用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 有冇09年k1的家長
樓主: scyu88
go

有冇09年k1的家長 [複製鏈接]

Hi
我囝囝都係09年k1 am class 架. 我住葵馥苑的,有無媽咪都係住e度.大家keep住contact. 我都揀咗搭校車.因為要湊住妹妹.所以送唔到佢返學. 我知白色皮鞋同波鞋係要各一對的.唔可以用波鞋當皮鞋著架喎!

scyu88 ,
點解e家仲要interview? 唔係一早in完晒架la咩?就來返學架啦喎

原帖由 scyu88 於 09-5-29 18:46 發表
今日祈得村迦南CALL我去面試,我依家心大心細,之前打去問又話FULL哂,依家又叫我去見,我知迦南D語文會好過荊冕堂,學費又平成半,嗯!唔知去唔去見好.

點解e家至interview?因為我4月至決定比bb係hk讀書,因所有學校已經收唒生,要等5月註冊完再通知我,有冇人唔交註冊費,果一刻我真係好傍徨.琴日bb見完迦南,學校收左佢讀am班,阿仔真係好好采見2間,2間都收左.原來迦南學費平,但雜費要成$2450,所以同荊冕堂差唔多價錢,依家我仲有幾日時間可以比我唸下讀邊間.

更係荊冕堂啦, 咁我小朋友可以做同學仔呀麻~~

原帖由 scyu88 於 09-6-2 09:48 AM 發表
點解e家至interview?因為我4月至決定比bb係hk讀書,因所有學校已經收唒生,要等5月註冊完再通知我,有冇人唔交註冊費,果一刻我真係好傍徨.琴日bb見完迦南,學校收左佢讀am班,阿仔真係好好采見2間,2間都收左.原來迦南學費 ...

回覆 1# kerrykevin 的文章

Hello, 大家好,
我囝囝都係返09 K1上午班, 而我囡囡現就讀K1.  我返工前帶小朋友番學, 回程搭校車.

PINKYMIKE & 新在職媽媽,
小朋友每人一雙白波鞋及一雙白皮鞋. 好少見用波鞋當皮鞋著.

Scyu88,
我囡囡的上午班有27人,下午班會少d,班上有2位老師,有時會有助教幫手.此外學校有2位外籍老師,好好人,還有1位普通話老師.

我個女都係09年讀k1, 今年個仔k3畢業, 派唔到好小學, 而家重周圍扣門!

其實呢間幼稚園好好, 係第一年未有學劵要二千四學費, 第二年有學劵減到$1,400.-, k3再減一百, $1,300.-, 雜費$900左右一個學期, 都唔算貴, d老師好好, 校長副校長都好好, 8月尾有一個星期返一個鐘適應期, 第二同第三個星期冇家長陪返兩個鐘, 果時個仔喊左兩日就唔喊!

吓?? 派唔到好小學呀?? 即是上唔到仁紀呀??
咁派左邊間呀??

原帖由 bro_and 於 09-6-14 05:31 PM 發表
我個女都係09年讀k1, 今年個仔k3畢業, 派唔到好小學, 而家重周圍扣門!

其實呢間幼稚園好好, 係第一年未有學劵要二千四學費, 第二年有學劵減到$1,400.-, k3再減一百, $1,300.-, 雜費$900左右一個學期, 都唔算貴, d老 ...

今年個仔k3畢業 ME Too ,my son can 派到first choice小學,

[quote]原帖由 bro_and 於 09-6-14 17:31 發表

咁派左邊間呀??

BOBO1229,

你個仔派到第一志願真係好啦, 講唔講得派左邊間?

我個仔派左去林炳炎, 我自己就唔係幾喜歡, 註冊果日都有人去林炳炎扣門, 呢段期間好多家長都週圍去扣門, 亞仔有d同學派到第一志願都有出去扣門, 話博吓, 而我地就想同佢搵間好d, 等第時個妹可以直入小學!

