用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? ...
樓主: lovek
go

<書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? [複製鏈接]

回覆 1# KK07 的文章

我地想每年給個女買一個新書包, 所以未必考慮zeven, spi..等.  唔知sanrio 個d 得唔得, 會唔會太重?

回覆 1# Honeymum 的文章

多謝各位的意見及資料, 相信最後都是由女兒自己選.

昨日同佢講升小一啦, 暑假同佢買書包同文具, 由佢自己選, 即時很高興!

睇中lego書包, 但唔知小一是否買細的就可以.

如無記錯, 細的是39cm (l) x ?? x 14cm (d)

有冇人知?

mmak,

我地最後買左lego, 因個款靚, 價錢同一個sanrio 差唔多.
我係書展買 hk$312 細碼的.  你可以去sogo 睇睇..保養都你返sogo 架..

據sales 講, 今年的lego 已改良, 更輕.

而且我地好大機會年年換書包, 所以頂到一年就夠啦.

只係覺得lego 應該比sanrio 好d, 且個女喜歡個款, 咁就買左.

原帖由 bkmum2005 於 09-7-29 13:07 發表
我囡囡都用緊一個Lego細碼,用左兩年,但現在個背板已傾斜,書包放喺度會訓低企唔穩。我在海運看見一個Zeven,紫色今年款大碼,好輕身,扇水料,囡囡好鍾意,賣成八百幾元,但最衰沒有放水樽位。因為有時囡囡除了背書包外,還要帶樂器,有 ...

買到書包未?

原帖由 mmak 於 09-7-29 21:45 發表
係呀??...
我攞上手試咋, spi 4s Vs sanrio 好似差不多, 算輕卦..??

真的. 我地都買了公主筆盒及文件袋..佢同爸爸入disneyland 見到個公主筆盒重靚d又要買, 成hk$120 好似過份d, 唯有搵人幫手睇吓可唔可以平d囉..

應該下個禮拜去買鞋同襪, 怕冇碼.. 佢穿開的襪成日會冇貨..

真多野攪..

原帖由 mmak 於 09-8-3 23:56 發表
fumiko,

仲未吖??...

明天出又一城會睇吓有無Lego "S" size, 我帶住個百厭女唔敢去書展~~~

不過 個囡prefer 買Disney D "公主"書包, 仲揀定公主筆袋, 要襯埋1set 喎....
唉..D女仔個個中晒公主毒~~~

...

我地學校好似冇要求..d人都係話唔好用筆盒, 但佢要呀嗎.成日提佢千奇唔好上堂玩筆盒, 因老師收左要放暑假先比番..

買鞋真係有d頭痛, 成日就係無佢碼...

原帖由 mmak 於 09-8-4 22:26 發表
fumiko,

成hk$120 公主筆盒, 實好靚啦...
我囡學校好似要用筆袋, 唔準用筆盒, 你地學校有無咩規矩??
學校好似供應鉛筆, 唔使自己買..
我地8月尾先開家長會, 到時咩都俾人掃晒, 想買都無~~
我依家估估吓咁買定先, ...
‹ 上一主題|下一主題