用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 白老鼠中三選科, 請給意見
樓主: mgtmgtmgt
go

白老鼠中三選科, 請給意見 [複製鏈接]

原帖由 SpadeaAce 於 09-6-1 19:26 發表

你講得啱
我當年ge智慧係除非你讀唔掂, 否則以前計3科AL入大學點都係最好
所以..個人覺得依家讀4+3會好D

多謝指點,如果小兒能力做得到,我一定要佢堅持 4 + 3 到尾,仲要讀埋 maths M2

北大選科改革者:學院制免選錯科
【明報專訊】本地大學為配合2012年轉為4年制,多採用學院制收生,新生首年毋須決定主修科。本年初加盟香港教育學院、曾參與北京大學本科教育改革的教授朱慶之表示,學院制收生容許學生嘗試各科目,了解自己的能力和興趣,可避免選錯科「一去無回頭」。

如果選唔到喜愛科目,你們會否替子女轉校?

原帖由 KITTY.WONG 於 09-6-3 20:15 發表

玩到咁激 ?

其實大部份主流中學既編班都好類同,同埋 F.4 轉校,有難度

原帖由 KITTY.WONG 於 09-6-3 20:15 發表

亞仔有個同學,數學幾好,又幫學校囉過好多校外數學獎,
佢差幾個位就可以入理科,佢去唉校長,校長話唔得,要照排,
佢亞媽去同區2間中中(佢讀緊英中)叩門讀理科唔成功,
結果佢原校讀文科,自己增修A.MATH.

現實本是殘酷, 看來你兒子的學校競爭十分大, 唯有希望那位同學不要灰心!

原帖由 樂樂 於 09-6-4 12:31 發表

亞仔有個同學,數學幾好,又幫學校囉過好多校外數學獎,
佢差幾個位就可以入理科,佢去唉校長,校長話唔得,要照排,
佢亞媽去同區2間中中(佢讀緊英中)叩門讀理科唔成功,
結果佢原校讀文科,自己增修A.MATH. ...

原帖由 Viman 於 09-6-6 23:28 發表
現實本是殘酷, 看來你兒子的學校競爭十分大, 唯有希望那位同學不要灰心!

其實佢媽咪想去多幾間中中叩門既,但亞仔又想讀返原校,
佢亞媽去叩門時仲比人話你讀定你個仔讀呀?點解唔見你個仔來?
e + 佢地讀緊中4,聽我仔講佢自己增修A.MATH 讀得好辛苦,又顧唔掂咁多科.佢岩岩drop 左A.MATH.

原帖由 樂樂 於 09-6-7 22:58 發表

其實佢媽咪想去多幾間中中叩門既,但亞仔又想讀返原校,
佢亞媽去叩門時仲比人話你讀定你個仔讀呀?點解唔見你個仔來?
e + 佢地讀緊中4,聽我仔講佢自己增修A.MATH 讀得好辛苦,又顧唔掂咁多科.佢岩岩drop 左A.MATH. ...

我只能講一句,證明去年校長所堅持的是有理據的,呢位同學應該收拾心情好好應負明年既會考 ....

原帖由 2bzmummy 於 09-6-8 08:50 發表

我只能講一句,證明去年校長所堅持的是有理據的,呢位同學應該收拾心情好好應負明年既會考 ....

講真,讀理科增修文科科目就容易好多,但讀文科增修理科科目真係幾難.

原帖由 樂樂 於 09-6-8 11:08 發表

講真,讀理科增修文科科目就容易好多,但讀文科增修理科科目真係幾難.

當年我大仔係讀理科不過又冇得讀 A maths,HB 都覺得戚戚然想叫大仔自修考會考,我同小朋友都覺得無必要,事實證明佢本身都唔係讀數既材料,maths 拎到 D 已經並不容易了 .....

我嗰仔喺九龍城英中讀中三,依家正煩惱選科問題,請各位幫忙分析.
佢成績大約全級四十名左右,我問過佢班主任,佢話啊仔英文好,基本上選乜科都得,佢自細就喜歡歷史,依家文科成績也比理科好,佢打算選西史,經濟,依家最煩惱係選地理或是中史比較有用呢,佢嘅中文成績只是屬於中等,如果讀中史係不係對中文有幫助呢,
另外,佢話對數學興趣不大,但成績亦唔差,(全級50名左右)我應唔應該要佢讀埋附加數呢.

