用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 09-10小一 書
樓主: Wunfung
go

09-10小一 書 [複製鏈接]

Charlotte_mom,

原來校車有咁既服務架, 又幾好喎。不過我住tko, 暫時冇緣享受了。

我仔仔的保母都好好架, 又有交帶, 不過保母真係唔易做。

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-3 10:13 發表
即係小朋友個人仲上緊課外活動, 搭下一班車走, 而個書包就可以先跟車返屋企俾屋企人, 等小朋友無後顧之憂----真係"偉大"既發明
如果無記錯, 保母好似得2千幾蚊人工架咋! 又要早起身, 又難請假, 唔怕得個個都頂唔 ...

醒目開學勳章 王國長老

我女上一年個保母好好架, 如果學校特別放假, 放早放晏, 都會交帶一聲, 又有禮貌, 好似試過話司機講野粗俗, 保母即刻stop佢tim呀
所以佢舊年lor獎lor (年尾我地會有少少獎勵俾返d好既保母等), 不過果時已經知佢resign了, 真傷心
原帖由 iwff 於 09-6-3 11:15 AM 發表
Charlotte_mom,

原來校車有咁既服務架, 又幾好喎。不過我住tko, 暫時冇緣享受了。

我仔仔的保母都好好架, 又有交帶, 不過保母真係唔易做。

iwff

謝謝前輩講得好仔細!
我想再問F4 size的功課袋是軟袋(有拉鏈的那種)?還是硬的file夾?
我找到喜歡的書包,高度是36cm,寬度是27cm,不知道夠不夠用?

另外想請問一下,有沒有聽說新的一年度,參加課外活動的,校車過海是否最多到藍田?(我們住tko)

small_cc,

學校的家課袋係軟袋有拉鏈可以接埋的, 我通常都係放工作紙之後接埋放入書包的。

你講的書包size同我仔仔用緊的細碼SPI差不多, 應該冇問題的, 其實市面上一般小一學生用的書包一定岩用的。

我現在Tko線係冇課外活動校車回來的, 只去到藍田麗港城, 所以我係工人姐姐接仔放學。新學年有冇課外活動校車暫時未知, 我聽講今年叫做好了有車過藍田, 之前冇校車過海的, 經反映後才開始有。

iwff

原帖由 small_cc 於 09-6-3 19:01 發表
謝謝前輩講得好仔細!
我想再問F4 size的功課袋是軟袋(有拉鏈的那種)?還是硬的file夾?
我找到喜歡的書包,高度是36cm,寬度是27cm,不知道夠不夠用?

另外想請問一下,有沒有聽說新的一年度,參加課外活動的,校車過海是否最 ...

醒目開學勳章 王國長老

係啊, 如果唔夠人, 又一定要安排架車去到咁遠, 除返開條數好襟計...........課外活動後校車又特別難安排, 因為要睇報名人數..........
(所以咪話我地對校巴公司已經多要求lor )
原帖由 iwff 於 09-6-4 09:53 AM 發表
small_cc,

學校的家課袋係軟袋有拉鏈可以接埋的, 我通常都係放工作紙之後接埋放入書包的。

你講的書包size同我仔仔用緊的細碼SPI差不多, 應該冇問題的, 其實市面上一般小一學生用的書包一定岩用的。

我現在Tko ...

了解!先看看小孩上學的情況,時間安排的可以,再決定參加課外活動。

書包呢!功課袋可以折,那我就可以放心買喜歡的書包!謝謝!

想問下二年級既家長,學校網頁話星期五學校不能送飯,咁平日送飯既學生年膳點安排呢,可唔可係學校單買一日飯盒?

醒目開學勳章 王國長老

可以, "散賣"係學校對飯商既重要要求!
原帖由 mother904 於 09-6-10 11:37 AM 發表
想問下二年級既家長,學校網頁話星期五學校不能送飯,咁平日送飯既學生年膳點安排呢,可唔可係學校單買一日飯盒?
‹ 上一主題|下一主題