用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 09-10小一 書
go

09-10小一 書 [複製鏈接]

剛收到09-10 小一書單.
因為本人有一套舊書想知道是否全部要帶回學校用.
因為這套舊書 e.g.  dictionary+ cd and
word bank 比較舊, 如果一定要在學校用
才考慮買.

thanks for comment!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

word bank同字典要o係學校用

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-24 21:55 發表
word bank同字典要o係學校用

要係學校用,那就一定要買囉!
但想請問一下,word bank和字典是放在學校還是每天帶去?(若放在學校是否家裡還要備一本?)

謝謝!
一歲後的照片 三歲後的照片 [url=diary.blog.webs-tv.net/ccbaby201314]小曦的天空部落格[/url]

今年咁快派書單既。word bank和字典放係學校locker就得了,不用每天帶著的。家裡有另一本小學生英文字典就ok的了。到時小朋友會識得點帶的, 老師會提佢地。

iwff

原帖由 small_cc 於 09-5-25 09:10 發表

要係學校用,那就一定要買囉!
但想請問一下,word bank和字典是放在學校還是每天帶去?(若放在學校是否家裡還要備一本?)

謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

今年早左呀, 星期六就係p1 orientation, 唔知係咪準備隨時停課呢
原帖由 iwff 於 09-5-25 10:46 AM 發表
今年咁快派書單既。word bank和字典放係學校locker就得了,不用每天帶著的。家裡有另一本小學生英文字典就ok的了。到時小朋友會識得點帶的, 老師會提佢地。

iwff

...

Charlotte_mom,

原來今年咁早安排小一入學事宜呀,可能真係擔心H1N1會停課有影響,不過早日安排新小一家長都安心D。我仔仔咁快升小二了, 這年佢真係大個左又成熟左, 開心愉快咁學習。

最近油塘那直資小學發生的事,令我有感而發,因我有朋友的仔仔舊年係該校讀小六,因冇高中所以選了另一中學升讀,其間佢都同我講好多學校的問題, 估不到學校今日發生的問題終於要面對了。想當年(7年前)佢選擇直資小學係一個好大的決定,因為直資不是人人會選的。好在我有朋友的女兒係港同讀, 知道學校的發展及成績才有信心選港同, 亦都覺得冇選擇錯誤。

新一年度的小一家長,希望你們的小朋友都讀得開心,你地又滿意啦。

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-25 11:47 發表
今年早左呀, 星期六就係p1 orientation, 唔知係咪準備隨時停課呢

Why I still didn't recevied the 書單既? But I already received the call from school notify me that there will a meeting in the coming Sat.
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

原帖由 EmilyMami 於 09-5-25 16:48 發表
Why I still didn't recevied the 書單既? But I already received the call from school notify me that there will a meeting in the coming Sat.

謝謝回答!(我怕小朋友書包太重啦!)
話說住在同一層的鄰居有二個小朋友讀緊油塘那間,一個小四、一個小六…現在都不知道怎麼辦呢?

EmilyMami :
通知信內有書單、校車、校服(二家)、開會通知、銀行轉帳單。妳對看看是否有少了,如果少了再打電話去學校問。
一歲後的照片 三歲後的照片 [url=diary.blog.webs-tv.net/ccbaby201314]小曦的天空部落格[/url]

請問學校係幾點開始上課?
校車時間好早, 唔知搭唔搭好.

通告話如果只搭單程要做後備, 會唔會無車搭?

醒目開學勳章 王國長老

正式係8am上堂, 但校車一般唔會預咁緊, 一定預早起碼10分鐘到
如果架車full, 咁都有危機唔接單程架, check check今年full唔full啦, 你邊條線呀?

原帖由 yk 於 09-5-25 10:54 PM 發表
請問學校係幾點開始上課?
校車時間好早, 唔知搭唔搭好.

通告話如果只搭單程要做後備, 會唔會無車搭?

