用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 白老鼠中三選科, 請給意見
go

白老鼠中三選科, 請給意見 [複製鏈接]

小兒所選ELECTED SUBJECTS 次序如下:

PHYSIC, ECONS, COMBINED SCI (CHEM+BIO), GEOG, BUSINESS (SOMETHING LIKE ACCOUNTING).

小兒不喜讀chem 但對physic 很有興趣. 我想知道以上選擇將來入大學會否很少科目選, 他一定不是讀醫的人. 煩請提些意見或可否有另有好的選擇.

thanks a lot
   0    0    0    0

視乎能力,興趣

有興趣,沒能力佢未必讀得來

有能力 ge 話就俾佢按自己興趣揀,再問問佢 why 要揀呢 d科

原帖由 mgtmgtmgt 於 09-5-25 15:25 發表

PHYSIC, ECONS, COMBINED SCI (CHEM+BIO), GEOG, BUSINESS (SOMETHING LIKE ACCOUNTING).

小兒不喜讀chem 但對physic 很有興趣. 我想知道以上選擇將來入大學會否很少科目選,  ...

如果選頭3科, 只係入唔到浸大既中醫學,生物醫學,中藥學. 中大既藥劑學,食物及營養科學,分子生物技術學,生物化學. 假如對呢o的科目冇興趣, 就冇所謂. 建議你囝囝讀數學延伸課程, 好多大學科目有優先.

留意如果你無兩科理科
會有D大學ge理科/ 工程都入唔到
好似中大理學院就係咁...即係你依家剩讀physics, 將來大學想揀physics 都唔得
仲有...數學延伸以統計嗰邊用途大D

反而econ, geog, business 等科目, 無一科大學學科係要求你讀左呢幾科先入得...簡單D講剩係會幫到你ge 入大學grade
最諷刺係連大學econ 等科都唔需要你334有相對應科目
現職工程師
數學是我的興趣
也是伴我成長的朋友 ^_^

多謝大家回覆, 小兒最大問題是他不是讀理科的料子, 反而好有潛質做sales,因為口水多過茶,學校科外活動的活躍份子,最特出是運動, 所以想深一層他真的不是讀書形, 只好比他自己決定, 他有選數學延伸不過就不是統計,但物理成績是ok的,而最高分的是設計及藝術 , 他將來想讀設計,聽他說, 學校頭50名的同學有半選商科, 反而以phy,chem,bio作頭工個selection就比較少, 都是這一句”為人父母真是難”. 

原帖由 mgtmgtmgt 於 09-5-25 15:25 發表

小兒不喜讀chem 但對physic 很有興趣. 我想知道以上選擇將來入大學會否很少科目選,  ...

我自己其實讀過哂咁,我覺得最好玩係BUSINESS同GEOG~
我覺得選科最緊要係小朋友鍾意~
因為有興趣拎高份既機會都會多D~

講真,到時入大學既要求都唔知會變成點~
不用太擔心
bilibalaaaa~

如果揀bio+chem但唔讀伸延數又如何?阿囡最好係中西史、geog、bio其次chem,因佢係數痴(白痴個隻)但讀中西史出路係咪窄d,讀chem,bio好似好d,但唔讀伸延數有影响嗎?

原帖由 dodo199906 於 09-5-27 00:58 發表
如果揀bio+chem但唔讀伸延數又如何?阿囡最好係中西史、geog、bio其次chem,因佢係數痴(白痴個隻)但讀中西史出路係咪窄d,讀chem,bio好似好d,但唔讀伸延數有影响嗎? ...

以我理解,好多學校都會篩選某些數理比較好的同學,才可以選修數學伸延部份,所以毋須擔心,學校容許你去讀都應該幾乎肯定你能應負

原帖由 superbubu 於 09-5-26 21:42 發表

我自己其實讀過哂咁,我覺得最好玩係BUSINESS同GEOG~
我覺得選科最緊要係小朋友鍾意~
因為有興趣拎高份既機會都會多D~

講真,到時入大學既要求都唔知會變成點~
不用太擔心 ...

