用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 大人學琴~可以俾o的意見嗎?
樓主: Hipuppy
go

大人學琴~可以俾o的意見嗎? [複製鏈接]

我覺得學無問題, 只係無 mug 時間可以靜靜地一個人在家內練琴, 因為好多時要做家務, 又要照顧小朋友, 到攬掂哂後, 自己都好累, 而且都已經係晚上了, 最主要係怕嘈親小朋友或鄰居 ja.....始終都會有琴聲 ma....
依 d 都係我自己的經驗

各位, 加油呀!!

原帖由 Hipuppy 於 09-7-31 01:17 發表
我淨係想學彈 , 但一定唔會考試 ......太耐無考過試(好似成個世紀前o既事) , 唔好話考試 , 就算平時有人聽住我彈我都會好緊張 , 好似認唔到o的琴鍵咁

...

數碼鋼琴 <- 即係咩?
我細個都已經好想學琴架喇,不過呢....屋企冇錢俾我學囉....

而家大左都仲係想學,又想亞囡學,佢而家歲半....我都諗緊好唔好自己學先,我日頭返工夜晚湊女,即係...好難抽時間去琴行練琴,而且...亞囡睇唔都提唔起佢興趣,我係咪應該買 d 平平地o既二/三手琴返屋企,再搵人教我呢?有冇媽咪可以俾 d 意見我呀?

原帖由 cmmcbb 於 09-8-18 10:40 發表
數碼鋼琴  

想當初亞仔初學鋼琴及長笛時, 我都有跟老師一齊學, 好處係你會知道學習難度係邊, 但你要抽時間去學及練習, 所以最後我放棄學長笛, 當然家庭環境許可的話就梗係有部鋼琴係屋企啦!最好有埋靜音添!

我係屋企教琴, 我個仔三歲半都開始學, 睇譜都ok ga.
如果想學琴都可以pm我.

醒目開學勳章

我打算半年後俾仔仔開始學琴,
老公話他都想學下 (不是考試那種)~~
由於唔想咁快買琴 (驚亞仔到時唔學浪費),
若老公要 practise,
是否買個電子琴 practise 都OK?
若買電子琴,
basic那種可否推介一下

原帖由 qoo_pooh 於 09-9-9 11:48 發表
我打算半年後俾仔仔開始學琴,
老公話他都想學下 (不是考試那種)~~
由於唔想咁快買琴 (驚亞仔到時唔學浪費),
若老公要 practise,
是否買個電子琴 practise 都OK?
若買電子琴,
basic那種可否推介一下 ...

如果係想學傳統鋼琴, 就唔好買電子琴喇, 買數碼鋼琴啦! 當然始終都唔及傳統鋼琴好, 但係真係經濟好多, 我覺得初初學都 ok, 不過如果繼續學落去, 就梗係要買傳統鋼琴

我都是剛剛初學彈琴, 一級, 初頭用電子琴, 現在買了部數碼琴,  買數碼琴原因只要是慳位 (超薄個隻), 雖然我都是初學未必分得清數碼琴和真琴的分別, 但我始於覺得真琴的聲實好多(在琴行練時), 但數碼琴可以較大細聲和用耳筒, 在家練習在好好囉 !

所以如果你屋企有位和練習時間不怕嘈到其他人買真琴會好的, 但好似我咁只有晚上有時間練習可以較大細聲就是Must 囉 !
‹ 上一主題|下一主題