用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 6月6日快到了, 好緊張...好驚呀... (聽日係喇...) ...
樓主: bkfans123
go

6月6日快到了, 好緊張...好驚呀... (聽日係喇...) [複製鏈接]

都係要睇下係邊區的

原帖由 patgiemama 於 09-6-4 15:32 發表
剛剛公布"八成小一學童獲派首三志願" 唔知道這%算唔算高???????

原帖由 linusfong 於 09-6-4 19:33 發表
Every year is about the same
2008 is even higher
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2130624&page=1#pid32089662

如果係同舊年一樣, 但03年的出生率係低的, 咁會吾會即係好d呢 ??
http://hk.myblog.yahoo.com/

醒目開學勳章

當然唔係啦,睇吓D數字就知啦,2003出生率低,但仲有2002年年尾出生既小朋友,都有可能今年才抽,所以好難估計。

2009-->本年度共有20,978名兒童參加小一入學統一派位,獲派首三個志願學校的兒童共16,596人,佔近八成。(有4382人唔得)

2008-->本年度共有20,794名兒童參加小一入學統一派位,獲派首三個志願學校的兒童共16,996人(約82%) 。(只有3798人唔得)

原帖由 bkfans123 於 09-6-4 21:57 發表

如果係同舊年一樣, 但03年的出生率係低的, 咁會吾會即係好d呢 ??

sarali,You are right.

當年我女女果屆夠話八成幾派首三志願,結果係同班有五分一人派去沒選過的學校!!!!

政府的數字遊戲,總會造出佢想見的數字.

原帖由 sarali 於 09-6-4 20:39 發表
年年都話 80% 係首三志願, 但我識親嘅人都唔係囉, 都唔知係咪作大....

It is more difficult this year!

官 津 小 班 兼 「 封 頂 」
叩 門 更 難
星島日報報道)教育局昨公布○九學年小一統一派位結果,約八成學童獲派首三個志願,較去年微跌百分之二。由於新學年除了推行小班政策外,官津小學亦要為每班人數「封頂」,每班最多只可多收百分之十的學生,即每班多收兩至三人,有小學的叩門額因此大減逾八個。本報向部分受歡迎的官津小學查詢,發現每所學校的叩門額大約只有十多個,預料競爭非常激烈。

新學年開始,教育局於官津小學推行小班教學,銳意減少每班人數,並同時於新學年實行「封頂」措施,嚴定各班人數上限。教育局規定由○九學年起,官津小學小一每班最多只可多收百分之十的學生,換句話說,推行小班教學的學校,小一最多只可以由廿五人一班,增加至廿七人;維持大班教學的,每班人數亦只可以由三十人,增至最多三十三人。

張校長表示,教育局推行「封頂」措施,是因為要平衡區內學校的人數。「有些學校收到三十多人,甚至四十人一班,使有些本來能開班的學校,最後開不到班,使政府失去預算。」但他認為,落實「封頂」,會使今年的叩門情況比去年緊張。

事實上,過往部分官津小學都會在放榜後,利用「留班位」和每班多收一、兩人的彈性下,在放榜後再接受家長申請,這些學額就是俗稱的「叩門位」。一般來說,每校平均約有十餘個叩門額,有學校更提供多至二十個叩門額,但以本報早前向部分官津小學查詢,發現平均每所學校的叩門額只有十至十五個,最多叩門額的是聖公會油塘基顯小學,但也只得十八個,以去年計叩門人數達數百人,預料競爭非常激烈。

去年有二十個叩門額的沙田浸信會呂明才小學,今年則提供十二個,比去年大減八個。校長黃潔蓮表示,該校有四班,會維持大班教學,即三十人一班,在額外多收三個學生下,最多只能提供十二個叩門額,但去年該校有近二百人叩門,估計今年叩門的競爭會較去年更激烈。「以往學校加位是有彈性,學額遠遠超過十二個,試過有一年更超過二十個。」黃校長又說,是否開放叩門位是由學校自決,因此,不一定每所小學都接受叩門,她建議家長,如想在放榜後向心儀小學叩門,應盡快行動。「一般學校遇到適合的學生就決定收,收足學生就會停止招生。」

自我有小朋友起, 我都一路有留意呢啲新聞, 作得就作, 我問過晒身邊啲人, 都唔知有冇十份一入到第一自願....簡易嘥氣, 唯有靠自己同運氣去博啦, 我好相信一有事情, 做母親會竭盡所能去爭取的.......
六四燭光晚會, 政府都話冇十五萬人啦, 雖然我冇去, 但見到新聞報告, 我都覺得好犀利....

原帖由 ymama 於 09-6-5 07:50 發表
sarali,You are right.

當年我女女果屆夠話八成幾派首三志願,結果係同班有五分一人派去沒選過的學校!!!!

政府的數字遊戲,總會造出佢想見的數字.

...

Sorry! 都唔係好明! 如果在"自行" 第一間沒有收到(可能係跨區), 甘又要去第二選擇間學校睇下有沒有收到甘呀?, 而如果又沒有, 就去第三間學校睇? 是否?

