用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 和富慈善基金李宗德小學何校長八宗罪
go

和富慈善基金李宗德小學何校長八宗罪 [複製鏈接]

這是本人在李小所聽所聞的事:

李小校長八宗罪:
(一)
用中文教數學,摧毀李小、家長和學生的理想

(二)
經常藉故推搪給畢業班學生寫推薦信的要求

(三)
指示校務處古姓文員恐嚇投訴家長,古姓文員名句:「你子女仍在本校就讀,你想點?」

(四)
包庇與自己有關的經營商,包起所有有關學校的工程及供應,以權謀私
(五)
涉嫌侵吞學校各項津貼,老師教了應有津貼的課程,竟然冇錢收
(六)
趕走好老師,請用與自己有關的自己人
(七)
對學生毫無愛心,動軋責駡,連學生尿濕裙褲,也被責駡
(八)  在任六年,趕走了50多名老師和一位副校長

李小陳副校對學生名句:你不准出聲,否則降你的成績、操行、踢你出校。

李小區顧問名句:何校長:請我用我的鄰居為供應商,將來大家有著數

我要你們英文科教師今天留在班房填好有關對我的問卷,(你們還未簽約)今天不填好不准走,一定要填「好」!

臻美的事已在李小重演,今天有人趁李小校監公事繁忙,意圖霸佔李小,你以為

白髮魔女走了會有好結果嗎?事實上她正密謀做校董,教育界本多沽名釣譽之
徒,周圍宣傳自己點好!但是自己點樣對下一代,欲知陳鄭校董真人真事,請看以下
一條link:

http://www.3boys2girls.com/thread-71752-35-1.html

陳鄭校董乃學棍出身,在羅中時已騎劫羅中前任校長功績,據為己功,並以此作鋪路,在教育界扶搖直上,所謂臭坑出臭草,陳鄭校董引入白髮魔女,以師徒相稱,兩人為人如出一轍,對學校及學生毫無愛心,各家長你以為26號的家長諮詢會有好結果嗎?
   0    0    0    0

係呀!!!我知陳副校是 Dr. Au 介紹入李小,而女P.E老師 Miss Cheng 是陳副校啲 friend。
   Dr. Au 又成日對老師無理取鬧 ,佢又唔親身入課室去教學生,其實理論和實行根本兩回事,講有誰唔識啫。老師也是不同個體,清楚自己的長處、短處。無理由唔給機會老師發揮,要老師們跟足佢的方法去做

我覺得Dr. Au 同校長襯到絕,請校長記住帶同佢退休,佢鬧人都累啦!

回覆 1# 全職媽咪 的文章

看老歐不可一世的樣子,和老師們慘兮兮的樣,就知到你所說的全是事實。

如果屬實 真是教育界的......唉!

原帖由 monakarachan 於 09-5-24 22:01 發表
這是本人在李小所聽所聞的事:

李小校長八宗罪:
(一)
用中文教數學,摧毀李小、家長和學生的理想

(二)
經常藉故推搪給畢業班學生寫推薦信的要求

(三)
指示校務處古姓文員恐嚇投訴家長,古姓文員名句:「你子女仍在本校就 ...

MORAKARA :

睇完你咁精彩既發返後 , 真係成晚都晚唔著 , 但我想請問, 以你所聞既所為事實 , 你係用咩身份得知 ? 家長??? 作為一個家長, 你可以對校長/校董同李宗德小學既內政咁料如指掌 , 咁相信閣下同校內既有關人物都相當之熟 ! 老師 ??? 如果你係以老師身份而得知 , 再上網爆料 , 咁動機又係乜 ? 學校最近期都經己紅透半邊天 , 再加上你呢個topic , 基本上都再無翻身之日 , 再講, 身為老師 , 將學校內政公開 , 你既然都覺得咁委屈 , 點解又唔請有關部門/教局等幫手 , 而要用假名出聲 , 呢個topic 一出, 都唔知有幾多家長又失眠 , 有幾多家長又頭痛? 對你嚟講 , 哽係唔關你事啦! 因為你既目的就係唱衰學校 , 抹黑校長, 繼而玩死埋我地呢班家長 ..... 我地係咪要多謝你 , 係咪要感激你既所聞 , 一切一切 , 都只有你一知 , 咁我地可以點去證實 , 你又會唔會好偉大咁行出嚟 , 光明正大咁講 , 我諗 , 你應該都唔打算再任教喇掛 ? 因為一開始你就潑咗出去 , 咁我地呢 ? 因為你既自私, 將d咁唔負責任既問題公開, 如果李宗德要行到臻美咁既結局, 我可以話 , 都係多得我地呢班家長唔少 ! 同所為知情人事唔少 !!!

本應我都打算聽日會出席個講座 , 但我地倆公婆真係唔想返學校睇真人show , 要花時間喺小朋友身上 , 定花時間去計畫點樣喺聽日個會上玩大佢 , 隨大家喜歡 ~

重有 既係 , 如果校長真係有緣睇倒呢個TOPIC , 我好想講 , 某D人成日嬉皮笑臉同你搭晒膀頭 , 成日同你扮FD , 又賴認同你既教學理念 , 原來最後 , 佢地先係幕後大老爺 ! 或者校長你老人家平時真係得罪太多人 , 呢班家長先咁想你死 , 點都好, 好自為之 ~
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原帖由 全職媽咪 於 09-5-25 01:24 發表
  係呀!!!我知陳副校是 Dr. Au 介紹入李小,而女P.E老師 Miss Cheng 是陳副校啲 friend。
   Dr. Au 又成日對老師無理取鬧 ,佢又唔親身入課室去教學生,其實理論和實行根本兩回事,講有誰唔識啫。老師也是 ...

