用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 plk ---天理何在 公道何在???
樓主: cookingbaba
go

plk ---天理何在 公道何在??? [複製鏈接]

25分鐘到達後,唔見到有冰袋, 唔出奇, 因為敷冰唔可以多過十分鐘, 因為敷冰太久會對血管有影響。

原帖由 cookingbaba 於 09-5-20 14:42 發表
學校2:30pm打比我,我用25分鐘到達, 仔仔話佢地只係用冰袋同佢膚住, 我到時都無冰袋咯 , 等埋個班主任落黎案件重演後就上番課室攞埋的書包走去醫院,仔仔話上去時班主任再叫個女同學出黎重演,佢話個女同學當時口陣陣同 ...

我覺得應該要學校提出有什麼方法,可以避免同類事件再次發生(當然意外是預料吾到), 而不是單單控訴一個小朋友.
例如, 如果您小朋友不是左手拿著老師書本, 便可能可以擋著隻門, 那麼是否不應要學生代老師拿書本.  又或者排隊是單行, 便避免有同學手多多.
個人力量未必有用, 可以在家長會提出, 給學校壓力, 又可避免自己和學校有太大沖突.

絕對同意!
每件事都可以有兩面睇, 我地可以從正面向小朋友教導。

原帖由 漢堡飽 於 09-5-20 18:45 發表
如果這事情實如你所說,我相信那小女孩一世都會記得,一世都會唔安樂。有無認錯是她的事,唔認,將來損失會是她。
你不需要太執著。畢竟她只個細路,她的感受及恪印絕不比你小孩細。
嘗試向你小朋友分析,事件引致的後果,同學處理 ...

原帖由 漢堡飽 於 09-5-20 19:48 發表
我女兒以前也被同學撞倒,要入醫院聯了幾針,眼部破了相,我們當然不開心,但我們都嘻哈面對,解釋學校小朋友會是這樣,要她以後小心照顧自己。 ...

這件事是校方的處理手法出了問題, 做錯事要小朋友承認, 無論是什麼原因, 原因祇是讓這事是情有可原, 而不是不用負責.

我們明白小朋友碰碰撞撞, 總是少不免了, 每次到學校做家長義工(低年級), 見老師和主任日日叫住小朋友, 不要跑, 不要撞. 真是口水都乾埋.

但係都要繼續講, 繼續教架.
細個唔教幾時教?

上年有段新聞說一名中學生被一名在課室衝出來的同學, 撞傷頭部及一度昏迷, 送院後情況嚴重.
我把這張報紙交給學校的訓導主任, 主任回應這段新聞學校都有留意, 很多謝家長的意見. 我們會商討一如何告誡同學. 結果第二天兒子告知我, 學校在早會時講說這段新聞, 作反面教材, 告誡同學不要亂跑亂撞.

出了事更要告誡同學, 下次不要這樣, 否則可能有更嚴重的事會發生.
更要教識小朋友要做負責的, 做錯事要認, 要為自己做錯的事情而道歉, 告誡自己不要再犯.

做家長的亦要體諒和理解校方的難處, 但我絕希望是辜釋的做法. 以上的新聞就是一個很明顯的反面教材. 試想想如果撞至入醫院的小朋友是你的囝囡. 又或者撞倒人的是你的囝囝囡囡, 那又會有什麼想法? 你會否覺得學校是否不應辜釋的這樣行為? 你會否認為學校為何不早早教好同學. 還是會接受了這個result?

原帖由 cookingbaba 於 09-5-20 10:13 發表
我的小朋友於數天前在校內上完音樂堂時, 跟住排隊返回自己的課室 , 他排第一行, 左手拿著老師的書本,正於他用右手開課室門時, 排在他隔離的女同學就用手按住門鎖關門並把他的手夾在門與門框之間,之後該女同學再開番 ...

不過樓主我都知你很激氣, 明知女同學講大話, 但真的苦無人証. 就算你要繼續投訴都應該無乜結果.  剛才發現原來女同學已說了對不起, 無論是否誠意, 學校祇能做到這裡.
後果:
一) 女同學變本加勵, 大話愈講愈多, 愈講愈大, 總有一天給她的大話害死自己.
二) 小朋友未必至終年紀太小, 不敢即時勇敢地承認自己的錯誤, 不過心裡知道自己錯, 以後可能會對你小朋友好d, 以感謝你小朋友對她的寬大. 事實祇有她們兩個知道, 祇要她自知自己錯, 已未嘗不是一件好事.
可以解釋給囝囝聽, 寬大有時也可以是感化別人的心, 令她知錯, 也許可以為此而多了一個知心朋友呢!

