用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 組班專區 麻煩請回應一下我~
go

麻煩請回應一下我~ [複製鏈接]

請回覆~ 謝謝~ 已pm你們及打電話到bk

0    0    0    0

得閒黎參觀霖霖blog,留個言!
http://hk.myblog.yahoo.com/maggielau0705/

王國長老

請問妳想回應什麼? topic是妳叫我刪除, 不明白什麼叫關左就算?

原帖由 edea 於 09-5-26 18:48 發表
請問妳想回應什麼? topic是妳叫我刪除, 不明白什麼叫關左就算?

我是說如果我講左d費用係點用,你仍然覺得是從中取利,就del 個topic~ 咁我pm你,你有回應嗎?
我已打電話到親子王國投訴~ 唔洗等你回覆啦~

http://hk.myblog.yahoo.com/maggielau0705/

王國長老

原帖由 maggielau0705 於 09-5-26 19:12 發表

我是說如果我講左d費用係點用,你仍然覺得是從中取利,就del 個topic~ 咁我pm你,你有回應嗎?
我已打電話到親子王國投訴~ 唔洗等你回覆啦~

妳話如果覺得係從中取利就delete, 妳沒有要我回應妳, 妳話會員會自己找妳, 但現在又怪我?

車費是妳後來再講, 況且由大埔墟火車站去小白露很近,$40車資加禮物也未免不合理, 如果住新界區既會員未必需要旅遊巴和要禮物, 當有懷疑時, 版主寧願保障其他會員利益而關上topic. 如果不是妳叫我刪除topic我不會關上.

版主是不是bk員工完全沒有關係, 版主是bk授權處理, 如果妳有打算版面上要辯個清楚, 就無謂叫我刪除topic, 我早知妳要一個答覆我就會在妳的topic回應.

原帖由 edea 於 09-5-26 19:49 發表

妳話如果覺得係從中取利就delete, 妳沒有要我回應妳, 妳話會員會自己找妳, 但現在又怪我?

車費是妳後來再講, 況且由大埔墟火車站去小白露很近,$40車資加禮物也未免不合理, 如果住新界區既會員未必需要旅遊巴和要 ...

你覺得不合理,你介紹一間可以平過尼間車公司給我吧,我已解答你問題,活動是晚上,5-9時要附加費的~
我本來的topic 是放在大埔區的, 已講明已有一班朋友參加十多廿十人,再而家搵人有無人join ,你們開了這區要我post 在這裡的,晚上帶著小朋友自己去都唔方便,還有
d人有問題都有問我,如自行有私家車去,可扣回車資,又或者於九龍自己直接去的人.
請問我要唔要將全部活動中所會出現發生的問題,一一在topic說明呢?
你可能沒有攪過活動唔清楚,例如一架車訂車費1500蚊
座位60人,當然不能除60分啦, 平均只可除40人
每人都40蚊啦,拉上補下,如果部份參加的人自己有私家車或唔坐旅遊車,d差車邊個比呀?同埋得29座同58座60座選擇
58同60座是同價錢的,29座約平300左右
如人數在30-50之間都要訂58或60座,一樣用少的人數黎除開.
叫d 人即時補$變左加價, 又會有人覺得唔抵
亦不可能因此原因到時臨時取消~
你的問題解答了你,不過我嬲的是另外一位超級版主,
話咩今日內就要覆,唔係就會點點點~好似好惡渦~
我都係咁岩上黎尼邊先睇到~
之前我都好有禮貌問晒你要點,我先再改左個topic的~
不如你同我講明,總收費都要寫埋係點計出黎~
每一樣都要例明~

醒目開學勳章

原帖由 maggielau0705 於 09-5-26 20:21 發表

你覺得不合理,你介紹一間可以平過尼間車公司給我吧,我已解答你問題,活動是晚上,5-9時要附加費的~
我本來的topic 是放在大埔區的, 已講明已有一班朋友參加十多廿十人,再而家搵人有無人join ,你們開了這區要我post  ...

好明白樓主心情,我收到版主message,也有點唔開心,

但,國有國法,家有家規,我地係呢到,可以做的是多與版主溝通... 其實好多媽咪係到攪gathering, 只係想自己的仔女識多啲人,有多的機會接觸同齡小朋友,嘗試唔同的活動,希望版主明白.

更希望有心謀利者,尊重下遊戲規則,因你地,一個自由自在的天空,變得綁手綁腳

超級版主

首先我要向妳講聲對不起,由於bk及ek 近日pm經常time out都發不到,所以我於版面作出嚴正提示而沒顧及閣下感受,謹此致歉!

我至所以在bk回覆,一來bk將會全面禁止簽名檔作商業宣傳之用,版主有責任作出提醒,我們已不止一次個別提醒會員,此舉絕對不是針對妳的。另外,我見妳沒有回覆組班專區的回覆已有一日,而妳在bk這邊有在線,且活躍於此版,故在此回覆希望妳可見到。

我承認今次在版面之語氣會令妳或其他會員以為妳一定是違了規,妳現已作出澄清,本人向妳作出道歉。組班專區自啟用之後已有不少會員投訴,有人假借組班之名實為商業宣傳或私下牟利,我們亦真的發現有人為某機構宣傳而並非組班,故超版在置頂文章上作出提示及警告,執行上亦會較為嚴謹,所以我們要求妳盡快詳列有關費用,以保障所有參加之會員。

醒目開學勳章

原帖由 召藥師 於 09-5-26 23:23 發表
首先我要向妳講聲對不起,由於bk及ek 近日pm經常time out都發不到,所以我於版面作出嚴正提示而沒顧及閣下感受,謹此致歉!