Small-cc

謝謝您的答復,昨天回家收到學校的信了,有書單及各樣通告。

各位媽咪,關於校服,我有幾個問題想請教:

1、  短袖恤衫 是否需訂2件替換?
2、  女生校服裙褲也是否需訂2條呢?
3、  運動上衣和短褲是否1套就夠呢?
4、  運動短褲分混紡及全面短褲,哪種較好?因小女有濕疹,所以想給她穿較透氣的短褲。
5、  兩家校服公司,哪家較好,我發現金逹是碼數沒有金輪的全,但價錢便宜些,我考慮的質量和透氣性多些,請問兩家公司哪家的校服透氣好些,舒服些?
6、  是否一定要530日訂校服呢?還是822日訂也可以?如822日訂是否趕得上開學穿呢?

對不起,太多問題了,請多指教!

Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

原帖由 EmilyMami 於 09-5-26 09:15 發表

1、  
短袖恤衫 是否需訂2件替換?
4、  運動短褲分混紡及全面短褲,哪種較好?因小女有濕疹,所以想給她穿較透氣的短褲。
5、  兩家校服公司,哪家較好,我發現金逹是碼數沒有金輪的全,但價錢便宜些,我考慮的質量和透氣性多些,請問兩家公司哪家的校服透氣好些,舒服些?
6、  是否一定要530日訂校服呢?還是822日訂也可以?如822日訂是否趕得上開學穿呢?

emilymami, 初上小一係有好問題問架, 我地就黎升小二嘅都仲係有好多野要問

1. & 2. 我個人就覺得係視乎你嘅洗衣程序喇, 如你係即日洗當日嘅校服, 咁兩套就冇問題, 因我仔係自己一機衫洗, 所以我買多兩套 (聽完嚇c人, 買咁多 )

3. 兩套運動服就夠喇, 好似我以上咁講, 另你先預一星期會有一堂體育課, 同埋要睇埋學校安排嘅單元(如舞蹈, 武術, 節奏藝術....), 呢幾個單元課都要著體育服.

4. & 5. 我係買金綸, 手工同料都靚d, 金達我就唔知係用乜野料, 可能係綿啩(運動衭).

6. 5月30日買我都覺得早左啲, 到8月小朋友又高左啲, 到時著可能短左, 或者穩陣啲, 買大一個碼先, 如8月22日買都趕得切, 9月1日先開學ma

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-25 22:56 發表
正式係8am上堂, 但校車一般唔會預咁緊, 一定預早起碼10分鐘到
如果架車full, 咁都有危機唔接單程架, check check今年full唔full啦, 你邊條線呀?

即係8點前返到學校就ok?
我係B2線, 鯉景灣愛蝶灣, 係大車定細車?
如果我自己楂車送佢返學, 學校門口可以停一停車嗎?  會唔會好多車?

EmilyMami,

Hi, welcome,

我舊年幫仔仔校服及運動服各買兩套, 可以隨時替換, 因為小一開始係學校食lunch, 一定會弄髒校服的, 我仔仔試過多次把餸汁整到校服了。

我仔仔都有濕疹, 金綸的校服好舒服, 仔仔著了冇問題, 雖然價錢比金達貴, 但一分錢一分貨, 我覺得值得的。我舊年冇係學校買, 我係暑假才帶仔仔去金綸買的, 因為係金綸可以試到合身為止, 係學校買試身較唔方便(我個人覺得)。

iwff

原帖由 EmilyMami 於 09-5-26 09:15 發表
Small-cc

謝謝您的答復,昨天回家收到學校的信了,有書單及各樣通告。

1、  短袖恤衫 是否需訂2件替換?
4、  ...

yk,

我住將軍澳的, 我都係坐回程(單程)。舊年我報校車時, 校車公司都係話單程要後備, 結果佢教我一個方法係先報來回程, 到校車公司confirm 了你有位後, 你開學前通知他們只坐回程, 到十月交車費時扣返9月交多了的去程錢, 那就冇問題的了, 這校車公司服務幾好的, 他們的態度有問有答, 係佢地自己教我用這個方法。

另外, 早上我送仔仔返學時, 都見到不停有家長查車送小朋友返學, 停車一陣ok的, 只要小朋友一入到學校byebye後, 快手查走架車都就得了。

iwff

原帖由 yk 於 09-5-26 10:20 發表

即係8點前返到學校就ok?
我係B2線, 鯉景灣愛蝶灣, 係大車定細車?
如果我自己楂車送佢返學, 學校門口可以停一停車嗎?  會唔會好多車?

