用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: onetiger
go

革命成功!!!! [複製鏈接]

我心信喺呢道o既媽咪爹啲,個個都係為自己子女利益而出發。我心信毎一位家長所做o既事都係想子女爭取應有權利。既然事件己經雨過天清, 再說誰是誰非己經無意思了! 讓它淡然過去吧!

最後, 我哋大家都係坐埋同一條船,應該同舟共濟。為小朋友一同努力,為將來中學之路,打好堅固基礎。

原帖由 小B媽咪 於 09-5-29 10:43 發表
我心信喺呢道o既媽咪爹啲,個個都係為自己子女利益而出發。我心信毎一位家長所做o既事都係想子女爭取應有權利。既然事件己經雨過天清, 再說誰是誰非己經無意思了! 讓它淡然過去吧!

最後, 我哋大家都係坐埋同一條船,應 ...

支持 和 贊同 小B媽咪

我覺得校譽某程度上的確受損, 但只要家長都正面去看, 這件事也不算太壞吧!

1.  受損最大的我相信是校長的個人名聲, 而剛巧校長將會退下, 我反而覺得新校長才是對學校未來最重要的人物. 始終新校長才是要帶領學校的人. 焦點亦不用再放在舊校長上了.

2.  學校家長被標籤成攪事份子, 影響升中? 我覺得無可能吧! 我並不覺得這次家長對學校反映意見, 在那方面表現得過份激進呢? 如何攪事呢? 雖然有位家長超激動, 但大部份家長都態度溫和地表達意見.

3.  家長校董在這發放資料, 我想他只是想收集意見, 令我沒有和家教會接觸, 也不懂其他家長的人, 都能得知此事, 樣我知道學校多一點動向. 實在太好.

4.  校車派信事件, 我亦覺得很好, 可以令從不知情的家長得知事件, 無論是支持或反對的家長, 都應該得知此事, 沒有理由大家都是家長, 有些知, 有些不知, 這樣公平嗎? 如我是那些收信的家長, 也會感謝他們的通知. 我相信他們是出於真心, 不是想搞亂學校的.

5.  這次事件的討論中, 亦不時有家長說自己子女在學校怎樣開開心心上學, 包括我, 子女在這所學校的確學會了很多, 無論在語言或學識上, 都有進步. 我從沒有聽過子女在這校讀得很不開心, 語言或學識上愈來愈差, 沒有進步等. 在教學上是相當好的學校.

6.  這所學校行政方面, 一直以來傳聞都是亂, 但教學上就一直好評, 我最喜歡這所學校, 就是它的教育理念, 它的教學語言, 我願意付錢到這校讀書. 亦覺得十分值得. 我不希望這些理念會有改變.

最後, 我感謝何校長給小兒機會到這校讀書, 我感謝潘老師對小兒之悉心教導, 我感謝吳老師接潘老師繼續努力教導學生, 我感謝家長校董提供的資料, 我感謝家教會為家長及學生作出的努力, 機心不適合放在學校上, 我愛我的孩子, 我愛我的學校..

香港百萬米養百萬人, 當然性格, 思想, 行為都各有不同, 在這社會上, 我們要接受各種不同意見, 有人反對, 有人贊成, 其實是好平常, 有人覺得公開發表會影響校譽, 影響升中, 有人覺得事無不可對人言, 這些都是觀點與角度的問題, 再為此事爭吵不休, 都是沒完沒了的.

我們家長為的是孩子, 都希望孩子好, 希望孩子可以得到最好的教育, 校長為的都是孩子, 都希望孩子好, 希望孩子可以得到更好的成績, 她認為中數會更易被孩子吸收, 其實我接受及認同用中文進行探究會令大部份孩子更易發揮, 但絕不認同要改用中文課本, 怎樣想都覺得無必要改用中文課本的. 反而要檢討如何提升教師授課質數, 教師如何有效地帶領學生進行探究才是最重要的.

贊成!

B媽咪此言差矣。需知此例一開,後患無窮!
現假設
A) 校長當晚所言為真,則有人將一討論了二年或以上,但未有具體方案以作全面咨詢的項目,作為將會明確執行之政策發佈,則此一個多月之討論無甚正面意義,而且反效果極嚴重。
假設
B) 校長當晚所言並非事實之全部,校董會確實準備於來年改教學語文又不咨詢家長,則林校董祇是手法未夠完美。
無論A)B),都明確反映校董會、家教會、家長之間的溝通渠道已嚴重受損。
再者,monakarachan所言的『校長八宗罪』,是絕對不能容忍,非要查個水落石出不可,否則學校何以取信於人?難道明年又來XX宗罪
犯小錯可以坦白從寬,犯大錯卻要法辦從嚴

[quote]原帖由 wawaliluk 於 09-5-29 10:18 發表

原來只是我一廂情願, 只是我太天真, 太傻

wawaliluk :

You are absolutely right!

本人和家人都任何一人是教育工作者!

