用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 6月6日快到了, 好緊張...好驚呀... (聽日係喇...) ...
go

6月6日快到了, 好緊張...好驚呀... (聽日係喇...) [複製鏈接]

如果派得吾好, 又要到處叩門... , 又吾知d叩門位係未好少.. , 好擔心呀 .
一諗起就好驚喇

0    0    0    0
http://hk.myblog.yahoo.com/

好明白你既心情, 當年我都經歷過, 不過都係要放鬆心情, 唔係小朋友見你咁緊張, 佢地會好大壓力.

原帖由 G-Ma 於 09-5-18 13:14 發表
好明白你既心情, 當年我都經歷過, 不過都係要放鬆心情, 唔係小朋友見你咁緊張, 佢地會好大壓力.

G-Ma
thank you.
阿仔果班有大半都已經confirm左學校, 佢已經成日問我佢讀邊間了.

係呀, 我都係等待派位的家長之一, 心情簡直係患得患失................都吾知點形容..............總之就係折磨啦!
有時又好鬼矛盾, 如果派得吾好, 又吾想咁快面對. 如果派到第一志願, 又好想快D知道. 唉, 無論結果係點, 都想儘快解決!

其實一切皆是天意, 而家唯有每晚祈禱, 求天主保佑................God bless!

我想問如果會搬,但唔想小朋友跨區返學,可以點做呀?另如果要叩門,係咪應該6/6叩?係咪鬥快?

多謝幫忙!

Can

quote from BK:

"可6月6日前幾天,致電心儀學校查詢叩門程序,因不同學校不同手續
e.g.拔萃小學交profile便可,
油天要取表格及、表格有指定時間派發及交回等!........
所以,之前要問清楚。"

醒目開學勳章 王國長老

係, 早幾日打去心儀學校問定, 有2手準備
仲有, 同老闆講定隨時需要請假.....
原帖由 mmak 於 09-5-18 02:46 PM 發表
quote from BK:

"可6月6日前幾天,致電心儀學校查詢叩門程序,因不同學校不同手續
e.g.拔萃小學交profile便可,
油天要取表格及、表格有指定時間派發及交回等!........
所以,之前要問清楚。" ...

我地過來人望番轉頭, 雖然過程係好辛苦, 不過都係一個難忘既經歷.  

祝大家心想事成!

我也跟你一樣, 阿仔成日問我係吾係跟幼稚園同學一樣讀同一間的聯系小學,吾知點答好。

Marians

原帖由 bkfans123 於 09-5-18 13:44 發表

G-Ma
thank you.
阿仔果班有大半都已經confirm左學校, 佢已經成日問我佢讀邊間了.

Hi,
    Anyone have experience if I want 叩門 marymount, how to do it ? Pls share.

Many thanks !

醒目開學勳章 王國長老

我當時好認真答, 我想揀一間最好既學校俾你, 我都知你想同班同學一齊, 但你要信我, 而且你已經識左班同學啦, 都係機會認識下其他朋友
原帖由 Marians 於 09-5-18 09:58 PM 發表
我也跟你一樣, 阿仔成日問我係吾係跟幼稚園同學一樣讀同一間的聯系小學,吾知點答好。
Marians

原帖由 bkfans123 於 09-5-18 13:44 發表

G-Ma
thank you.

我仔又係未有著落,佢就闊佬懶理咁,問都無問,我仲問返佢轉頭你讀邊間小學呀?佢話唔知呀,跟住都無問我...hahaha

我都好緊張, 我仲發過兩次夢, 一次是派唔到自己心儀的學校仲喊咗比來!
我再分析過自己所填表的學校機會率, 仲再去一次發夢所派到的學校再了解一次是否真的那麼差, 給果又唔係自己諗得咁差, 而家好少少, 不過仍然都好心如鹿撞.
派位那天我一定唔會帶亞女一齊去, 唔想佢見到我自己都控制唔到的樣.
而家我無係佢面前提過派位的事, 到時confirm晒先同佢講.

原帖由 Candy3148 於 09-5-20 14:08 發表
我都好緊張, 我仲發過兩次夢, 一次是派唔到自己心儀的學校仲喊咗比來!
我再分析過自己所填表的學校機會率, 仲再去一次發夢所派到的學校再了解一次是否真的那麼差, 給果又唔係自己諗得咁差, 而家好少少, 不過仍然都好 ...

但係如果touch wood講句, 派得吾好, 吾係要帶阿仔/女即刻去叩門咩 ??
如果係吾駛的, 我都吾帶阿仔去了, 我都吾駛阿仔都緊張呀..

醒目開學勳章 王國長老

聽過有家長分享, 當日最好唔好帶小朋友, 因為一般都唔會即日安排interview, 父母心情難免唔好, 叩門又唔知點情況, 影響到小朋友都down晒就唔好 (始終錯不在小朋友)
原帖由 bkfans123 於 09-5-20 02:16 PM 發表

但係如果touch wood講句, 派得吾好, 吾係要帶阿仔/女即刻去叩門咩 ??
如果係吾駛的, 我都吾帶阿仔去了, 我都吾駛阿仔都緊張呀..

請問聲, 小1派位乜已經申請左架拿? 6月6有結果添啊?

我地吾系香港住, 但都準備返黎10、11 入小1, 我一路都睇住d 學校網站, 好多都未開始接受申請架, 點解你地甘快又話叩門既?

吾該詳細講下我知吖, 我地無系香港好幾年啦, 有乜手續真系吾知道, miss 左搞到小朋友無書讀就慘啦!

醒目開學勳章

原帖由 Balasa 於 09-5-21 09:28 發表
請問聲, 小1派位乜已經申請左架拿? 6月6有結果添啊?

我地吾系香港住, 但都準備返黎10、11 入小1, 我一路都睇住d 學校網站, 好多都未開始接受申請架, 點解你地甘快又話叩門既?

吾該詳細講下我知吖, 我地無系香港好幾年啦, 有 ...

6月6日係講緊2009年9月小一入學.

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 而家講緊09年9月入小一既派位
有時間去呢度睇睇, 如果小朋友係10/11入小一, 今年9月初至交政府form:
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
如果想申請私校同直資, 而家要開始留意申請日期tim喇

6月6日係咪9:30去到就得?洗唔洗一早去排隊?
‹ 上一主題|下一主題