用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 白老鼠中三選科, 請給意見
樓主: mgtmgtmgt
go

白老鼠中三選科, 請給意見 [複製鏈接]

其實我反而想問下依家334學生ge心態係點
我之前中3升中4, 入左a.maths 班, 唔使讀history, econ 等文科, 簡直開心到爆
到升中6, 揀埋app. maths, D chem/bio 又可以放埋一邊, 又開心左一餐

所以...我唔係好明點解依家D學生想文理科都揀 ---我中學之前中4 amaths班都迫人搭科文科ar...幾多人想drop左佢

喺我角度黎睇, 中學揀科得3個目的:
1. 為成績--揀易A ge 科, JUPAS 可以排頭位
2. 為興趣 -- 呢度講ge係大學學科, 如果子女想喺香港讀大學, 應該諗下將來ge科要求D乜, 跟住條路去揀
3. 未決定前途 -- 揀大路D ge 科, 務求升大學有最多選擇

因此...除非子女決志讀文科, 或者佢ge記性特好. 否則334下唔建議玩文理科, 要讀就全文la...經驗話俾我聽好少學生文理都掂
現職工程師
數學是我的興趣
也是伴我成長的朋友 ^_^

原帖由 SpadeaAce 於 09-5-30 20:28 發表
我之前中3升中4, 入左a.maths 班, 唔使讀history, econ 等文科, 簡直開心到爆
到升中6, 揀埋app. maths, D chem/bio 又可以放埋一邊, 又開心左一餐

所以...我唔係好明點解依 ...

我好記得阿仔既老師講過,334 選科其實同以前無分別,都係文就揀文,理就揀理,所以雖然佢一向文理都好平均,不過相對比較喜歡數理,所以就揀左 chem,phy,部署讀 maths M2,既然無必要/興趣讀文商,佢就決定讀 chin. lit 用黎打好中文既基礎,到時覺得辛苦咪 drop 左佢,橫掂 4 + 2 都夠入大學

醒目開學勳章

334學制比前中3升中4選科靈活, 可以隨著自己的成績及喜好去選科, 不需要再局限舊制那樣只可選文或理. 相對來說, 學生比前更有信心及能力去掌握每一個自選科目的理解及應用.

我女記憶能力較好, 所以就選了BIO/CHEM, 因數學方面成績較遜, 所以就不選PHY, 選多一科中史或HISTORY, 加強自己中或英的語文能力.

原帖由 SpadeaAce 於 09-5-30 20:28 發表

所以...我唔係好明點解依 ...

福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

舊制嗰時入大學都係話要2科AL
不過實制上讀3科ge學生係會有優勢

所以依家好大機會都會係咁
話就話要兩科
不過讀3科更好
現職工程師
數學是我的興趣

興趣:西史>Bio>中史>chem>geog
能力:西史>geog>中史>Bio>chem
如揀Bio要+chem+Econ(校長話可以自修History,遲d唔鍾意可以drop Econ/History)
如揀中西史+Econ,放棄Bio,成日覺得讀理科好似路濶d,又怕文科難攞好成績,但其實佢係典型文科人,都鍾意寫essay(又唔代表寫得好好,只係都喜歡啦!)應該点揀呢?

所以...我唔係好明點解依家D學生想文理科都揀 ---我中學之前中4 amaths班都迫人搭科文科ar...幾多人想drop左佢

我以前唔識lum,以為讀理科唔使理英文。其實語文真係好重要。
讀理科可以增強邏輯思維;讀文科可以加強語文能力。人生是漫長的、多彩多姿的,不要只活在數理或文學的世界裏。

原帖由 dodo199906 於 09-5-30 23:31 發表
如揀Bio要+chem+Econ(校長話可以自修History,遲d唔鍾意可以drop Econ/History)
如揀中西史+Econ,放棄Bio,成日覺得讀理科好似路濶d,又怕文科難攞好成績,但其 ...

按照 334 既遊戲規則,校本評核會佔一定比數,應該不可能有自修既可能性,不若再問清楚校方

醒目開學勳章

所以截至現在為止, 雖然我女是334的白老鼠, 冒著相當的風險去試驗這個新學制, 但在另一層面上, 她可以就著自己喜愛的科目而去選擇, 未嘗不是樂事, 讀書除了成績外, 興趣也是相當的重要, 對著一些連翻開書本都會乏力的科目, 真有味如嚼蠟的感覺.

原帖由 cow 於 09-5-31 00:55 發表

我以前唔識lum,以為讀理科唔使理英文。其實語文真係好重要。
讀理科可以增強邏輯思維;讀文科可以加強語文能力。人生是漫長的、多彩多姿的,不要只活在數理或文學的世界裏。 ...
福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

原帖由 dodo199906 於 09-5-30 23:31 發表
如揀中西史+Econ,放棄Bio,成日覺得讀理科好似路濶d,又怕文科難攞好成績,但其 ...