難道只有教育工作者才會好好管教子女?

[quote]原帖由 P6MA 於 09-5-28 19:11 發表

P6MA

你這位快失業的老師,明年的教席是否已有著落?

原帖由 P6MA 於 09-5-28 19:11 發表

假若你說的邏輯是對,版主所爆的料是真實,版主要執生才對,難道每一個和校長作對的老師都會今年約滿離去?校長退休後仍可處理教師去留?綜觀多年所得,當義工者其子女入頭二十名寥寥無幾,而多年來教師流動頻繁,以此觀之,家嘉熹 ...

P6媽 :

多謝你咁有心 , 咁多年以來喺bk做版主 , 我都只係用一個名 , 我亦唔介意其他家長叫我阿寶 , 為既就係我講既每句說話都會付上責任 , 但我從來唔會迫家長供開佢地個名 , 因為都係果句 , 人各有志 ~

由一開始 , 你就覺得我幫學校, 幫校長, 唔重要, 因為我冇必要同任何人去解釋 , 我知自己做緊乜就得啦 !

睇bk咁耐既人都會知我係邊一個, 亦知阿仔係讀邊班 , 咁請問我會怕d乜 ? 相反呢 ? 你係咪真係小6家長, 你係男係女 , 邊個知呀 ?

如果我有事處理得唔好 , 校長或學校覺得有問題 , 而需要付上責任 , 我絕對樂意 , 同埋, 我睇你本身都真係好憎我 , 唔知道我又要為你付上咩責任呢 ?

對你或其他家長都好 , 我覺得冇必要做戲 , 你對我咁不滿 , 大可以pm 大臣 , 向佢投訴 ! 唔駛你咁辛苦, 要日日上網叩我小心d ! 我心血少 , 唔嚇得架 !

最後 , 我都唔知黠解咁無聊去覆你 ! 哈哈哈~
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

感覺大家都不能放下心中的敵對行為,無論如何怎樣都好,要懂得寬恕體諒及包容,要明白互助互愛和互勉,希望大家真的停止吧!
希望大家明白:
寧結萬人緣
莫結一人寃

醒目開學勳章

tongyimtong,

罪不及子女!

如你所說的話, 對一個六歲的小孩是否公平?

你和你先生也是教育工作者, 我一向認為教育工作者相比一般家長更關愛小朋友, 更會小心用詞, 不會隨便傷害孩子幼小的心靈, 原來只是我一廂情願, 只是我太天真, 太傻!

一個敬重老師的家長上

[quote]原帖由 wawaliluk 於 09-5-29 10:18 發表

原來只是我一廂情願, 只是我太天真, 太傻

wawaliluk :

You are absolutely right!

本人和家人都無任何 一人是教育工作者!
難道只有有教育工作者才會好好管教子女?

[quote]原帖由 tongyimtong 於 09-5-29 21:57 發表

子x媽媽

我仔仔一直無補習,我教文科,丈夫教理科
。我都是雙職家長,但情愿犧牲自己的興趣和學習。五年來,我無和朋友出過一次街,無在家和親友煲電話粥。好像斷六親一樣。夫婦二人的一切娛樂和計劃都以孩子為核心。

他的成績算中上。但還可以更好。

waxxlxxxx

小二的時候,孩子的班主任被一名家長質問︰「你們標榜以普和英教學,為什麼我的孩子學了一年多,一點不會用普通話和英語跟人溝通?」老師問他們在家以什麼語言溝通。家長答廣東話。班主任回應︰「如果家長以為在學校的數十分鐘課堂可以使學生的普通話和英語有很大進步,我相信閣下會非常失望。」事實上,我兒告訴我,自小一已有同學因為一路跟不上而退學。我的經驗是︰「把家和課室結合。和孩子堅持用三語溝通。普和英為主,廣東話輔助。」

家x媽x

我想閣下是全職家長。一路都很有心,指導其他家長。使他們多了解WFJLPS。本人很感動。我自問無此能耐。但孩子小二便上補習班,我不敢苟同。我兒今年上學期見家長,老師問我他有否上補習班。我回答我沒有,她說一早已觀察他無補習。老師說他是班上小數上課特別集中和投入的人。顯然是無上補習班。希望老師的意見可供各位參考。

[ 本文章最後由 tongyimtong 於 08-5-23 22:29 編輯 ]

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

原帖由 wawaliluk 於 09-5-30 02:09 發表
tongyimtong,

罪不及子女!

如你所說的話, 對一個六歲的小孩是否公平?

你和你先生也是教育工作者, 我一向認為教育工作者相比一般家長更關愛小朋友, 更會小心用詞, 不會隨便傷害孩子幼小的心靈, 原來只是我一廂情 ...

WAWA :

你咁勁既 , N年前既事都比你搵得返出嚟 ! 哈~
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

唉~~~既然呢啲都係假設,又有咩作用呢!自會令自己煩上加煩呢!