唔好再玩火喇 ! 見好就收啦 ~ 家陣有人同你玩緊精人出口 , 笨人出手 !!! 難道 , 你以為某d人真係同你fd , 只不過係有人從不出面 , 推你同你老死去死咋, 傻妹 !
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原帖由 家熹媽咪 於 09-5-25 17:13 發表

唔好再玩火喇 ! 見好就收啦 ~ 家陣有人同你玩緊精人出口 , 笨人出手 !!! 難道 , 你以為某d人真係同你fd , 只不過係有人從不出面 , 推你同你老死去死咋, 傻妹 ! ...

{見好就收啦}你見到好? 請說明有甚麼{好}!

喂!喂!喂!

我收到一張Notice呀!
係關於中數架!
你哋有冇人收到呀!

如果八宗罪是真 這叫玩火自焚! 當初沒有大展拳腳 讓學校平穩過渡,咪大家都好囉!

原帖由 恆生指數 於 09-5-25 17:15 發表

恆指 :

咁要問問大家要點先叫"好" , 點先會"收"

原帖由 天使^^魔鬼 於 25-5-2009 05:19 PM 發表
喂!喂!喂!

我收到一張Notice呀!
係關於中數架!
你哋有冇人收到呀!

我沒有收到啊 !  請問內容是什麼呢 ?

阿彌陀佛

隱惡揚善不是好
惡有惡報待天收

天啊 !  為何這裡越來越像中國大陸文革時期的"大批鬥" ?  

難道真的有人 "唯恐天下不亂"?  希望不是吧.

原帖由 bakers 於 09-5-25 18:23 發表
天啊 !  為何這裡越來越像中國大陸文革時期的"大批鬥" ?  

難道真的有人 "唯恐天下不亂"?  希望不是吧.

學校一天不出來交待清楚都難以平靜,我指的是中數一事;校長都見慣大塲面的,執政多年惡評如潮,她都處之泰然,不需替她操心的。

原帖由 家熹媽咪 於 25-5-2009 05:08 PM 發表

MORAKARA :

睇完你咁精彩既發返後 , 真係成晚都晚唔著 , 但我想請問, 以你所聞既所為事實 , 你係用咩身份得知 ? 家長??? 作為一個家長, 你可以對校長/校董同李宗德小學既內政咁料如指掌 , 咁相信閣下同校內既有關 ...

家熹媽咪 :

點解你咁肯定係呢個 MORAKARACHAN 是 "老師" 或"家長"呢 ?  你一定拿到證據了.  不過, 點解你唔去猜, 係其他人呢 ? 與學校有關的合作伙伴, 現任職員 或 前僱員都可以是 MORAKARACHAN.  

若果, MORAKARACHAN 所言非虛的話, 那麼, 校董會就一身蟻了, 臻美黃乾亨的另一翻版.  

話說回來, 在這裡討論的人, 不是一直都在談數學中文教授這個題目嗎 ?  為什麼變了討伐校長呢 ?

唉 !  人情留一線, 他朝好相見.

善哉 !

原帖由 恆生指數 於 09-5-25 17:15 發表

我決定見好就收!
"見好" 我已見到了,就是掌權者"好"不高尚。
"就收" 我會"收"的,"收"甚麼? 我會"收"回對掌權者的絲絲冀望。

回覆 5# 灰太狼 的文章

殺人放火金腰帶,修橋補路無屍骸。
這句說話不是終局。
"天"是有眼的!!!

本身是黑的,不抹也是黑的。
本身是白的,怎抹也抹不黑。

至於出口或出手,出口有很多形式,出手也有很多形式。
在辛亥革命中,不是每一個人都是拿著槍桿子衝鋒陷陣,各人有各人的崗位,都有其犠牲的 地方,不能說誰蠢誰不蠢。

原帖由 bakers 於 09-5-25 23:00 發表

家熹媽咪 :

點解你咁肯定係呢個 MORAKARACHAN 是 "老師" 或"家長"呢 ?  你一定拿到證據了.  不過, 點解你唔去猜, 係其他人呢 ? 與學校有關的合作伙伴, 現任職員 或 前僱員都可以是 MORAKARACHAN.  

若果, MORAKA ...

我一D都唔肯定 , 我點會肯定呢 ? 連日嚟咁多消息發放 , 都係知情者 , 聽聞者發放 , 我又唔係佢地本人 , 我又唔識佢地, 所以咪估囉 ! 咁點解你又會估係MORAKA 係同學校有關的合作伙伴, 現任職員 或 前僱員呢 ? 唔通你又有所聞 , 講出嚟大家笑吓丫! 反正我都笑咗幾日, 都唔掙在 !

你問得好, 我都好想知 .... 點解會咁 ! 不如叫全職媽 , 回首姐姐同LEE宗德小姐聽日帶頭起身問校長 , 我聽日要北上, 煩請好心人記得將聽日終極答問大會既有關內容話我知 ! 幾多個版本都好 , 我都好樂意睇架 !

原帖由 默然回首 於 09-5-26 00:09 發表
本身是黑的,不抹也是黑的。
本身是白的,怎抹也抹不黑。

至於出口或出手,出口有很多形式,出手也有很多形式。
在辛亥革命中,不是每一個人都是拿著槍桿子衝鋒陷陣,各人有各人的崗位,都有其犠牲的 地方,不能說誰蠢誰不蠢。 ...

回首姐 , 你同宗德姐講既野都好似 , 真係唔知重以為你地係同一人 , 加埋全職媽 , 簡直就係最佳拍檔 !

題外話 , 呢幾日你地都發表咁多意見 , 聽晚你地又會唔會肯企起身帶頭問個清楚 ? 最衰我聽日唔得閒啦 ! 真係要靠你地帶住帶家長起革命喇 !
‹ 上一主題|下一主題