讀荊冕堂唔一定入到仁立,仁紀, 佢地只係聯繫小學, 而唔係直屬小學, 今年亞仔果班同學都派得好散, 好多舊年10月左右已經考晒直資, 而唔參加派位, 因為我地住葵青區, 得十三間學校選, 心目中好嘅同近小學得三間, 仁紀, 仁立, 全完, 住葵涌, 大窩口, 葵興, 葵芳, 葵盛都好多人爭, 返而住荃灣區d同學仔都派得好好, 有十八間學校選, 而且都好多好學校, 我最後同個仔扣門扣左六間, 荃灣區都有, 已經有兩間都收我個仔, 重有兩間因流感押後未見, 帶住個小朋友週圍去見都幾辛苦!

原帖由 BOBO1229 於 09-6-17 22:37 發表
今年個仔k3畢業 ME Too ,my son can 派到first choice小學,

[quote]原帖由 bro_and 於 09-6-14 17:31 發表
我個女都係09年讀k1, 今年個仔k3畢業, 派唔到好小 ...

荃灣區有兩間都收, Which one?
I live in 65 net, but i try to 62 net 思源 . My son 派到第一志願思源.

原帖由 bro_and 於 09-6-24 14:07 發表
BOBO1229,

你個仔派到第一志願真係好啦, 講唔講得派左邊間?

我個仔派左去林炳炎, 我自己就唔係幾喜歡, 註冊果日都有人去林炳炎扣門, 呢段期間好多家長都週圍去扣門, 亞仔有d同學派到第一志願都有出去扣門, 話博吓, ...

我都係 65 net, 你咁好彩誇區果10%都入到思源, 我都有去思源扣門, 電話都冇個覆, 應該落空, 我入過去交form, 思源校舍又大又新, 重好近屋企, 我都好想個仔入到去!

可能我寫差, 唔係荃灣區兩間都收, 係一間 62 net, 一間 65 net, 反而自己個網果間重遠過荃灣個網果間, 我會比佢讀近果間多d!

你個大b又係升小一, 小b升k1, 大家都係 03, 06 生bb, 我地班重有兩個同學都一樣, 03, 06 生bb, 所以而家大家都努力為大b選間好學校, 等細果個可以直入, 你介唔介意話比我知邊班呀? 可以p.m. 比我!

原帖由 BOBO1229 於 09-6-25 09:42 發表
荃灣區有兩間都收, Which one?
I live in 65 net, but i try to 62 net 思源 . My son 派到第一志願思源.

My son is 信實班, how about your son?
yes.好彩誇區果10%都入到思源. I like 校舍又大又新, 重好近屋企.

一間 62 net, 一間 65 net,
Would you mind ask me which school accept u in 62 net?
會比佢讀近果間多d!Is 基真?

原帖由 bro_and 於 09-6-25 14:11 發表
我都係 65 net, 你咁好彩誇區果10%都入到思源, 我都有去思源扣門, 電話都冇個覆, 應該落空, 我入過去交form, 思源校舍又大又新, 重好近屋企, 我都好想個仔入到去!

可能我寫差, 唔係荃灣區兩間都收, 係一間 62 net,  ...

Please check PM

原帖由 BOBO1229 於 09-6-25 14:20 發表
My son is 信實班, how about your son?
yes.好彩誇區果10%都入到思源. I like 校舍又大又新, 重好近屋企.

一間 62 net, 一間 65 net,
Would you mind ask me which school accept u in 62 net?
會比佢讀近果間多d ...

我係黃嘉朗媽咪,Please check PM

原帖由 bro_and 於 09-6-25 21:42 發表
Please check PM

今朝去見仁紀, 我地班有好多同學仔都去見, 又用英文問, 又用普通話問問題, 真係要樣樣精!

How about your son? can answer all question?

原帖由 bro_and 於 09-6-27 19:18 發表
今朝去見仁紀, 我地班有好多同學仔都去見, 又用英文問, 又用普通話問問題, 真係要樣樣精!

大家知道K1幾時開始返學未呀??

我打過去學校問, 好似8月29日有個家長會, 8月31日開始返學..... 不過佢又話日子未實, 要等學校通知喎......

希望快d通知啦, 想早d同公司請家假!!

我又o黎報到先,我對孖女讀k1 am class,已同學校講將佢地兩個分班!

醒目開學勳章

我又o黎報到先.....我細仔o黎梗讀pm仁愛班, 大仔讀k3, 今年要報小一, 好緊張呀!!!

有冇都係仁愛班既家長架!!!?
你快樂~~~所以我快樂~~~
‹ 上一主題|下一主題