典型文科人就唔好揾理科la
其實bio算係理科中最背書/似文科ge一科
如果唔係理科材料, 讀chem 係幾大獲ge一件事
雖然讀理科將來出路闊D, 但如果中學理科都搞唔掂, 大學點讀得理科...
現職工程師
數學是我的興趣

回覆 3# 2bzmummy 的文章

自修西史系副校提議的,因佢鍾意西史,而Bio同Chem嘅成績都唔錯,所以校長有咁提議。

原帖由 dodo199906 於 09-6-1 00:17 發表
自修西史系副校提議的,因佢鍾意西史,而Bio同Chem嘅成績都唔錯,所以校長有咁提議。

我有呢個疑問,係因為小兒學校提出同樣問題,學校好清晰咁講明,係無上課既情形之下,學校不可能為學生提供校本評核,所以自修再去參加公開試係 334 制度之下不可能發生,不如您再問清楚學校,或者到教育局網站查清楚

原帖由 SpadeaAce 於 09-5-31 22:59 發表

典型文科人就唔好揾理科la
其實bio算係理科中最背書/似文科ge一科
如果唔係理科材料, 讀chem 係幾大獲ge一件事
雖然讀理科將來出路闊D, 但如果中學理科都搞唔掂, 大學點讀得理科... ...

同意,勉強去讀好難期望到好成績,又真係唔等於讀文科無出路

原帖由 2bzmummy 於 09-6-1 08:50 發表
同意,勉強去讀好難期望到好成績,又真係唔等於讀文科無出路  

用舊思維看新高中?
新學制原意﹕文中有理 理中有文。
《國家中長期教育改革和發展規劃綱要》工作小組辦公室昨天舉行新聞發佈會,提出將就社會關注度高、影響教育改革發展全局的20個重大問題繼續公開徵求意見。其中包括是否取消高中文理分科等問題。

高中文理分科之辯一度在坊間引起熱議,如今它已成為影響教育改革發展全局的20大問題之一,可見其受關注度之高。有識之士一直建議取消高中文理分科,比如十一屆全國人大代表朱永新曾撰文稱,高中與高考文理分科,大大削弱了文科的水準;文理分科,降低了民族的整體素質;文理分科,加劇了應試教育的效果。此外,包括教育部前副部長周遠清、北大前校長許智宏等業內人士,也均反對中學教育進行文理分科。
....
....
《國家中長期教育改革和發展規劃綱要》總體戰略研究組諮詢專家王渝生,在接受記者採訪時曾說,“我們談了很多年素質教育,但是目前大多數中小學依然實行應試教育”。這是實情。因此,如果應試教育不死,文理合科又有何益?要想實現取消文理分科後的願景,首當其衝的就應該是祛除應試教育,施行真正的素質教育,否則單純取消文理分科不僅達不到預期效果,反而加重學生負擔,客觀上助長應試教育。
(2月7日《揚子晚報》)

以前選科着重能力,三三制選科更可着重興趣。我侄兒在出版社做新高中學制的課本編版,佢同我講數理化比起中七,是淺了很多,只比會考深一點兒。

原帖由 cow 於 09-6-1 10:45 發表

用舊思維看新高中?
新學制原意﹕文中有理 理中有文。

我又唔係咁睇,我覺得雖然大學收生好多都無指定 4 + 1/2 electic 會乜野科,但好多內部既準則都無講俾我地聽,唔等於無分別囉

原帖由 2bzmummy 於 09-6-1 11:08 發表
我又唔係咁睇,我覺得雖然大學收生好多都無指定 4 + 1/2 electic 會乜野科,但好多內部既準則都無講俾我地聽,唔等於無分別囉   

唔好以為大學收生好複雜,大學收生一般只計分數。如報econ,phy 或 econ 拿A都是一樣。

回覆 1# cow 的文章

但係有d學系係有硬性規定要修讀邊科,雖然分係一樣,但可能有d係入唔倒?

回覆 3# 2bzmummy 的文章

同意!如果想讀Phy/Chem/bio其中一科的話,咁第二科無理由唔揀多科理,文科選擇一樣,其實揀嚟揀去又係文/理科

原帖由 cow 於 09-6-1 11:31 發表

唔好以為大學收生好複雜,大學收生一般只計分數。如報econ,phy 或 econ 拿A都是一樣。

我既睇法係,如果兩位同學報讀 econ ,一個 econ 拎 A,一個 phy 拎 A,大學應該會選擇 econ 拎 A 的,不過點講都好,大學唔會向外公佈點揀法 ....

原帖由 2bzmummy 於 09-6-1 11:08 發表

你講得啱
我當年ge智慧係除非你讀唔掂, 否則以前計3科AL入大學點都係最好
所以..個人覺得依家讀4+3會好D
現職工程師
數學是我的興趣
‹ 上一主題|下一主題