毎一間學校都不足之處,不過學校所做毎一件事都係為小朋友出發。如果真係有咩意見,不如正面啲講見意比校方同家長會聽。正所謂廣告有話"Think Possitive" o麻!:)

原帖由 GUNDAM_00 於 09-5-29 18:34 發表

小B媽咪此言差矣。需知此例一開,後患無窮!
現假設
A) 校長當晚所言為真,則有人將一討論了二年或以上,但未有具體方案以作全面咨詢的項目,作為將會明確執行之政策發佈,則此一個多月之討論無甚正面意義,而且反效果極嚴重。
...

係呀 !! 絕對同意呀 ...

幾好幾出名嘅學校 / 幾好嘅校長都有人彈嫁啦,總之能夠讓小朋友日日開心快樂上學,開開心心學習,能教導好我的孩子,就是一間好學校。

我冇揀錯啦   

原帖由 小B媽咪 於 09-5-30 10:03 發表
唉~~~既然呢啲都係假設,又有咩作用呢!自會令自己煩上加煩呢!

毎一間學校都不足之處,不過學校所做毎一件事都係為小朋友出發。如果真係有咩意見,不如正面啲講見意比校方同家長會聽。正所謂廣告有話"Think Possitive"  ...

原帖由 tongyimtong 於 09-5-29 22:00 發表
[quote]原帖由 P6MA 於 09-5-28 19:11 發表

P6MA

你這位快失業的老師,明年的教席是否已有著落?

打鉄飯碗工嘅人竟然會關心起別人的職業?真奇怪!打工只喺人生一個很少的部份,無需緊張。妳最近嘅言論頗令人惡心,不過,有其子當有其母,我相信妳只係多口啫,未至於如此黑心嘅。

原帖由 家熹媽咪 於 09-5-29 23:11 發表

P6媽 :

多謝你咁有心 , 咁多年以來喺bk做版主 , 我都只係用一個名 , 我亦唔介意其他家長叫我阿寶 , 為既就係我講既每句說話都會付上責任 , 但我從來唔會迫家長供開佢地個名 , 因為都係果句 , 人各有志 ~

由一開 ...

歌功頌德,唯恐他人不知啦,有甚麽希奇呀!你看tongyimtong便知啦,相比於
ontiger,妳算甚麽呢?

由一開始 , 你就覺得我幫學校, 幫校長, 唔重要, 因為我冇必要同任何人去解釋 , 我知自己做緊乜就得啦 !

英語教育係妳嘅宗教、圍繞這一切妳都會維護,不難理解。

bk咁耐既人都會知我係邊一個, 亦知阿仔係讀邊班 , 咁請問我會怕d ? 相反呢 ? 你係咪真係小6家長, 你係男係女 , 邊個知呀 ?

我又唔係嚟歌功頌德,只想資訊平,我又唔識妳,知道我是誰做セ呀?

如果我有事處理得唔好 , 校長或學校覺得有問題 , 而需要付上責任 , 我絕對樂意 , 同埋, 我睇你本身都真係好憎我 , 唔知道我又要為你付上咩責任呢 ?

付上責任?你係唔係未瞓醒呀?
tongyimtong嘅邏輯係,
學校係一個以牙還牙嘅地方
ontiger爆料,得罪校長
ontiger嘅子女便不能快快樂樂上學去
假若tongyimtong的邏輯對,
妳又爆料,得罪老師,
妳嘅子女當然也不會快快樂樂上學去啦,
妳之所以是最大輸家,因為ontiger唔相信學校是一以牙還牙的地方,校長又退休嘞,前提1,2都不成立,所以此邏輯對他沒有影响。
妳呢,不少老師行為在妳心中如此差劣,妳ヌ爆料得罪他們,要妳不相信他們不會以牙還牙可以嗎?他們ヌ不可能全部消失,前提1,2必然成立,你不是最大輸家嗎?
有幾多真?有幾多假?你是否問得太多呀?咁簡單嘅三段式推論能力都冇?
妳話妳個仔讀書又唔係好,老師有冇以牙還牙妳都會懷疑啦,妳一日有這種負面思,妳一日都會付出代價,妳言行如此,請勿委過他人。

對你或其他家長都好 , 我覺得冇必要做戲 , 你對我咁不滿 , 大可以pm 大臣 , 向佢投訴 ! 唔駛你咁辛苦, 要日日上網叩我小心d ! 我心血少 , 唔嚇得架 !

你嘅討論區竟可容許一些潑婦駡街式的言論,我當然不滿啦,不過這些是會增加点擊率嘅,是可以理解嘅,無需投訴。平身不作虧心事,半夜敲門也不驚,妳自作自受,怨不得別人。

最後 , 我都唔知黠解咁無聊去覆你 ! 哈哈哈~

其實做版主已經是很無聊啦,你又做,你覆我是你很想知到我身份啫!

‹ 上一主題|下一主題