用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人像我,一個女人仔,教仔教到比人(蝦),係咪低C... ...
樓主: Angel^v^
go

有冇人像我,一個女人仔,教仔教到比人(蝦),係咪低C.... [複製鏈接]

沒錯可能有些情況下根本是當事人的品行太差,或他控制不到自己,但有邊個阿媽想禁?身為阿媽肯定不好受!

原帖由 PCCW2319 於 09-6-6 19:24 發表
睇哂成個topic, 只覺得樓主避重就輕, 無講佢仔係學校發生左乜事, 而令學校打算放棄佢. 而只係一味埋怨學校放棄佢個仔, 又唔比佢仔讀佢仔果些科目.

做錯事係要受罰, 呢個係理所當然, 更何況你仔一而再, 再而三做錯事 ...

你講到我的心聲,尤其是"避重就輕"4個字...

要考第5才可以留低,咁全班豈不是得5個人?

睇咗幾位家長的話,好多謝關心。有時我對自己都有好大?號,究竟我有無偏袒個仔,點解唔似一般家長去找另一間學校,乾淨俐落不用應酬原校,自己又不用煩。我個性好要不得,不配做人呀媽,我要我仔面對自己種下的禍根,不能逃避。學校離棄他,他只會覺得凡錯便轉場,久而久之….不能想像。所以我唔認同學校處事方法,他全班二十幾人,他最近考試跳得高,如正常保持住都叫叻仔,再跳多幾級,我覺得有難度。
我一直都無講我仔犯乜錯事,我全無什麼避重就輕,只主觀錯就係錯,還一錯再錯,係人都嬲。大家言談都會取最嚴重錯事去想,什麼錯都一樣。如我告訴大家,你O地便覺學校有冇攪錯只是小事,這是我不想的SORRY。隨非學校真的對我太過分,可能我一怒失控….
如我仔考到5名,我會與大家詳細分享的。
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-125487←情與義Feelgood
人生到處如何似,恰似飛鴻踏雪泥;泥上偶然留指爪,鴻飛哪復計西東?

個花園好大....有排行

还記得有句話:「天下間冇教不好的子女, 只有不懂教的父母」

知道有多正確呢?

我仔校琴日奉了個獎比佢,他好開心話比我知,他講校長稱讚他高咗,聽到我都開心,亞女接著講「係bo,高~~B咗。」
他校幾有心思,每人都送活動相架,放三年活動相又有鼓勵語句,幾有趣!
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-125487←情與義Feelgood
人生到處如何似,恰似飛鴻踏雪泥;泥上偶然留指爪,鴻飛哪復計西東?

我仔雖然行為上出錯,學人食煙,確實我現實冇幫他什麼,因他自己要承擔後果。至今見他都好努力改過,我亦都綿綿細語叮囑他不要再食。我堅持為他留學位都覺冇浪費時間。琴日回來對我講,考試他作了500字才交卷,說他好有信心,叫我不用擔心。唉!因他出錯,攪到我遲些要報讀親子道德教育課程 ed是否叫做母慈子孝 ,多得佢唔小。

為個仔今日去報咗名,那教仔課程,可憐我要一星期一日一個人晚上成十點孤伶伶回家,唉!Unhappy

我仔話數學好深,佢錯多啱小,佢無晒胃口,又話發惡夢咁,成日要我開解,真擔心....

原帖由 Angel^v^ 於 09-6-15 16:30 發表
我仔話數學好深,佢錯多啱小,佢無晒胃口,又話發惡夢咁,成日要我開解,真擔心....

唔好唔開心啦!還有其它科嘛,都可以追嘅!叫亞仔比心機。

~~ 加油呀 ~~

若果學校都放棄, 做媽媽的一定要加倍努力, 支持你 ! 媽媽係最偉大架 ! 若仔仔行為上有偏差, 首先要問問自己是否已盡力, 因小朋友的行為並不是一朝一夕可以改, 反之, 亦不是一朝一夕地培養出黎的, 若之前咁多年都是自己做得不夠好, 由下一分鐘開始改變都唔遲, 努力 !

支持你 !一定要努力啊!

原帖由 Angel^v^ 於 09-6-10 10:28 發表
我仔雖然行為上出錯,學人食煙,確實我現實冇幫他什麼,因他自己要承擔後果 ...

