用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 博士山(香港)國際幼稚園 有冇讀完N1轉走的媽媽?
樓主: MAMAMEEE
go

有冇讀完N1轉走的媽媽? [複製鏈接]

回覆 20# BabaTed 的文章

我都想問, 而+係上完playgroup後, 經常企係reception門口, 笑容很好, 英文流利, 但幾後生嘅, 係咪新任校長呀?

BabaTed,

我小朋友課室係入去轉左第二間, 我小朋友係N班!  我又無去過其他班房睇, 因為無時間...  不過我都唔係好明, 你話佢地話無K1班房睇??  唔係所有班房都open嗎?

我記得當時我去個陣, 係門口有見過1,2個有掛牌的人, 但我未見過佢地...反而係入面大堂企係枱個幾個就知係佢地老師, 同Deputy Principal!

我明你concern啲咩?  其實我都好concern小朋友啲英文, 所以先揀左呢間全英文比佢讀 (雖然我都唔知我會唔會真比佢讀國際學校?)

我小朋友其實佢而家只係讀左2個月左右, 而佢本身又未係好識講句子, 所以我都唔能夠確定佢讀左boxhill之後, 英文有冇進步?  可能要遲多幾個月先知!  我記得舊年, 我黎open day, 見到佢地高班啲學生, 同老師, 真係用英語對答(都幾流利), 而且當時, 我亦見有好幾個鬼妹仔同學係度join 活動!  所以我就同小朋友報左呢間!

我有個朋友個女女, 讀緊加拿大國際, 佢而家班同學都全中國人, 不過係講英文既!

原帖由 BabaTed 於 09-10-19 20:09 發表
Pear Pear,

多謝你回覆呀~~~
我想問你仔仔課室係邊間?我去左super kids個間,不過問佢地有冇k1班房睇佢地話冇。

至於ESF ﹠ RC問題,我都有係門口問個好似高級D既(唔知會唔會係校長呢?)佢話上年有安排11月俾RC人來觀察小朋友 ...

‹ 上一主題|下一主題