用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band 1學生是否真正band 1呢?
go

band 1學生是否真正band 1呢? [複製鏈接]

我覺得現今的band 1中學,雖然收的都是band 1,但實際有band 1的成績,我卻不見得有幾多。
是否現在band 1的標準太低?以至好多不夠資格的都入到呢?
又是否學生們比以前差咗呢?
就算名校,都是班半左右是精英,其他都是....
   0    0    0    0

I guess it's because the studying method of high school is completely differrent from that of primary school.  Students who were band 1 in primary may due to their parents' effort.  When they are in secondary, they have to rely on their own and then problem arises.  Those who are self-motivated and those who has good time management skill may keep themselves in band 1.

好同意.  小學多數係靠背書, 中學要靠理解, 兩種唔同既學習模式, 好多小學讀得好既小朋友, 上到中學可能會落後都唔定.

根本沒有band 1學校,因為學校是沒有banding之分,只分學生。那學校大部份新生都是band 1,大家便說那是band 1學校吧了!

王國長老

其實有直屬小學既band 1 中學,
因為小學有既定既直屬額,
當中必定會收左一d band 2 生,
但校內band 2,亦有可能係全港性band 1,
哈~~唔好意思,講到好似好複雜咁。

王國長老

係呀,只有學生有banding,
而學校只係睇佢收幾多成band 1生罷!
超級名校如DBS,都唔係收100% band 1 啦。

原帖由 cstchan 於 09-5-22 13:23 發表
根本沒有band 1學校,因為學校是沒有banding之分,只分學生。那學校大部份新生都是band 1,大家便說那是band 1學校吧了!

有嘜真唔真正band 1 呀.
學生在全港名次係第幾,都要睇上屆師兄姐考成點,同個排位.

好似我朋友個仔咁,今年d學生成績奇差,係學校平均分七十幾左右,每科都介乎六七十分,但考第五十幾,仲係band 1 組別.

佢呀媽都話好彩兼搞笑(咁都得吹咩:;pppp: ) 但係下一屆d師弟妹就慘啦,比佢考完個分班試,考五十名就要變band 2囉.

有時我覺得以前分5個banding比較好,可以真實反映學生的高低。有好多所謂band 1,其實是以前的band 3,水準差距可想而知。

原帖由 漢堡飽 於 09-5-22 21:42 發表
有時我覺得以前分5個banding比較好,可以真實反映學生的高低。有好多所謂band 1,其實是以前的band 3,水準差距可想而知。

我都鐘意五個banding,會分得清晰啲,不過都係靠自己考好過靠前人d分數好d,起碼自食其果呀嘛

近年名校成績下降,地區名校堀起,就是3 band政策所致,將精英分佈到二線.

在學校及家長(band 1)角度來看,當然係bandiing分得越細緻越好....

但從社會角度來看,便會出現極度精英化社群,所有精英盡在皇仁,喇沙等名校,相反...band 3學校全是最低水平學生.

結果是人的命運,在升中派位時已註定.

我都認為分五個banding好D,但是你話現時band 1等同以前的band 3,就似乎誇張左D。
其實大家都知道小學多數都是中文教學,小朋友又細個,容易受家長控制及吹谷,但上到中學時,科目全部由中文變晒是英文,尤其是band1 中至上的學校,出卷又比一般學校深(要突顯名校),但教師又未必識教,甚至有D未教的範圍都要考,始終都係要學生努力及家長繼續吹谷。
但小朋友上到中學後,便是他們成長中的反判期,當他們面對乏味的課本及勞叨的家長時,就會更加抗拒溫習,亦順理成章地成為一群成績不理想的中學生,但你們不能說他們中學時成績不好就等同小學時的成績也不好,因為他們在小學時真是曾經努力過才可擠身入BAND 1 名校中。

原帖由 漢堡飽 於 09-5-22 21:42 發表

原帖由 tigerlo 於 09-5-23 12:30 發表
我都認為分五個banding好D,但是你話現時band 1等同以前的band 3,就似乎誇張左D。
其實大家都知道小學多數都是中文教學,小朋友又細個,容易受家長控制及吹谷,但上到中學時,科目全部由中文變晒是英文,尤其是band1 中至上的學校 ...

但我又唔明點解成績好的跟最差的差距實在太遠了,band 1生唔通差幾十分?那麼band 2、3的學生咪更差更恐怖?唔會啩?

又唔可以咁講,始終努力讀書的人會取得高分D,唔讀書的人最低都係得零分姐,無話負分架,但係名校要求高,比分通常會緊D,但BAND 3學校比分一般都無咁緊,甚至有D唔理你答得對不對,總之有寫野就有分比,咁樣點計相差至多未都係幾十分,可能重會相差少D添。

原帖由 漢堡飽 於 09-5-23 12:36 發表

但我又唔明點解成績好的跟最差的差距實在太遠了,band 1生唔通差幾十分?那麼band 2、3的學生咪更差更恐怖?唔會啩?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 tigerlo 於 09-5-23 12:30 發表
但小朋友上到中學後,便是他們成長中的反判期,當他們面對乏味的課本及勞叨的家長時,就會更加抗拒溫習,亦順理成章地成為一群成績不理想的中學生,但你們不能說他們中學時成績不好就等同小學時的成績也不好,因為他們在小學時真是曾經努力過才可擠身入BAND 1 名校中。

good point。  

所以係小學階段要好好培養德育和自理能力,
要小朋友明白讀書係爲自己,不是爲父母。
到了中學才是個人成長重要階段,
是否順利入到大學都是睇中學,
基本功夫做好,其他就睇客觀環境因素,
個人際遇啦!

醒目開學勳章

原帖由 CHUCHU 於 09-5-22 23:44 發表

我都鐘意五個banding,會分得清晰啲,不過都係靠自己考好過靠前人d分數好d,起碼自食其果呀嘛

唉,而家師兄射師弟的方法都唔知邊個諗出來既,認真諷刺.

其實好多學校都分左精英班,我估即是在校佈都分左banding啦。

原帖由 CHUCHU 於 09-5-22 23:44 發表

我仍然認為最公平方法是升中試

原帖由 慧妮會員 於 09-5-23 16:59 發表

唉,而家師兄射師弟的方法都唔知邊個諗出來既,認真諷刺.

醒目開學勳章

原帖由 88muimui 於 09-5-23 17:15 發表
我仍然認為最公平方法是升中試

其實我都贊成升中試,不過到時有D學生睇唔開....D傳媒一報導,話壓力大又盞攪.

如果真係有升中試, 對小朋友壓力真係幾大, 好似一試定生死咁.

難道現在沒壓力嗎? 而且更是不公平的壓力, 有壓力得來不公平!!!+無效果.

精英化才有精英這是事實. 平均化有的只是通才. 跟以往好難比. 一條龍就是保本做法(BAND 1+2+3). 自己教,自己受.
直屬(BAND 1+2)+外界精英, 都難有一定優勢.
不屬名以上兩種的全收BAND 1學生的名校都好無奈. BAND 1的定位範圍太大.但總叫BAND 1罷了.

只有面對競爭才有進步, 怕壓力大前途盞攪.

‹ 上一主題|下一主題