我至所以在bk回覆,一來bk將會全面禁止簽名檔作商業宣傳之用,版主有責任作出提醒,我們已不止一次個別 ...

各版主,少少意見及心聲:
我地組gathering,好想揾玩開或有共同點的members,所以多數係媽媽會攪,因果到啲人來來去去也是果批,我攪咁多次活動,從來無媽咪擔心謀利問題,因為我地個B一同成長,雖然唔係個個見過面,但很多也好似好熟

其實攪手也有點壓力,除了要commit主辦機構一啲嘢(好似比deposit)去hold 場或傾價錢,其實我比你更驚有family玩完唔開心或有受騙感覺

我有少少見議,通常騙飯食的,也是新account,好多BK媽咪也很敢言,如有攪手有問題,相信佢要再揾飯食,一定要換account,不如設立限制如攪手必需國民生產總值高於XXXX分?

王國長老

如果令兩位不快, 我也在此致歉.

版主其實也是在摸索中, 親子王國日益茁壯, 會員越來越多, 需求也越來越大, 討論區因應需求一個接一個開了, 但在管理方面也要同時進步, 為此, 大臣挑選了四位超版協助管理問題, 但我們都知道我們接下這個任務不等於我們比其他會員更優越.

親子王國目前已是香港著名的討論區之一, 人流多, 商業人士上來明賣廣告也有, 暗賣廣告(扮分享)也有, 想圖利的人也有, 而且尤其頭兩類人士真的如過江之鯽, 每晚坐在電腦前, 真的刪廣告可以刪一整晚, 去看, 去回應, 去刪.

很感謝jl118很體諒版主, 知道版主並非刻意去帶給大家麻煩, 因為很多意圖謀利的人, 不得不令我們一次又一次在版面上, 甚至踩上bk office去開會, 研究如何制定一套規則去制止謀利的人和平衡太多管束對會員帶來的不便.

實在很抱歉, 其實超版也是在摸索中和學習中, 如果在處理手法上令妳們不快, 在此說抱歉.  希望妳們也會明白我們在努力, 如果將來有什麼意見,歡迎和我們再交流.

edea

王國長老

原帖由 jl118 於 09-5-26 23:35 發表

我地組gathering,好想揾玩開或有共同點的members,所以多數係媽媽會攪,因果到啲人來來去去也是果批,我攪咁多次活動,從來無媽咪擔心謀利問題,因為我地個B一同成長,雖然唔係個個見過面,但很多也好似好 ...

jl118:

謝謝妳意見, 不過怕這樣又有會員投訴"階級化", 強分新舊會員. 最好是會員自己保持警覺, 好像妳這樣一向有搞開gathering的會員可以放心, 但如果搞手是陌生人, 就最好不要有太大金額的交收, 因為出了事我們也愛莫能助.

說真的, 在這一版希望以後各位有心維持一個清潔不受圖利者污染版面的會員都可以多給我們意見, 大家同步成長, 在這裡發展出一個健全的組班專區.

最近看見很多人扮組班其實是為自己的機構/公司開班找生意, 如果大家收到什麼pm資料覺得不妥, 請forward給超版知道, 我們會收集意見, 不讓這些假分享誤導會員.
edea

超級版主

原帖由 jl118 於 09-5-26 11:35 PM 發表

我地組gathering,好想揾玩開或有共同點的members,所以多數係媽媽會攪,因果到啲人來來去去也是果批,我攪咁多次活動,從來無媽咪擔心謀利問題,因為我地個B一同成長,雖然唔係個個見過面,但很多也好似好 ...

多謝妳的意見!

我雖然叫做超版,但其實都係bk會員之一,只係義務幫bk執行版務,等會員可以安心討論。如果對版主執行版務上有任何意見,煩請作出提點。

我都明白好多作商業宣傳嘅會員都係新國民,不過亦有一d古惑會員不斷呃posts或多次認真討論後先露出真面目,所以版主處理有關問題上都會特別緊張,對樓主之質疑深感抱歉。

由於我冇可能完全知道各位原先是否於bk媽媽會開post再移過來開,所以我地要求各位發帖前先睇過本版置頂版規,組班時要列清楚所有事項以增加透明度,以便會員查詢及於版面討論。

原帖由 edea 於 09-5-26 23:45 發表

jl118:

謝謝妳意見, 不過怕這樣又有會員投訴"階級化", 強分新舊會員. 最好是會員自己保持警覺, 好像妳這樣一向有搞開gathering的會員可以放心, 但如果搞手是陌生人, 就最好不要有太大金額的交收, 因為出了事我們 ...

明白了,多謝你們回應,其實我以往幾年都有這樣組隊攪活動,如果是有問題,已經有人投訴我了,希望你們明白,我們攪的人都有難處,其實你們bk 會唔會組一個活動組自己舉行d定期活動? 如某些地方參觀等等~ 比我地參加呀~

王國長老

原帖由 maggielau0705 於 09-5-27 01:00 發表

明白了,多謝你們回應,其實我以往幾年都有這樣組隊攪活動,如果是有問題,已經有人投訴我了,希望你們明白,我們攪的人都有難處,其實你們bk 會唔會組一個活動組自己舉行d定期活動? 如某些地方參觀等等~ 比我地參加呀~ ...

我見自由講場置頂都一直有呢d活動, 之前有挪亞方舟, 跟住又有冰上嘉年華等...
‹ 上一主題|下一主題