用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

新校長?

剛剛在小學版見到有家長話王校長將離任, 有冇家長知道是否屬實?

原帖由 kkmoremore 於 09-5-25 21:05 發表
剛剛在小學版見到有家長話王校長將離任, 有冇家長知道是否屬實?

This is sad...I hope it's a rumor.  SC website is not working.

any impact?

http://scps.school.hk/system/rea ... ENvbW1pdHRlZS5wZGY=

I sincerely hope everything remains fine.

又轉校長? 佢做得4年咋喎, 有無人知原因?

仲要d家長讚王校長做得好過上任好多喎, d嘢唔會好似以前咁死估估, 有彈性!

新嚟一個會點㗎? 我都係見人人讚王校長, 先對sc有信心, 比呀女讀咋! 咁d老師又會唔會走咁d? 而家有d擔心, 咁女女咪又變白老鼠?

我都有點擔心,我只係keep住St. Clare,其餘都. . .

幾時先有updated料?

我都係呀! 我都係聽人講王校長好, 所以先最終決定選st clare! 覺得間學校會有potential to growth! 現在真係有啲擔心! 其他嘅offer已經withdraw晒!

其實小學轉校長是否一件平常事? 因為近年好似常有聽聞!

轉校長係咪常見? 真係唔知, 我稔要睇咩原因.

我以前讀間小學都係類似sc格式, 6年裡, 試過轉過一次校長, 據聞: 原因係個校長辦一個家長氣功課程, 作為課外活動, 學校高層一直反對, 但校長一意孤行, 最終個課程d家長上左一兩堂就腰斬左, 最後, 連校長都轉埋.

王校長只係做左4年, 就話轉, 會唔會快左d? 如讀緊p4, p5嗰d, 咪將會經歷起碼3任校長? 咁d學生咪又再要適應過?

如正如d mami所講, 王校長係比上任校長, 處理同教學上好好多, 雖然張通告話一切不變, 但連d家長都話有變(係變好), 咁即係每任校長都會有自己嘅風格啦!  

sc 係傳統私校, 會唔會王校長比較開放式教育, 學校唔鍾意呢? 因o-day嗰日, 完全無乜先兆睇到會轉校長喎! 王校長仲响度話第時有乜揾佢都得!

咁又有無人知, 新校長係咩人? 或者有無sc 家長可回應吓呢?

小學部家教會個邊講緊有關呢件事,你地去睇下!

王校長將離任係事實,但好似比校董迫走,兩家我都驚新校長有無王校長咁好.
一個咁好的王校長都要比人趕走,都唔知邊個可以代替佢,王校長好可憐,比班校董迫走又要食死貓
剛剛去左佢個簡報會交代王校長將離任的事,才發覺班校董高高左上,順我者昌,逆我者亡

頭先去左佢個簡報會交代王校長將離任的事,淨係聽到班校董話校長不是,家長想發言,未講完,就有個帶眼鏡所謂校董打斷家長發言,之後成班校董一齊講,如果支持校董就可以發言超過十分鐘,完全都無解釋王校長離任的原因,淨係話佢行政失當,一句交代王校長離任的原因,咁叫我地去開會有乜用,我地做家長,淨係想子女好,我淨係想問王校長離任,下一任校長會唔會跟王校長一樣快樂學習,比小朋友開開心心上學去,真叫人擔心.
今日一會,我覺得班校董好似攪緊一盤生意,可能王校長迎合唔到班校董的要求,(佢地要守舊個套,而王校長則比較開放式,淨係王校長攪個家長教師會就知佢想聽家長及教師的聲音),究竟佢地想要個點樣的校長?
一個聽教聽話的傀儡校長,定係要一個可以比到學生有未來的校長?

原帖由 super168 於 09-6-11 00:33 發表
頭先去左佢個簡報會交代王校長將離任的事,淨係聽到班校董話校長不是,家長想發言,未講完,就有個帶眼鏡所謂校董打斷家長發言,之後成班校董一齊講,如果支持校董就可以發言超過十分鐘,完全都無解釋王校長離任的原因,淨係 ...

咁即係王校長一定out?

我都有去到,覺得校董會用管理上方式,但係校長用家教形式,兩者都係對的,但係校長一個人管理咁多問題,有出錯係好正常,唔做未冇錯囉,校長係校內真係付出左好多,家長、老師關係都攪得好好,我覺得功大過錯,無奈要比校董會要求她離任,實在太可惜,我都好希望她能留任。

原帖由 hoishing 於 09-6-11 12:24 發表
我都有去到,覺得校董會用管理上方式,但係校長用家教形式,兩者都係對的,但係校長一個人管理咁多問題,有出錯係好正常,唔做未冇錯囉,校長係校內真係付出左好多,家長、老師關係都攪得好好,我覺得功大過錯,無奈要比校董會要求她離任 ...

Who's calling the shots in the meeting ?

All I could say is that St Clare will be losing a good leader. I've known Mrs Wong for a very long time (I was her student many years ago), and she is a really devoted teacher who teaches with her heart. We all like her very much.  

Let's wish Mrs Wong all the best!

Isaacmommy