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-30 13:00 發表
以前有人分享過, 反晒檯就拎得返!
99%預左無了, 如果其中有期票交學費, 自己stop左佢啦
至於簿費..........我有認真唸過去拎返d簿返屋企做下工作紙lor
退一步唸, 都係有更好option至決定唔讀姐, 都係一件開心事丫

...

咁又係, 攞唔番係應該, 攞得番係恩典, 兩者都平常心.

留位費 - need to check terms & conditions on the reciept
雜費 - need to refund under any circustances as you have not used it even it stated it is non-refundable on the reciept

原帖由 youma 於 09-5-30 19:47 發表

咁又係, 攞唔番係應該, 攞得番係恩典, 兩者都平常心.

多謝各位回應, 其實緊唔係想"霸"住個位, 但當時未有其它學校收, 咁都要交左費先架, 其實都預左無, 但咁攞得一蚊得一蚊麻
原帖由 matthewdad 於 09-5-31 08:02 發表
留位費 - need to check terms & conditions on the reciept
雜費 - need to refund under any circustances as you have not used it even it stated it is non-refundable on the reciept

我覺得攞唔返都公平,始終霸住左個學位,對學校都要公平d。
‹ 上一主題|下一主題