Kookoo, iwff

非常感謝你們的答復啊,很詳細,我現在明白了,我會822日新生迎新日帶Emily先買
我都會各買兩套,非常之感謝!  

如果自己到金輪買交通方便嗎?地鐵到嗎?

港大同學會小學家長真的很熱情呢,感到很溫暖,很開心可以成爲你們中的一員,我同我個女都非常期待小一的生活,現在已經開始訓練她了,但好多事她還是做不來,還很依賴,早上又不肯起床,現在8點起床都起不來,等到9月份730已經要到樓下坐校車了,怎麽辦呢?唉,真頭痛。

醒目開學勳章 王國長老

kookoo, iwff
你地真快手

金綸同金達我都買過, 金綸尺碼分得仔細d, 襟洗d, 金達其實都唔差的, 不過無金綸咁襟洗, 快殘d

學校訂校服就要返學校拎, 如果唔想訂都可以, 金綸o係旺角花墟, 金達o係旺角警署過d, (都係太子站出, 行約3分鐘) 你可以暑假至買, 唔好等到最後個week呀, 好多人好恐怖架 (記得cash only, 果度禁錢要行好遠)

書就一定要跟學校訂, 我果時懶醒, 唸住書局o係隔離街自己去買仲方便........點知原來好多書都好冷門, 出面門市無的! 結果真係好悽慘, 要撲晒港九新界去搵, 有d仲要出版商特登courier俾我tim!

學校都有呼籲家長唔好泊門口, 當然only落客就可以接受啦, 如果想停耐d, 隔離宏德居成條街都可以停下.....講開早起, 其實好多小朋友初初都唔慣架, 我女果時日日搭車都訓到流口水, 聽講試過有班小一, 食完飯個個釣晒魚, 老師叫佢地全班par低恰一恰tim呀

原帖由 EmilyMami 於 09-5-26 10:57 AM 發表

非常感謝你們的答復啊,很詳細,我現在明白了,我都會各買兩套,非常之感謝!

港大同學會小學家長真的很熱情呢,感到很溫暖,很開心可以成爲你們中的一員,我同我個女都非常期待小一的生活,現在已經開始訓練 ...

太子都好遠哦,我都還是在學校訂吧。
到时我女肯定都會釣魚了,現在她中午都要午睡個半鍾呢。

EmilyMami,

唔好咁客氣啦, 大家坐同一隻船, 要互相幫助的, 當年Charlotte_mom 都幫我地好多, 將來都會繼續的。

舊年我仔仔K3時, 8點起身都唔願意呀, 所以我起初都好擔心的, 因為我住TKO, 要6:30起身, 7:00出門口。我係暑假已不斷同仔仔講返小一要早起身呀, 佢話知道佢會的,加上阿仔有濕疹, 晚上的睡眠質素有時唔好的, 所以早上起身會累。

結果返學初期阿仔係6:15分起身(預多些時間), 慢慢地現在6:30起身都得。我最初要佢9:00一定要訓, 慢慢地現在9:30訓都得喎。冬天阿仔都願意起身我都好感謝了。我發覺原因係阿仔好喜歡小學生活, 因為明顯同幼稚園唔同, 活動空間又多, 又有小息, 阿仔都好快適應, 雖然早上起身他都會有唔願起身的時候, 不過都好快都會習慣了。

所以你可以放心,小朋友適應能力係家長都想唔到的, 現在你囡囡仍是K3, 升上小一後好快你會覺得她長大了, 當然仍然會有好多要進步空間, 我仔仔小一學期尾了我都仲成日話緊佢架。

iwff

原帖由 EmilyMami 於 09-5-26 10:57 發表

非常感謝你們的答復啊,很詳細,我現在明白了,我會8月22日新生迎新日帶Emily先買
我都會各買兩套,非常之感謝!  

如果自己到金輪買交通方便嗎?地鐵到嗎?

港大同學會小學家長真的很熱情呢,感到很溫暖,很開心 ...

iwff,

你咁講我就放心了,阿女都話到時返小學會早起身架了.

‹ 上一主題|下一主題