孩子行為有偏差, 家長有責任給予關懷和協助, 悉心輔導, 又怎能要他自己承擔後果呢????

家庭教育比學校教育更為重要

青少年階段的孩子11歲至18, 其實係兒童和成人的混合體, 係兒童至成年的過渡期

青少年會突然感到莫名的不安, 容易感到孤單寂寞

內心十分渴望獨立自主, 然而往往由於生活經驗不足, 難以如自己心中所期望的去應付身邊的事情, 內心感到矛盾

加上身體精力充沛, 好動, 愛刺激, 行為表現會變得反叛, 愛搗蛋, 甚至做出過激行為

青少年成長, 心身上每天有很多不同的變化, 作為家長, 每天都是挑戰, 其實家長亦一起成長呢!

樓主唔使唔開心,無論囝囝以前有咩問題,我看到的是佢肯定已很努力地在改變,成績亦變好很多.

只要仔的操行不是太差,以他的成績就算原校升唔到,一定有學校收的.

再者,如果真係只係成績問題,就算留班亦未必係壞事,我當年就係一時意氣用事唔肯留班轉校而影響一生.

現在不要太擔心,見步行步吧.起碼囝囝已生性已夠安慰啦!

原帖由 Angel^v^ 於 09-6-2 15:13 發表

我覺得如果學校想放棄我囝的話,係好缺德的行為!「像把無用物品隨街棄置,最後污染街道影響市民。」學生覺自己如垃圾,心理會不平衡。如間間學校都仿傚,只留成績好學生,我相信d教師都冇乜嘢做,開辦學校有乜用處。d學生被賜上 ...

我仔明日便考完試,希望他有得留校讀中四la!多謝bk家長支持我 他考到後我會告知大家分享喜悅:loveliness:

原帖由 Obe2009 於 09-6-22 23:29 發表
樓主唔使唔開心,無論囝囝以前有咩問題,我看到的是佢肯定已很努力地在改變,成績亦變好很多.

只要仔的操行不是太差,以他的成績就算原校升唔到,一定有學校收的.

再者,如果真係只係成績問題,就算留班亦未必係壞事,我當 ...

較早前呀仔對我講,訓導主任有對他提過,升唔到中四的話可由中一再讀過!中三我會接受,中一....

Angel^V^

奇怪訓導主任對妳的仔仔提過升唔到中四可以由中一再讀過,以他之前是考第九成績幾好噃就算下學期差,都是留班中三,為何降咁多,是否想家長知難而退(自動退學)。從讀中一會令到他自卑以及無興趣上堂令到自信心大減。中一新生又点睇佢呢?會否同學相處有無問題,奇怪學校會咁做 ?

又如操行唔好,是否在之前講明會比學生改過,如沒 改善才叫退學,不 需用成績來做藉口。

原帖由 Angel^v^ 於 09-6-23 16:05 發表

較早前呀仔對我講,訓導主任有對他提過,升唔到中四的話可由中一再讀過!中三我會接受,中一....

我諗訓導主任嚇下佢,唔會讀中一咁離譜,又唔係成績太差。
希望你仔仔順利升中四。

原帖由 師奶 於 09-6-23 23:34 發表

我諗訓導主任嚇下佢,唔會讀中一咁離譜,又唔係成績太差。
希望你仔仔順利升中四。

係我仔回來告訴我,我都唔係好明,但有憂慮的。我問呀仔點諗,佢居然接受,話係訓導主任為佢好,跟住仔講[三年又三年之後又三年],當時我想了一會,呀仔講可能一世都無中四讀!接著我想全級計,我仔成績都好差,可能未達學校標準,訓導主任提出一定有佢用意!大家認為如由中一再讀起的話,好唔好接受呢?現今中一有冇十四、五歲學生?成功率有幾高呢?會否浪費時間呢?定係另類目的?希望只是嚇下佢La!擔心!

琴日開始呀仔放假,學校沒有交代他的成績如何,一點音訊都冇,只知七月十三日派成績表,十五號學校註冊日。我諗他都考不到第五名,所以都冇人理他了,話考完試後來電比我約見,都音訊全無。都唔知邊間學校會收生,成績表又未派如何叩門找學校,恐怕都係做失學少年代在家發呆一輩子。
‹ 上一主題|下一主題