原帖由 fyeung 於 09-6-4 16:02 發表
chingbb,

統一係要去註冊中心,你個區架中心,交表架地方.
Don't worry!Be happy![/color purple]

政府冇公佈入到第一志願既比率架,呢個比率當然超細啦.佢只係講入到頭3志願,但係有好多區,根本揀唔落第三志願既.

燭光晚會人數,政府梗係亂吹啦.禽晚我有去,係從未試過咁多人既,我頭十年都一直有去,所以我唔信得咁少人參加.
原帖由 sarali 於 09-6-5 09:01 發表
自我有小朋友起, 我都一路有留意呢啲新聞, 作得就作, 我問過晒身邊啲人, 都唔知有冇十份一入到第一自願....簡易嘥氣, 唯有靠自己同運氣去博啦, 我好相信一有事情, 做母親會竭盡所能去爭取的.......
六四燭光晚會, 政 ...
http://era-central.blogspot.com/

醒目開學勳章

唔係,我都唔叻,試下答你:
自行收生:即大約在9月交表,11月知結果,這一次,你只可以選一間你心儀既小學去申請,結果去返心儀學校去睇。這一次係計分的。如有兄姊、宗教、或家長係畢業生等都會有分加,入讀幾會大一點。不過只得15分都要去申請,好彩都有幾會入到。

統一派位:在1月申請,6月知結果,係比自行收生時未有學位的小朋友,去你居住果區的統一派位中心交表及睇結果(到時會知)每個小朋友都會有個除幾編號,由電腦按志願去抽,若第一志願學校已沒有位,再看第二志願學校有沒有位...如事者抽到有為止。

如有錯漏,請其他家長更正及補充。

原帖由 chingbb 於 09-6-5 10:25 發表
Sorry! 都唔係好明! 如果在"自行" 第一間沒有收到(可能係跨區), 甘又要去第二選擇間學校睇下有沒有收到甘呀?, 而如果又沒有, 就去第三間學校睇? 是否?

...

O! 我明啦! 即是"自行"只可申請一間小學, 不論任何區域; 是計分形式; "統一"可以寫好多間, 只在網內; 是計"好運"!
謝謝你!

原帖由 PUKU 於 09-6-5 10:41 發表
唔係,我都唔叻,試下答你:
自行收生:即大約在9月交表,11月知結果,這一次,你只可以選一間你心儀既小學去申請,結果去返心儀學校去睇。這一次係計分的。如有兄姊、宗教、或家長係畢業生等都會有分加,入讀幾會大一點。不過只得15分都 ...
Don't worry!Be happy![/color purple]

chingbb,

自行 - 申請1間,計分,對的!!到你交表的學校睇result.2008年11月公佈.
統一 - 甲部是可以寫區內/區外,有3間可以填.乙部是寫區內,30個位可以填.2009年6月公佈.

原帖由 chingbb 於 09-6-5 10:48 發表
O! 我明啦! 即是"自行"只可申請一間小學, 不論任何區域; 是計分形式; "統一"可以寫好多間, 只在網內; 是計"好運"!
謝謝你!

醒目開學勳章

唔使客氣,不過在統一時都分開兩部份:
A部:可選網內或網外,但最多只可填3間,
B部:只可填網內,盡填,千其唔好只填幾間,萬一失守,就唔知比人派佐去邊一間。

原帖由 chingbb 於 09-6-5 10:48 發表
謝謝你!

真係多謝晒你地呀! 現在我真係明白晒啦!

原帖由 PUKU 於 09-6-5 11:05 發表
唔使客氣,不過在統一時都分開兩部份:
A部:可選網內或網外,但最多只可填3間,
B部:只可填網內,盡填,千其唔好只填幾間,萬一失守,就唔知比人派佐去邊一間。

...

尋晚睇新聞話天水圍有間中學有7個學生級毒,校長話唔算多;有冇攪錯,如果你問我,一個都太多啦!所以話如果入正一間校風有問題既學校,都真係唔知點算?

祝大家好運!

can

Good luck!

我都未整理個profile, 因我的第一志願是無叩門位, 所以都無乜心機

原帖由 CanKan 於 09-6-4 10:19 發表
我重未得閒整理個 profile,聽日係 deadline 啦!你地 ready 未呀?

Can

試下,點都試,試下有機會,唔試就一定無機會.

原帖由 Candy3148 於 09-6-5 13:44 發表
我都未整理個profile, 因我的第一志願是無叩門位, 所以都無乜心機
mouth:" />

唔該我想問萬一派到一間冇揀到嘅學校, 咁我去第一二三志願嘅學校叩門(大包圍), 如果第三志願果間先收我個仔, 我去註冊後,第一或第二志願果間又話收我個仔,咁我仲可唔可以再去第一或第二志願果間註冊架?

原帖由 patgiemama 於 09-6-4 12:55 發表
以前會奇怪啲人點解咁緊張, 今年自己有份參與先明白呢個遊戲咁唔好玩

講出我心聲~~
‹ 上一主題|下一主題