用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生用舊書, 大家點睇 ?
go

小學生用舊書, 大家點睇 ? [複製鏈接]

細女快升小一, 哥哥部分舊書未轉版, 可以再用, 但怕妹妹唔鍾意, 家長們點睇 !
   0    0    0    0

回覆 1# Gabrielma 的文章

如果不是太舊你可以給妹妹用的.你可告訴她咁可以環保.你又可以告訴她你想慳些錢去買別的東西.為了減輕買書的負擔,我也有買舊書,我仔仔都無問題.

醒目開學勳章

冇問題喎,我個囝同囡都係用舊書.亞囡有人比英文書同故事書.亞囝就用亞囡既舊書.用得咪用.有時亞囡話用舊書重好好添.人地已經highlight埋重點.易讀好多.

原帖由 Gabrielma 於 09-5-27 15:00 發表
細女快升小一, 哥哥部分舊書未轉版, 可以再用, 但怕妹妹唔鍾意, 家長們點睇 !

我都會預留一部份舊書給妹妹,如音樂,聖經書,電腦書,故事書等,至於中英數常,我會給妹妹買過新的,因為有很多書中的練習,哥哥已經做了,雖然可以刷,但都幾麻煩,而且會有些字刷極都有印,如果經濟許可,買過新,我相信妹妹會讀得開心,而且也不會讓哥哥的答案影響妹妹的作答,她也可以專心做。

而家好多書都有貼紙, 用舊書就無貼紙用! 可能會減少了妹妹學習興趣 !

唔明書高點解唔清楚分開書同作業, 最小可以買少本書, 最多只買作業. 而家書中有exercises, 就連書都要買!

原帖由 MariaTsui 於 09-5-27 16:51 發表
我都會預留一部份舊書給妹妹,如音樂,聖經書,電腦書,故事書等,至於中英數常,我會給妹妹買過新的,因為有很多書中的練習,哥哥已經做了,雖然可以刷,但都幾麻煩,而且會有些字刷極都有印,如果經濟許可,買過新,我相信妹妹會 ...

我都係甘諗

雖然我都有個女d 書係樹, 但都係諗住有乜野事, 阿仔功課吾明時我可以看返答案參考下, 無諗住比個仔用, 因為好多書入邊的exercise 阿女都做左, 甘到時阿仔做乜?

如不太舊的可照用, 可將買新書的錢來買妹妹喜歡的圖書.

原帖由 Gabrielma 於 09-5-27 15:00 發表

其實我好讚成用2手書. 我個仔今年有一半書都係2手.  不過而家d出版社好奸, TEXTBOOKS唔係只係TEXT, 仲有貼紙/撕出黎既工作紙/填充式既練習.... 攪到有d TEXTBOOKS要夾硬買過本新既.:evil:

I totally agree - not only saving money, also environmental friendly.
However, the point Teresa mentioned is correct. They always need to do the exercises & small "jobs" included in the books. It is not easy to be able to reuse the books!

原帖由 Teresa 於 09-5-27 22:21 發表
其實我好讚成用2手書. 我個仔今年有一半書都係2手.  不過而家d出版社好奸, TEXTBOOKS唔係只係TEXT, 仲有貼紙/撕出黎既工作紙/填充式既練習.... 攪到有d TEXTBOOKS要夾硬買過本新既.:evil: ...

我囡學校都回收D舊書,再派給下一級的同學等9月開學時,便可以用,如果D書不太舊都沒有所謂,只是現在D書有好多題目同貼紙在書上要做,所以迫得不意才要買新的,例如中文,音樂,電腦等都可用舊書的。 用舊的既環保又慳錢沒有什麼不好! 

When I was young my parents asked me to use my sister's books and I wasn't happy when I first heard it.  After explanation from my parents and understand that using old things doesn't mean 'love you less', that's OK.  My younger son uses my elder son's books, clothes etc.  Now my youngest daughter even says thank you to her brothers when she gets nice clothing from the 2 brothers!  So, it depends how you explain the situation.

3lamma
‹ 上一主題|下一主題