醒目開學勳章 王國長老

學校處理過, 女同學唔認, 學校可以點? 雖然個答覆係有d官腔, 亦可以理解
如果係我, 我會要求校方認真向小朋友解釋事情嚴重性, 意外又好貪玩又好咩都好, 好應該向受傷同學道個歉, 呢個係令小朋友明白咩叫合理consequence, 另一方面, 度門夾到手可以引致嚴重效果, 老師更加應該令小朋友明白, 而家有個活生生教材可以利用tim
我唸樓主你唔好將focus放o係"天理/公理", 而家羅生門一人講一樣, 爭辯落去大家都係輸家, 不如向前看啦

原帖由 popokit 於 09-5-20 10:24 PM 發表
這件事是校方的處理手法出了問題, 做錯事要小朋友承認, 無論是什麼原因, 原因祇是讓這事是情有可原, 而不是不用負責.
我們明白小朋友碰碰撞撞, 總是少不免了, 每次到學校做家長義工(低年級), 見老師和主任日日叫 ...

退一步, 海闊天空!

Agreed! Booklover & G-Ma

我亦明白樓主的心情- 很激氣, 但校方也有就事件作出處理, 只是處方法未能令你釋懷!

你撫心/試想想你究竟想要什么的結果或什么的公道?
於缺第三目擊証人情況下, 吾通你真系想那個女同學被校記缺點? 大過? 又或真想報警?  

如果不是, 那你於這個平台宣洩不滿及得到了各他家長的共鳴! 真的如 G-Ma "退一步, 海闊天空!", 勿再影響自己及小朋友的心情吧!

今次事件我都知係貪玩而發生意外,小朋友做錯事一定要比佢知道錯咩及加以指導, 如果細個唔教,等到佢成長時就好難教, 我已經教導個仔佢都係貪玩而出意外,佢承認錯失可以原諒佢,但係而家唔認同推卸責任,連受傷者眼白白見到,校方都話一定要第三証人,我個仔都有犯錯,佢都勇於承認,仔仔都問點解明明睇住佢關門夾到我受傷,佢都可以唔認??是否做錯事唔認就得,我時常都有指導教導仔仔做錯事唔緊要,但一定要認,等佢知道每件事的利與敝,下次唔好再犯, 今次我只係要番個公道,校方對呢件事處理係有問題,而家係受傷,唔係一般碰撞,小朋友的骨好脆弱,可大可小,真係針唔吉到肉唔知痛,受傷之後隻手咩都估唔到,佢自己都有唔好既情緒,睇到都好傷心好痛,如果殘廢左你話點攪 , 我日日都有同佢開解及比佢適當既指導,仲有兩年先上中一,我都唔想比佢知道老師是這樣的處理,我都唔會比佢知道去信教育署或其他部門,唔好令仔仔誤會以為有咩事發生都可以咁做就得.
最終我都係想攞番個公道,亦都唔係要該女同學要記小過或大過,只係要佢知道咩叫責任.....

用別人的過錯來懲罰自己.

樓主只是想善意提醒你,你攪到咁大,你估老師學校會點睇,有些事情你跟唔會知道到亦控制唔到,你小朋友日後係學校的日子點過?

你都話係意外,而且又無其他人睇到,最終比你攞番個公道咁又點,可能最終你會得不嘗失。

up up up up

醒目開學勳章

原帖由 ceomum 於 09-5-21 13:31 發表
樓主只是想善意提醒你,你攪到咁大,你估老師學校會點睇,有些事情你跟唔會知道到亦控制唔到,你小朋友日後係學校的日子點過?

你都話係意外,而且又無其他人睇到,最終比你攞番個公道咁又點,可能最終你會得不嘗失。 ...

Agree X2

agree x 3

其實你仔仔點解會擺隻手係門邊, 呢個都係危險動作, 就算無小朋友推撞, 可能大風一吹度門都會夾到手, 趁機會要教導下仔仔下次要有d危機意識, 咁發生意外既機會就少d.

再者個女仔喊得咁厲害, 我相信佢都好驚同埋知道自己有錯.

原帖由 km1357 於 09-5-21 16:49 發表

Agree X2

樓主曾經喺另一個topic提過對學校不滿, 請問樓主而家講緊嘅係咪同一間學校呢?

每次我見到我的孩子在學校受傷, 我會問為什麼?孩子通常第一句只答: 被人撞跌。跟住再問為什麼被人撞? 因為別人跑得快。
問到此;我們做家長心中已有答案,"因為其他孩子奔跑而撞倒自己的小孩 , 我的小孩是『受害者』" 但事實 -  是自己的孩子跑出班房,沒有看清楚環境,因而與同學相撞。
小朋友很聰明, 他們懂得"避重就輕"去描述事件, 雖然他有受傷,但也知自己理虧, 自然會將某些情節刪去。
每個父母都愛錫子女, 甚至要對他們作出信任, 但當有意外/事發生時, 自己又不在場, 只可以從客觀/正面去為孩子處理。意外就是意外, 我相信兩位孩子都不希望發生,  從今次的經驗, 學懂怎樣保護自己。

可能兩個小朋友已經唔記得呢件事, 宜家已經做返好朋友係學校玩緊都唔定, 執著既只係大人自己而已.

‹ 上一主題|下一主題