用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 培正泳天幼兒游水班
go

培正泳天幼兒游水班

培正泳天幼兒游水班

有無媽咪俾曾經俾小朋友參加過3-5幼兒游水班, 1:2-4學生.  我諗住今個SUMMER 俾女女參加,  但係泳天話唔淮父母陪同,  只可以O係玻璃房到睇細路,  我擔心女女驚同咸,  佢地亦無試堂,  所以唔知道佢地係點樣開始教個小朋友,    希望曾學過既媽咪俾D意見,  分享佢地用乜野方法去教.   E.G.  係池邊玩水先,  玩下GAME 先等等.

我囡囡4歲時同另外兩個朋友仔分別3歲同3.5歲一齊學過培正幼兒班. 當時1:3, 我囡囡就完全唔怕, 好enjoy. 另外兩個小朋友開始頭兩三堂都有cry, 但玩玩吓就完全唔怕水. 完全可以將頭放入水中, 老師只會係水同佢地玩, 唔會係水上玩. 佢地d老師都好小心照顧d小朋友, 你都可以放心!
但暑假會好多人學游水lor....同每個小朋友都唔同, 好難講佢地怕唔怕水.....
原帖由 Minniechung 於 09-5-22 17:49 發表
培正泳天幼兒游水班

有無媽咪俾曾經俾小朋友參加過3-5幼兒游水班, 1:2-4學生.  我諗住今個SUMMER 俾女女參加,  但係泳天話唔淮父母陪同,  只可以O係玻璃房到睇細路,  我擔心女女驚同咸,  佢地亦無試堂,  所以唔知道 ...

原帖由 hellovicky 於 09-5-22 20:24 發表
我囡囡4歲時同另外兩個朋友仔分別3歲同3.5歲一齊學過培正幼兒班. 當時1:3, 我囡囡就完全唔怕, 好enjoy. 另外兩個小朋友開始頭兩三堂都有cry, 但玩玩吓就完全唔怕水. 完全可以將頭放入水中, 老師只會係水同佢地玩, 唔 ...

HELLOVICKEY,   多謝你既分享.  甘你O係泳池邊到同囡囡分開.  我擔心O係頭一堂要佢跟住一個唔識既人去游.  佢會驚,   連對游水都有恐懼, 甘就痳煩.

其實你一定要事前同小朋友解釋清楚, 等小朋友知道自己將會學游水, 媽媽會睇住你. 但如果你唔比小朋友試, 真係好難講佢怕唔怕, 真係個個小朋友都唔同.
如果你真係想試堂, 我知standford有得免費試堂, 你比小朋友試吓lor....我知standford同泳天教小朋友方法都差不多.
原帖由 Minniechung 於 09-5-23 01:49 發表

HELLOVICKEY,   多謝你既分享.  甘你O係泳池邊到同囡囡分開.  我擔心O係頭一堂要佢跟住一個唔識既人去游.  佢會驚,   連對游水都有恐懼, 甘就痳煩.

幼兒班亦會有好多唔同既玩具去加強小朋友既膽量同能力。至於家長冇得入場方面,其實間玻璃房都會近泳池同埋教練都識得哄小朋友唔駛咁擔心。

教練會安排black float(俗稱書包)俾小朋友,亦會安排水袖俾年紀較小既學員。
開始時會同小朋友係池邊踢陣腳仔,之後就會落水踢陣腳仔再慢慢教抖氣。
踢腳抖氣都做到就會教飄浮踢腳(超人飛)。
每次落堂前都會同小朋友跳水訓練佢地既膽量。如果小朋友既學水進展ok既,就會教埋撥手。

原帖由 siuheijoeblack 於 09-5-23 20:48 發表
幼兒班亦會有好多唔同既玩具去加強小朋友既膽量同能力。至於家長冇得入場方面,其實間玻璃房都會近泳池同埋教練都識得哄小朋友唔駛咁擔心。

教練會安排black float(俗稱書包)俾小朋友,亦會安排水袖俾年紀較小既學員 ...

SIU,  你講得好詳細,  多謝哂,  我最後都同囡囡取消左暑期幼兒班.  到時佢先岩岩3YRS,  等佢3.5YRS 學會好D,

My son join 泳天 for 1 month, he is just 3 years old, and he enjoy and like the swimming.

其實家長可以間中帶小朋友去玩水等小朋友冇咁驚水同對游水既興趣會大d亦可以試下自己教小朋友踢腳同吹波波。
年紀畿既小朋友做到唔驚水同吹波波對佢地將來學水會有好大幫助。

可否比培正泳會的聯絡電話給我?

原帖由 contekong 於 09-5-27 10:31 發表
可否比培正泳會的聯絡電話給我?

2512 2793
仔仔既游泳學習日誌,得閒去參觀下啦!
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1414017

你可以去玻璃房到觀察下佢地點教先, 個度人人都上得去.