非常同意, 我個人覺得最有用是geog,hist, chin hist, chin lit, 為何??因為讀這幾科語文能力會好些, 出來社會找工作機會時反而幾有用, 我經歷是寫得,講得, 不做得, 永遠都是霸到個神位坐

原帖由 dodo199906 於 09-5-27 00:58 發表
如果揀bio+chem但唔讀伸延數又如何?阿囡最好係中西史、geog、bio其次chem,因佢係數痴(白痴個隻)但讀中西史出路係咪窄d,讀chem,bio好似好d,但唔讀伸延數有影响嗎? ...

語文好, 好有用. 最麻煩是我個仔樣樣都吾得, 只玩得.辨靚得

佢地係依總成績次序揀科,所以佢maths唔好都可以讀理科,而佢地讀理科係包埋伸延課程,所以人人讀你唔讀係咪有影响呢?佢係英文幾好,中文就.....所以文科文學又唔掂,理科數學又唔好,点算?

數學延伸課程分兩part. 可選其中一part修讀.
請問呢兩part, 究竟有何分別? 邊part 容易讀些? 有用些?

原帖由 dodo199906 於 09-5-27 13:59 發表
佢地係依總成績次序揀科,所以佢maths唔好都可以讀理科,而佢地讀理科係包埋伸延課程,所以人人讀你唔讀係咪有影响呢?佢係英文幾好,中文就.....所以文科文學又唔掂,理科數學又唔好,点算? ...

應該唔係咁樣喎 ........

回覆 1# 2bzmummy 的文章

咁係點?請指教

回覆 14# mgtmgtmgt 的文章

之前有個中四選科topic 比大家參考-
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D4

原帖由 dodo199906 於 09-5-27 15:37 發表
咁係點?請指教

讀理科同讀 maths 伸延課程係兩回事,以前讀理科都不等於有得讀 A. maths ,我聽到好多學校都只係容許某部份數學成績比較標青既同學選修 maths 伸延課程,同埋應該要 F. 5 先開始有堂,希望有其他資料既家長指正

我仔學校只容許math科 全級全年成績排名較高的學生, 才可選修math伸延課程. 即是要求math 成績好學生才可以.  
而選修其它科, 則以全級全年總成績排名先後次序獲優先權.
明年F.4時, 不同科目往不同課室上課, 再沒有理科班或文科班之分.
或者每間學校標準不一樣.

原帖由 kaan 於 09-5-27 16:04 發表
我仔學校只容許math科 全級全年成績排名較高的學生, 才可選修math伸延課程. 即是要求math 成績好學生才可以.  
而選修其它科, 則以全級全年總成績排名先後次序獲優先權.
明年F.4時, 不同科目往不同課室上課, 再沒有 ...

我聽聞大部份學校都係呢個做法,只有少部份綑綁式每班指定科目 。。。。

原帖由 2bzmummy 於 09-5-27 15:50 發表

讀理科同讀 maths 伸延課程係兩回事,以前讀理科都不等於有得讀 A. maths ,我聽到好多學校都只係容許某部份數學成績比較標青既同學選修 maths 伸延課程,同埋應該要 F. 5 先開始有堂,希望有其他資料既家長指正 : ...

我ar女學校係F.4已經可以揀讀M1,M2(兩班)
M1,M2同其他選修科冇直接關係
M1係Similar to the existing Mathematics & Statistics
M2係Similar to the existing Additional Mathematics and Pure Mathematics
係Calculus 方面,M2讀既野係難d
**不過實際上可能唔同學校會有d分別

原帖由 lk362 於 09-5-27 16:29 發表

我ar女學校係F.4已經可以揀讀M1,M2(兩班)
M1,M2同其他選修科冇直接關係
M1係Similar to the existing Mathematics & Statistics
M2係Similar to the existing Additional Mathematics and Pure Mathematics
係Calcu ...

有些學校都係 F.4 已經要決定係咪選修 M1 or M2 ,不過都要到 F.5 先會有堂(就算同學既程度達到,學校都會將選讀與否權利交回學生),M1 & M2 分別係 :

calculus & statistics (微積分 & 統計學)
calculus & algebra   (微積分 & 代數)

‹ 上一主題|下一主題