請大家給予意見。
亞仔打算選  MATH (M2), PHYSIC, CHEM,
另外不知選 BIO / ECON /GEOG 好?

如果選 BIO, 會否類似現在 A-LEVEL 的 PHYSIC,CHEM,BIO + P.MATH, 因為現在 A-LEVEL 不會同時選 BIO 和 P.MATH,擔心會讀得好辛苦。

阿女今年中二,請問佢黎緊駛唔駛揀科?

原帖由 jywbb 於 09-6-9 16:45 發表
阿女今年中二,請問佢黎緊駛唔駛揀科?

我地的仔女而家是 S.3 .
9 月就 S.4 了 . 係 334  新高中第一批高中.

你亞女仍未要揀科.

原帖由 千紅 於 09-6-9 16:06 發表
我嗰仔喺九龍城英中讀中三,依家正煩惱選科問題,請各位幫忙分析.
佢成績大約全級四十名左右,我問過佢班主任,佢話啊仔英文好,基本上選乜科都得,佢自細就喜歡歷史,依家文科成績也比理科好,佢打算選西史,經濟,依家最煩惱 ...

數學如果無興趣, 除非你好勁, 否則不掂為妙
現職工程師
數學是我的興趣
也是伴我成長的朋友 ^_^

原帖由 蘇太 於 09-6-9 16:23 發表
請大家給予意見。
亞仔打算選  MATH (M2), PHYSIC, CHEM,

如果選 BIO, 會否類似現在 A-LEVEL 的 PHYSIC,CHEM,BIO + P.MATH, 因為現在 A-LEVEL 不會同時選 BIO 和 P.MATH,擔心會讀得 ...

佢依家1科無之前AL 咁多, 唔會讀死ge
如果佢覺得你讀唔到都唔會咁開la
現職工程師
數學是我的興趣
也是伴我成長的朋友 ^_^

原帖由 HPChingchingma 於 09-6-9 16:53 發表

我地的仔女而家是 S.3 .
9 月就 S.4 了 . 係 334  新高中第一批高中.

你亞女仍未要揀科.

那麼阿女何時要揀科?定直頭唔駛揀?

原帖由 jywbb 於 09-6-9 21:20 發表

那麼阿女何時要揀科?定直頭唔駛揀?

你女女而家 S.2 ,
9月後上 S.3. 就要預備了.

新高中是指 中, 英 , 數, 通識 這4 科一定要修讀外.
另有其他學科給選擇. 而這些學科給選擇當中 , 己不像我們當年的文科生 , 就只選文科讀 . 而理科生又只有選理科來讀. 至於有甚麼科 , 就要視乎學校開甚麼學科.

現在我大少是的S.3 .  因為他是第一批 334 學制. 校方己經在S.3 的第一個學期期考前己給家長聽了講座. 跟住前後合共都有 2 次.

相信貴子弟可能最快在升了中3 後的 4 個月左右. 學校或會給家長講座了. 因為要試第一個學校的考試成績而給學生有個計劃, 去知自己的能力和興趣狂那 . 如果達不到預期成績去試看 , 也還有一個期考去追趕呢 !

原帖由 蘇太 於 09-6-9 16:23 發表
請大家給予意見。

如果選 BIO, 會否類似現在 A-LEVEL 的 PHYSIC,CHEM,BIO + P.MATH, 因為現在 A-LEVEL 不會同時選 BIO 和 P.MATH,擔心會讀得 ...

我仔學校講明要讀 phy+chem+bio,一定要 IS overall 達到 A 的水平 本身阿仔對讀 bio 無興趣

原帖由 千紅 於 09-6-9 16:06 發表
佢成績大約全級四十名左右,我問過佢班主任,佢話啊仔英文好,基本上選乜科都得,佢自細就喜歡歷史,依家文科成績也比理科好,佢打算選西史,經濟,依家最煩惱 ...

如果打算讀文科,基本上不用考慮修讀 maths 延展課程,除非入大學會讀精算(或者有其他學系有類同要求,最好參考大學收生要求),先會要求有選修 statistics ....
‹ 上一主題|下一主題