用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? ...
樓主: lovek
go

<書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? [複製鏈接]

我個仔都用緊seven, 用左三年, 都OK.
今年想買比個女,但係好高身,唔係好ARM身,
比我呀仔舊時買果款高。
唔買SEVEN又唔知買邊隻好,你們覺唔覺得這幾年的seven款式好高身?你地d寶貝會唔會覺得太大?
咁高身會唔會影響個書包卸力?
有咩好意見?

Little cy,

我有興趣喎.
check pm

IVYWONG2301
多謝你的意見,想問下個書包咁高身﹐小朋友有無話咩得唔舒服? 無左扣書的橡根,會否影響卸力?

原帖由 ivywong2301 於 09-6-2 13:27 發表
我囡上年買seven放了書背上身唔覺得很重,但設計唔係咁好,比較高身和濶大,背上身好似露營咁,唔好睇,因入面沒有扣,扣住啲書,又沒有水樽位,價錢都很昂價,所以都有點後悔。 ...

回覆 1# mm0912 的文章

SOGO 有得賣。

同意你的說法。
對細粒的小朋友來說,輕型的書包就更加重要,
小數怕長計,每日都要背上書包上學,可以的話,都想用d護脊好D, 輕D的。
如果SEVEN唔係咁高身,我一定買比個女。
不過如果我比呀女試過佢OK, 都會買比佢。

原帖由 502 於 09-6-3 12:18 發表
我D仔有時候要行路回家, 大約十多二十分鐘。

有時候又會放學直接出去上課外活動, 書包又要多背一段時間。

所以我們選書包時一定要輕同有保護! 不過一般來說貴書包的耐用性比較高, 計起來每年也不會比公仔書包貴多少 ...

最緊要呀女背得舒服,咁就唔洗後悔咁貴買seven啦。

原帖由 ivywong2301 於 09-6-4 22:08 發表

阿囡話咩得舒服和缷力,所以不是太重.

Do you know "Deuter" bag?? ok or not? I see many children use it!

請問呢隻書包在哪裡有得買?有無相可以睇下?
係唔係1KG重?我都有興趣,可以比多D資料嗎?
謝謝!

原帖由 yiuyiuhui 於 09-7-10 20:07 發表
我囡囡係用日本小學生嗰隻款嘅書包架!我囡今年升小二,個書包好好用,可以放得哂d書,基本A4 size都放得到,書放好後,唔會有太多空位,等小朋友咩住走動時,d書都唔會左右搖(呢個係買點之一)!
但係有時太多書帶嘅話,我會將少 ...

終於買左lego書包比呀女。
7書包實在太大,就算輕都無計。
我買左lego書包,比較起3年前買比呀仔果個7,真係重d,不過現在新款的7,太高身了。
除了7,lego書包都算比起其他牌子輕,護脊背位都幾好咁。日本書包則怕太細,驚唔夠用。

反斗城應該有。
仲有書展都有,好似仲有野送,不過就唔係平好多,同SOGO個折頭差不多。
SOGO 個SALES話的。

原帖由 minmin 於 09-7-20 21:18 發表
請問Lego九龍邊到有得買?
‹ 上一主題|下一主題